Open source experiment Zeeburg door Oost afgeschoten

Open source experiment Zeeburg door Oost afgeschoten

Al in oktober 2009 is besloten om experimenten met open source-software in het gefuseerde stadsdeel Oost een stille dood te laten sterven.  Dat concludeert de SP op basis van informatie die ze kreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Dat bericht Nieuws uit Amsterdam, vrijdag. Met open source software kan het stadsdeel veel besparen op licenties aan bedrijven als Microsoft. Het probleem ligt volgens een memo bij hardnekkigheid bij ambtenaren. Gemeentelijke ICT-afdelingen blokkeren nieuwe ontwikkelingen.

In een memo van 12 oktober 2009 wordt gezegd dat het niet haalbaar was om de ambtenaren van het oude stadsdeel Oost/Watergraafsmeer te laten werken met de open source-systemen die werden uitgetest in Zeeburg. Daarom moest het stadsdeel overstappen op systemen van Microsoft en zouden er slechts enkele werkplekken met open source behouden blijven.

Tony Thijs van de Open Marketing Foundation, die de SP adviseert, noemt dit onzin. “In Zeeburg functioneerde het prima, dat hadden ze zo over kunnen nemen.??? Volgens Thijs is er op politiek niveau steun voor open source, maar is het met name de gemeentelijke ICT-afdeling die ontwikkelingen tegenhoudt.

Tiers Bakker, SP-raadslid in het nieuwe stadsdeel Oost, vindt dat de raad slecht wordt geïnformeerd. “Ik moest uit de Computable vernemen dat open source tijdens de fusie een stille dood zou gaan sterven. Vragen aan het dagelijks bestuur van het toenmalige stadsdeel Oost-Watergraafsmeer werden nauwelijks afdoende beantwoord en na enige tijd bleek dat, in tegenstelling tot de mededelingen van het dagelijks bestuur, al offertes waren aangevraagd voor het uitfaseren van de servers waar de open source systemen op draaiden.”

Bron: Nieuws uit Amsterdam, zie
http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2010/08/%E2%80%98ict-afdeling-blokkeert-open-source%E2%80%99

Zie ook:
http://www.grootoost.nu/index.php/site/comm/oost_gaat_ook_open_source/
http://www.grootoost.nu/index.php/site/comm/fusie_oost_wgm_zeeburg_bedreigt_open_source/
http://www.grootoost.nu/index.php/site/comm/amsterdam_open_source/

Gepost door ZaZkia op Sunday, 08 August 2010
NieuwsPermalink



Open source is een uitstekende manier om zwaar te bezuinigen en ik vind het vreemd dat systeembeheerders het beleid bepalen.

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/09  at  01:30 AM


sja een systeembeheerder die is opgegroeid met een windows 2003 server gaat natuurlijk niet springen om iets in te voeren waar die zelf net zo veel mee gewerkt heeft als ieder ander. jezelf iets leren is schijnbaar echt heel moeilijk.

Posted by ZaZkia  on  08/09  at  10:07 PM


Mij lijkt Open Source eerder een uitdaging voor systeembeheerders. En de meeste fileservers werken sowieso met Linux en niet een Microsoft besturingssysteem.

Waarom onnodig honderden euro’s per werkplek investeren? Onbekend maakt onbemind, en daarom was het juist zo’n goed initiatief van de Zeeburgse raad om Open Source te omarmen.

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/10  at  04:23 PM


Zou Windows inderdaad honderden euro’s per werkplek kosten? Hoeveel werkplekken zijn er eigenlijk op een stadsdeel?
Open souce hoeft natuurlijk bijna niets te kosten, toch.

Posted by ZaZkia  on  08/10  at  06:36 PM


Je betaalt niet alleen voor Windows, maar ook Microsoft Office, Antivirus software. En steeds updaten, Windows XP, Vista, Win7 en Microsoft zou van plan zijn Windows 8 in juli 2011 uit te brengen, stelt een ex-medewerker. De volgende Office-versie komt volgens hem medio 2012.

Posted by Robert van den Heuvel  on  08/10  at  07:22 PM


Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken