Kabinet gevallen na mislukte onderhandelingen
Het kabinet is gevallen op het laatste moment van de onderhandelingen in het Catshuis. De premier vindt het meest logische resultaat nu verkiezingen in september of oktober. Met het vallen van het kabinet komen diverse bezuinigingsmaatregelen op de helling te staan. Veel van die bezuinigingen hebben direct gevolgen voor het gemeentelijk beleid.
Onder meer ten aanzien van bijstand en werkeloosheid zijn draconische bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De Wajong zou worden samengevoegd met de Bijstand volgens een wetsvoorstel van staatssecretaris de Krom, dat enkele dagen terug werd bekend gemaakt. De maatregel wordt door het Rijk afgekondigd maar gemeenten zijn de uitvoerder ervan.
Ook de hervormingen van ruimtelijk gemeentebeleid met de Omgevingswet staan op de helling. Volgens dat wetsvoorstel zouden bestemmingsplannen worden afgeschaft en vervangen door 1 voor de hele gemeente geldende gebiedsverordening. Die wet zou veel gevolgen hebben omdat met eerdere pas-ingevoerde wetten, het bestemmingsplan elke 10 jaar vernieuwd moest worden. Dat was altijd al zo maar sinds de nieuwe Wro in 2008 mogen gemeenten geen bouwleges meer in rekening brengen bij ingediende bouwplannen. Dat zou een fikse kostenpost zjin en dus is Amsterdam stevig aan de slag gegaan met het vernieuwen van bestemmingsplannen. Met de Omgevingswet zouden die plannen juist worden afgeschaft.
Zowel de Minister-President Rutte als vice-premier Verhagen geven Wilders de schuld van het mislukte overleg. Volgens premier Rutte was op bijna alle punten een akkoord bereikt, zelfs over het bezuinigen van de hypotheekrenteaftrek. Wilders trok zich terug uit de onderhandelingen omdat zij “op het laatst terugschrok voor de consequenties van de onderhandelingen. PVV-leider Wilders heeft laten weten dat de breuk definitief is.
Wilders geeft als reden: “Er lag een pakket wat economische groei zou schaden de komende jaren, de werkloosheid zou laten oplopen, en de koopkracht met name voor AOW’ers fors zou raken. En dat allemaal om de eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Als PVV accepteren we niet dat de ouderen moeten gaan betalen voor de onzinnige Brusselse eisen.”
Gepost door
ZaZkia op Saturday, 21 April 2012
PolitiekZB •
Permalink
Kabinet is nog niet gevallen, dat komt pas vandaag. De ministers zullen hun portefeuille moeten inleveren en dat moet Rutte naar Beatrijs.
Als ik de koningin inschat als verstandige dame zal ze toch eerst kijken wat voor mogelijkhden er nog zijn voor het kabinet om missionair te blijven. Die mogelijkheden zijn er wel degelijk al zijn ze spaarzaam.
Zeker twee partijen zullen niet erg content zijn met verkiezingen. Dit zijn de PvdA en CDA. Beide partijen hebben nog geen lijsttrekker/partijleider cq beoogd MP.
Op links zal een strijd ontstaan tussen vooral SP en PvdA en Roemer heeft ondanks ongelukkige uitspraken over (a) de val van dit kabinet en (b) de excuses aan molukkers. De PvdA heeft een door de partij gekozen fractievoorzitter, maar is dit ook een partijleider? Ik waag het te betwijfelen, in ieder geval heeft de PvdA één ding geleerd de afgelopen verkiezingen, succes hangt niet alleen af van wat er binnen je eigen parij gebeurt maar meer en vooral van wat er buiten je partij gebeurt. Rechts en rechts van het midden zagen de figuren Balkenende en Cohen absoluut niet zitten en sloten de rijen. Opmerkelijk gevolg dat voor het eerst na de tweede wereldoorlog een liberale partij de grootste werd.
De huidige status op links is niet erg verbeterd voor de rechtse stemmer.
Diederik Samson wordt nou niet gezien als een MP voor alle Nederlanders. Asscher wil terecht niet en een echte coryfee met naam is niet voor handen. Het CDA heeft ook geen uitgesproken leider kunnen vinden.
Rechts van het midden CDA stemmers die vorgige editie op VVD stemden zullen dat naar alle waarschijnlijkheid weer doen.
Als rechts de rijen gesloten houdt, en niets is makkelijker zonder concurrentie op die vleugel wordt VVD weer de grootste.
Vraag is natuurlijk wat Trots op Nederland gaat doen, in deze verkiezingen. Voorvrouwe is weg, een opvolger staat in de startblokken, maar is net zo’n lelijke schreeuwerd als Samson op links (we hebben het dan over voormalig kroegbaas en nu gemeenteraadslid in Tilburg) van Puijenbroek. Dat hij het zou moeten worden is eigenlijk alleen hij van overtuigd, en waarschijnlijker is dat de partij niet eens meedoet. Geen leider, geen gevolg, en absoluut niets bijgedragen in het land. Als ze meedoen voorspellen wij geen zetel.
Het legertje PVV-ers. Altijd uitgemaakt voor alles wat lelijk is. Niet stemmers die nu op een populistisch mannetje stemmen, waarschijnlijk gefinancierd door de Amerikaans-Joodse lobby. Niet op de PVV stemmen is waarschijnlijk thuisblijven.
PvdA. oke, de overgrote meerderheid van niet PvdA-ers zag Cohen niet zitten. Onder de linkse aanhang echte was de stemming anders. PvdA won vlot en werd slechts op een haar na de tweede partij. Maar Cohen kwam niet uit de verf en is op een ongenadige manier afgeserveerd vanuit de partij. Het kan niet anders of dat moet stemmen kosten. Stemmen die naar de SP gaan of naar Sap’s GL. Samson ziet het liefst een paars kabinet met VVD,PvdA, D66 en Groen Links. Of PvdA, VVD,GL, D66.
3xlinks en 1 x rechts, het zal in ieder geval niet de voorkeur zijn van Rutte, zelfs al worden ze de grootste, een bijwagen voor links is dan de rol.
Kortom verkiezingen zullen geen nieuwe duidelijkheid geven, de kiezer zal zodanig stemmen dat maar heel weinig combinaties die partijen zelf zien als mogelijkheid ook echt een mogelijkheid zullen zijn. Duidelijkheid die er wel is, is dat we tegen 2013 aan zitten en 200 jaar Nederland nieuwe stijl gaan vieren en ons met ons allen eens moeten gaan afvragen of de volksvertegenwoordiging die na de collegiën is gekomen niet aan het eind van zijn latijn is. Alle partijen hebben te weinig leden, en veel te weinig actieven. Geld heeft zijn weg gevonden naar de partijen, Bouw,speculanten,banken ze maken te veel de dienst uit binnen de partijen.
Reactie #1, gepost door:
ijstaartindeoven op: 04/23 om 10:12 AM
Het kabinet is nu gevallen. Gaat het opheffen van de stadsdelen in Amsterdam nu nog door?
Reactie #2, gepost door:
Robert van den Heuvel op: 04/23 om 03:37 PM
Was het opheffen van stadsdelen een paradepaardje van VVD of van CDA?
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het van PVV afkomt.
Het aantal ambtenaren per 1000 inwoners is gewoon veel te hoog in Amsterdam en kan best terug naar minder zonder problemen. Het moet geen vraag zijn of het opheffen der stadsdelen nog doorgaat, maar waarom jullie dat nog steeds hebben.
Reactie #3, gepost door:
ijstaartindeoven op: 04/23 om 04:59 PM
Uit het archief: 4 december 2010
Donner zet door; stadsdelen moet weg
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken zet zijn plan door om de stadsdelen af te schaffen. Donderdag liet Donner in de Tweede Kamer weten dat de stadsdelen al met ingang van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 moeten verdwijnen, zo meldt Het Parool. Eerder noemde Donner het bestaan van deelgemeenten al “een experiment dat we beter kunnen beëindigen.??? In het regeerakkoord staat dan ook dat de stadsdelen moeten worden opgeheven.
Volgens wethouder Andrée van Es is het voornemen van Donner “vast en stevig???, zo zei ze in de gemeenteraad. Begin januari gaat ze met alle stadsdelen om tafel om de gevolgen te bespreken. Van Es is geen voorstander van het plan, omdat volgens haar stadsdelen kostenbesparend zijn ten opzichte van centrale besturing.
Lodewijk Asscher laat ondertussen onderzoeken wat de kosten en de baten zijn van de stadsdelen en wat de gevolgen van het opheffen ervan zijn.
bron: AT5
Reactie #4, gepost door:
Robert van den Heuvel op: 04/23 om 05:31 PM
Dat kostte me wel even om uit te zoeken zeg. het blijkt dat het wetsvoorstel deelgemeenten in de titel heeft, niet stadsdeel, dat maakt het lastig vinden…
het gaat om kamerstuk nummer 33017 en 20 april werd bekend dat dit op
15 en 16 mei (week 20) in stemming wordt gebracht; in de TWEEDE kamer. Daarna moet het nog naar de eerste klamer. Ook dit is dus op de lange baan!
– 33 017 (Wijziging van de Gemeentewet en enige andere wetten in verband met het afschaffen van de bevoegdheid van gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen)
Zie ook hier:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33017
Reactie #5, gepost door:
ZaZkia op: 04/26 om 02:46 PM
Vriendelijk dank voor het uitzoeken.
Reactie #6, gepost door:
Robert van den Heuvel op: 04/27 om 01:47 PM
Rangorde Gemeente Inwoners Aantal ambtenaren FTE FTE/Kinw
1 Amsterdam 747584 15925 14695 19,7
2 Groningen 182954 3264 2878 15,7
3 ‘s-Gravenhage 475932 7767 7033 14,8
4 Utrecht 294810 4898 4313,96 14,6
5 Terneuzen* 55127 828 747,77 13,6
6 Leiden 116957 1695 1520 13,0
Amsterdam heeft dus 19,7 ambtenaren per 1000 inwoners
Rotterdam zou niet in het lijstje staan, maar scoort volgens BB en de griffier van Rott. nog hoger meer dan 20.
Tabelletje zit een beetje schots maar de volledige tabel vind je hier
http://www.binnenlandsbestuur.nl/arbeidsmarkt-en-carriere/nieuws/nieuws/amsterdam-wacht-krimp-organisatie.93115.lynkx
Hoewel we niet weten wat wel en wat niet wordt meegeteld een opmerkelijk hoog getal. Vraag is of schiphol ambtenaren bij A’dam worden geteld. Ook de haven zoals in Rotterdam kan het niet zijn want de Amsterdamse haven heeft met respect nog slechts wat te doen tijdens Sail.
Maar zelfs al zouden dat allemaal weten 15.925 mensen om een paar mokummers onder de knoet te houden is natuurlijk van de gekke.
Reactie #7, gepost door:
ijstaartindeoven op: 04/28 om 11:10 AM
Ja, inderdaad ijstaart je zegt het zelf al; wat zegt dat lijstje nou.
Te oordelen aan de rotzooi die hier maandag op straat gaat liggen voor de hele rest van de week, zijn er nog lang niet genoeg ambtenaren!
Amsterdam is toevallig ook de hoofdstad. Het halve land loopt hier maandag rond. En de andere helft komt wel met de autobeurs of marco borsato in de arena.
Ik heb recht op meer ambtenaren!
Schiphol zit er overigens sowieso niet bij. Dat telt mee met de gemeente Hoofddorp. En dat krantje waar je uit citeert, is sinds het vertrek van de vorige hoofdredacteur nogal afgegleden. Het is zonde van je ogen.
In elk geval goed nieuws voor grootoost: Oost blijft nog wel even bestaan.
Reactie #8, gepost door:
ZaZkia op: 04/28 om 11:40 AM
Ik geloof niet erg dat de status “hoofdstad” meer werk oplevert.
Noch kninnedag, noch borsato of autorai brengt mij naar de hoofdstad, dus ben ik blijkbaar geen landgenoot.
Maar goed. Je hebt gelijk dat absolute aantallen nergens terecht vergeleken kunnen worden. Het OV van Amsterdam is nog immer in gemeentehanden en dus elke buschauffeur of metronoom is ook ambtenaar. Het lijstje is wel degelijk aanleiding, of zou een aanleiding kunnen zijn voor een onderzoek met meer diepgang. 14.695 moeten toch in staat worden geacht om een deugdelijk organigram op tafel te leggen.
Zeg het ze maar. Ik wil het ook wel doen, ik ben goed in “non-fictie”, jij ook toch
Reactie #9, gepost door:
ijstaartindeoven op: 04/28 om 12:59 PM
Inderdaad, als jijstaart naar de hoofdstad zou komen, dan hebben we hier helemaal veel ambtenaren nodig.
Het verschil zal ‘m inderdaad in zulke al dan niet aanbestede dingen zitten. Ook veel welzijnsorganisaties zijn volgens mij gemeentelijk in Amsterdam en in Den haag weer niet. Parkeerbeheer dat is gemeentelijk… Geiserbeheer dat was altijd gemeentelijk en nu doet de NUON dat.
Maar in dat geval ben je ook echt paarden met appels aan het vergelijken en zegt dat lijstje dus echt helemaal niks. Het is niet omdat een ambtenaar een ambtenaar is dat ie geld kost.
Je kan zo’n onderzoek wel uitvoeren maar dan moet je meer gaan kijken naar type-dienst dan naar ambtelijk of niet. Dan valt er ook wat te zeggen over de noodzaak ervan.
Reactie #10, gepost door:
ZaZkia op: 04/29 om 02:44 PM
ze bloeien allebei hoor
paardenbloem en appelbloesem
Reactie #11, gepost door:
ijstaartindeoven op: 04/29 om 03:22 PM
Commenting is not available in this channel entry.
Terug naar de hoofdpagina