D66 Amsterdam Oost heeft dinsdagavond 1 februari 2011 ingestemd met een tijdelijke verlenging van cameratoezicht in het westelijke deel van de Indische Buurt. Tot 30 oktober 2011 blijft het cameratoezicht met steun van D66 gehandhaafd. In de komende maanden wil de partij er een betere en diepgrondige evaluatie komt naar het aanwijsbare nut en toegevoegde waarde van iedere camera.
De deelraad van Amsterdam Oost was gevraagd toestemming te geven om het huidige project met wederom twee jaar te verlengen. Echter, goede informatie waarop kon worden besloten tot verlenging of niet was, wederom, niet voorradig. De deelraad was hierover licht ontstemd en gaf de wethouder opdracht haar huiswerk over te doen en over een half jaar met een betere evaluatie terug te komen naar de deelraad.
D66 is altijd erg voorzichtig als het gaat over cameratoezicht. Uiteraard is het belangrijkste dat de buurten in Amsterdam Oost veilig zijn of worden, maar er bestaat grote twijfel of cameratoezicht de oplossing is om dat te bereiken of dat dit slechts een gevoel van schijnveiligheid creƫert. D66 bekijkt dus per situatie of cameratoezicht echt noodzakelijk is en een aantoonbare toegevoegde bijdrage levert aan veilige wijken.
Liever blauw op straat dan achter de camera
D66- woordvoerder Liesbeth Boesenkool voegt hieraan toe dat het hierbij gaat om veel geld. ‘In totaal wordt per jaar 290.000 euro uitgetrokken voor cameratoezicht. Dat is geld van de samenleving dat we maar een keer kunnen uitgeven. Wij vinden dat we zeker moeten zijn dat cameratoezicht het gewenste effect oplevert voor de veiligheid van de buurten, anders kunnen we het beter aan andere zaken uitgeven die de veiligheid kan verbeteren, zoals meer blauw op straat.’
Flexibel toezicht
De komende maanden en jaren blijft D66 dit onderwerp goed in de gaten houden. ‘Op basis van de grondige evaluatie die we na de zomer van het dagelijks bestuur willen ontvangen, gaan we bekijken of we alsnog in kunnen stemmen met nog maximaal een jaar verlenging. Daarnaast willen we snel over te kunnen stappen op flexibel cameratoezicht. Dat wordt alleen op die plekken ingezet waar het op dat moment noodzakelijk is. Camera’s jarenlang op een en dezelfde plek laten hangen zonder dat de noodzaak duidelijk is, vindt D66 een ongewenste inbreuk op de privacy van de inwoners van Amsterdam Oost,’ aldus Liesbeth Boesenkool.