Procedure dreigt voor oud-Alcides-directeur

Procedure dreigt voor oud-Alcides-directeur

Van de weblog van Martin Zuithof
Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg stelt Albert van Wingerden, de voormalige bestuursvoorzitter van welzijnsorganisatie Alcides, mogelijk persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van het faillissement van de welzijnsgigant. Het dagelijks bestuur van Zeeburg wil met de raad bekijken welke vervolgstappen mogelijk zijn.

In 2004 ging welzijnsinstelling Alcides failliet na reddingspogingen van interim-bestuurder Paul Sturkenboom. Hij stelde vast dat er voor de organisatie, die in 2003 verliezen maakte tot 3,5 miljoen euro, geen redden meer aan was.

Aan de vooravond van het eigen faillissement nam Alcides onder leiding van Albert van Wingerden nog wel de boedel over van de eveneens failliete stichting Welzijn Zeeburg.

Twee keer failliet
Het gelijknamige stadsdeel kreeg daardoor binnen een jaar te maken met twee opeenvolgende welzijnsinstellingen die het loodje legden. Met alle financiële gevolgen van dien: het bankroet van Alcides leverde een strop op van 450.000 euro en een groot aantal medewerkers verloor zijn baan. Het afgelopen jaar hebben gemeente-advocaten van de gemeente Amsterdam uitvoerig onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de financiële gevolgen te verhalen op de verantwoordelijke bestuurders.

Rooskleurig beeld
Uit een onderzoeksrapport van Ernst & Young bleek dat Van Wingerden het stadsdeel een veel te rooskleurig beeld van de financiële situatie van Alcides voorspiegelde om het contract voor welzijnswerk binnen te halen. De raad van toezicht onder leiding van Anne Lize van der Stoel (stadsdeelvoorzitter Amsterdam Centrum) zou niets tegen deze misleiding hebben ondernomen.

Vervolgstappen
Jan Hoek, wethouder welzijn van Zeeburg, relativeert al te stellige berichten over procedures tegen Van Wingerden. ‘De gemeenteadvocaten hebben lang over het advies gedaan en dat moeten we nog eerst bespreken in de deelraad. Pas dan komen we met eventuele stappen naar buiten. Ik kan alleen maar zeggen dat volgens het DB het advies van de advocaten een basis biedt voor vervolgstappen.’

Gepost door ZaZkia op Thursday, 02 August 2007
PolitiekZBPermalinkeerst zien dan geloven

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  08/02  at  05:46 PM


Wat verwachten wij van raadsleden? Dat ze snode plannen van snode mannen (in dit geval) kunnen doorzien?

Posted by Tess  on  08/02  at  10:22 PM


Ja van Wingerden heeft een hoop slechts op zijn kerfstok. Even googlen en het leert dat die man heel veel moois voorspiegelde van een behoorlijk failliet bedrijf, waarvan hij wist dat er allerlei gesjoemeld werd met de rekeningen.
Er is een hoop geld ingegaan en weggesluisd met onbekende bestemming.  Tegelijk heeft hij wel een vertrekregeling en wellicht allerlei ander moois aan het failliet overgehouden.
Het is eigenlijk belachelijk als hij niet wordt vervolgd, als t niet is voor opzettelijk belazeren dan wel voor grof gesjoemel.

Posted by ZaZkia  on  08/03  at  12:42 PM


Ik vind het prima dat hij vervolgd wordt als hij deze criminele activiteiten heeft uitgevoerd. Net zo belangrijk is het om te kijken hoe het zo heeft kunnen komen!

Posted by Tess  on  08/03  at  01:08 PM


Interessante bericht maar… uit 1 augustus 2006… Iets voor het archief van Zeeburg.nu grin

Posted by Mellouki Cadat  on  08/03  at  10:35 PM


@ Mellouki

des te beter, is er al nieuws?

Posted by Tess  on  08/03  at  11:33 PM


Gos wat kan ik slapen zeg. raspberry t kwam me al bekend voor toen ik verder rondkeek. Maar hmm dan is t nieuws waarschijnlijk dat er in het geheel geen nieuws is. red face (Nu mis ik de smileys ook al)
Als dat zo is trouwens, denkt de juridische afdeling wel erg lang…

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  08/04  at  01:51 AM


Ik herhaal mijn vraag dan nmg maar eens en wie zich aangesproken voelt beantwoord hem a.u.b.: Is al er al nieuws omtrent de eventuele vervolgstappen die Jan Hoek heeft aangekondigd? Of wordt dit weer de zoveelste doofpottenzaak omdat er her en der nog wat voordeeltjes kleven aan hebberige ambtenaartjes?

Posted by Tess  on  08/04  at  09:35 AM


Jan hoek Bedankt! Wij personeel van Welzijn aan het IJ hebben zojuist gehoord dat wij per 1-1-2008 zijn ontslagen! Het Alcides debacle is voor ons nog niet afgelopen en weer is het stadsdeel dom en ondoordacht aan t aanklooien.
Vanavond actie bij stadsdeel kantoor zeeburg 19.30!!!

Posted by .(JavaScript must be enabled to view this email address)  on  10/02  at  05:04 PM


de vergader cultuur van zeeburg.

Alle 130 medewerkers van Welzijn aan het IJ in Zeeburg staan per 1 januari op straat. De organisatie is gedwongen om het personeel te ontslaan omdat het stadsdeel ruim een miljoen moet bezuinigen op het welzijnswerk en met een goedkopere aanbieder in zee gaat.

nou jan als je dit leest toevalig, je komt erg ongelovig over en bent niet te begrijpen, waar komen deze mensen straks terecht denk je, bij dynamo in de budgettering misschien ?  of wacht even die gaan ook weg natuurlijk, en dan moet een onbekende die zegt het goedkoper te doen het werk gaan doen, op onbekend terrein en met een vooruit zicht net als alcides en al die organisaties die nu failliet zijn, terwijl een vereniging als assadaaka het nu vrijwillig doet, die laat je in de kou staan, ja je laat ze zelfs door de buurt georganiseerde locaties zoals de javastraat en celebesstraat ontruimen, door een kleine 60 man mobiele brigade, het mag wat kosten, speel je monopolie met onze centen, denk ik dan maar,  helaas zijn we niet van karton jan maar van vlees en bloed, dus wat kan je doen hier mee ? graag je reactie eventueel hier, om de geloofwaardigheid van jou als wethouder, (zal ik maar zegen) eens te verduidelijken, of is deze site alleen voor de ludieke mensen bedoelt die hier fanatiek bezig zijn, dan weet ik ook meer dan genoeg, in afwachting van mvg p.oeloff vrijwilliger bij

http://www.assadaaka.web-log.nl

http://www.onzehoop.web-log.nl

Posted by Peter Oeloff  on  10/02  at  11:48 PM


Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken