Het doek valt, aplaus voor u

Het doek valt, aplaus voor u

logoAan alles komt een einde, aan de stadsdelen en vanaf nu ook aan deze weblog.
GrootOost.nl is vanaf nu gesloten. Wij plaatsen dus geen nieuwe bijdragen meer!

We verhuizen de blog binnenkort naar een nieuwe provider, waar hij minstens nog een jaar te raadplegen valt. Wij danken onze bronnen, en onze lezers!

Het ga u goed,
Saskia Ploeg
hoofdredacteur

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 12 September 2012
NieuwsPermalink


De 12de Dag van de Dialoog Assadaaka Community

De 12de Dag van de Dialoog Assadaaka Community

De Dag van de Dialoog nodigt Amsterdammers uit om elkaar te leren kennen door ervaringen en dromen te delen aan de hand van een specifiek thema. Dit jaar is het thema “Hier ben ik op mijn plek”.
Op ruim honderd plekken in de stad komen mensen in kleine groepjes bij elkaar aan een ‘dialoogtafel’ om met elkaar in gesprek te gaan over een thema. Op vrijdag 8 november kunt u ook bij Assadaaka Community aanschuiven.

Een belangrijk uitgangspunt voor de dialoog is dat er geen theorieën maar ervaringen uitgewisseld worden. En dat we elkaar niet hoeven te overtuigen maar elkaar vragen stellen en naar elkaar luisteren. Het gesprek duurt ongeveer 2 uur en wordt begeleid door een getrainde gespreksleider.

Voor wie?

De Dag van de Dialoog is een uitgelezen kans om Amsterdammers van uiteenlopende culturele en maatschappelijke achtergronden te ontmoeten.

Organisatie

De dag is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog, waarin Assadaaka Community vertegenwoordigd is.

Waar en wanneer?

Datum: Vrijdag 8 november 2013.

Tijd: 13.00 - 15.00 uur.
Locatie: Plantage Middenlaan 14-1, 1018 DD Amsterdam

Kosten

Deelname is gratis.

Aanmelden
We zouden het fijn vinden wanneer u even laat weten of u komt, dat kan via telefoonnummer 020-7525131 (06-47440672). Of via email: .(JavaScript must be enabled to view this email address) - http://www.assadaaka.nl

Gepost door kamal op Tuesday, 08 October 2013
AgendaPermalink


Red de SumatraSchotel

Red de SumatraSchotel

SumatraschotelEr is maar een Schotel die iedereen een lach bezorgt. De SmileySchotel van de Sumatrastraat. Die moet weg van de woningbouwvereniging. Als u net als ik NIET wilt dat de enige mooie Schotelantenne ‘De Smiley van de Sumatrastraat’ wordt weggehaald… Reageer hier dan alstublieft!

Gepost door ZaZkia op Wednesday, 14 August 2013
NieuwsPermalink


Behoud lijn 22 voor de Indische buurt!

Behoud lijn 22 voor de Indische buurt!

Het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf wil per 15 december 2012 buslijn 22 gedeeltelijk opheffen. Het gedeelte van het Muiderpoortstation en verder wordt opgeheven. Lijn 22 rijdt vanaf de Zaanstraat via het Nassauplein, het Haarlemmerpein, het Centraal Station, het Tropenmuseum, de Wijttenbachstraat, de Dappermarkt, Muiderpoortstation en het Javaplein naar de Th. K. van Lohuizenlaan in Amsterdam-Oost. Hiermee is de 22 een lijn die dwars door Oost gaat en de buurt daadwerkelijk met elkaar verbindt.

Stadsdeelraadslid Tiers Bakker van de SP zegt:“Het is ook een van de weinige openbaar vervoerlijnen die zich uitstrekt tot het Oostelijk Havengebied, en daarmee een levensader van deze buurt”.  De bewoners van de Indische Buurt zijn zeer verontwaardigd. Lijn 22 zit altijd vol en het is de enige bus van de Indische buurt naar het Centraal Station. Bakker meldt:“Zeker in de winter bij slecht weer, raakt dat alle mensen, en vooral ouderen en gehandicapten”. De SP Oost roept het stadsdeel op te luisteren naar haar bewoners en dient schriftelijke vragen in.

De SP spant zich al jarenlang in voor het behoud van openbaar vervoer. Goed openbaar vervoer maakt het realistisch om autoverkeer zoveel mogelijk te weren, en zorgt ook voor sociale cohesie en contacten. De SP zal de portefeuillehouder van Amsterdam Oost vragen met wethouder Wiebes van Verkeer aan tafel te gaan om te zien hoe de krachten te bundelen zijn en deze plannen gekeerd kunnen worden. Uiteindelijk zal de stadsregio, de opdrachtgever van het openbaar vervoer in Amsterdam, een besluit moeten nemen. Ook hier zal de SP scherp stelling nemen tegen het uitkleden van het Amsterdamse openbaar vervoer.
bron: ingezonden persbericht

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 10 September 2012
NieuwsPermalink


Bouwplannen velden Zeeburgia van de baan

Bouwplannen velden Zeeburgia van de baan

Voetbalclub Zeeburgia hoeft niet te verhuizen naar het Zeeburgereiland. De velden in Middenmeer-Noord waarop Zeeburgia nu speelt worden niet bebouwd. Op het oefenveld langs de Kruislaan zal wel woningbouw komen. Dat maakte wethouder van Poelgeest vandaag bekend. De gemeente zal investeren in een nieuw clubhuis op de huidige locatie van de voetbalclub en in twee kunstgrasvelden.

De sportvelden van Zeeburgia op sportpark Middenmeer worden niet bebouwd. Dat maakte wethouder van Poelgeest vandaag bekend. Op de sportvelden moesten ongeveer 650 woningen komen om zo het nieuwe station Amsterdam Science Park rendabel te maken. Een voorwaarde voor de komst van het station was dat er voldoende reizigers moesten zijn. Nu blijkt dat het Science Park samen met de huidige omwonenden voldoende zijn om het station rendabel te maken.
(undefined)Sportpark

Bebouwing van de sportvelden is niet langer nodig. Wel wordt het trainingsveld langs de Kruislaan bebouwd. De gemeente streeft ernaar hier zelfbouwkavels uit te geven. Zeeburgia kan op het sportpark Middenmeer blijven voetballen en hoeft niet te verhuizen naar het Zeeburgereiland. Wethouder Maarten van Poelgeest: ‘Ik ben blij dat we ook deze sportvelden kunnen behouden voor de stad.’
(undefined)Station

Voor het nieuwe station Amsterdam Science Park eiste de NS dat er voldoende in- en uitstappers in de buurt van station zouden wonen. Het was daarom nodig om een deel van het sportpark Middenmeer te bebouwen. Naar nu blijkt zorgen de onderzoeks- en onderwijsinstituten op het Science Park in combinatie met de huidige omwonenden al voor voldoende in- en uitstappers op het station.
(undefined)Zeeburgia

Bij bebouwing van de sportvelden zou voetbalclub Zeeburgia verhuizen naar het Zeeburgereiland. Zeeburgia zou daar drie kunstgrasvelden en een clubhuis krijgen. Nu de voetbalclub niet hoeft te verhuizen, zal de gemeente investeren in een nieuw clubgebouw op het huidige sportpark. Daarnaast zullen er op het sportpark Middenmeer twee kunstgrasvelden worden gerealiseerd. Het derde veld blijft natuurgras.
(undefined)Kruislaan

Op het trainingsveld langs de Kruislaan zal ongeveer 0,6 hectare worden bebouwd. Door hier woningbouw mogelijk te maken, komt het station wat minder ‘in een weiland te liggen’. De grond is nu in gebruik als trainingsveld van Zeeburgia en komt vrij als de kunstgrasvelden zijn gerealiseerd.

Bron: Persbericht Amsterdam.nl

Gepost door ZaZkia op Friday, 03 August 2012
NieuwsPermalink


Bejaarde Oost dood na extreem geweld

Bejaarde Oost dood na extreem geweld

De 80-jarige André Kleinman, die afgelopen januari dood werd gevonden in zijn woning in Oost, blijkt met extreem geweld om het leven te zijn gebracht.

Volgens het sectierapport had hij onder andere gebroken ribben, een klaplong en een gebroken strottehoofd. Vanmiddag stond de verdachte, de 54-jarige Kemal T., voor het eerst voor de rechter in een zogeheten pro-formazitting. Waarom Kleinman zo’n gewelddadige dood moest sterven, is nog onduidelijk.

T. wordt minimaal verdacht van doodslag maar mogelijk zelfs van moord.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 19 July 2012
NieuwsPermalink


Asscher als enige tegen aanleg IJburg 2

Asscher als enige tegen aanleg IJburg 2

Wethouder Asscher PvdAUitzonderlijke actie om verzet te markeren

Wethouder van Financiën Lodewijk Asscher(PvdA) heeft zich vergeefs tegen de aanleg van IJburg 2 verzet. Als enige in het college van burgemeester en wethouders heeft hij vorige maand tegengestemd en daarvan ook aantekening laten maken in de notulen. Een tamelijk uitzonderlijke actie om zijn verzet te markeren bij dit omstreden besluit, dat ook bij ambtenaren op het stadhuis verbazing wekte.

Asscher verwijst voor commentaar naar Maarten van Poelgeest, die als wethouder Ruimtelijke Ordening het woord voert over IJburg. Hij bevestigt Asschers verzet. ‘Zeven van de acht collegeleden vonden het zowel uit financieel oogpunt als voor de ontwikkeling van de stad een verstandig besluit. Lodewijk heeft dat anders afgewogen,’ zegt Van Poelgeest.

De laatste maanden vergaderde het college veelvuldig over uitbreiding van de eilandenwijk IJburg. Lange tijd hield Asscher, die als wethouder en leider van de Amsterdamse PvdA een prominente plek inneemt in het stadsbestuur, een besluit tegen. Dit voorjaar liet hij een financiële stresstest uitvoeren, die uitwees dat de gemeente kwetsbaar is als de vastgoedcrisis verergert. Maar Van Poelgeest (GroenLinks) bleef aansturen op een positief besluit. Hij wilde vóór de zomer de knoop doorhakken, omdat anders vergunningen zouden verlopen en het project jaren vertraging zou oplopen.

Vanwege de economische crisis is de uitbreiding van IJburg in stukjes geknipt. Waar het eerder de bedoeling was vier eilanden aan te leggen, wordt er nu één opgespoten zonder concrete bouwplannen. Vorige maand erkende Van Poelgeest dat de verdere ontwikkeling in strijd is met de gemeentelijke regels: ‘We mogen eigenlijk pas geld uitgeven als er inkomsten tegenover staan.’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 09 July 2012
NieuwsPermalink


Geen fiets in lijn 26 naar IJburg in de spits

Geen fiets in lijn 26 naar IJburg in de spits

fietsTramreizigers mogen ook in de toekomst in de spits hun fiets niet meenemen in lijn 26 van en naar IJburg. Een derde stallingsplaats in trams buiten de spits is waarschijnlijk ook geen optie. Dat heeft VVD-wethouder Eric Wiebes gezegd naar aanleiding van een brief van een boze IJburger. Die voelt zich gedupeerd omdat hij nu een uur onderweg is naar zijn werk.

Gemeenteraadslid Fjodor Molenaar van GroenLinks had Wiebes op een motie gewezen waarin de wethouder wordt opgedragen het probleem op te lossen. Wiebes: ‘Ik moet die motie uitvoeren, maar dat zit mij niet glad vanwege de wet die de veiligheid van tunnels regelt. Ik wil wel, maar het lukt niet. Ik heb het opgegeven.’ Hij wees IJburgers op de mogelijkheid een vouwfiets aan te schaffen.

Wiebes beloofde nog eens te kijken naar een systeem waarmee drie fietsen in de tram kunnen. Dat was afgewezen omdat spatborden dan drie centimeter uitsteken.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 07 July 2012
NieuwsPermalink


Amsterdam moet stadsdelen afschaffen

Amsterdam moet stadsdelen afschaffen

Opheffen stadsdeelAmsterdam en Rotterdam moeten hun stadsdelen afschaffen. De Tweede Kamer stemde vanochtend in met de nieuwe Gemeentewet, waarin dat is bepaald. Volgens het kabinet vormen de stadsdelen een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken)beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan stadsdelen.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.
bron: http://www.rtvnh.nl/nieuws/82965/Amsterdam+moet+stadsdelen+afschaffen

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 05 July 2012
NieuwsPermalink


Flevoparkbad geannexeerd door camping Zeeburg

Flevoparkbad geannexeerd door camping Zeeburg

Stadsdeel Oost is voornemens het Flevoparkbad (op termijn) te sluiten. Dat doen ze door Camping Zeeburg toestemming te geven 200 tenten op de ligweides neer te zetten, inclusief alle voorzieningen.  Feitelijk wordt daarmee de functionaliteit van het bad al behoorlijk aangetast, zo niet volledig teniet gedaan.

Want, wat is nou een buitenbad zonder ligweide? Het stadsdeel doet dit ook op een onorthodoxe manier. Men wil Camping Zeeburg een evenementenvergunning geven. Zo omzeilt men alle noodzakelijke procedures. Het nieuws hierover komt van de direct omwonenden, die als enige geïnformeerd zijn. Wellicht is het mogelijk om de politiek van Oost nog op andere gedachtes te
brengen.  Vandaar deze petitie. Help mee en teken! Red het Flevoparkbad

15 juni in het Parool:

Eigenaar Toon Weijenborg van Camping Zeeburg diende al meer dan tien jaar geleden een aanvraag in voor de uitbreiding van zijn camping. De grootste stadscamping van Amsterdam moest volgens Weijenborg veel gasten weigeren wegens gebrek aan ruimte.

‘Dat is zonde en daarom wil ik uitbreiden. Ik vraag niet om geld, want ik financier het allemaal zelf. Ik vraag alleen om groen licht om door te kunnen’, aldus de campingeigenaar eerder in een interview met wijkkrant De Brug. Inmiddels heeft Weijenborg toestemming gekregen en heeft hij studie gedaan naar vijf mogelijke uitbreidingslocaties. De omgeving van het Flevoparkbad was daar een van.

Zie verder: http://www.parool.nl/parool/nl/4030/AMSTERDAM-OOST/article/detail/3271319/2012/06/15/Camping-Zeeburg-als-proef-bij-Flevoparkbad.dhtml

Enkele omwonenden zijn daarom een handtekeningenactie begonnen.
Teken de petitie op:
http://petities.nl/petitie/red-het-flevoparkbad

Gepost door ZaZkia op Sunday, 01 July 2012
NieuwsPermalink


Steekpartij dagopvang Zeeburgerdijk

Steekpartij dagopvang Zeeburgerdijk

Bij een steekincident op de Zeeburgerdijk in Oost is vrijdagmiddag 22 juni een 50-jarige man ernstig gewond geraakt. Het incident vond rond 17.30 uur in de dagopvang plaats na een ruzie tussen twee mannen. Onduidelijk is waar de ruzie over ging. De politie zoekt getuigen van het incident.

Getuigen of mensen met meer informatie kunnen contact op nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Anoniem kan ook, via 0800-7000.

Gepost door ZaZkia op Tuesday, 26 June 2012
NieuwsPermalink


Oost verwacht versnelde ontwikkeling IJburg met komst Centrumeiland

Oost verwacht versnelde ontwikkeling IJburg met komst Centrumeiland

Stadsdeel Oost onderzoekt de mogelijkheden om te investeren in de aanleg van IJburg tweede fase. Vorige week besloot het B&W van Amsterdam te starten met landmaken voor het Centrumeiland. Door de economische crisis is de investeringsruimte ernstig teruggelopen. Het college ziet daarom af van het Middeneiland van IJburg 2. Met de aanleg van dit eiland was een voorinvestering van tussen de € 40 miljoen en € 60 miljoen gemoeid. Dat geld is nu niet beschikbaar. (Lees hier) De investering in het nieuwe land is beperkt tot € 8,9 miljoen. Daarmee worden over een aantal jaar bijna 800 woningen worden gebouwd. Het DB van Oost steunt de stapsgewijze ontwikkeling en onderzoekt hoe een financiële investering in de fase na het landmaken het meest ten goede komt aan de inwoners en ondernemers van IJburg.

‘De bescheiden start is vooral goed omdat de tijd van ver vooruit geplande grootschalige stedenbouw voorbij is’, zegt stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (Ruimtelijke Ordening). ‘Deze aanpak biedt ook voor IJburg de kans snel in te spelen op de behoeften van bewoners én de ontwikkelingen in de woningmarkt. Het stadsdeelbestuur bekijkt of een investering in het bouwrijp maken van de eerste delen van het Centrumeiland de ontwikkeling kan versnellen.
Amsterdam blijft de komende decennia een gewilde stad om te wonen met vraag naar tienduizenden nieuwe woningen. IJburg is belangrijk voor het opvangen van die groei. Stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk (Financiën): ‘Als het aantal inwoners groeit, heeft dit een positief effect op de bestaande winkels en horeca in IJburg. Ook in moeilijke tijden moet je vooruit durven kijken. We willen graag meewerken aan de verdere ontwikkeling van IJburg. Ik verwacht dat dat kan vanuit incidentele baten in de komende jaren.’
Het stadsdeelbestuur vindt het belangrijk dat op het eerste stukje IJburg 2e fase ook essentiële behoeften van IJburg 1e fase een plek krijgen. Het gaat dan om (al dan niet tijdelijk) ruimte voor jongeren, nautische activiteiten en sportfaciliteiten. Een eventuele financiële bijdrage is wat Stadsdeel Oost betreft wel aan voorwaarden gebonden. Om een goed perspectief te bieden voor het huidige IJburg en toekomstige bewoners wil het dagelijks bestuur invloed op het programma en de fasering van de aanleg van Centrumeiland. Ook hierover wil het stadsdeelbestuur goede afspraken maken met het College van B en W.
Het aanleggen van IJburg 2e fase zou aanvankelijk starten eind 2010. Door de economische crisis is de investeringsruimte die de stad heeft voor bouwprojecten ernstig teruggelopen. Het college van de centrale stad ziet daarom af van de aanvankelijk geplande aanleg van het Middeneiland van IJburg 2. Met de aanleg van dit eiland was een voorinvestering van tussen de € 40 miljoen en € 60 miljoen gemoeid. Dat geld is nu niet beschikbaar.
De eilanden van de tweede fase grenzen direct aan de speciale beschermingszone, vastgelegd in de Vogel- en Habitatwetgeving. Het landmaken mag geen invloed uitoefenen op deze beschermingszone. De mosselbanken, die op de plaats van de toekomstige eilanden liggen, moeten daarom worden verplaatst en bij de aanleg van de eilanden moet slibverspreiding worden tegengegaan.

Gepost door ZaZkia op Sunday, 24 June 2012
NieuwsPermalink


R.S.O.C. winnaar Open podium East Site

R.S.O.C. winnaar Open podium East Site

dynamo Afgelopen zaterdag 9 juni zijn Viresh (24), Dodzi (29), Raoul (29), Lindomar (29) en Jermain (30), samen de rapgroep R.S.O.C., als winnaar geëindigd in een bloedstollende eindstrijd van Open podium East Site in het Muiderpoorttheater.

De jongens van R.O.S.C. hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun eerste echte rap “Samen in Oost” . Bad Brya, rapster van het eerste uur, heeft de groep intensief begeleid. Dit was zichtbaar bij het optreden in het Muiderpoorttheater.

Ontroerend eerlijk laat R.O.S.C. zijn belevingswereld aan het publiek zien:

‘ Hallo, ik ben een handicap boy
Ik kan misschien niet praten,
Maar van binnen ben ik mooi’

R.O.S.C. special guests kickboksgala
Wereldberoemd in Oost zijn de heren van R.S.O.C. ondertussen. Op het kickboksgala van 23 juni in de sportzaal van Buurtcentrum Transvaal zijn ze special guests en voorzien het evenement van een vlotte beat. Een mooie gelegenheid voor bewoners van Oost om kennis te maken met talent uit eigen buurt.

Samen in Oost en Centrum
Het project Samen in Oost en Centrum is een samenwerking van Civic, Dynamo, IJsterk, Stichting Prisma en stadsdelen Oost en Centrum, met als doel het integreren van mensen met een verstandelijke beperking in eigen buurt. De samenwerking stimuleert het ontmoeten van mensen zonder en met een beperking.

Gepost door ZaZkia op Friday, 15 June 2012
NieuwsPermalink


Bomenkap Javastraat

Bomenkap Javastraat

javastraat iepenVanochtend luid gewekt door de ‘boomverzorgers’ van firma Pius Floris. De grootste en mooiste oude Iep aan de entree van het laatste stukje Javastraat, op het terras van restaurant Wilde Zwijnen, werd in rap tempo in stukken gejast en in de hakselmachine van Pius tot pulp vermalen. Het restaurant was gisteren verwittigd ‘dat de boom ziek was’ en morgen verhakseld zou worden.

Spoedig zal er een vergunning verleend worden op de website van het stadsdeel voor een noodkap. : Hij was echt ZO ZIEK dat hij DREIGDE OM TE VALLEN, ècht waar. NOT!.
Het kan niet anders dan dat er een geheime agenda is, zo geheim dat niemand er iets van weet natuurlijk; maar er is al eerder éen van de laatste vier of vijf iepen van dit type ziek verklaard en gekapt op dit stukje Javastraat. Het is het type dat een wat wildere kroon heeft en wilder oogt dat de tamelijk rechtop groeiende iepen; het vormt zo’n mooie boog over de straat zoals de hele Javastraat voor 2008 nog kende.
Op een dag zal dit laatste stukje Javastraat natuurlijk ook een opknapbeurt moeten krijgen en dan is de wens natuurlijk dat er allemaal de zelfde hoogte bomen in komen en dan moet het oude wilde gezicht gewoon weg:WEG! Te slordig. Het liefst zouden ze plastic boompjes neerzetten met leuke permanente kerstlichtjes paasballen en pinksterslingers erin, elke boom met camera’s volhangen en afluistermicrofoons; voor uw eigen veiligheid!!
Kortom ik vertrouw de hele boel niet en de hakselmachine komt langzaam onze kant op; hier staan nog enkele wilde hoge oude iepen die zich nu ernstig bedreigd voelen. Een bezwaar tegen een noodkap zou dus eigenlijk pre-emptive moeten kunnen…
Het restaurant is zijn prachtige beschutting en warmte gevende kroon kwijt terwijl het stadsdeel er net zo’n mooi nieuw hardhouten frame omheem had gerenoveerd.
Helemaal FOUT dus.

Gepost door leona op Sunday, 10 June 2012
NieuwsPermalink


Elatik op het matje vanwege tekorten

Elatik op het matje vanwege tekorten

Fatima ElatikOndanks dat stadsdeel Oost de financiën weer op orde heeft, is de D66 ontstemd over het tekort van 4,5 miljoen euro op een post waar stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik verantwoordelijk voor is. Het Parool citeert Jan-Bert Vroege van de D66: ‘In twee jaar tijd gaat het om ongeveer 4,5 miljoen euro en in 2011 ging het om een overschrijding van meer dan 75 procent. Ook in 2012 is er al een tekort van een half miljoen.’

Volgens Vroege heeft Elatik de financiën die betrekking hebben op de diensten die aan de loketten worden afgehandeld, niet goed in de hand. ‘Het is duidelijk dat de portefeuillehouder de dienstverlening financieel gezien niet onder controle heeft.’

Elatik geeft verschillende redenen voor het tekort. Het stadsdeel heeft allereerst te kampen met langdurig zieke werknemers en extreme drukte tijdens de run op de gratis identiteitskaart, waardoor er dure externe krachten moeten worden ingehuurd. Daarnaast loopt met het instorten van de bouwsector het aantal bouwvergunningen sterk terug. Alleen al in 2011 scheelde dit 1,5 miljoen euro. Bovendien is het stadsdeel een paar ton aan leges misgelopen in de periode dat de identificatiekaart gratis verkrijgbaar was, aldus Elatik.

Vroege wil dat er uiterlijk 1 juli maatregelen op tafel liggen. ‘We zijn meer geld aan de dienstverlending kwijt, maar de kwaliteit laat ook nog eens te wensen over.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 08 June 2012
NieuwsPermalink


Middeneiland in IJburg 2 geschrapt

Middeneiland in IJburg 2 geschrapt

IJburgCollege investeert wel 8,9 miljoen in Centrumeiland.

De gemeente Amsterdam ziet af van de geplande ontwikkeling van het Middeneiland, onderdeel van IJburg 2. Door de economische crisis is de investeringsruimte die de stad heeft voor bouwprojecten ernstig teruggelopen. De kosten zouden 40 tot 60 miljoen euro bedragen en dat vindt de gemeente een te groot financieel risico.

Wel heeft het college van burgemeester en wethouders besloten geld vrij te maken voor de geplande aanleg van het toekomstige Centrumeiland. Hiermee is een investering van 8,9 miljoen euro gemoeid.

Verdere investeringen zijn afhankelijk van het tempo waarin de bouwgrond wordt afgenomen.

Het Centrumeiland sluit aan op al bestaand land en bestaande infrastructuur. Voor het maken van land kan gebruik worden gemaakt van zand uit de directe omgeving. De bouwkavels zijn vooral bedoeld voor betaalbare eengezinswoningen. Behalve zelfbouwers kunnen ook kleine aannemers, ontwikkelaars, beleggers en ontwikkelende architecten deze kavels afnemen. Het eiland biedt ruimte voor 700 eengezinswoningen, waarvan de eerste in 2017 klaar kunnen zijn.

Overigens is het Middeneiland niet definitief geschrapt in de plannen voor de verdere ontwikkeling van IJburg. De gemeente kan in de toekomst alsnog besluiten de plannen voor de aanleg van het eiland uit te voeren.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 07 June 2012
NieuwsPermalink


Aanleg IJburg 2 gaat door

Aanleg IJburg 2 gaat door

IJburgHet college van B&W heeft besloten land te maken voor het toekomstige Centrumeiland van IJburg. Op de beslissing is jaren gewacht maar het college maakt verdere ontwikkeling van IJburg nu toch mogelijk. In 2010 was de bouw van IJburg 2 nog verder weg dan ooit. De investering in het nieuwe land is beperkt tot 8,9 miljoen euro. Door de economische crisis is de investeringsruimte die de stad heeft voor bouwprojecten ernstig teruggelopen.

Verdere investeringen zijn daarom afhankelijk van het tempo waarin de bouwgrond wordt afgenomen.

Het voorstel is om nu alleen land te maken voor het Centrumeiland. Dit eiland sluit aan op al bestaand land en bestaande infrastructuur. Voor het ‘land maken’ kan gebruik worden gemaakt van zand uit de directe omgeving. De bouwkavels zijn vooral bedoeld voor betaalbare eengezinswoningen. Vanaf 2017 kunnen de eerste woningen klaar zijn.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 07 June 2012
NieuwsPermalink


Nieuw ontwerp voor Makassarplein

Nieuw ontwerp voor Makassarplein

makassarpleinDe gemeente heeft een nieuw ontwerp voor het Makassarplein gemaakt. Het plein krijgt een betere indeling. Alle activiteiten hebben straks hun eigen plek. Spelende kinderen lopen elkaar niet meer in de weg. Zo komt er een voetbalveld van kunstgras en een sportveld waar je ook kan tennissen en volleyballen. Beide sportvelden krijg een fluisterkooi.

Op twee kleinere velden komen speeltoestellen te staan. De grootste wens van de kinderen van de Flevoparkschool wordt vervuld: twee piramidetorens met een hoge tunnel en glijbanen. Op het andere speelveld een spannend houten speeltoestel om te balanceren, te glijden, te hangen en te klimmen. De allerkleinsten krijgen een zandbak naast Rumah Kami.

Voor moeders, vaders en andere buurtbewoners staan er veel banken. Het plein wordt een fijne plek om elkaar te spreken. Het wordt er ook veel groener, met een grasveld om te luieren en te picknicken, en ook een bloementuin en moestuinen. In de boomgaard met tafels kan straks gepicknickt worden, misschien wel met zelf verbouwde groenten en fruit. Het nieuwe plein wordt omzoomd met platanen.

De centrale ruimte van zo’n 15 meter breed wordt een goeie plek voor buurtmarkten of een muziekpodium op speciale feestdagen. Op gewone dagen zorgen waterspuwertjes uit de grond voor extra gezelligheid.
Het plan is nog niet definitief. Het Stadsdeel heeft de plannen ter inzage gelegd.
Belanghebbenden kunnen hun reactie op het voorlopig ontwerp ook in een brief schrijven aan het dagelijks bestuur: stadsdeel Oost, t.a.v. het dagelijks bestuur, Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam, of per e-mail sturen: .(JavaScript must be enabled to view this email address). Uw brief of e-mail moet uiterlijk op 19 juli 2012 bij het stadsdeel zijn.

Hier kunt u het voorlopig ontwerp downloaden.
Hier kunt u de toelichting op het voorlopig ontwerp downloaden.

Gepost door ZaZkia op Friday, 01 June 2012
NieuwsPermalink


2 juni: Fietswrakken Inzameldag

2 juni: Fietswrakken Inzameldag

fietswrakWe kunnen er niet omheen, de straten in het mooie Oost worden hier en daar ontsierd door fietswrakken. Wanneer fietswrakken op straat worden achtergelaten, zorgt dit voor vervuiling, onveilige situaties en onnodig ruimteverlies. Daarom organiseert stadsdeel Oost inzameldagen voor fietswrakken. Kom op zaterdag 2 juni 2012 naar het Atjehplein en lever uw fietswrak in. U ontvangt dan een leuke beloning: Een VVV-bon, een EK-bal of een fietsenreparatiesetje.

Voorwaarden
U kunt per persoon maximaal twee fietswrakken inleveren, ieder wrak moet voorzien zijn van een sleuteltje. Afhankelijk van de staat van het fietswrak kan gevraagd worden een afstandsverklaring te ondertekenen. Fietseigenaren jongeren dan 18 jaar kunnen hun fietswrak alleen onder begeleiding van een volwassene inleveren.

Ander moment
Bent u zaterdag niet in de gelegenheid om naar het Atjehplein te komen? Fietswrakken kunt u ook altijd inleveren bij de Afvalpunten in Oost: Rozenburglaan 1 of Cruquiusweg 90.
bron: stadsdeel Oost

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 31 May 2012
NieuwsPermalink


Parooldriehoekers bijna allemaal weg

Parooldriehoekers bijna allemaal weg

Bewoners protestDe bewoners van de Parooldriehoek aan de Platanenweg en Olmenweg in Oost zijn bijna allemaal vertrokken. Drie weken geleden vertrokken de laatste 23 huishoudens die nog in de Parooldriehoek woonden, aldus Stadgenoot. Een gezin met kleine kinderen woont nog in de Parooldriehoek, zij hebben tot 1 augustus de tijd gekregen om vervangende woonruimte te vinden.

Woningbouwvereniging Stadsgenoot besloot in 2002 dat de Parooldriehoek plaats moest maken voor nieuwbouw. Door de financiële crisis liep dit plan vertraging op en werden de woningen tijdelijk verhuurd aan anti-krakers.

Vervolgens kwam Stadsgenoot met het plan de huizen om te bouwen tot studentenwoningen, omdat dit meer geld oplevert dan anti-kraak. Studentenvakbond ASVA riep toen de studenten op deze woningen niet te betrekken.

Stadgenoot laat weten dat het ombouwen van de woningen tot studentenhuizen gewoon doorgaat. ‘We gaan de woningen opknappen. Vanaf oktober 2012 moeten ze bewoonbaar zijn voor bewoners met een campuscontract.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 31 May 2012
NieuwsPermalink


Tientallen plannen voor Zeeburgereiland

Tientallen plannen voor Zeeburgereiland

ZeeburgereilandDe gemeente heeft tientallen plannen ontvangen voor de tijdelijke invulling van een braakliggend terrein op het Zeeburgereiland. Het stuk grond wordt voor een periode van tien jaar voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar beschikbaar gesteld aan het initiatief dat de meeste waarde heeft voor Amsterdam.
Een deel van de plannen werd gisteravond gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in een restaurant op het Zeeburgereiland.

De ideeën lopen uiteen van een schaapskudde tot goedkope bedrijfsruimte en van recreatieve voorzieningen tot tuintjes voor de buurt.

Een onafhankelijke jury bestaande uit Frank van Beek (directeur van Lingotto), Zafer Yurdakul (directeur van Podium Mozaïek) en Jan Olthof (adjunct directeur van de Dienst Zuidas) zal 9 juli de winnaar bekend maken. Een dag later wordt de sleutel van het terrein overhandigd en in juli 2013 moet het gebied dan toegankelijk zijn voor het publiek.

De inschrijvingstermijn voor de prijsvraag is op 11 mei verlopen. Initiatiefnemers konden plannen indienen voor een braakliggend terrein van 3,6 hectare op het Zeeburgereiland.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 30 May 2012
NieuwsPermalink


Nieuwe fase renovatie Hogesluisbrug

Nieuwe fase renovatie Hogesluisbrug

Hogesluis brugDe renovatie van de Hogesluisbrug in Amsterdam-Oost is vanochtend een nieuwe fase ingegaan. De brug krijgt vanaf vandaag z’n obelisken terug. Vanochtend werd de eerste op zijn plek op de brug gehesen, zo meldt RTV-Noord-Holland. De renovatie van de brug uit de zeventiende eeuw begon in 2009 en duurt tot het eind van dit jaar.

Bij warmte zette de brug uit wat vaak tot veel problemen voor vooral het tramverkeer leidde. De kosten, die aanvankelijk waren begroot op 15,5 miljoen euro, zijn inmiddels opgelopen tot 27 miljoen euro.

De obelisken werden aan het einde van de 19de eeuw toegevoegd. Ze wegen elk 4,5 ton en hebben een lengte van 4,5 meter.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 30 May 2012
NieuwsPermalink


Kettingbotsing in Zeeburgertunnel

Kettingbotsing in Zeeburgertunnel

ZeeburgertunnelIn de Zeeburgertunnel vond maandagmiddag een kettingbotsing plaats met vier auto’s. Het gebeurde in de rijrichting van stadsdeel Noord naar stadsdeel Oost. In eerste instantie kreeg een auto pech en vervolgens ontstond er een kettingbotsing waarbij in totaal vier auto’s betrokken waren.

In tegenstelling tot een eerder bericht op AT5, zijn er geen gewonden gevallen. Er ontstonden wel files, omdat de tunnel even was afgesloten, maar binnen een half uur kon het verkeer weer verder.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 29 May 2012
NieuwsPermalink


PvdA-wethouder Ossel steunt huurverhoging

PvdA-wethouder Ossel steunt huurverhoging

Euro'sWethouder Freek Ossel(PvdA) is vóór een geleidelijke verhoging, gedurende een reeks van jaren, van de huren. De gemeente heeft actief meegewerkt aan het deze week gelanceerde plan waarin zo’n huurverhoging is opgenomen, om de woningmarkt vlot te trekken.

De vier grootste steden steunen het plan, Wonen 4.0 gedoopt, waar Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, de Woonbond, de Vereniging Eigen huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars deze week mee kwamen.

Daarin wordt voorgesteld de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen en de huren elk jaar met twee procentpunt meer dan de inflatie te verhogen. Door die uiteindelijk forse huurverhoging moeten huurders worden gestimuleerd een huis te kopen.

Ossel ziet de huurverhoging tevens als middel om ‘scheefwonen’ tegen te gaan. ‘Een huurverhoging is lastig uit te leggen, maar nu is de markt niet eerlijk verdeeld. Te veel mensen met een te hoog inkomen betalen te weinig huur en daar móét wat aan gebeuren.’

De wethouder ziet in het plan ‘heel goede dingen’, die de Amsterdamse woningmarkt ook echt in beweging kunnen krijgen.
bron: het Parrol

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 26 May 2012
NieuwsPermalink


VVD wil snel af van stadsdeelpolitici

VVD wil snel af van stadsdeelpolitici

Einde stadsdeel OostDe Amsterdamse VVD wil snel af van de gekozen bestuurslaag in de stadsdelen. De partij wil dat er per 2014 geen stadsdeelraad en stadsdeelwethouders meer zijn. Dat zei VVD-raadslid Daniel van der Ree vanavond in AT5 Politiek. Tijdens de presentatie van de kadernota werd duidelijk dat er heel veel geld bezuinigd gaat worden op de stadsdelen. De liberalen willen nog verder gaan. Daniel van der Ree: ‘Wij komen met voorstellen om nog meer dan nu wordt voorgesteld te korten vooral op de stadsdeelbesturen.

En de facto komt dat erop neer dat we overgaan naar het Haagse model, waar wel stadsdelen bestaan waar je je paspoort in de buurt kan ophalen, maar geen lokaal parlement meer hebt.’

In 2014 wil de VVD dat gerealiseerd hebben, maar dat ziet collega-collegepartij PvdA totaal niet zitten. En sterker nog, volgens PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf is dat niet eens mogelijk: ‘Dat kan gelukkig niet want in het programma-akkoord hebben we daar andere afspraken over gemaakt. Daarin is afgesproken dat we het stelsel gewoon handhaven.’ Volgens De Wolf is dat ook nodig omdat anders bezuinigingen niet gehaald kunnen worden: ‘De stadsdelen hebben zich vastgelegd met het college om samen te proberen die bezuinigingen te doen, in het apparaat, pijnlijk maar haalbaar naar mijn gevoel. En moeten ook worden uitgevoerd. En juist dan heb je die lokale democratie met een gekozen stadsdeelraad en stadsdeelbestuur nodig om dat goed uitgevoerd te krijgen.’

Gewezen op het de bezwaren van de PvdA gaf Daniel van der Ree toe dat het nog een hele strijd zal worden: ‘Dat weet ik maar wij gaan proberen hen ervan te overtuigen dat het beter is, dat wat we nu inzetten met een tandje extra nog meer kunnen bezuinigen. Dat dat niet ten koste gaat van de lokale democratie. Dat we daar nog meer mee kunnen bezuinigen.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 26 May 2012
NieuwsPermalink


Flevoparkbad langer open

Flevoparkbad langer open

Flevo badVanwege het zomerse weer is het Flevoparkbad vanavond, op vrijdag 25 mei, tot 19.00 uur open. De kassa sluit om 18.30 uur. Dit buitenzwembad heeft een groot verwarmd diep en ondiep zwembad met een speeleiland, een kleuterbad en zonneweiden met speeltoestellen. Het 50-meter bassin is uitstekend geschikt voor banen zwemmen.

Openingstijden
Het openluchtzwembad is geopend van 28 april tot en met 2 september 2012.

Tijdens het zwemseizoen is het zwembad elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur. De kassa sluit om 17.00 uur. Op werkdagen warmer dan 25 graden is het bad van 10.00 tot 19.00 uur open. De kassa sluit dan om 18.30 uur.

Update: Vanwege het zomerse weer is het bad op vrijdag 25 mei 2012 open tot 19.00 uur. De kassa sluit om 18.30 uur.
Adres

Insulindeweg 1002
Tel. (020) 692 5030
Eindhalte tram 7 en 10

Het Flevoparkbad op een zomerse dag

Ontspanning voor jong en oud

  Baantjes trekken in het diepe 50 meter bad
  Zwemmen en spelen in het ondiepe bad
  Een kleuterbad voor de kleintjes met speeleiland en waterglijbaan
  Relaxen op de grote zonneweide
  Tafeltennissen en tafelvoetbal
  Spelen in de zandbak of op de luchttrampoline
  Genieten van een lekker patatje of een ijsje!

Keurmerk ‘Veilig en Schoon’

Het Flevoparkbad is gecertificeerd met het landelijk keurmerk ‘Veilig en Schoon’. Dit betekent onder andere een perfecte hygiëne, dagelijks gecontroleerd zwemwater, gekwalificeerd personeel, voldoende kluizen om spullen in op te bergen en goed toezicht bij het water en op de zonneweiden.
Tarieven 2012
Kinderen/jeugd

Kinderen t/m 2 jaar: gratis
Kinderen van 3 t/m 15 jaar: € 3,00
Kinderen van 3 t/m 15 jaar met stadspas: € 2,15
Kinderen van 3 t/m 15 jaar 12-badenkaart: € 30,00
Seizoenkaart jeugd: € 71,40
Seizoenkaart jeugd met stadspas: € 52,80
Volwassenen

Personen van 16 t/m 64 jaar: € 3,10
Personen van 16 t/m 64 jaar met stadspas: € 2,60
Personen van 16 t/m 64 jaar 12-badenkaart: € 31,00
Seizoenkaart volwassenen: € 76,10
Seizoenkaart volwassenen met stadspas: € 62,05
Senioren

Personen van 65 jaar en ouder: € 2,40
Personen van 65 jaar en ouder met stadspas: € 1,95
Personen van 65 jaar en ouder 12-badenkaart: € 24,00
Seizoenkaart senioren: € 59,10
Seizoenkaart senioren met stadspas: € 49,70
Speciale tarieven

Einde dag tarief (laatste 1,5 uur van de openstelling): € 1,50
Groepstarief tot 16 jaar (minimaal 10 personen): € 2,15
Groepstarief volwassenen (minimaal 10 personen): € 2,60
bron: stadsdeel Oost

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 25 May 2012
NieuwsPermalink


Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker

Harde piep houdt Watergraafsmeer wakker

Kees SchilperoortRond 01.00 uur vannacht werden inwoners van de Watergraafsmeer opgeschrikt door een aanhoudend hard piepend geluid. Een wakker geschrokken buurtbewoner stuurde ons onderstaande filmpje toe. Het geluid hield minutenlang aan. De bron van het geluid is nog onbekend. Beluister het geluid op: http://www.at5.nl/artikelen/81688/watergraafsmeer-rechtop-in-bed

Ook de politie kon niet vertellen niet waar het irritante geluid vandaan kwam. Raden maar… meneer Schilperoort mag ik het geluid nog één keer horen…
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 25 May 2012
NieuwsPermalink


Minister chagrijnig om cameragebruik A’dam

Minister chagrijnig om cameragebruik A’dam

Minister OpsteltenMinister Opstelten (VVD, Justitie) is boos op Amsterdam. De stad maakt veel te weinig gebruik van camerabeelden vervuilers, vandalen en graffitispuiters op te pakken. ‘Er wordt vrijwel niets gedaan met de beelden waarop leefbaarheidsovertredingen zijn vastgelegd,’ schrijft Opstelten in een brief aan burgemeester Van der Laan waarover De Telegraaf beschikt.

‘Dat vind ik jammer en een gemiste kans. Indien de beelden zouden worden doorgezet naar de gemeente, zou u als gemeente handhavend kunnen optreden of sneller een opruimingsdienst kunnen inschakelen’

Momenteel worden beelden van overlastgevers gewist, omdat het geen echte misdrijven betreft. Maar als het aan Opstelten ligt worden de beelden gewoon gebruikt. ‘Op basis van de huidige wetgeving mogen die beelden worden doorgezet naar de gemeente.’

Eerder dit jaar pleitte de Amsterdamse VVD ook al voor intensiever cameratoezicht in de stad.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 24 May 2012
NieuwsPermalink


Vanaf volgende week zwemmen op IJburg

Vanaf volgende week zwemmen op IJburg

Strand BlijburgVanaf dinsdag kan er weer een duik worden genomen in het water bij IJburg. Deze week werd bekend dat er in het water bij Blijburg niet gezwommen kon worden. Reden waren stukken glas, ijzer en grote stenen op de bodem langs de waterlijn, waardoor stadsdeel Oost uit voorzorg een heel stuk afzette. Het Parool meldt nu dat de Provincie Noord-Holland het water vanmiddag heeft goedgekeurd.

Doordat de bodem nog moet ‘inklinken’ duurt het nog tot volgende week dinsdag voordat er gezwommen mag worden.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 24 May 2012
NieuwsPermalink


Zwemwater langs strand IJburg tijdelijk afgesloten

Zwemwater langs strand IJburg tijdelijk afgesloten

Blijburg strandHet zwemwater langs het strand van IJburg mag tijdelijk niet gebruikt worden. Langs de waterlijn en op de bodem van het water zijn stukken glas, ijzer en grote stenen aangetroffen. Waarschijnlijk zijn deze bloot komen te liggen doordat sterke golfslag het zand heeft weggespoeld.
Stadsdeel Oost heeft het zwemwater en een gedeelte van het strand uit voorzorg afgesloten.

De gemeente Amsterdam maakt het zand en de bodem van het water schoon. Voor het weghalen van de rommel op de bodem en het terugspuiten van het zand is een hydraulische kraan ingezet.

Op het strand zelf worden stenen en andere rommel met de hand uit het zand gehaald. Men probeert om het zand zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken, als het lukt nog voor het pinksterweekend.

Ondertussen is een deel van het strand gewoon open en ook het aanwezige strandpaviljoen is te bezoeken.

Het strand op IJburg is elk jaar geopend van 1 mei tot 1 oktober. Stadsdeel Oost zorgt er samen met de gemeente voor dat het strand ieder jaar op 1 mei weer helemaal gebruiksklaar is door het zand schoon te maken en aan te vullen.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 24 May 2012
NieuwsPermalink


Motor rijdt woning binnen in Oost

Motor rijdt woning binnen in Oost

OngevalEen motorrijder die dinsdagavond moest uitwijken is een woning in de Scheepstimmerman-straat binnengereden.
De motorrijder, een 45-jarige Amsterdammer, reed rond 21.00 uur tegen het verkeer de straat in. Toen er een auto aankwam gaf hij gas in plaats van dat hij op de rem trapte. Hij reed een woning in en kwam tot stilstand in de hal.

Er kwamen twee ambulances op het ongeval af. De politie weet nog niet wat voor letsel de man heeft opgelopen.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 24 May 2012
NieuwsPermalink


Pand Stevinstraat alsnog gekraakt

Pand Stevinstraat alsnog gekraakt

Krakers zijn vrijdagavond een pand in de Simon Stevinstraat binnengegaan dat ze afgelopen zondagavond ook al wilden bezetten. De politie heeft niet ingegrepen. Tientallen krakers waren ter plaatse in de Simon Stevinstraat in de Watergraafsmeer. Ze hebben de woning van binnenuit gebarricadeerd. Ook hadden ze de straat deels versperd met ijzeren hekken. De meeste krakers en sympathisanten zijn na hun actie weer vertrokken. Een kleine groep is achtergebleven in het pand. Een grotere groep liep na de kraak via de Linnaeuskade naar het gekraakte dierenasiel op de Polderweg.

De politie pakte zondag 38 krakers op die dezelfde leegstaande woning, die gerenoveerd zal worden, wilden kraken. Velen van hen deden in de dagen erna aangifte tegen de politie omdat die zich schuldig zou hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging en buitenproportioneel geweld.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam erkende vrijdagavond in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester dat er zondag dingen zijn misgegaan. Op videobeelden die een omstander maakte, lijkt het erop dat een agent herhaaldelijk op een groep krakers inslaat met een wapenstok. ,,De Amsterdamse politie is daadkrachtig maar ook humaan. Daar kan ik u echt honderden voorbeelden van geven na bijna twee jaar burgemeester te zijn. Dat gezegd hebbend ziet dit er niet goed uit’’, aldus Van der Laan. ,,Daar draait de politie zelf ook niet omheen. Er wordt altijd een geweldsrapportage gemaakt. En die zal hier wel aanleiding zijn om goed erop te reflecteren wat daar nou mis is gegaan, want er is iets misgegaan.’’

Bij de kraakactie van zondagavond zijn volgens Kraakgroep Oost meerdere krakers mishandeld door agenten. Daarbij liepen arrestanten letsel op, uiteenlopend van kneuzingen en blauwe plekken tot hersenschuddingen en bijtwonden van een politiehond.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 18 May 2012
NieuwsPermalink


Van der Laan: Dit ziet er niet goed uit

Van der Laan: Dit ziet er niet goed uit

Burgemeester van der Laan is niet gelukkig met het politie-optreden van zondag tijdens een kraakactie in de Simon Stevinstraat in Oost. Hoewel Van der Laan het onderzoek wil afwachten gaf hij op AT5 wel toe dat de beelden er niet goed uitzien. Deze week ontstond veel ophef over heftig politie-optreden op zondag 13 mei. Op beelden is te zien hoe de politie stevig inslaat op een groep krakers die geen gehoor geeft aan een bevel om zich te verwijderen. Vooral één agent slaat meerdere keren met zijn wapenstok op de benen en armen van een aanwezige.

Geconfronteerd met de beelden zei de burgemeester: ‘Dit ziet er niet goed uit. De Amsterdamse politie is daadkrachtig maar ook humaan. Daar kan ik u echt honderden voorbeelden van geven na bijna twee jaar burgemeester te zijn. Dat gezegd hebbend ziet dit er niet goed uit. Daar draait de politie zelf ook niet omheen. Er wordt altijd een geweldsrapportage gemaakt. En die zal hier wel aanleiding zijn om goed erop te reflecteren wat daar nou mis is gegaan want er is iets misgegaan.’

De burgemeester heeft gelijk afgelopen maandag met hoofdcommissaris Aalbersberg gesproken en samen naar de beelden gekeken. Volgens Van der Laan is de politie zelf ook niet gelukkig met de gang van zaken: ‘Dit vindt men niet normaal bij de politie, niet vanzelfsprekend. Dus daar wordt direct door de leiding van de politie op ingegrepen en een punt van gemaakt.’

Van der Laan heeft gevraagd om een uitgebreid feitenrelaas. Waarschijnlijk zal hij daar volgende week al over beschikken. Pas daarna wil de burgemeester zijn eindoordeel over de gebeurtenissen geven: ‘Dit moeten we goed op een rij zetten want we willen graag een politie die daadkrachtig is maar ook zorgvuldig en humaan is. En de eerste die dat vindt is de politie zelf.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 18 May 2012
NieuwsPermalink


Open Brief Assadaaka ruimtegebrek welzijn Zeeburg

Open Brief Assadaaka ruimtegebrek welzijn Zeeburg

Assadaaka voelt zich aan de kant gezet door wethouder Thesing (GL). Thesingh heeft besloten om het aantal ruimtes in Ruma Khami van drie terug te brengen tot 1. Alleen al voor de taalactiviteiten heeft Assadaaka twee ruimtes nodig. Assadaaka wijst er in een brief op dat het al sinds 1991 activiteiten voor buurtbewoners organiseert. De ruimtelijke problemen zijn ontstaan nadat Assadaaka, dat al jaren in de Meevaart huisde, door een renovatie moest verhuizen naar Ruma Khami op het Makassarplein. Naast Assadaaka maakt ook de Makassarplein Community aanspraak op de ruimte Ruma Khami.

De brief luidt als volgt:

Amsterdam, 8 mei 2012
Geachte mevrouw Thesing,
De vereniging Assadaaka, stichting Onze Hoop en NOMA voelen zich aan de kant gezet door uw beslissing om per 1 juni 2012 de drie ruimtes die zij nu in de Ruma Khami ter beschikking hebben voor haar activiteiten, terug te brengen tot één. Hierdoor voelen niet alleen de buurtbewoners en de burgers zich door u i.c. het stadsdeel gedupeerd, maar voornamelijk de doelgroep van
de vereniging, haar vrijwilligers en stagiaires. Sinds het ontstaan van Assadaaka in 1991 zet de vereniging zich met 140 vrijwilligers in om zorg te bieden aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Ook is er nog een groot aanbod aan vrijwilligers, aangemeld door Amsterdam Care, die in de rij staan om met de vereniging Assadaaka mee te kunnen werken aan de sociale cohesie binnen de gemeenschap.
Door deze a-sociale beslissing die u nu genomen heeft, waarvan de consequenties vooral de sociaal zwakkeren treffen, voelt de vereniging Assadaaka zich na 22 jaar gekrenkt. Als het aan u als wethouder ligt, houdt het sociale netwerk dat Assadaaka in al die jaren heeft opgebouwd, op te bestaan. Wij moeten onze ruimtes opgeven voor Civic en communities die rijk gesubsidieerd worden en die zichzelf nog moeten bewijzen, terwijl onze doelgroep, onze vrijwilligers en onze stagiaires vanwege uw beslissing in de kou komen te staan.

2 Wij voorzien in de nabije toekomst maatschappelijke problemen in het stadsdeel doordat wij, Assadaaka, Onze Hoop en NOMA, onze doelgroepen nauwelijks kunnen bedienen en dat baart ons grote zorgen. Naar onze mening, kan dat niet de bedoeling zijn van een beleid dat “civil society??? heet. Met al haar activiteiten hebben Assadaaka, stichting Onze Hoop en NOMA, zich door de jaren heen een duidelijke plaats verworven binnen de diversiteit van de samenleving in Oost en daarbuiten. Waar andere hulpverlenende instanties de migranten, en zeker de migranten met een psychische of
lichamelijke beperking die vaak geïsoleerd leven, niet weten te bereiken, weet deze kwetsbare groep door de laagdrempeligheid de weg naar Assadaaka wel te vinden.
In 2001 heeft Assadaaka (het Arabische woord voor Vriendschap) de diversiteitsprijs uitgereikt gekregen van de gemeente Amsterdam. In 2007 ontving Ahmed El Mesri, voorzitter en oprichter van Assadaaka, een koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet en werk bij Assadaaka. Een erkenning van zijn werk als onvermoeibare bruggenbouwer tussen groepen en mensen in Amsterdam en in de buurt. Daarnaast mocht Assadaaka nog verschillende andere prijzen in ontvangst nemen. Als gevolg van een ongeval zit Ahmed El Mesri zelf al meer dan 20 jaar in een rolstoel, waardoor hij als geen ander de problemen kent waar migranten met een beperking tegen aan lopen.
Uw beslissing van 26 april 2012 zal tot gevolg hebben dat de jarenlange inzet en het werk van Ahmed El Mesri teniet zal worden gedaan en dat de continuïteit van de door de vereniging Assadaaka gevoerde en zeer in trek zijnde activiteiten niet meer zal kunnen worden gehandhaafd.  Wat Assadaaka voor ogen staat en wat zij al jaren succesvol in praktijk brengt, is het samenbrengen van groepen en mensen binnen onze samenleving die wellicht niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen, hetzij door verschillen in achtergrond, verschillende manieren van leven of
door gezondheidssituaties.
Assadaaka voldoet aan alle criteria zoals opgesteld door het stadsdeel en bevordert de sociale cohesie en vriendschap tussen verschillende groepen en individuen en draagt bij tot de emancipatie en participatie van achtergestelde en zeer kwetsbare groepen en individuen in onze samenleving. Zij doet dat onder andere door:
- een ‘warme’ plek te bieden en een luisterend oor;
- voorlichting te geven over relevante maatschappelijke onderwerpen;
- de doelgroep te laten participeren aan de maatschappij door diverse activiteiten;
- de zelfredzaamheid te bevorderen;
- dóór te verwijzen naar de juiste instanties;
- een brugfunctie te bieden om mensen zelf op weg te helpen.

De activiteiten bestaan uit: de taalwinkel; laagdrempelige inloop waarbij advies kan worden gekregen over juridische, medische en algemene onderwerpen; een computerclub; sport, muziek, theater; voorlichting en gespreksgroepen. Deze activiteiten, vooral het geven van lessen in de Nederlandse taal, dit al sinds 1991, bevordert de integratie van personen van niet-Nederlandse afkomst. Een van de doelstellingen van Taalwinkel Assadaaka is de cursisten door te laten stromen naar het reguliere onderwijs. Mochten cursisten hiervoor niet in aanmerking komen, bijvoorbeeld door
gebrek aan scholing, dan biedt ook in dit geval Taalwinkel Assadaaka uitkomst. Ook ouders die problemen hebben met de Nederlandse taal, waardoor zij hun kinderen niet kunnen ondersteunen en deze vaak een achterstand hebben op school, worden geholpen. Assadaaka organiseert regelmatig bijeenkomsten voor buurtbewoners in Amsterdam Zeeburg-Oost die belangstelling hebben voor taalproblemen van ouders en kinderen en zich hiervoor nuttig willen maken.
Assadaaka biedt een laagdrempelige inloop om mensen te helpen die het Nederlands niet goed machtig zijn, zowel Nederlanders als migranten, en daardoor communicatie problemen hebben bij het zoeken naar reguliere hulpverlening. Tijdens deze inloop kunnen de mensen terecht bij deskundige vrijwilligers voor advies en begeleiding. Met alle activiteiten die Assadaaka onderneemt, worden wij jaarlijks 10.000 hulpzoekenden benaderd.
Wekelijks worden gespreksgroepen gehouden over politieke, sociale en persoonlijke onderwerpen. Na de inleiding is er gelegenheid tot het stellen van vragen en wisselen van gedachten over onderwerpen, zoals werk, wonen, onderwijs, belastingen, wetswijzigingen, recente ontwikkelingen in de maatschappij, etc. Deze thema-bijeenkomsten worden altijd druk bezocht. Al deze activiteiten vereisen gescheiden ruimtes die voldoende plaats kunnen bieden aan de deelnemers, maar vooral rekening houden met de mensen met zichtbare en/of onzichtbare beperkingen en de laagdrempeligheid van Assadaaka. Daarom kunnen wij het niet eens zijn met de door u aangeboden locaties. Wij beschouwen deze niet als een volwaardig alternatief.
De Meevaart is door zijn constructie niet geschikt, a) omdat het te open is; b) omdat onze vrouwelijke en kwetsbare cliënten zich er niet beschermd voelen. Timorplein 8 is geen optie. Bijvoorbeeld voor de taallessen zijn er lesgroepen van diverse niveaus, waarvoor in ieder geval 2 ruimtes nodig zijn. Zowel de coördinatoren als de deelnemers aan deze taallessen zijn niet gebaat bij versnippering van het aanbod door uiteen liggende locaties. Bovendien hebben wij een aparte ruimte nodig waar wij de cliënten professioneel en discreet kunnen begeleiden.
Ook de aangeboden ruimte in het Flevohuis, dat na de zomer in 2013 beschikbaar zal worden gesteld, voldoet in de ogen van de vereniging niet, omdat de plek een deprimerend effect heeft op onze cliënten met een migranten achtergrond die zowel lichamelijke en psychische aandoeningen hebben. Bovenal ligt deze ruimte aan de rand van het stadsdeel, afgelegen, die ervaren wordt als onveilig, vooral in de avonduren.
Civic en communities zullen de effectiviteit en het bereiken van mensen zoals Assadaaka dat doet, niet waar kunnen maken. Door de inzet en empathie heeft Assadaaka inmiddels het vertrouwen van de doelgroep. Bij Assadaaka rijst de vraag, op basis van welk inzicht en vooral ook op basis van welk onderzoek u besloten heeft tot deze beslissing. Tijdens overleg tussen Assadaaka en de Makassarplein Community is gebleken dat wij niet tot overeenstemming konden komen wat betreft het gebruik van de ruimte in de Ruma Khami. Daarom was ook het indienen van een gezamenlijk voorstel niet mogelijk. De niet-inhoudelijke maar vooral beheersmatige benadering van het ruimteprobleem in Oost met betrekking tot welzijn en zorg sluit een groot deel van de reguliere bewoners buiten de maatschappij. En dat alles om een sanering door te kunnen voeren, die ten koste gaat van de belangrijke activiteiten van Assadaaka, Onze Hoop en NOMA.
Assadaaka had gehoopt dat u als deskundige en verantwoordelijk wethouder met een permanente en structurele oplossing zou komen, zodat dit dossier na jaren eindelijk gesloten kan worden. Helaas, de beslissing is bindend, maar u heeft daarmee het probleem niet opgelost.

Hoogachtend,
Mede namens stichting Onze Hoop en NOMA,
Ahmed El Mesri
voorzitter Assadaaka

Gepost door ZaZkia op Thursday, 17 May 2012
NieuwsPermalink


Heftige nieuwe beelden van politiegeweld

Heftige nieuwe beelden van politiegeweld

In een nieuw, vrij heftig filmpje op de AT5 website is het gewelddadige politieoptreden van zondag in Oost nog beter te zien. http://www.at5.nl/artikelen/81263/heftige-nieuwe-beelden-van-politiegeweld

Zondag kwam de politie in actie bij een kraakactie in de Simon Stevinstraat. Omdat de activisten niet de deur van het pand vrijgaven gebruikte de politie geweld. Op deze nieuwe beelden is goed te zien wat er precies gebeurde. De agent met het witgrijze haar die al in opspraak kwam door eerdere beelden, slaat onder andere een meisje in haar nek.

De kraker hebben inmiddels aangifte gedaan tegen de politie. Klik hier voor een filmpje waarin een kraker zijn wonden laat zien en de politie reageert op het optreden.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 16 May 2012
NieuwsPermalink


Verscherpt toezicht Oost opgeheven

Verscherpt toezicht Oost opgeheven

Stadsdeel Oost staat niet langer onder verscherpt financieel toezicht van het college van B&W. Dit laat het stadsdeel weten aan AT5. Oost werd in september 2011 onder verscherpt toezicht geplaatst, onder meer als gevolg van het risico dat het stadsdeel liep door aankoop van het muziekmakerscentrum MuzyQ.

Maar inmiddels heeft het stadsdeel de financiële huishouding weer op orde. ‘De begroting is structureel in evenwicht. De algemene reserve nam toe van 15 naar 32 miljoen. Eventuele toekomstige tegenvallers kunnen zodoende worden opgevangen,’ aldus het stadsdeel.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 16 May 2012
NieuwsPermalink


Geweld tegen krakers op beeld

Geweld tegen krakers op beeld

Van de 38 krakers die zondagavond in de Simon Stevinstraat werden opgepakt, zitten zes nog vast. De politie en de krakers geven tegengestelde lezingen van de confrontatie, maar in elk geval trad de politie gewelddadig op. Dat laatste is te zien op filmbeelden. Die laten ook zien dat de krakers in het huis waren - iets wat de politie ontkent.  Op filmbeelden van omstanders slaan agenten herhaaldelijk in op de groep krakers, waarbij één van hen enkele malen door zijn collega’s lijkt te moeten worden tegengehouden.

Eén van de krakers zegt hierover: ‘Je zag de spanning tussen de agenten onderling, ze wisten niet goed wat ze moesten doen. Dat was eng.’

Kraakgroep Oost heeft beelden op internet gezet van krakers in een woning die heel goed het gekraakte pand zou kunnen zijn. ‘De krakers zijn aan de achterkant door de tuinen ontsnapt. Meerdere buurtbewoners hebben dat gezien.’

Een woordvoerder van de politie ontkent dit.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 15 May 2012
NieuwsPermalink


Amsterdam snijdt nog dieper

Amsterdam snijdt nog dieper

Volgens Asscher (PvdA) moet de gemeente goedkoper gaan werken. De stad bezuinigt de komende jaren 193 miljoen euro extra. Alle Amsterdammers zullen de pijn voelen, zegt wethouder Lodewijk Asscher. De stadsdelen moeten 69 miljoen bijdragen. Alles staat in de vandaag verschenen Kadernota 2013. Er wordt dieper gesneden in het ambtelijke apparaat. Bovenop de eerder afgesproken 450 arbeidsplaatsen zullen nog eens 1500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten, aldus wethouder Eric van der Burg (VVD). ‘De ontslagen zullen vooral vallen bij beleidsambtenaren bij de stadsdelen.’

Ook zullen de ambtenarensalarissen met ingang van 2013 twee jaar lang niet stijgen, stelde Van der Burg. Dit levert 52,5 miljoen euro op. Het aantal loketten waar burgers terechtkunnen, zal drastisch worden teruggebracht: van 55 naar 7 - één loket per stadsdeel.

Volgens Asscher (PvdA) moet de gemeente goedkoper gaan werken. ‘Alleen dan kunnen we op lange termijn financieel gezond blijven. We richten ons er vooral op een gestroomlijndere organisatie te worden. De Amsterdammers hebben al genoeg te stellen met de economie.’

Amsterdam zat al middenin de grootste bezuinigingsoperatie uit zijn geschiedenis: tot 2014 moest 208 miljoen euro worden bespaard. De extra bezuinigingen zijn nodig omdat de gemeente kortingen op gelden van het rijk verwacht. Ook is er in het algemeen steeds meer onzekerheid over de economie en de financiën. Asscher verwees vanmorgen naar de situatie in Griekenland.

De gemeente wil een deel van de besparingen realiseren door voorzieningen te schrappen die elkaar bij de gemeente en de stadsdelen overlappen. Dit levert 30 miljoen euro op. Van der Burg noemde als voorbeeld hierbij het huisvestingsbeleid voor onderwijs.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 15 May 2012
NieuwsPermalink


Nog 14 krakers vast in Amsterdam

Nog 14 krakers vast in Amsterdam

14 van de 38 krakers die zondagavond werden opgepakt in Amsterdam, zitten nog vast. De krakers mochten nog niet naar huis, omdat de politie hun identiteit nog moet vaststellen. Ook moeten ze nog worden ondervraagd. ‘Dat meldde de politie maandagmiddag. Zondagavond probeerden zo’n 60 mensen een pand aan de Simon Stevinstraat in Amsterdam-Oost te bezetten. Daarbij werden 38 mensen opgepakt, omdat zij de politie de weg versperden en niet luisterden toen de politie hen opdroeg opzij te gaan.

Het pand werd uiteindelijk niet gekraakt.

‘Hardhandig ingrijpen’
Op videobeelden die een omstander maakte, is te zien dat de politie zondagavond nogal hardhandig ingreep. Zo lijkt een agent herhaaldelijk op een groep krakers in te slaan met een wapenstok.

Opheldering
SP-fractievoorzitter Laurens Ivens kondigde maandagmiddag na het zien van de beelden aan, burgemeester Eberhard van der Laan om opheldering te vragen. ‘De politie gebruikt fors geweld tegen een groep mensen die ogenschijnlijk niets doet. Ook wil ik van de burgemeester horen wat dit nou precies voor actie was. Gaat het om een ontruiming, die vooraf aangekondigd had moeten worden, of proberen de agenten een kraak te voorkomen?’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 14 May 2012
NieuwsPermalink


Kraakpand Simon Stevinstraat met harde hand ontruimd

Kraakpand Simon Stevinstraat met harde hand ontruimd

Zondagavond heeft een grote groep krakers een al ruim 2 jaar leeg staande benedenwoning in de Simon Stevinstraat in Oost gekraakt. Lang heeft de kraak niet geduurd want de politie was al snel ter plaatse. Met hard geweld werden de krakers verdreven en het pand ontruimd. SP-deelraadslid Gerard van de Molen was geschokt over wat hij had gezien. “Dit buitensporig optreden is blijkbaar het nieuwe beleid van de gemeente”. De eigenaar woningcorporatie Ymere had tot 2014 geen plannen met de benedenwoning.

Dat er geen plannen met de leegstaande benedenwoning waren, bleek uit een mail van Ymere met de mededeling dat een opknapbeurt niet voor 2014 plaats zou vinden. Wettelijk gezien mag de politie in dit geval niet direct ontruimen maar hebben de krakers het recht een ontruiming door de rechter op rechtmatigheid te laten toetsen.

De krakers hadden zich al snel toegang verschaft en het huis bewoonbaar gemaakt.

Na een half uur kwam de eerste politiebus voorrijden. Nadat een hoger geplaatste agent arriveerde kwam er een gesprek op gang. De krakers konden aantonen dat de etage al ruim 2 jaar leeg stond.


Dit bleek voor de agent geen probleem en hij sommeerde de krakers hem door te laten. De krakers die ingehaakt rond de voordeur stonden lieten dit niet toe waarop de agent de opdracht gaf om de mensen weg te halen. Dus werden grovere middelen toegepast. Twee honden werden op de krakers afgestuurd maar ook nu gaven de krakers geen krimp.  De agent gaf opdracht er op los te slaan en daar hadden de agenten geen moeite mee. Na dit geweld moesten de krakers wel toegeven waarop het pand werd ontruimd en de krakers gearresteerd.


SP-raadslid Gerard van de Molen, die door de krakers was gevraagd om bij het gesprek met de politie aanwezig te zijn werd door de politie met zachte maar dwingende hand weggezet. Woedend werd hij toen hij zag hoe er op de krakers werd ingeslagen.  “Eerst sturen ze honden op de mensen af en vervolgens slaan ze er op los. Ik zag dat sommige agenten zo enthousiast bezig waren dat ze door collega’s gekalmeerd werden.???

De SP vraagt zich af of dit nieuw beleid is van de gemeente of dat de politie hier op eigen houtje opereert. Feit is wel dat bij de vorige 3 kraakacties er ook direct ontruimd werd. Volgens de wettelijke bepalingen mocht de politie niet ontruimen en buitensporig geweld is natuurlijk ronduit verwerpelijk.

 

Gepost door ZaZkia op Monday, 14 May 2012
NieuwsPermalink


A’dam bespaart 144 miljoen extra

A’dam bespaart 144 miljoen extra

Amsterdam moet nog veel meer bezuinigen. De extra bezuinigingen bij de gemeente vallen twee keer zo hoog uit als verwacht. Dat blijkt uit uitgelekte delen van de Kadernota, de begroting voor 2013 die wethouder Asscher van Financiën dinsdag zal presenteren, die Het Parool in handen heeft. Amsterdam bespaart de komende jaren 144 miljoen euro extra, bovenop de besparing van 208 miljoen euro die in 2014 gerealiseerd moet zijn.

Uit de nota blijkt dat het college vanaf volgend jaar 120 miljoen euro wil besparen door een herinrichting van de organisatie en de stadsdelen. Dit terwijl vrijdag bekend werd dat de stadsdelen overeen waren gekomen gezamenlijk op te trekken om zo 90 miljoen euro te kunnen besparen.

Daarnaast zal de gemeente in 2012 24 miljoen euro beparen door harde en pijnlijke ingrepen in het sociale en fysieke domein om risico’s van nieuwe bezuinigingen op te kunnen vangen.

De bezuiniging zal naar verwachting duizenden ambtenaren bij de stadsdelen hun baan kosten. Uit analyses blijkt wel dat veel ontslagen kunnen worden opgevangen door natuurlijk verloop. Daardoor zullen tot 2020 naar verwachting 4900 ambtenaren uit dienst treden.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 12 May 2012
NieuwsPermalink


Wonen in kantoor kan voor weinig

Wonen in kantoor kan voor weinig

De economische crisis heeft ook een positief effect: door de waardedaling van kantoren komt goedkope woonruimte beschikbaar in lege kantoorpanden. De afgelopen weken verkochten Uni-Invest en Ebi-Orange kantoorgebouwen in Amsterdam omdat ze niet meer aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. Nu de veelal leegstaande panden zijn afgewaardeerd, komen de kantoren van die twee grote vastgoedfondsen tegen bodemprijzen op de markt. De verwachting is dat er meer volgen. PvdA-raadslid Michiel Mulder ziet daardoor nu kansen op grote schaal kantoren te transformeren tot studentenwoningen en appartementen voor starters of grote gezinnen.

‘Als die kantoren op de markt komen met een boekwaarde van vijfhonderd euro per vierkante meter, kost een appartement van honderd vierkante meter nog maar vijftigduizend euro. Dan moet er natuurlijk nog wel worden verbouwd.’

Op dit moment staat ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Een groot deel daarvan staat in Zuidoost. De gemeente probeert al jaren eigenaars te bewegen hun kantoor om te bouwen tot een hotel of een appartementencomplex. Dit lukt maar op kleine schaal, vooral doordat investeerders huiverig zijn voor de hoge kosten en de risico’s, en hun panden liever leeg laten staan in de hoop dat er nog een keer een goed betalende huurder langs komt.

De kantoren die in Amsterdam op de markt komen, staan vooral in Amstel III (Zuidoost) en rond Sloterdijk, niet direct de populairste gebieden van de stad om te wonen. Toch denkt Mulder dat er wel degelijk vraag naar is. ‘Tegen die prijzen? Zeker. Je boort een heel nieuwe markt aan: gezinnen die meer ruimte willen, maar geen geld hebben om een groot appartement te kopen, maar bijvoorbeeld ook starters die zelf willen bepalen hoe hun huis eruit gaat zien.’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 10 May 2012
NieuwsPermalink


Kraakpand Zeeburgerdijk ontruimd

Kraakpand Zeeburgerdijk ontruimd

Het onlangs door studenten gekraakte bedrijfspand aan de Zeeburgerdijk is donderdagmiddag ontruimd. Een woordvoerder van De Alliantie laat weten dat er op het moment van de ontruiming nog drie studenten aanwezig waren in het pand. Twee van hen zijn opgepakt. De politie bevestigt dat het pand is ontruimd. ‘Het pand is zondag gekraakt, gisteren is besloten tot een spoedontruiming. Er zijn twee arrestaties verricht. Beide verdachten probeerden te vluchten,’ laat een woordvoerder weten.

De Alliantie reageert opgelucht op de ontruiming. ‘Het pand is onmiddelijk door ons bewoond. We zijn blij dat we het pand terughebben, het verkeert in redelijke staat.’

De studenten meenden dat de waarde van het gebouw na aankoop van De Alliantie met een half miljoen euro gestegen zou zijn. Ook zou het pand langdurig hebben leeggestaan. De krakers vonden dat het gebouw een sociale functie moest behouden en wilden met de kraak een statement maken tegen De Alliantie.

Van deze lezing klopte volgens De Alliantie echter weinig. Stichting Impuls zat volgens de woningbouwvereninging tot half maart in het pand. Van langdurige leegstand was dus geen sprake. Ook is de waarde van het gebouw volgens de woningbouwvereniging niet gestegen. De bestemming van het pand is ook al bekend: er komt een opslagruimte.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 10 May 2012
NieuwsPermalink


Studenten kraken pand Zeeburgerdijk

Studenten kraken pand Zeeburgerdijk

Aan de Zeeburgerdijk in Oost hebben zo’n 80 studenten zondagmiddag rond 17.00 uur een leegstaand bedrijfspand gekraakt. Het betreft een pand van de woningbouwcorporatie De Alliantie dat al gedurende langere tijd leeg zou staan. Sinds De Alliantie het pand heeft gekocht, zou de waarde van het pand volgens de krakers ineens met een half miljoen euro zijn gestegen terwijl er niets aan het pand veranderd zou zijn. Na de aanschaf is het pand vervolgens leeg blijven staan. De krakers vinden dat zij hiermee verzaken in hun plicht als woningbouwcorporatie.

Vijf jaar geleden is het gebouw ook al gekraakt geweest waarna de krakers plaats hebben gemaakt voor jongerenwerk van Stichting Impuls. Een jaar later stond het pand echter alweer leeg. Met de kraakactie van vanmiddag hopen de krakers het gebrek aan woningen opnieuw aan de kaak te stellen.

De politie, die met meerdere eenheden ter plaatse was, is in gesprek gegaan met de groep. Vooralsnog lijkt het erop dat de krakers voorlopig in het pand mogen blijven. Onderzoek moet uitwijzen of dit in de toekomst ook nog is toegestaan.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 06 May 2012
NieuwsPermalink


Vuurwapen-incident Koffiehuis Sumatraplein

Vuurwapen-incident Koffiehuis Sumatraplein

Na berichten over vuurwapenbezit is donderdagavond een arrestatieteam binnengevallen bij een Turks koffiehuis. Dat bericht At5 vandaag. Het gaat om het koffiehuis Dostlar aan de Atjehstraat, ter hoogte van de kruising met de Sumatrastraat aldaar.  Er zou iemand met een geweer hebben rondgelopen De etalage van het koffiehuis is bij de actie ingeslagen.

Ook de brandweer heeft via P2000 een melding binnengekregen dat er een bromfiets in de brand was gestoken. Dat zou gebeurd zijn om half 4 ‘s nachts.

bron: At5

Gepost door ZaZkia op Friday, 04 May 2012
NieuwsPermalink


Programma 4 en 5 mei Stadsdeel Oost

Programma 4 en 5 mei Stadsdeel Oost

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren mensen niet vrij en helaas kan nog steeds niet iedereen gaan en staan waar hij wil. We hoeven de krant maar open te slaan om te zien in hoeveel landen mensen niet vrij over straat kunnen. Op 4 en 5 mei staan we hierbij stil. Dit jaar is het thema ‘Vrijheid geef je door, het herdenken en vieren van vrijheid in diverse generaties’, ook in Oost. In diverse buurten zijn herdenkingen en activiteiten. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik is op geen van de herdenkingen aanwezig in verband met haar vakantie. Klik op “Lees verder” voor een overzicht van de activiteiten:

Herdenkingen 4 mei 2012
Oostelijk Havengebied:
Kop Java-eiland

Aanvang: 10.30 uur
Herdenking van de omgekomen zeelieden van de voormalige Stoomvaart Maatschappij Nederland bij het monument “Zeeman op de Uitkijk”. Het muziekcorps de Waterlandse Harmonie Ransdorp/Schellingwoude verzorgt de muziek. Spreker: Thijs Reuten namens stadsdeel Oost.
Loods 6, KNSM-laan 311 (vestibule Kompaszaal)

Aanvang: 15.00 uur (zaal open 14.45 uur)
“De Kroonvaarders” (vereniging van oud KNSM medewerkers) herdenken, samen met vereniging Ons Suriname, de oorlogsslacht­offers 1940-1945 van de K.N.S.M. Sprekers: Jan Felet, Delano Veira en Nevin Özütok van stadsdeel Oost.
Keesje Brijdeplantsoen (Panamakade)

Aanvang: 19.30 uur
Algemene herdenking bij het monument Keesje Brijde.

Programma:
19.38 uur: Welkom en uitleg Rob van Zanten
19.40 uur: Zang Misha Gherghy
19.43 uur: Voordracht door Onno van Dijk
19.44 uur: Zang Misha Gherghy
19.48 uur: Spreker raadslid Rik Torn
19.55 uur: Optreden Onno van Dijk en Micha Gherghy
19.58 uur: Afkondiging Rob van Zanten
20.00 uur: Twee minuten stilte
20.02 uur: David Chassé speelt op trompet Wilhelmus en taptoe
20.05 uur: Bloemlegging
20.10 uur: Einde. Napraten met koffie en thee ter plekke
Indische Buurt:
Ceramplein

Aanvang: 19.30 uur
Algemene herdenking bij de gedenksteen op het Ceramplein.

Programma:
19.38 uur: Welkom en uitleg door Leo Nederstigt:
19.40 uur: Optreden Koor Sanas
19.43 uur: Gedicht kinderen speeltuin Batavia
19.44 uur: Optreden Manuel Leon
19.48 uur: Toespraak raadslid Margreet Vermeulen
19.55 uur: Optreden koor Sanas
19.58 uur: Afkondiging Leo Nederstigt
20.00 uur: Twee minuten stilte
20.02 uur: Het Wilhelmus door Sanas en bewoners
20.05 uur: Bloemlegging
20.10 uur: Napraten op het plein met koffie en thee
IJburg:
Joris Ivensplein

Aanvang 19.30 uur
Algemene herdenking op IJburg.

Programma:
19.38 uur: Inleiding Barbara de Groot
19.40 uur: Optreden koor IJburg
19.43 uur: Gedicht Barbara de Groot
19.44 uur: Optreden koor IJburg
19.48 uur: Toespraak raadslid Adri van den Dries
19.55 uur: Optreden koor IJburg
19.59 uur: Afkondiging Barbara de Groot
20.00 uur: 2 minuten stilte
20.02 uur: Wilhelmus door koor en publiek
20.04 uur: Bloemlegging
20.10 uur: Napraten met koffie, thee
Watergraafsmeer:
Hofkerk, Linnaeushof 94

19.15 uur: Inloop
19.30 tot 19.58 uur: aanvang herdenking met enkele sprekers, afgewisseld met muzikale Boetepsalmen
19.57 uur: Luiden van de klokken
19.58 uur: Twee minuten stilte
20.00 uur: Zingen van het van het Wilhelmus
20.10 - 21.00 uur: Concert

Uitgevoerd zal worden de Messe en l’honneur du Saint Sacrement uit 1945 van Joseph Jongen. Dit concertstuk werd door Joseph Jongen geschreven uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer na de oorlog van zijn zoon Jacques uit het concentratiekamp Buchenwald.

21.00 uur: Einde en mogelijkheid tot ontmoeting.
Oud-Oost:
Stille tocht en herdenking Monument Tugelaweg t/o 110

18.45 uur: Stille tocht vanaf schoolgebouw Laing’s Nekstraat 44
19.30 uur: Aankomst bij het monument op de Tugelaweg voor nr. 110 / muziek Klezmerband Ot Azoj
19.33 uur: Welkomstwoord: Kees Schakel, gastspreker: Martine Letterie, schrijfster van kinderboeken, onder meer over de Tweede Wereldoorlog
19.59 uur: De Taptoe
20.00 uur: Stilte voor de herdenking / Wilhelmus
20.03 uur: Kranslegging en gelegenheid voor de aanwezigen om bloemen te leggen bij het monument / muziek
20.15 uur: Muzikale afsluiting

Na afloop koffie en thee voor de aanwezigen in buurtsoos ‘de Ring’, President Brandstraat 32.
Kastanjeplein

Bouw mee aan het herdenkingsmonument en gedenk een van de vele joodse buurtbewoners van toen. In de Oosterparkbuurt woonden 5500 joden, die in de oorlog bijna allemaal zijn weggevoerd en vermoord. Op http://www.joodsmonument.nl(http://www.joodsmonument.nl) zijn de namen en adressen te vinden.

Maak op 4 mei een naambordje en geeft die een pleik in de grote plattegrond van de buurt.

11.00 - 20.00 uur: namen maken
20.00 - 20.30 uur: herdenking bij het namenmonument in bijzijn van raadslid Harko van den Hende en Martin Verbeet, met optreden van het Linnaeuskoor
Activiteiten 5 mei 2012
Indische Buurt:
Nationale straatvoetbaldag op het Makassarplein

Aanvang: 10.00 uur
Nationale straatvoetbaldag voor alle jongens en meiden in Oost t/m 23 jaar. Een voetbaltoernooi en allerlei leuke activiteiten, zoals muziek, dance-acts en diverse eet- en drinkkraampjes.
Bevrijdingsfeest op het Makassarplein

Aanvang: 10.00 uur
Lees verder (http://www.oost.amsterdam.nl/­actueel/­nieuws/­wonen_en/­indische_buurt/­makassarbuurt/­2012/­bevrijdingsfeest/­)voor meer info.

Gepost door ZaZkia op Friday, 04 May 2012
NieuwsPermalink


50.000 Euro voor buurtplan Indische Buurt

50.000 Euro voor buurtplan Indische Buurt

Bewoners worden gevraagd buurtplannen voor de Indische Buurt in te dienen. Dat kan tot 8 mei as. Het moeten kleinschalige initiatieven zijn waarmee bewoners vrijwillig samen met anderen uit de buurt aan de slag gaan. Stadsdeel Oost en de woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en de Alliantie stellen € 50 duizend beschikbaar om de plannen voor de buurt ook uit te voeren.

Het stadsdeel en de corporaties investeren zelf in deze initiatieven, nu het Rijk niet langer hier geld beschikbaar voor stelt. ‘De Indische Buurt bruist’, zegt Larry Bath, directeur van de Alliantie. ‘Dat komt vooral omdat er zoveel mensen wonen en werken die zich echt voor inzetten voor de buurt. Deze mensen verbinden en weten precies wat er nodig is. En dat is wat we blijven ondersteunen.’
Eigen initiatief en het verantwoordelijk voelen voor je eigen wijk bepalen het succes van de wijk. Daar zijn alle onderzoekers het over eens. Bewoners zijn de echte deskundigen van de wijk, zij weten waar behoefte aan is. Door mee te doen raken bewoners uit hun isolement, en doordat ze kennis, ervaring en vaardigheden inzetten, krijgen ze voldoening en energie. Ook zorgen ze voor verbinding; achter elk initiatief schuilt weer een netwerk. Vorig jaar zijn er maar liefst 68 plannen ingediend, we hopen dit jaar op eenzelfde aantal.
Aan het indienen van een plan zijn spelregels verbonden: bewoners moeten samen vrijwillig aan de slag gaan, iets nieuws doen of leren en het plan moet zorgen voor meer contacten en een leefbare buurt. Niet alleen bewoners kunnen een plan indienen, ook organisaties met een netwerk in de buurt of kleine ondernemers. Dit plan moet wel mede namens bewoners ingediend worden. 

Publieksprijs en jury
De initiatiefnemers presenteren hun plan op het Samen Indische Buurtfestival op 23 juni aanstaande. Het publiek op het festival stemt voor het beste voorstel en de mooiste presentatie. Een onafhankelijke jury adviseert welke plannen in de prijzen vallen; minstens tien plannen krijgen budget om hun plan ook te realiseren.

Buurtplan indienen
Buurtplannen kunnen digitaal worden ingediend via http://www.samenindischebuurt.nl. Ook kan het formulier opgehaald worden bij: Kantoor Wijkbeheerders, Sumatrastraat 63-65; Cybersoek, Timorplein 22; Rumah Kami, Makassarplein 1; Meevaart, Balistraat 48A of de publieksbalie stadsdeel Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2. Vragen over het indienen van een buurtplan kunt u stellen aan Nienke Offerman, projectteam Indische Buurt, tel 020 253 57 64, of .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Gepost door ZaZkia op Sunday, 29 April 2012
NieuwsPermalink


Op twee plekken hulzen gevonden in Oost

Op twee plekken hulzen gevonden in Oost

De politie heeft op twee plekken meerdere hulzen gevonden bij het onderzoek naar de drive-by shooting van gisteren in Watergraafsmeer. Zowel op het Galileïplantsoen, als op de Hugo de Vrieslaan werden de kogelhulzen gevonden. Gistermiddag werd er vanuit een rijdende taxi een paar keer geschoten op een andere auto.

Bij een preventieve fouilleeractie rond het Amstelstation werd korte tijd later een man met een pistool aangehouden. Hij zit nog vast voor het bezit van een vuurwapen. De politie sluit niet uit dat de man iets met het schieten te maken heeft, maar doet daar nog onderzoek naar. De chauffeur van de taxi is nog niet gevonden.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 27 April 2012
NieuwsPermalink


Bizarre schietpartij en achtervolging in Amsterdam

Bizarre schietpartij en achtervolging in Amsterdam

Amsterdam was vanmiddag het toneel van een bizarre schietpartij en achtervolging. Daarbij waren twee auto’s betrokken. Er werd in ieder geval vanuit de ene auto geschoten op de andere. Dat liet de politie weten. Het incident begon op het Galileiplantsoen in Amsterdam-Oost en eindigde enkele kilometers verder bij het station Amstel.

Een verdachte met een vuurwapen werd daar opgepakt door agenten die er toevallig preventief fouilleerden.

Er is nog veel onduidelijk over het incident. De politie heeft de route van de achtervolging geheel of gedeeltelijk afgezet om sporenonderzoek te doen. Een woordvoerster kon niet vertellen of de twee auto’s zijn aangetroffen.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 27 April 2012
NieuwsPermalink


Man aangehouden voor heling en witwassen

Man aangehouden voor heling en witwassen

Het Horeca Interventie team van de Amsterdamse politie heeft gisteravond een eetcafé en een bromfietszaak aan de Molukkenweg en twee woningen in Amsterdam en Diemen doorzocht. Zij deden dit in samenwerking met de belastingdienst. Bij de zoekactie zijn in totaal 4 personen aangehouden. Eén van hen is een 38-jarige man die wordt verdacht van witwassen en heling. De politie wil niet zeggen waar hij is aangehouden. In het eetcafé zijn drie personen aangehouden die zich niet konden legitimeren. Eén van hen werd gezocht in verband met een woninginbraak.

Bij de actie zijn verschillende verdovende middelen, een mes, munitie, een vuurwapen en een busje pepperspray is beslag genomen. Er zijn ook verschillende gestolen goederen aangetroffen.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 25 April 2012
NieuwsPermalink


Amsterdamse politiebureaus voeren actie

Amsterdamse politiebureaus voeren actie

De politie gaat de komende week door met acties en werkonderbrekingen om de looneis van 3 procent kracht bij te zetten. Enkele districten in Amsterdam leggen woensdagmiddag het werk neer, zo maakte de Nederlandse Politiebond (NPB) dinsdag bekend. Het gaat om bureaus in onder meer IJburg, de Balistraat, de Rivierenbuurt, Amstelveen en Aalsmeer.

Diverse politiebureaus in de Gooi en Vechtstreek zijn woensdagochtend gesloten tijdens een grote regiomanifestatie van de bonden. Het gaat om bureaus in Hilversum, Huizen, Loosdrecht, Naarden-Bussum en Weesp.

Ambtenaren
De politiebonden eisten in eerste instantie 3 procent meer loon, maar zagen daarvan af in ruil voor toezeggingen over onder andere arbeids- en rusttijdenregelingen. Dat veranderde toen bekend werd dat de gemeenteambtenaren tweemaal 1 procent loonsverhoging krijgen.

‘‘Het kan niet zo zijn dat politiemensen op de nullijn worden gezet, terwijl anderen loonsverhogingen kunnen afspreken’‘, aldus de actievoerders. ‘‘De druk van de achterban op de onderhandelaars is ongekend hoog. Voor de leden is de maat vol.’‘
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 25 April 2012
NieuwsPermalink


‘Marokkaanse jongeren maken de Indische Buurt onveilig’

‘Marokkaanse jongeren maken de Indische Buurt onveilig’

Door: David Pinto - directeur van het Inter-Cultureel Instituut.
bron: nieuwslog.nl - de nieuwe krant


Marokkaanse jongeren maken de Indische Buurt onveilig. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik legt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Het wordt wat haar betreft opvoeden, of een korting op uitkeringen en toeslagen.

„Als hij niet naar school gaat of werkt, mag hij van mij teruggestuurd worden naar Marokko. Inladen in een boot, paar tonnen water erbij en verschepen. Niet naar de stranden van Casablanca, maar terug naar de bergen of de Sahara???, vertaalt stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) uit het Arabisch. De woorden zijn afkomstig van een Marokkaanse vader wiens zoon met enige regelmaat door de politie wordt thuis gebracht.

Verdachten
Zijn haar gaat ervan van achter naar voren groeien, zegt hij in rap Arabisch tijdens een buurtbijeenkomst in de Indische Buurt. „Wij zijn hier gekomen om hard te werken en voor een betere toekomst, en dit is hoe hij ermee omgaat? Stuur hem dan maar terug.??? Nergens anders in Amsterdam dan in de Indische Buurt wonen zoveel jonge verdachten. Uit de jeugdcriminaliteitsindex van de gemeente blijkt dat 8,6 procent van de jongeren van 12 tot 24 jaar verdacht is geweest van een delict. Volgens het stadsdeel en de politie wordt het leeuwendeel vertegenwoordigd door jonge Marokkanen. De pleinen zijn na enkele jaren van verlichting weer overgenomen door groepen hangjongeren, betuigt de stadsdeelvoorzitter aan de Marokkaanse vaders en enkele jongeren. De overlast reikt van het naroepen van vrouwen tot brutale inbraken, intimidatie, dealen en fysiek geweld. Op sommige plaatsen is het zo hevig en hardnekkig dat woningbouwverenigingen bewoners een andere woning hebben moeten toewijzen.

Losgeslagen
Anderen kunnen al maanden hun eigen kelderbox niet meer in omdat deze is overgenomen door de losgeslagen jongens. Volgens Elatik is de enige oplossing dat Marokkaanse ouders van deze jongeren moeten beginnen met het opvoeden van hun kinderen en dan met name hun zonen. De andere methoden van politie en gemeente zijn uitgeput. „Het kan niet dat ik om elf uur ’s avonds nog 13-jarigen op straat zie hangen. Die horen in hun bed, want reken er maar niet op dat ze ’s ochtends om acht uur weer uitgerust naar school gaan.??? Elatiks felle betoog stuit op een even felle weerstand uit de zaal, want dit is wel heel erg de hand in eigen boezem steken. Waarom komt er niet een wetenschappelijke conferentie? En de buurtwerkers dan? Die kinderen worden toch gediscrimineerd op de arbeidsmarkt en er is niks voor ze te doen, klinkt het. Alle clichés passeren de revue. Maar het geld is op. Elatik: „Er zijn miljoenen naartoe gegaan, maar we moeten accepteren dat al dat geld niet geholpen heeft.???

Steun
De Marokkaanse Raad, die het opvoedbeleid moet gaan vertalen naar de gemeenschap, heeft steun toegezegd. Voorzitter Abdou El Khattabi ziet de ouders al komen die zullen zeggen dat ze in Nederland hun kinderen niet mogen opvoeden zonder dat de Kinderbescherming eraan te pas komt. „Maar dat is onzin, ze zijn niet meer in een Marokkaans dorp. Die paternalistische gedachte werkt hier niet.??? Er is meer tussen het slaan van je kind en helemaal niet opvoeden, betuigt El Khattabi. Van kleins af meer tijd, liefde en aandacht aan de kinderen besteden en minder in het koffiehuis hangen is volgens hem de enige manier. Maar het ‘hoe de machteloze ouders te bewegen’ is een ander verhaal. Elatik sluit niet uit dat maatregelen als het korten op uitkeringen en toeslagen genomen worden tegen ouders die wel de mogelijkheden hebben om hun kind op te voeden, maar niet willen. Subsidie voor nog meer buurtprojecten, straatcoaches en sollicitatiecursussen is er in ieder geval niet meer.
‘Asscher, kijk om u heen!
lees het volledige artikel op: http://www.nieuwslog.nl/2012/04/18/marokkaanse-jongeren-maken-de-indische-buurt-onveilig/
en de discussie op nujij.nl

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 23 April 2012
NieuwsPermalink


Panama mag blijven waar het is

Panama mag blijven waar het is

De bezwaren die bewoners hadden tegen de discotheek bestemming van club Panama zijn door de Raad van State afgewezen. De club mag hierdoor op de huidige locatie blijven. De Raad van State bepaalde dat in een tussenvonnis. Verantwoordelijk wethouder Jeroen van Spijk (Stadsdeel Oost) ‘Het feit dat de Raad van State de bezwaren van bewoners ongegrond heeft verklaard, betekent dat Panama sowieso kan blijven op de huidige locatie.

Wel oordeelde de Raad dat een verzoek van het stadsdeel om de geluidsnorm van Panama te verhogen beter gemotiveerd moet worden. ‘Ik deel de mening van de Raad van State dat een eventuele verhoging van de geluidsnorm alleen kan als het woon- en leefklimaat niet onevenredig wordt aangetast,’ stelt Van Spijk.

In verband met de bouw van het pand Nieuw Argentinië moet Panama haar pand beter isoleren. Als de club beter geïsoleerd wordt, zou Panama volgens stadsdeel Oost dus mogelijk de muziek wat harder mogen zetten. Dit moet echter beter onderzocht worden, oordeelde de Raad. Een must is verhoging van de norm echter niet voor Oost. ‘Ik wil onderzoeken of verhoging mogelijk is. Indien dit niet het geval is, moet Panama het doen met de huidige geluidsnorm,’ aldus Van Spijk.

Panama lag al lange tijd overhoop met een groep buurtbewoners die klaagt over geluidsoverlast en wildplassers. Door het juridisch getouwtrek ging Panama in januari zelfs failliet, maar vorige week gingen de deuren weer open.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 11 April 2012
NieuwsPermalink


Betondorp laakt verkoop woningen

Betondorp laakt verkoop woningen

Bewoners in Betondorp maken zich zorgen over het verdwijnen van voorzieningen en de verkoop van woningen. Dat schrijft Het Parool. De verwachting is dat het aantal nieuwkomers de komende jaren zal stijgen. Niet alleen is Betondorp sterk vergrijsd, maar ook willen de woningcorporaties een flink deel van hun bezit verkopen. En een groot aantal woningen zal straks boven de socialenhuurwoning-grens uitkomen.

De buurtbeheergroep is daar niet blij mee. ‘Betondorp is gesticht voor de arbeider en Jan Schaefer heeft er in de jaren tachtig voor gezorgd dat de Brink weer helemaal is opgeknapt. Maar straks is het hier niet meer betaalbaar voor de arbeider.’

Eric van Kaam, regiodirecteur van Ymere, kijkt daar anders tegenaan. ‘Als wij woningen verkopen, komt een groep jonge gezinnen naar Betondorp die nieuwe energie kan geven. En dat is noodzakelijk om weer draagvlak voor winkels te krijgen. De oudere mensen die geven amper iets uit.’

De SP en de PvdA vinden dat meer moet worden gedaan om meer activiteiten voor ouderen in de buurt te krijgen. Simon Deurloo van de PvdA: ‘Het arbeidersdorp is verleden tijd, maar het is wel een dorp met een sterke samenhang. Als ineens veel woningen worden verkocht, trek je alles uit elkaar. Het karakter van het dorp verandert dan grondig. Dat is iets waar we met de woningcorporaties naar moeten kijken.’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 10 April 2012
NieuwsPermalink


Politie zoekt getuigen verdronken man

Politie zoekt getuigen verdronken man

De politie is op zoek naar getuigen van de verdrinking van een 59-jarige man. Het slachtoffer is vermoedelijk afgelopen vrijdagavond rond 21.40 uur te water geraakt in de omgeving van de Willy Mullenskade op IJburg. Het stoffelijk overschot werd door een voorbijganger in het water gezien. Zaterdagmiddag werd het lichaam geborgen. Al snel bleek het om een man te gaan die door verdrinking om het leven is gekomen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een misdrijf. Toch wil de recherche nagaan of er mensen zijn die iets van het ongeval gezien of gehoord hebben.

Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 09 April 2012
NieuwsPermalink


Panama zaterdag weer open

Panama zaterdag weer open

In Club Panama is komende zaterdag na een sluiting van ruim twee maanden voor het eerst weer een feestje te vieren. De club aan de Oostelijke Handelskade moest eind januari de deuren sluiten. Jarenlange juridische procedures tegen de buren die last hadden van geluidsoverlast kostten het bedrijf volgens de eigenaar de kop.

Een maand later kwam er echter groen licht voor een doorstart. ‘Stadsdeel Oost heeft de afgelopen weken in gesprekken met Panama een aantal voor Panama wezenlijke onderdelen opgelost. Zo wordt de entree verplaatst naar de Piet Heinkade en komen er geluidsisolerende maatregelen om overlast te beperken’, stelde creative director Rene Vidal toen.

Komende zaterdag is het dan zover. Na ‘een bezoekje van de winterschilder’ gooit de club de deuren weer open voor een feestje dat, hoe toepasselijk, ‘Panama is Back!’ heet.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 04 April 2012
NieuwsPermalink


Parkeren Oost flink duurder

Parkeren Oost flink duurder

Stadsdeel Oost is van plan het parkeerbeleid in de voormalige stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer flink om te gooien. Dit staat in een nieuw verschenen parkeernota van het stadsdeel. Het stadsdeel is van plan de 10-cent zones, gebieden waar voor 10 cent per uur geparkeerd kan worden, bij winkelstraten en sportvelden af te schaffen. ‘Rond sportvelden gaat dan het laagste tarief van 1,40 euro per uur gelden,’ stelt een woordvoerder. ‘Rond winkels gaat het tarief gelden dat in de rest van de buurt gangbaar is.’

Het huidige beleid zorgde volgens het stadsdeel voor een te grote parkeerdruk. Ook in de Dapperbuurt is de parkeerdruk te hoog. Stadsdeel Oost is daarom voornemens het bezoekerstarief in deze buurt te verhogen.

Verder is het voor nieuwe aanvragers straks niet meer mogelijk om een tweede bewonersvergunning op één adres aan te vragen. Ook de grootte van vergunninggebieden wordt onder de loep genomen. Verder overweegt het stadsdeel te experimenteren met het stimuleren van andere vervoerssoorten en parkeren op afstand.

De parkeernota wordt 17 april in de commissie behandeld en in mei in de stadsdeelraadsvergadering.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 03 April 2012
NieuwsPermalink


Subsidieverstrekking Oost nog niet op orde

Subsidieverstrekking Oost nog niet op orde

De subsidieverstrekking in stadsdeel Oost is nog altijd niet op orde. Dat gaf stadsdeelwethouder Lieke Thesingh (GroenLinks) vanavond toe in AT5-Politiek. Op de vraag of er nog steeds ‘onzinsubsidies’ worden verstrekt, antwoordde de wethouder: ‘Er worden nog steeds subsidies gegeven waarvan je denkt, waarom doen we dat?’ Thesingh is druk bezig alle subsidies door te lichten en zegt daar aan het einde van dit jaar mee klaar te zijn. Het blijkt vaak lastig om meteen een einde te maken aan de geldstromen: ‘Als je jarenlang subsidies geeft, zitten daar ook rechten aan vast.

Dat kan ik wel niet leuk vinden, maar je kan niet van het ene moment op het andere moment zeggen, u heeft nu jaren dit gehad maar nu doen we het niet meer.’

Stadsdeel Oost kwam de laatste tijd negatief in het nieuws door problemen met subsidieverlening. Zo ging er indirect subsidie naar twee moskeeën in het multifunctioneel centrum ‘De Verbinding’ in de Transvaalbuurt. En ook wordt mogelijk een gedeelte van de subsidie aan welzijnsorganisatie Civic stopgezet omdat de organisatie onvoldoende kan aantonen of de gevraagde prestaties geleverd zijn.

De VVD vindt dat er sowieso te vaak sprake is van onzinsubsidies. Fractievoorzitter Marianne Poot: ‘Als ik kijk naar stadsdeel Oost wordt er ongeveer 25 miljoen euro op jaarbasis uitgegeven aan subsidie, belastingeld. Zo ongeveer 400 euro per gezin in Oost. En dat wordt aan de ene kant uitgegeven aan, ik noem het maar onzinsubsidies als hoofddoek-vouwen en bridge-cursussen voor 55+‘ers. En aan de andere kant wordt het helaas zo slecht gecontroleerd, dat moskee-subsidies mogelijk zijn en dat het ook mogelijk is dat niet bestaande activiteiten worden gesubsidieerd.’

D66-fractievoorzitter Tanya Sancisi-Vellekoop benadrukt dat het juist aan het huidige stadsdeelbestuur te danken is dat deze problemen boven tafel zijn gekomen: ‘Een van de redenen dat deze hoofdpijndossiers naar boven zijn gekomen is juist omdat we de afgelopen twee jaar met een vlooienkam door alle subsidies zijn gegaan. Op die manier zijn we er achter gekomen dat er anders met geld werd omgegaan dan we dachten dat er moest gebeuren. Nu zien we er strenger op toe en stellen we de doelen duidelijker.’

Wethouder Thesingh benadrukte wel dat subsidies ook nuttig kunnen zijn: ‘Het is niet allemaal onzin wat we doen, maar we moeten er veel strikter op controleren, leidt het tot het doel wat we willen bereiken en is het geld wat we eraan uitgeven ook in verhouding.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 30 March 2012
NieuwsPermalink


Ontruimingen vanaf 9.00 uur live op AT5

Ontruimingen vanaf 9.00 uur live op AT5

Op dit moment cirkelt de helikopter van de politie boven stadsdeel Oost. Dit betekent dat het halfjaarlijkse ontruimingsrondje op het punt van beginnen staat. In de Javastraat in Oost staat de ME klaar om te beginnen met het eerste pand. Het gebouw daar werd afgelopen zondag gekraakt uit protest tegen de ontruimingen.

De krakers hebben een brief van de gemeente gekregen en daarop staat dat er vandaag panden ontruimd gaan worden op het Columbusplein, de Domselaerstraat, de Ernst Staesstraat, de Jan Hanzenstraat, de Javastraat, de Da Costakade, de Fannius Scholtenstraat, de Mauritskade, de Nieuwe Prinsengracht, het Steelvlietplein, de Van Hogendorpstraat, de Van Ostadestraat, de Basisweg, de Ferdinand Bolstraat en de Nieuwe Hoogstraat.

Ze zijn nog wel even bezig dus vandaag! Vanaf 9.00 uur kunt u de ontruimingen rechtstreeks volgen bij ons progrmamma 020 Live.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 27 March 2012
NieuwsPermalink


Verslaggever PowNews bekogeld met verf

Verslaggever PowNews bekogeld met verf

“Vanmiddag is het bezette pand op de Javastraat aangevallen door een team van PowNed, waaronder de interviewer Danny. Nadat een uur lang een van onze actievoerders lastig gevallen was met vragen, eindigend in een heuze achtervolging, vonden de bezetters het welletjes en fleurde de boel op door Danny in eigen huiskleur roze te verven.

Vanmiddag is het bezette pand op de Javastraat aangevallen door een team van PowNed, waaronder de interviewer Danny. Nadat 1 uur lang een van onze actievoerders lastig gevallen was met vragen, eindigend in een heuze achtervolging, vonden de bezetters het welletjes en fleurde de boel op door Danny in eigen huiskleur roze te verven.

Danny heeft last van het Castricum complex: Blijven sarren, zuigen en intimideren, tot op het moment dat iemand dat beu is en het niet pikt. Het is dan ook frappant dat Danny op dit moment huillie huillie doet bij de politie.

Mensen zijn altijd bereid om met de pers te praten, maar dan moet er wel sprake zijn van een normaal gesprek. Iets wat de dames en heren van Pownews helemaal niet interesseert.

Voor de volledigheid: de panden op de Javastraat zijn bezet nadat de huurders eruit zijn gezet door speculanten, en nu gesplitst en doorverkocht gaan worden voor enkele miljoenen. De winst gaat naar de speculanten, de belastingbetaler die in eerste instantie de panden heeft gefinancierd heeft het nakijken.”
bron: http://www.uitverkoop-zeeburg.nl/

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 26 March 2012
NieuwsPermalink


Krakers bezetten panden Javastraat

Krakers bezetten panden Javastraat

Een grote groep krakers heeft vanmiddag twee panden aan de Javastraat in Oost bezet. Zij protesteren zo tegen de ontruimingsronde die dinsdag plaatsvindt. De krakers vinden dat het ontruimen van kraakpanden zorgt voor lege woningen en dat het speculatie met vastgoed in de hand werkt. ‘Het volledig slopen van prima bewoonbare sociale huurwoningen om ze vervolgens als triest omhulsel te verkopen aan snelle yuppen staat volgens ons symbool voor de manier waarop woningbouwcorporaties lak hebben aan de huurders.’ volgens kraker Otto.

De panden die nu gekraakt zijn, werden in 2006 aangekocht door de winkeliersfamilie Lindeman voor ruim twee miljoen euro. In de panden zaten toen sociale huurwoningen. In 2008 kocht Ymere de panden, voor ongeveer drie miljoen euro. Toen woonden er enkel anti-krakers in. De panden zijn vervolgens gestript en gaan nu in de verkoop voor ongeveer een half miljoen per pand.

De krakers vinden het verdacht dat Ymere zoveel verlies neemt op de panden. Ook rijst de vraag hoe de familie Lindeman in twee jaar tijd alle vaste, sociale huurders uit de panden heeft weg weten te krijgen.

De politie bevestigt dat de kraak heeft plaatsgevonden, maar wil niet zeggen wat ze nu gaat doen. ‘Dat zeggen wij nooit’, aldus een woordvoerder.

Klik hier voor meer foto’s van de kraak.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 25 March 2012
NieuwsPermalink


Motoragent intimideert kind

Motoragent intimideert kind

Vanavond even voor zeven uur hield een motoragent in de Niasstraat een jochie van twaalf met een voetbal staande. “En waarom ren jij zo hard weg?” vroeg meneer agent hem. Het Surinaams ogende jochie glimlachte verlegen. Wist niet goed wat te zeggen, frunnikte met zijn vingertjes de bal. Tot mijn verbazing noteerde de agent de naam van het kind op een kladblok, teneinde het ventje na te trekken bij de centrale.

Een grote groep nieuwsgierige vriendjes en vriendinnetjes, verzamelde zich op de stoep naast hem. De diender trachtte ze weg te sturen, met met als gevolg dat de kids uitzwermden. Een paar gingen er aan de overkant naast mij staan, en anderen liepen op straat, waar auto’s zich langs trachten te wurmen. Samen met de eigenaar uit de avondwinkel verbaasde ik me nogal. Die kinderen spelen dagelijks iets verder, op het Makassarplein in de speeltuin.  Waar is dit voor nodig?” Ik kon het niet nalaten om mijn mond te houden. Iemand zou 112 hebben gebeld. De agent was duidelijk geïrriteerd. Een man van in de twintig. En of ik me met zijn werk ging bemoeien? Vaak is de politie je beste vriend, maar niet altijd.

PS: Eén keer raden: de twaalfjarige had geen strafblad.

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 24 March 2012
NieuwsPermalink


Mysterieuze schietpartij in Oost

Mysterieuze schietpartij in Oost

Vannacht heeft er rond 05.00 uur in de Hofmeyrstraat in Oost een mysterieuze schietpartij plaatsgevonden. Er is geschoten in de straat maar volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen gewonden aangetroffen, noch een verdachte aangehouden. Toen AT5 een kijkje ging nemen in de straat, werd er wel een bloedspoor aangetroffen.

Een buurtbewoner vertelde vannacht door de politie uit bed te zijn gelicht omdat zijn auto geraakt was door een kogel. De getuige vertelt verder dat er twee mannen achter elkaar aanzaten in de straat en dat er zes schoten afgevuurd zijn.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 24 March 2012
NieuwsPermalink


Man in been geschoten in Oost

Man in been geschoten in Oost

Donderdagavond is een man in zijn been geschoten bij een beroving op het Iepenplein in Oost. Ooggetuigen vertellen dat er rond kwart voor elf een ruzie ontstond tussen twee of meer mensen. Het zou echter gaan om een beroving. De dader zou het slachtoffer hebben proberen te beroven van zijn tas. Op een gegeven moment trok één van de mannen een vuurwapen en schoot hij zijn slachtoffer in zijn bovenbeen.

Direct na het incident is de schutter op de vlucht geslagen. De politie heeft een zoekactie ondernomen, maar kon hem niet meer achterhalen. Het slachtoffer, volgens omwonenden een buurtbewoner, is gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De verdere aanleiding voor de schietpartij is nog onduidelijk.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 23 March 2012
NieuwsPermalink


Subsidie Civic mogelijk stopgezet

Subsidie Civic mogelijk stopgezet

Stadsdeel Oost is ontevreden met de prestaties van het bedrijf Civic dat welzijnswerk in Oost uitvoert. Het stadsdeel overweegt om in de toekomst geen subsidie meer toe te kennen. Na berichtgeving in De Telegraaf bleek dat bij slechts 39 van de 66 cursussen een presentielijst is bijgehouden.
Volgens Civic zouden de overige cursussen wel zijn gegeven maar is dit niet op papier aan te tonen. Stadsdeel Oost heeft daarover stevige gesprekken gevoerd met Civic Zeeburg.

‘Hun visie is goed, die deel ik ook. Maar wat op papier staat komt in de praktijk onvoldoende uit de verf’, aldus Groenlinks-wethouder Lieke Thesingh. Civic Zeeburg werkt op dit moment samen met Dynamo, de andere grote welzijnsorganisatie in het stadsdeel, aan een voorstel. Het stadsdeel zal dit voorstel daarna kritisch beoordelen want de toekenning van subsidie zal niet langer een vanzelfsprekendheid zijn.

Volgens het stadsdeel zijn subsidies over het algemeen te lang vanzelfsprekend geweest zonder dat goed is gekeken naar de doelmatigheid ervan. Het stadsdeel kijkt hierbij ook naar haar eigen rol als opdrachtgever. Subsidiebeschikkingen waren vaak te vaag en was het onvoldoende duidelijk wat het stadsdeel van een organisatie vroeg. Ook werd er teveel alleen maar op papier gecontroleerd. Thesing vindt dan ook dat ambtenaren meer naar buiten moeten. ‘Met eigen ogen gaan kijken hoe subsidiegeld besteed wordt. Meer focus op de uitvoering. Beleidsnota’s hebben we nu genoeg’, stelt de Groenlinks-wethouder.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 21 March 2012
NieuwsPermalink


Deelraad Oost wil krakers in asiel Oostpoort houden

Deelraad Oost wil krakers in asiel Oostpoort houden

Een ruime meerderheid van de deelraad in Oost wil alsnog proberen de krakers die hun intrek hebben genomen in het voormalige ‘dierenasyl’ in Oostpoort, voorlopig te laten zitten.
In het enige overgebleven gebouw van het voormalige dierenasiel in Oostpoort is op termijn horeca voorzien. Maar omdat op het voormalige Polderweggebied vanwege de crisis op de woningmarkt nog nauwelijks woningen staan, wil ontwikkelaar OCP daar eerst een verkoopkantoor vestigen. De bouwvergunning die nodig is om het gebouw te renoveren, is inmiddels bij het stadsdeel aangevraagd, waardoor ontruiming van het kraakpand dreigt.

 

Hoewel stadsdeelbestuurder Thijs Reuten zei dat pas tot ontruiming kan worden overgegaan als OCP ook echt met de renovatie begint, kan het stadsdeel contractueel uiteindelijk niet anders dan die vergunning verlenen.

Een ruime meerderheid in de deelraad, met de SP en Méérbelangen voorop, wil echter dat Reuten alsnog aan OCP vraagt een andere plek voor het verkoopkantoor te kiezen.

Muziekoptredens
De krakers - gisteren met ongeveer 250 mensen in het stadsdeelkantoor aanwezig - organiseren in het voormalige dierenasiel onder andere muziekoptredens en kinderactiviteiten en hebben binnen een jaar de buurt voor zich weten te winnen. ‘Voorheen was het een plek waar je ‘s avonds niet langs durfde te lopen,’ liet een sympathisant uit de omgeving weten, ‘nu is het een leuke en levendige plek geworden.’

Ook Meint Helder (PvdA) vindt dat krakersgroep De Valreep in een behoefte voorziet: ‘In de Watergraafsmeer is het welzijnsaanbod vooral gericht op ouderen, deze plek vult het gat voor andere groepen op.’

Geen valse hoop
Reuten beloofde met OCP in gesprek te gaan, maar: ‘Ik wil geen valse hoop geven. We zijn verplicht het gebouw gebruiksvrij op te leveren. Als OCP het verkoopkantoor niet op een andere plek wil hebben, kunnen we daar weinig aan doen.’

OCP heeft steeds gezegd dit voorjaar te willen beginnen met de renovatie. De ontwikkelaar heeft al eerder met claims gedreigd als het stadsdeel in gebreke blijft.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 20 March 2012
NieuwsPermalink


Inbrekers Avondwinkel op heterdaad betrapt

Inbrekers Avondwinkel op heterdaad betrapt

Bij een inbraak bij een avondwinkel zondagmiddag in de Niasstraat in Oost, zijn twee verdachten op heterdaad betrapt. Een derde verdachte wist te ontkomen. De inbrekers hadden de ruit van de toegangsdeur ingeslagen en geprobeerd de kassa mee te nemen. Het in onduidelijk of zij uiteindelijk iets buit hebben kunnen maken. Er ontstond nogal wat commotie op straat, zo werd er door de politie met groot materieel uitgerukt. bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 18 March 2012
NieuwsPermalink


Komst stadsstrand bij Oostpoort onzeker

Komst stadsstrand bij Oostpoort onzeker

De bedoeling was dat de komende twee zomers een stadsstrand zou komen bij Oostpoort. Of dat strand er ook komt, lijkt nu onzeker.

Op het paradijsplein zou een horeca-gelegenheid moeten komen, tezamen met een stadsstrandje. In 2011 had het stadsdeel met OCP (Ontwikkelingscombinatie Polderweggebied) East Village geselecteerd. OCP ontwikkelt ook de rest van het Oostpoort-terrein.
De exploitant verwacht niet tot een rendabele exploitatie te komen door de eisen die het stadsdeel aan de uitbating heeft gesteld. Het stadsdeel stelt hoge eisen aan de horeca-exploitant om overlast naar de buurt zoveel mogelijk te voorkomen. De exploitant blijft erg enthousiast over de plek, maar heeft eigenlijk één zomerseizoen extra nodig om de investering terug te kunnen verdienen. Vanwege de geplande woningbouw kan het stadsdeel niet nog een extra zomerseizoen bieden. `Stadsdeel Oost en Ontwikkelaar OCP zijn teleurgesteld dat de samenwerking stopt, maar hebben er ook begrip voor´, zo laat het stadsdeel weten.
´East Village was geselecteerd vanwege de hoge kwaliteit van het idee. Er zou een prachtig ontworpen strandtent worden gebouwd van ruim 200 m2.´
De terugverdientijd is voor zo’n grote investering kort: 1 oktober 2013 moet de strandtent definitief sluiten, zodat er woningen kunnen worden gebouwd.

Stadsdeel en OCP gaan nu op zoek naar een exploitant die een plan heeft dat wel haalbaar is binnen de gestelde voorwaarden. Die moet dan wel gauw met een plan komen, over twee maanden begint het eerste van de twee seizoenen.

Gepost door ZaZkia op Saturday, 17 March 2012
NieuwsPermalink


Nepoverval kost jongeren 800 euro

Nepoverval kost jongeren 800 euro

Zeven jongeren uit Oost hebben de kosten moeten vergoeden voor een onnodig politieoptreden. Dat meldt Het Parool vandaag. De jongeren hadden voor een schoolopdracht een overval in scene gezet in de Molukkenstraat. De politie kwam hierbij onnodig in actie.

De rekening van 800 euro, is inmiddels door de jongeren voldaan.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 17 March 2012
NieuwsPermalink


Terreurverdachte gepakt in Oost

Terreurverdachte gepakt in Oost

De Nationale Recherche heeft eerder deze week in Oost een man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Het gaat om 20-jarige man. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. Bij doorzoeking van de woning werden een ontstekingslont van 10 meter gevonden, even als een kilo aluminiumpoeder en een groot aantal dvd’s met jihadistisch materiaal. Alles is in beslag genomen. Volgens het OM zocht de man in de afgelopen weken op internet naar handleidingen om zelf explosieven te maken.

Het onderzoek naar de man werd gestart na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. Meer informatie kan het OM niet geven.

De aanhouding vond dinsdag al plaats. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de verdachte nog zeker twee weken blijft vastzitten.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 16 March 2012
NieuwsPermalink


Zeven tips over dood bejaarde

Zeven tips over dood bejaarde

De politie heeft naar zeven tips binnengekregen over de dood van de 80-jarige André Kleinman, die op 26 januari jl. dood werd gevonden in zijn woning aan de Rudolf Dieselstraat in Watergraafsmeer. Mensen die meer informatie kunnen verschaffen over deze zaak, worden verzocht te bellen met 020-559 53 85. Het programma Opsporing Verzocht besteedde gisteren aandacht aan de zaak Kleinman. Er zijn twee mensen aangehouden, waarvan één niets met de zaak te maken bleek te hebben en de andere is vrijgelaten, maar nog steeds verdachte is.

De politie is specifiek op zoek naar mensen die Kleinman tussen 24 en 26 januari nog hebben gesproken en/of gezien. Er zou een daklozenkrantverkoper zijn waar Kleinman vaak contact mee had en weleens op visite kwam. Deze man zou de politie ook graag willen spreken. Verder zoekt het onderzoeksteam naar mensen die in het algemeen meer kunnen vertellen over het leven van het slachtoffer.

Omdat André Kleinman homoseksueel was, is de zaak in behandeling bij het team Roze in Blauw. Zijn geaardheid zou eventueel een rol kunnen spelen in zijn dood.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 14 March 2012
NieuwsPermalink


Gewonde bij schietpartij omgeving Wibautstraat

Gewonde bij schietpartij omgeving Wibautstraat

Op de Olmenweg, vlak achter de Wibautstraat, heeft dinsdagmorgen een schietpartij plaatsgevonden. De politie bevestigt dat er een schietpartij heeft plaatsgevonden rond tien over elf. Hierbij is een gewonde gevallen die, aanspreekbaar, naar het ziekenhuis is overgebracht. De schietpartij vond plaats vlak achter het voormalige Paroolgebouw. Een buurtbewoner meldt aan AT5 dat het slachtoffer uit de buurt komt.

‘Hij is twee keer geraakt in zijn linkerbeen,’ stelt de getuige.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 13 March 2012
NieuwsPermalink


Gewelddadige autodief gepakt door politie

Gewelddadige autodief gepakt door politie

De politie heeft maandag een 28-jarige man uit Zaandam aangehouden wegens carjacking zaterdagavond in Oost. De man dwong een 65-jarige vrouw uit Lelystad onder bedreiging haar auto af te staan. Hij stapte achterin haar auto toen ze stopte voor een kruising en drukte een scherp voorwerp in haar nek, aldus de politie. Hij commandeerde haar naar de Zeeburgerdijk te rijden, waar hij de autosleutels opeiste.

Er ontstond een worsteling waarbij de Zaandammer de vrouw met de dood bedreigde. Carjacking is volgens de politie een zeldzaam fenomeen in Amsterdam.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 13 March 2012
NieuwsPermalink


Schellingwouderbrug afgesloten

Schellingwouderbrug afgesloten

Van zaterdag 17 maart 2012 vanaf 6.00 uur tot maandag 19 maart 6.00 uur is de Schellingwouderbrug afgesloten voor al het verkeer. Rijkswaterstaat vervangt dan de kleppen van de brug. Rijkswaterstaat stelt een omleidingsroute in voor gemotoriseerd verkeer via de A10 en de Zeeburgertunnel. De extra reistijd bedraagt 5 minuten. Tijdens de weekendafsluiting zet Rijkswaterstaat pendelbussen in om voetgangers, fietsers, bromfietsers en brommobielen met hun vervoermiddel naar de overkant te brengen.

Halteplaatsen zijn aan het begin van de opritten naar de brug. Fietsers en voetgangers kunnen ook gebruikmaken van de route over de nabijgelegen sluizen.
bron: stadsdeel Amsterdam Oost

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 12 March 2012
NieuwsPermalink


Gewonde bij aanrijding taxi/scooter

Gewonde bij aanrijding taxi/scooter

Bij een ongeval tussen een taxi en een brommer rond 03.30 uur vannacht, is in Oost de brommerrijder gewond geraakt. De scooterrijder stak vanaf de Linnaeusparkweg de Wethouder Frankeweg over en verleende daarbij geen voorrang aan de taxi, die vanaf de Wethouder Frankeweg richting de Middenweg reed. De jongen op de scooter kwam op de motorkap van de taxi terecht en viel daarna op het wegdek. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

Zowel de taxi als de scooter raakten zwaar beschadigd. Zowel de scooter als de taxi zijn door de politie in beslag genomen voor technisch onderzoek. De Wethouder Frankeweg was door het ongeluk ruim anderhalf uur afgesloten in beide rijrichtingen.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 11 March 2012
NieuwsPermalink


Brute woningoverval in Watergraafsmeer

Brute woningoverval in Watergraafsmeer

Zaterdagochtend is een stel in hun eigen huis overvallen. Hierbij kregen zij een mes op de keel gezet. Omstreeks 11.30 uur gingen twee mannen de woning aan de Eisingastraat in de Watergraafsmeer binnen. Bij binnenkomst kreeg de man een mes op zijn keel gezet. Zijn vriendin bevond zich op dat moment in een andere kamer. Kort daarna werd ook zij met een mes bedreigd en werd ze gedwongen in een andere kamer te gaan zitten. Ze liep hierbij een lichte verwonding aan de hals op.

Op hetzelfde moment ontstaat er een worsteling tussen de bewoner en één van de daders waarna zij wisten te ontkomen en er vandoor gingen met diverse elektronica, de portemonnee en de mobiele telefoon van de man.

In de tussentijd had de onderbuurman de politie gebeld die razendsnel ter plaatse was. Er werd een politiehelikopter ingezet en de daders werden binnen tien minuten opgepakt inclusief de buit.

De man en zijn vriendin hebben een webwinkel en waren in de veronderstelling dat de mannen langs kwamen om een bestelling te bekijken. De politie heeft sporenonderzoek gedaan in de woning en het stel heeft aangifte gedaan.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 04 March 2012
NieuwsPermalink


Beloftes Panama zeggen buren niets

Beloftes Panama zeggen buren niets

De buren van club Panama geloven niet dat de aanpassingen aan het pand voor de beloofde rust in de buurt zullen zorgen. Panama, dat eind vorige maand failliet werd verklaard en nu aan een doorstart werkt, wil de ingang verplaatsen naar de Piet Heinkade - waar geen woningen staan - opdat er minder geluidsoverlast is. De eigenaar van het monumentale pand, Michael van de Kuit van vastgoedbedrijf Nedstede, zal dat betalen. Ook moet een betere bewegwijzering naar parkeerplaatsen tot minder parkeeroverlast leiden.

Volgens overbuurman Piet Gerritse, één van de buurtbewoners die tegen Panama hebben geprocedeerd, wijst erop dat deze voorstellen al in 2007 werden gedaan toen de deelraad van Zeeburg een nieuw bestemmingsplan voor het gebied goedkeurde. Daarin werd vastgelegd dat Panama op een aantal voorwaarden ruimere openingstijden kon krijgen. ‘‘Eén van die voorwaarden was het verplaatsen van de ingang,’’ zegt Gerritse.

‘Nu kan het wel’
‘‘Maar dat was volgens Panama technisch onmogelijk, of niet mogelijk omdat het een rijksmonument was. In elk geval zijn we nu jaren verder en er is nog steeds niets gebeurd. Nu kan het dus wél en wordt het als een plan van Panama gepresenteerd. U kunt u voorstellen dat we sceptisch zijn.’’ Volgens Gerritse geldt dat ook voor de bewegwijzering naar de parkeerplaatsen. ‘‘Ook die voorwaarde stond op de lijst.’‘

De buurtbewoners doen vooralsnog niets tegen de doorstart van Panama. Het gaat ze ook niet om Panama, zegt Gerritse, maar om het feit dat stadsdeel Oost een discotheek in een woonbuurt gedoogt. De Raad van State moet zich nog uitspreken of het pand een discotheek mag zijn. ‘‘Daarna kijken we verder.’‘

In elk geval heeft Gerritse de laatste tijd als een roos geslapen. ‘‘Alleen het eerste weekend na de sluiting werd ik midden in de nacht wakker omdat het zo stil was.’‘
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 29 February 2012
NieuwsPermalink


Politie doet onderzoek op Angels-terrein

Politie doet onderzoek op Angels-terrein

Hekken met zwart plastic staan op het voormalige terrein van Hells Angels terwijl de politie onderzoek doet. De politie in Amsterdam is bezig met een groot onderzoek op het terrein in Amsterdam-Oost waar tot voor kort het clubhuis van de motorclub Hells Angels was gevestigd. De plek waar ‘Angel Place’ stond aan de H.J.E. Wenckebachweg is afgezet met zwarte schermen en de politie is met groot materieel, waaronder een graafmachine, aanwezig. Ook zijn er deskundigen van het Nederlands Forenisch Instituut (NFI) aanwezig. Het is nog onduidelijk waarnaar wordt gezocht.

De politie liet weten dat er forensisch onderzoek plaatsvindt, maar doet in belang van het onderzoek geen nadere mededelingen.

De Hells Angels verlieten hun clubterrein ongeveer een maand geleden, nadat ze er 4 decennia hadden doorgebracht. De gemeente wil het gebied herontwikkelen en na een onteigeningsprocedure moest de motorclub vertrekken. De Angels kregen wel 400.000 euro mee.

Een woordvoerder van de Amsterdamse chapter van Hells Angels wilde woensdag geen enkel commentaar geven.

Huib Struycken, advocaat van de voormalig president van de Amsterdamse Angels Daniël Uneputty, zei ‘geen flauw benul’ te hebben wat de politie in de grond van het gewezen clubterrein denkt te kunnen vinden. ‘Er is daar wel eens eerder gegraven’, aldus de raadsman, ‘zonder resultaat.’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Wednesday, 29 February 2012
NieuwsPermalink


Politie zoekt getuigen rond dood 80-jarige man in Oost

Politie zoekt getuigen rond dood 80-jarige man in Oost

De Amsterdamse politie vraagt mensen die iets weten over de dood van een 80-jarige man zich te melden. Het slachtoffer werd 26 januari dood gevonden in zijn woning in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost. De politie wilde tot nu toe weinig over de zaak kwijt, maar maakte vandaag bekend dat de man is omgekomen door een misdrijf. De recherche vraagt mensen die mogelijk meer weten om zich te melden. Dit kan via het tipformulier op de site http://www.depolitiezoekt.nl , bellen met de politie in Amsterdam-Amstelland via 0900-8844 en ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Het slachtoffer was een alleenstaande homoseksuele man, die slecht ter been was. De politie trad met deze details naar buiten omdat zij nog overal rekening mee houdt, dus ook met een eventuele link tussen de dood van de man en zijn seksuele geaardheid. Zij is in het bijzonder op zoek naar een daklozenkrantverkoper die regelmatig bij het slachtoffer op visite kwam.

De afgelopen weken heeft de politie twee personen aangehouden. Een van hen is weer op vrije voeten, maar is wel nog verdachte. De andere is geen verdachte meer in deze zaak, maar zit nog vast wegens een ander geweldsmisdrijf.
bron: het Parool

lees ook: http://www.grootoost.nl/index.php/site/comm/invalide_man_dood_in_woning_oost/

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 27 February 2012
NieuwsPermalink


Stadsdeel: wij houden Civic in de gaten

Stadsdeel: wij houden Civic in de gaten

Stadsdeel Oost heeft de berichtgeving in de Telegraaf over de activiteiten van Civic in buurthuis Rumah Kami ook gelezen. Het stadsdeel laat weten dat het Civic in de gaten houdt. Zelf heeft het Stadsdeel geen signalen ontvangen dat activiteiten niet zouden plaatsvinden maar dit wordt onderzocht.

“Het stadsdeel heeft afspraken met Civic gemaakt over de uitvoering van hun programma. Civic legt hierover verantwoording af via kwartaalrapportages en regelmatige gesprekken. Het stadsdeel heeft zelf geen signalen dat activiteiten niet zouden plaatsvinden, maar is bezig dit te onderzoeken. Het mag duidelijk zijn dat het stadsdeel geen subsidie besteedt aan niet-bestaande activiteiten. Mocht hiervan toch sprake zijn, dan zal het stadsdeel de subsidie voor deze activiteiten terugvorderen.”
Zie:
http://www.oost.amsterdam.nl/actueel/nieuws/2012/activiteiten-rumah/

Gepost door ZaZkia op Saturday, 25 February 2012
NieuwsPermalink


Subsidie voor spookcursus

Subsidie voor spookcursus

‘Volgens voorzitter Ahmed El Mesri van de stichting Onze Hoop vult B&A Groep onder de noemer Civic een rooster met activiteiten die nooit plaatsvinden.’

Een Haags adviesbureau krijgt miljoenen euro’s subsidie van de gemeente Amsterdam voor het organiseren van activiteiten die soms nooit plaatsvinden. Bovendien heeft een van de aandeelhouders van het bedrijf een rijkssubsidie ter waarde van drie miljoen euro gegund aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is. Het gaat om de B&A Groep, een bedrijf dat naar eigen zeggen ’samen met overheden en aanverwante organisaties maatschappelijke vraagstukken aanpakt en oplost’.

Het bedrijf is voor een kwart eigendom van Hans Kamps, kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER) en een van de opstellers van het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Volgens voorzitter Ahmed El Mesri van de stichting Onze Hoop in Amsterdam vult B&A Groep onder de noemer Civic een rooster met activiteiten die nooit plaatsvinden. Bij een bezoek van deze krant aan het desbetreffende wijkgebouw bleek gisteravond dat er niemand van Civic aanwezig was, terwijl er een creatieve cursus en activiteiten voor ouderen gepland stonden. Volgens een anonieme oud-medewerker van Civic komt het vaker voor dat activiteiten alleen op papier gepland worden.
bron: de Telegraaf

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 24 February 2012
NieuwsPermalink


Failliet Panama opent de deuren weer

Failliet Panama opent de deuren weer

Nachtclub Panama op de Oostelijke Handelskade ging in januari failliet, maar open een maand later alweer de deuren. Achter de schermen bleef creative director Rene Vidal druk om een doorstart mogelijk te maken, en ook al kon hij de partijen met wie hij in gesprek was niks garanderen, toch lukte het. Vidal benadrukt de massale steun die hij ervaren heeft de afgelopen weken.

‘Panama geeft nieuw en bestaand talent een podium en daar kunnen we nu mee doorgaan’, zegt een blije Vidal. ‘Het is een breed podium voor een breed publiek.’ In het verleden stonden er onder andere Alicia Keys, Tiesto, Armin van Buuren en zelfs de Rolling Stones.

‘Stadsdeel Oost heeft de afgelopen weken in gesprekken met Panama een aantal voor Panama wezenlijke onderdelen opgelost. Zo wordt de entree verplaatst naar de Piet Heinkade en komen er geluidsisolerende maatregelen om overlast te beperken’, zegt Vidal. ‘Ook zal de exploitatie vergunning snel worden afgegeven en komt er een verwijzing naar de parkeergarages voor bezoekers van Panama.’

De eerste grote events staan al gepland voor halverwege maart. De geluidsoverlast zorgen vroeger voor juridische problemen met omwonenden, vandaar dat de club vorige maand nog dicht moest.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 24 February 2012
NieuwsPermalink


Princen tóch niet terug in deelraad

Princen tóch niet terug in deelraad

PvdA’er Germaine Princen keert toch niet terug in de stadsdeelraad Oost. Dinsdag werd bekend dat Princen terug zou keren in de raad, nadat ze anderhalf jaar geleden de politiek had verlaten. Princen had in haar functie als stadsdeelwethouder verzuimd de deelraad te informeren over het precieze financiële risico dat het stadsdeel liep bij de financiering van MuzyQ. Maar nu ziet de Princen toch af van een terugkeer.

‘Fractie en bestuur hebben haar geadviseerd om niet terug te komen omdat ze anders beleid moet gaan controleren waarvoor ze zelf verantwoordelijk was,’ stelt de partij.

‘Door af te treden heeft ze blijk gegeven van verantwoordelijkheid. Door nu terug te keren ondergraaft ze het vertrouwen in de politiek.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 24 February 2012
NieuwsPermalink


Oost wil evenementen op stadsstrand

Oost wil evenementen op stadsstrand

Het Paradijsplein en omgeving, links de Indische Buurt, rechts de Linnaeuskade. De geplande woningbouw is gestrand in de huizencrisis. Op het stadsstrand op het Paradijsplein in Oost komen deze zomer zo goed als zeker een grote, tijdelijke horecazaak en evenementen. Buurtbewoners zijn zich ‘kapotgeschrokken’ en vrezen grote overlast.

Het gebouw, dat East Village moet gaan heten, naar de populaire New Yorkse wijk, wordt geplaatst in opdracht van het stadsdeel en is bedoeld als promotie van het bouwproject Oostpoort, de nieuwe woonwijk waar het plein onderdeel van is. De horecazaak mag in elk geval tot eind 2013 blijven.

Naast een bouwkeet van bijna driehonderd vierkante meter - met een keuken, toiletten en zaaltjes die verhuurd kunnen worden - moeten er een terras van vijfhonderd vierkante meter komen, een speeltuin, een bibliotheek en een stadsstrand van tweeduizend vierkante meter.

Het stadsdeel is al in gesprek met een horecaondernemer die de zaak wil exploiteren en die op het terrein ook evenementen mag gaan organiseren.

Het stadsdeel moet nog wel het bestemmingsplan voor het gebied wijzigen om de komst van de horecazaak mogelijk te maken.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 23 February 2012
NieuwsPermalink


PvdA-brekebeen Germaine Princen keert terug naar deelraad Amsterdam

PvdA-brekebeen Germaine Princen keert terug naar deelraad Amsterdam

De dag nadat Job Cohen opstapte als partijleider keert een omstreden PvdA-politica terug in de lokale politiek. Germaine Princen werd weggestuurd als deelraadwethouder na het debacle rondom muziekcentrum MuzyQ, nu wordt ze deelraadslid in stadsdeel Oost. Princen trad in oktober 2010 af toen haar eigen fractie geen vertrouwen meer in haar had. Ook stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik ruimde het veld. Elatik keerde later wel terug, mede omdat haar niet de hoofdmoot van de problemen van het muziekcentrum MuzyQ viel aan te rekenen.

Eind vorig jaar verscheen er een vernietigend rapport over Princen en haar betrokkenheid bij het muziekcentrum. Het stadsdeelbestuur van Oost bleek de deelraad in 2005 te hebben voorgelogen over de financiële risico’s rond muziekmakerscentrum MuzyQ. Een kritische second opinion van een extern onderzoeksbureau is nooit naar de toenmalige deelraad van Oost-Watergraafsmeer gestuurd. Het stadsdeelbestuur meldde wel het bestaan van het rapport van de Kats & Waalwijk Groep, maar stelde ten onrechte dat hieruit bleek dat de risico’s beperkt waren.

Princen verzuimde haar collega’s en de deelraad goed te informeren over de herziene afspraken. In een later stadium, toen de risico’s opliepen tot 26 miljoen euro, werd de besluitvorming volgens het rapport gekenmerkt door ‘overhaaste en slordige voorbereiding’.

Vanaf maart zit Princen weer op het pluche, nu mag ze het deelraadsbestuur zélf controleren. De PvdA zorgt goed voor haar mensen, zoveel is duidelijk.
bron: http://www.hpdetijd.nl/2012-02-21/pvda-brekebeen-germaine-princen-keert-terug-naar-deelraad-amster

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 21 February 2012
NieuwsPermalink


Afgetreden MuzyQ-bestuurder terug in raad

Afgetreden MuzyQ-bestuurder terug in raad

PvdA’er Germaine Princen, die anderhalf jaar geleden nog terugtrad vanwege de financiële problemen rondom MuzyQ, keert terug in de stadsdeelraad van Oost!

Ze volgt Ria Logtenberg op, die als ambtenaar aan de slag gaat voor Amsterdam. Princen trad op 5 oktober 2010 nog af als stadsdeelwethouder van Oost.  Dit nadat ze verzuimde de deelraad te informeren over de precieze omvang van het risico dat het stadsdeel liep.

Ook stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik trad af. De toenmalige PvdA-fractievoorzitter Meint Helder gaf daarbij aan ‘verantwoordelijkheid te willen nemen’. Maar van die verantwoordelijkheid blijkt anderhalf jaar later weinig meer over. Elatik keerde al snel weer terug als stadsdeelvoorzitter. En nu zit dus ook Germaine Princen weer in de raad.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 21 February 2012
NieuwsPermalink


Corrupte marktlieden in Oost

Corrupte marktlieden in Oost

Stadsdeel Oost heeft aangifte gedaan tegen drie Amsterdamse marktmeesters die mogelijk corrupt zijn. De drie worden verdacht van het aannemen van steekpenningen, dit blijkt uit een brief van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik die in handen is van dagblad De Pers. Samen met het Bureau Integriteit heeft het stadsdeel aangifte gedaan tegen de drie marktmeesters die onder andere werkzaam zijn op de Dappermarkt. De drie hebben ‘geld of goederen’ aangenomen.

De gevolgen van het onderzoek blijven volgens het stadsdeel beperkt. Er zijn reeds ‘passende maatregelen getroffen’ om de openbare orde te handhaven. Zo zijn er extra handhavers ingezet. Vrijdag worden de overige marktkoopmannen ingelicht.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 16 February 2012
NieuwsPermalink


Amsterdam dwarsboomt redding club Panama

Amsterdam dwarsboomt redding club Panama

Nadat drie weken geleden Panama failliet werd verklaard is er achter de coulissen hard gewerkt aan een herstart van de uitgaansgelegenheid aan de Oostelijke Handelskade. Michael van de Kuit, Panama-adept en eigenaar van het pand, stond op het punt om de redding aan te kondigen toen er plotseling een exorbitante afkoopsom op tafel gelegd moest worden voor de erfpacht. ‘Ik leg de zwartepiet bij het grondbedrijf van de gemeente.’
Het nieuws dat Panama failliet ging sloeg in als een mortiergranaat. Uit de vele reacties op Twitter bleek dat de club annex restaurant heel veel fans had die het jammer vonden dat ze geen cocktails meer konden gaan nuttigen in het pand. Vaak werd er gewezen op het verleden van de nog relatief jonge club: deejays als Tiësto en Armin van Buuren hebben er wel eens plaatjes gedraaid en zelfs de Rolling Stones huurden de club ooit af voor een feestje.

Eén van die vele liefhebbers die het onbegrijpelijk vonden dat dit cultureel erfgoed moest verdwijnen was vastgoedbelegger Michael van de Kuit (Quote 500 nr. 373, €79 miljoen), die het pand ook in de portefeuille had zitten van zijn firma Nedstede. Het is dan ook geen verrassing dat het dezelfde Van de Kuit is die uit alle macht probeert de boel te redden. Hij voerde afgelopen week intensieve gesprekken over een mogelijke nieuwe start. Heel lang leek het erop dat Panama gered zou worden, maar op het allerlaatste moment werd het verhaal afgeblazen. De reden: het gemeentelijk grondbedrijf wilde een zeer fijn slaatje slaan uit de herstart door een wel erg hoge afkoopsom voor de erfpacht in rekening te brengen.

‘Het voorstel leek acceptabel, maar bij onderzoek bleek dat men bij de afkoop voor vijftig jaar erfpacht circa €250.000 meer wilde hebben dan in 2001’, laat Van de Kuit vanuit Spanje aan Quote weten. Hij had met de curator reeds een overeenstemming bereikt met betrekking tot de overname van de naam Panama alsmede de gehele inboedel. Voorwaarde was wel dat er een oplossing gevonden zou worden voor de wateroverlast die veroorzaakt werd door de hoogbouw om het pand, de geluidsoverlast die tot grote claims van boze buren leidde en een reductie van de commerciële erfpacht. Maar het grondbedrijf lag dus dwars, en dat terwijl er geen enkele afgevaardigde van het OGA aanwezig was bij de gesprekken. ‘Ik wil het stadsdeel Oost bedanken voor al haar energie en leg de zwartepiet bij het grondbedrijf van de gemeente.’

Of er überhaupt nog een toekomst is voor de uitgaansgelegenheid is onduidelijk: ‘Voor dit moment is er een streep gezet onder het behoud van Panama voor de stad. Wel ga ik nog met andere partijen om tafel om te komen tot een geschikte invulling. Ik hoop gewoon dat het grondbedrijf inziet dat een commercieel erfpacht voor de club niet acceptabel is.
bron: http://www.quotenet.nl/quote-500/club-panama-gered.php

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 14 February 2012
NieuwsPermalink


Dode in water Levantkade

Dode in water Levantkade

In het water langs de Levantkade in Amsterdam-Oost is vanochtend het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. De 52-jarige vrouw is vannacht te water geraakt. Zij was al als vermist opgegeven bij de politie toen zij niet thuiskwam na een avondje uit. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Aan het eind van de ochtend ontving de politie een melding dat er een arm uit het water stak. Omdat er geen indicatie is van een misdrijf, verricht de politie geen nader onderzoek en wordt misschien nooit duidelijk hoe de vrouw in het water is beland. Volgens een zegsvrouw van de politie is het ijs aan de kade niet heel sterk.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 12 February 2012
NieuwsPermalink


Agressieve dief opgepakt in Oost

Agressieve dief opgepakt in Oost

In een Albert Heijn aan de Wibautstraat in Oost is gisteren rond 22.00 uur een 52-jarige winkeldief opgepakt, die zich gewelddadig gedroeg. De beveiliging van de supermarkt belde de politie, nadat zij een winkeldief hadden betrapt. De man gedroeg zich agressief naar de beveiligers en zij wilden hem een winkelverbod opleggen.

Toen de politie arriveerde, verzette de man zich hevig. De agenten werden geschopt en bespuugd en liepen lichte verwondingen op. De man zit nog vast op verdenking van openbare dronkenschap, winkeldiefstal en het zich verzetten bij de aanhouding.
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 12 February 2012
NieuwsPermalink


Nieuw parkeerbeleid Oost in de maak

Nieuw parkeerbeleid Oost in de maak

Het vervangen van de 10-cent zone door een ander parkeerregime, uitsterfbeleid voor de tweede bewonersvergunning. Onderwerpen die aan orde komen in het nieuwe parkeerbeleid van het stadsdeel. Bewoners en ondernemers kunnen hierover hun mening geven. Deze wordt meegenomen in de definitieve besluitvorming. Het parkeerbeleid van de voormalige stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer is samengevoegd én er worden nieuwe keuzes gemaakt.

De kwaliteit van de openbare ruimte en de bereikbaarheid van het stadsdeel spelen daarin een belangrijke rol. In Oost moet het prettig zijn buiten te verblijven; met groen, terrassen en speelruimte. Ook moet er ruimte zijn de auto kwijt te kunnen.

Het parkeerbeleid is zo ingericht dat de openbare ruimte gelijkmatig wordt verdeeld. Aan parkeren hangt daarom een prijskaartje. Het stadsdeel gebruikt de inkomsten om de openbare ruimte te verbeteren.

Keuzes
Het dagelijks bestuur wil verder het dichtslibben van buurten tegengaan. In de Dapperbuurt is de parkeerdruk zo hoog dat voorgesteld wordt het bezoekerstarief te laten stijgen. Ook de grootte van vergunninggebieden wordt onder de loep genomen.

Maar ook dienstverlening aan de parkeerder is van belang. Het streven is om alle als gebruiksonvriendelijk ervaren draaiknopautomaten uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Daarnaast komt de uitgifte van parkeervergunningen in handen van het stadsdeel waardoor vergunningszaken dichter bij huis geregeld kunnen worden. 

Inspraak
Alle bewoners en ondernemers en andere belanghebbenden uit Oost kunnen vanaf 2 februari tot 14 maart schriftelijk of eventueel telefonisch hun mening geven over het nieuwe parkeerbeleid. Deze zienswijzes worden meegenomen in het definitieve document, waar de stadsdeelraad in mei over beslist. U kunt de nota inzien bij de balie van Publiekzaken in het stadsdeelkantoor of via deze website.
bron: stadsdeel Oost

Gepost door Robert van den Heuvel op Sunday, 12 February 2012
NieuwsPermalink


Auto ramt bovenleiding, trams Oost ontregeld

Auto ramt bovenleiding, trams Oost ontregeld

Op de Muiderstraat is een vrachtwagen in brand gevlogen nadat deze een bovenleiding heeft geraakt. De spanning is ter hoogte van het Meester Visserplein van de bovenleiding gehaald, zo meldt het GVB. Trams 9 en 14, 25, 16 en 24 rijden momenteel ingekort of omgeleid. Hoe lang de verstoring nog gaat duren weet het GVB nog niet. ‘Het tramverkeer in Oost is behoorlijk ontregeld. We proberen uiteraard alles zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen’.
update: 09.30 uur de brand in de vrachtwagen is geblust. Hoe lang de verstoring nog gaat duren weet het GVB nog niet. ‘Het tramverkeer in Oost is behoorlijk ontregeld. We proberen uiteraard alles zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen’.
UPDATE 12.00 Alle trams rijden weer.

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 10 February 2012
NieuwsPermalink


Gemeente sluit café in Oost

Gemeente sluit café in Oost

Op last van burgemeester Van der Laan is vanochtend café Nias in de Niasstraat in Amsterdam-Oost dichtgetimmerd. In het verleden waren er diverse openbare ordeverstoringen in of bij het café. Op 30 december 2011 was er enige tijd een persoon in het café met een vuurwapen op zak. Eerder die avond was er een vechtpartij in het café waarbij de rolluiken werd gesloten om nieuwsgierige blikken buiten te houden.

De sluiting van het café betreft een openbare ordesluiting op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening en geldt voor onbepaalde tijd.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Tuesday, 07 February 2012
NieuwsPermalink


Los bestemmingsplan spelregels Cruquiusweggebied aangenomen

Los bestemmingsplan spelregels Cruquiusweggebied aangenomen

De stadsdeelraad heeft een losse vorm van een bestemmingsplan aangenomen voor het industrieterrein Cruquiusweg, de zogenoemde Spelregels Cruquiusweggebied. Met het losse bestemmingsplan is er veel vrijheid voor ondernemers in het Cruquiusgebied om hun gebouwen uit te breiden. Dat er eindelijk regels gelden in het anarchistische gebied, is eigenlijk een klein wonder.

Gedateerd bestemmingsplan
De makke van het gebied is dat er zware industrie ligt op het terrein, terwijl er woningen vlakbij liggen. Dat kan eigenlijk niet. Een bestemmingsplan moet aangeven hoe de situatie nu is en wat de bedoeling is met het gebied. Eerder opgestelde plannen willen de bestaande situatie zo laten. Die plannen zijn gesneuveld, mede vanwege het feit dat de woningen zo dicht bij de industrie staan. Ondanks de verplichting van gemeenten om elke tien jaar het bestemmingsplan te herzien, is het huidige bestemmingsplan hierdoor ernstig gedateerd.

Tweede Wereldoorlog
In het gebied gold tot voor kort op sommige plekken nog steeds een bestemmingsplan uit de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam omdat eerdere pogingen van -destijds- stadsdeel Zeeburg, om een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied te maken, voor sommige stukken gestrand waren bij de Raad van State. Een bestemmingsplan voor het gebied dat wel in werking is getreden,  gold niet voor een klein strookje, precies dat strookje waar het oude industriegebied ligt en waar het hotel en de jachthaven moeten komen. Precies op dat kleine stukje gold het plan uit de Tweede Wereldoorlog, dat als enige regel had dat er industrie moest zijn in het gebied.

Oude WRO
Dat heeft ermee te maken dat de oude wet op de ruimtelijke ordening (WRO) niet voorzag in een sanctie voor gemeenten die hun plicht tot het opstellen van een bestemmingsplan niet nakwamen. Gemeenten konden zo met allerlei ingewikkelde constructies via voorbereidingsplannen en vrijstellingen voorkómen dat er een (duur) bestemmingsplan voor het gebied moest worden opgesteld. Dit werd opgelost door een voorbereidingsbesluit af te kondigen, en daarop nog een en daarop nog een. In die voorbereidingsbesluiten wordt bepaald dat een bestemmingsplan wordt voorbereid. In de praktijk is er op veel plekken sinds 1964 en een bijzonder stukje waar de entrepotloodsen moeten komen sinds 1943 geen bestemmingsplan gemaakt. 
Als een ondernemer in dat gebied wilde bouwen, moest hij bij de gemeente een vrijstelling aanvragen voor strijd met het oude bestemmingsplan. Daarop moest dan de gemeente en in sommige gevallen ook de provincie goedkeuring geven.  Als een ondernemer een klein schuurtje wil bouwen, was het volstrekt onduidelijk of hij daar ooit een vergunning voor kon krijgen.

Nieuwe Wro
Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), die in 2009 in werking is getreden, moeten gemeenten nog steeds elke tien jaar hun bestemmingsplan herzien. Maar als ze dat niet doen, kunnen gemeenten geen leges meer vragen voor bouwvergunningen (omgevingsvergunning voor bouwactiviteiten). Dat doet de gemeenten pijn in hun portemonnee en daarom worden er nu overal in Amsterdam bestemmingsplannen gemaakt en voorbereid. Alleen voor dit juridisch vreselijk ingewikkelde gebied heeft het stadsdeel niet echt veel haast gemaakt.

Ondernemers zijn het zat
De ondernemers in het Cruquius-gebied zijn de rechtsonzekerheid zo zat, dat ze zelf regels hebben opgesteld. Diverse partijen in de stadsdeelraad zijn enthousiast over het nieuwe spelregelplan. Het is samengesteld door de industrie zelf, omdat het stadsdeel het tot nog toe heeft laten afweten. En daarom is het plan een “uniek voorbeeld van bewonersparticipatie”, waar raadsleden trots op zijn.
Het enthousiasme heeft er ook mee te maken, dat het algemene plan mogelijk maakt dat er een nieuwe brug wordt gebouwd naar IJburg. Ook een veerverbinding behoort tot de mogelijkheden, zo bericht de Echo deze week.

Dat lijkt echter vroeg gejuicht. De spelregels staan weliswaar niet in de weg bij het bouwen van een brug; maar behalve de plantechnische mogelijkheid wordt er nog weinig aan een brug bijgedragen. Mensen zijn vrij om op eigen initiatief een brug te bouwen. Luchtkastelen mogen ook worden gebouwd.
“Met deze aanpak worden alleen criteria in de plannen aangegeven over de bouwhoogte, kavelgrootte en de bebouwingsintensiteit. ‘Daardoor krijgen initiatiefnemers veel meer vrijheid om zelf te bedenken waar de wensen en behoeftes liggen van de toekomstige bewoners en bedrijven. Er kan daardoor ook een afwisselend beeld van verschillende gebouwen ontstaan, zoals de grachtengordel eigenlijk ook ooit ontstaan is”, aldus een enthousiaste Jeroen Gerritsen, deelraadslid van D66.

Verzet
Er is tegen de spelregels naast enthousiasme ook verzet.Krakers zijn verklaard tegenstander van het plan. De plannen gaan er namelijk wel van uit dat er in de Entrepothaven een jachthaven en een groot hotel worden gebouwd. Omdat nooit de normale procedure van bestemmingsplannen is gevolgd, hebben omwonenden ook nog nooit op een normale manier kunnen inspreken over deze plannen. Mensen die in de pakhuizen wonen, met uitzicht op de Entrepothaven, kunnen misschien in de toekomst de jachthaven en het grote hotel pal naast hun huizen verwachten. Maar misschien ook niet. De pakhuizen rondom de jachthaven zijn hierdoor al jaren onverkoopbaar.
Vanwege die ideeën om een hotel te bouwen, zijn de douaneloodsen in een eerder stadium gesloopt. De aanwezige krakers moesten het monumentale gebouw onmiddellijk ontruimen omdat er spoed was met de sloop. Toenmalig wethouder Nico Papineau Salm wilde het hotel en de jachthaven zo snel mogelijk bouwen op die plek. De ontwikkelaar Amplan zou het hotel bouwen en kreeg van het stadsdeel daarvoor in 2008 een bouwvergunning. Direct daarna is Amplan onder vuur komen te liggen op verdenking van omkoping. In december 2009 is Amplan failliet gegaan. Sindsdien gebeurt er niets met het terrein. Tenzij de ondernemers op het industrieterrein er nog plannen mee hebben.

Zie ook:
http://oost.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=1933
en de plankaart:
http://oost.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=140762/type=pdf/3._Spelregelkaart_Cruquiusweg_eo_GEWIJZIGD__NIEUW_24_1_.pdf
en de bijbehorende regels:
http://oost.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=139859/type=pdf/4._Spelregels_Cruquiusweg_eo.pdf
de officiële inspraakreacties:
http://oost.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=139871/type=pdf/16._Bijlage_originele_inspraakreacties_anoniem.pdf

En eerder op Grootoost en Zeeburg.NU:


Stadsdeel had provinciale toestemming voor Kopgebouw moeten hebben
Stadsdeel Oost (destijds stadsdeel Zeeburg) had toestemming moeten hebben van de provincie, voor het bouwen van het Kopgebouw. Dat oordeelt de Rechtbank van Amsterdam in een uitspraak die zojuist bekend is gemaakt. Dat Kopgebouw is een multifunctionele torenflat die moet verrijzen aan de Entrepothaven, op de plek van de vroegere…

Van poelgeest kondigt bouwstop af
Van poelgeest kondigt aan dat wordt gestopt met een groot deel van alle bouwprojecten in de stad. Aanleiding daarvoor is de kredietcrisis en het instorten van de kantorenmarkt. Een uitzondering geldt voor projecten die op basis van noodzaak, financierbaarheid en maatschappelijke wenselijkheid doorgang moeten vinden. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Maarten…

Pots: HBB niet met Amplan voor Kopgebouw
HBB wil niet met Amplan in zee om het Kopgebouw te ontwikkelen. Dat bericht Bert Pots (tevens Raadslid PvdA in Zeeburg) in Dagblad Cobouw. De bouwvergunning is alleen verstrekt aan HBB. Eerst was nog sprake van een samenwerkingsverband : HBB/Amplan. Of Amplan bij het project betrokken blijft, is volgens Pots…

Buurtbewoner ergert zich aan Zeeburg
Zeeburg ergert zich rot aan krakers, dat zegt wethouder Nico Papineau Salm in het Parool van 2 juni. Daarmee gaat hij wel heel erg voorbij aan een voorgeschiedenis die al in 2002 is begonnen en die tot voor enkele weken terug niets met kraken had te maken.  De plannen van…

Salm reageert fel op entrepotloodsen in Parool
Ontruiming kan met een gerechtelijk bevel te allen tijde, middels door het stadsdeel betaalde politie-inzet. Het ontruimen in een ontruimingsronde geschiedt door de ME, uitsluitend als er sprake is van handhaving van de openbare orde, en wordt uit de landelijke pot betaald. Voordeel is dat het terrein gegarandeerd goed leeg…

Weer een broedplaats minder
Al jarenlang is er een conflict tussen buurtbewoners en het stadsdeel over de bestemming van de loodsen aan de Zeeburgerkade en de inrichting van de Entrepothaven, waar de historische douaneloods ligt. Buurtbewoners willen dat het stadsdeel zorgt voor een nieuw geldig bestemmingsplan. Het huidige bestemmingsplan stamt uit 1943, terwijl dit…

Rechtbank: Krakers moeten loods verlaten
De krakers moeten de loodsen in de entrepothaven verlaten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank van Amsterdam, die is aangehaald in het Parool.  Het hoger beroep loopt nog en de krakers hebben goede hoop te mogen blijven zitten. In het pand broeden mussen en die staan op de…

SP stelt Kamervragen over behoud Loodsen
De SP heeft Minister Plasterk Kamervragen gesteld over het behoud van de douaneloodsen. Het Ministerie van Onderwijs gaat eveneens over Monumentenzorg. Het stadsdeel is voornemens de loodsen te slopen voor een groot hotel. Eerder was al ophef over de voor te nemen sloop, daar er in het gebouw een groot…

Kort geding krakers loodsen Zeeburgerkade
De loodsen aan de Zeeburgerkade worden gesloopt voor een hotel met jachthaven, het zogenaamde kopgebouw. Voor het gebouw bestaat een goedgekeurd ontwerp; in juni a.s. wordt een besluit genomen over de bouwvergunning. Een groep krakers heeft de loodsen in gebruik, binnenkort dient een kort geding om de krakers eruit te…

jachthaven en een multifunctioneel gebouw aan de Entrepothaven
ingezonden persbericht
HBB/Amplan mag van Zeeburg een jachthaven en een multifunctioneel gebouw realiseren aan de Entrepothaven. Het stadsdeelbestuur is voornemens om met deze projectontwikkelaar na de zomervakantie een overeenkomst te sluiten. De bouw start naar verwachting in 2008. In totaal hebben vier gegadigden een plan ingediend voor de locatie aan…

Gepost door ZaZkia op Sunday, 05 February 2012
NieuwsPermalink


Ruzie Oost en MuzyQ gesust

Ruzie Oost en MuzyQ gesust

Stadsdeel Oost en muziekcentrum MuzyQ hebben de ruzie over de exploitatie van het pand bijgelegd na tussenkomst van een bemiddelaar. Dit laat stadsdeel Oost vrijdag weten. Afgesproken is dat het muziekcentrum ‘na verloop van tijd’ weer zelf de hypotheek gaat betalen. Lukt het MuzyQ niet om zelf op te draaien voor de kosten, dan wordt Oost alsnog eigenaar van het pand.

Oost stapte in december naar de rechter. De eigenaar van het niet-winstgevende MuzyQ wilde het pand niet verkopen aan het stadsdeel. De rechter zou woensdag uitspraak doen, maar beide partijen vroegen om uitstel. Oost betaalt al geruime tijd de hypotheek van MuzyQ. De teller staat nu op circa 6 ton, aldus een woordvoerster.

In het voorlopige akkoord hebben het stadsdeel en MuzyQ besloten dat het muziekcentrum op termijn weer de eigen hypotheeklasten gaat betalen. Kan MuzyQ dat niet voor elkaar krijgen, dan wordt het stadsdeel de eigenaar en exploitant van het pand, zonder tussenkomst van de rechter.

Verantwoordelijk wethouder Lieke Thesingh: ‘Eén ding heeft voor mij altijd voorop gestaan. Ik wil de financiële gevolgen voor het stadsdeel zoveel mogelijk beperken. Dit akkoord biedt daartoe de beste kansen.  ‘Het was geen gemakkelijke beslissing, het stadsdeel heeft ook water bij de wijn moeten doen. Toch denk ik dat dit het beste is voor beide partijen.’
bron: AT5

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 03 February 2012
NieuwsPermalink


Brandweer rukt uit voor brand aan Kramatweg

Brandweer rukt uit voor brand aan Kramatweg

Bij een bovenwoning aan de Kramatweg in Amsterdam-Oost is vrijdagavond rond 23:00 uur een fikse brand ontstaan. De brandweer nam geen risico en was met drie brandweerwagens uitgetrokken. Ook waren twee ambulances aanwezig.

Volgens een aanwezige politieman zijn er geen gewonden gevallen, maar is de schade aan het pand aanzienlijk. De omliggende panden zijn volgens een omstander geëvacueerd. De brand is intussen onder controle. Wat de oorzaak was is nog onbekend.
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Friday, 03 February 2012
NieuwsPermalink


Opening lichtkunstwerk toren Borneohof

Opening lichtkunstwerk toren Borneohof

Op initiatief van de stichting Polderlicht is de toren van de Borneohof aan het Javaplein voorzien van een lichtinstallatie van de hand van kunstenaar Peter Vink. Het kunstwerk is vandaag. 2 februari officieel geopend, door wethouder Jeroen van Speijk. De toren van het verzamelgebouw De Borneohof aan het Javaplein is voorzien van lichtinstallatie ‘Javaplein 12f’, een kunstwerk van Peter Vink.

Het kunstwerk wil op een ingetogen en opvallende manier de architectuur van de toren ‘doortrekken’ tegen de donkere hemel. Dat maakt de toren ook s‘avonds tot een herkenbaar baken in de Indische Buurt.

Peter Vink maakt (licht)kunstwerken op basis van de omstandigheden van de omgeving. Zijn installaties hebben een architectonisch karakter en zijn vaak groot van formaat.
Andy de Geus, bewoner van de toren, stelde zijn dakterras ter beschikking. Stichting Polderlicht initieert en organiseert tijdelijke kunstprojecten in de openbare ruimte in Oost.
Stadsdeel Oost leverde een financiele bijdrage

Gepost door ZaZkia op Thursday, 02 February 2012
NieuwsPermalink


Parkeerchaos op IJburg

Parkeerchaos op IJburg

Het Diemerpark wordt iedere zaterdag bedolven onder de auto’s van bezoekers van de sportverenigingen in de buurt. Daarbij komt nog dat de sportclubs flink willen gaan uitbreiden. Dit stuit de omwonenden tegen de borst; zij willen het park juist autovrij maken. Bezoekers van de clubs vinden echter dat ergens anders parkeren geen optie is, zij zouden dan een heel eind moeten lopen. (bron: AT5)

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 28 January 2012
NieuwsPermalink


Bemiddeling Cruyff Court IJburg succesvol afgerond

Bemiddeling Cruyff Court IJburg succesvol afgerond

Omwonenden, JCC=OK en Stadsdeel Oost hebben het bemiddelingstraject over het Ed Pelsterpark op IJburg succesvol afgerond. Er is geïnvesteerd in het verbeteren van de communicatie tussen bewoners. Dit biedt een goede basis om op korte termijn te komen tot concrete vervolgstappen voor het Ed Pelsterpark. 

Verantwoordelijk stadsdeelwethouder Lieke Thesingh: “het is een intensieve periode geweest voor alle betrokken partijen. Ik ben blij dat we als stadsdeel hierin hebben geïnvesteerd. Het gaat erom dat bewoners met elkaar het gesprek aan willen gaan. Als stadsdeelwethouder wil ik faciliteren maar zeker niet alleen niet bepalen hoe het EPP eruit moet zien. Er is nu een fundament voor concrete vervolgstappen op de korte en lange termijn.

Het stadsdeel heeft een aantal uitgangspunten opgesteld en gaat hiermee nu aan de slag. Het belangrijkste uitgangspunt is het verminderen van de overlast. Daarnaast heeft het EPP de functie van buurtpark met een sport- en spelbestemming, moet het aantrekkelijk zijn voor alle omwonenden en is de buurt gedeeld ‘eigenaar’ van het park.???

Bij de bemiddelingsgesprekken was een kleine groep bewoners betrokken. Nu gaat het stadsdeel verbreden. Begin februari ontvangen alle omwonenden van het Ed Pelsterpark een vragenlijst, waarin ook zij hun mening kunnen geven over de toekomst van het park. Daarna zal de eerste ontwerpsessie (hoe gaat het Ed Pelsterpark er nu concreet uitzien in de toekomst) samen met de bewoners worden opgepakt. Dit alles moet bijdragen aan het uitwerken van gezamenlijk oplossingen voor het Ed Pelsterpark en ook aan het realiseren van meer jongerenvoorzieningen op IJburg. 

Vorig jaar laaide een hevige discussie op over het Cruyff Court in het Ed Pelsterpark, doordat een groep bewoners het Cruyff Court uit het park weg wilde hebben en anderen, verenigd in JCC=OK, het court graag wilden behouden.

bron: persbericht stadsdeel Oost

Gepost door Robert van den Heuvel op Saturday, 28 January 2012
NieuwsPermalink


Invalide man dood in woning Oost

Invalide man dood in woning Oost

De politie heeft donderdagmorgen rond half negen het levenloze lichaam van een 80-jarige invalide man aangetroffen in een woning in Oost. Het lichaam van de man werd aangetroffen in een huis in de Rudolf Dieselstraat in Oost. De politie kan nog niks zeggen over de vermoedelijke doodsoorzaak van de man. Wel is de dienst forensische opsporing met een hoop mensen ter plaatse om onderzoek te doen. (bron: AT5)

Gepost door Robert van den Heuvel op Thursday, 26 January 2012
NieuwsPermalink
Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken