Asscher als enige tegen aanleg IJburg 2

Asscher als enige tegen aanleg IJburg 2

Wethouder Asscher PvdAUitzonderlijke actie om verzet te markeren

Wethouder van Financiën Lodewijk Asscher(PvdA) heeft zich vergeefs tegen de aanleg van IJburg 2 verzet. Als enige in het college van burgemeester en wethouders heeft hij vorige maand tegengestemd en daarvan ook aantekening laten maken in de notulen. Een tamelijk uitzonderlijke actie om zijn verzet te markeren bij dit omstreden besluit, dat ook bij ambtenaren op het stadhuis verbazing wekte.

Asscher verwijst voor commentaar naar Maarten van Poelgeest, die als wethouder Ruimtelijke Ordening het woord voert over IJburg. Hij bevestigt Asschers verzet. ‘Zeven van de acht collegeleden vonden het zowel uit financieel oogpunt als voor de ontwikkeling van de stad een verstandig besluit. Lodewijk heeft dat anders afgewogen,’ zegt Van Poelgeest.

De laatste maanden vergaderde het college veelvuldig over uitbreiding van de eilandenwijk IJburg. Lange tijd hield Asscher, die als wethouder en leider van de Amsterdamse PvdA een prominente plek inneemt in het stadsbestuur, een besluit tegen. Dit voorjaar liet hij een financiële stresstest uitvoeren, die uitwees dat de gemeente kwetsbaar is als de vastgoedcrisis verergert. Maar Van Poelgeest (GroenLinks) bleef aansturen op een positief besluit. Hij wilde vóór de zomer de knoop doorhakken, omdat anders vergunningen zouden verlopen en het project jaren vertraging zou oplopen.

Vanwege de economische crisis is de uitbreiding van IJburg in stukjes geknipt. Waar het eerder de bedoeling was vier eilanden aan te leggen, wordt er nu één opgespoten zonder concrete bouwplannen. Vorige maand erkende Van Poelgeest dat de verdere ontwikkeling in strijd is met de gemeentelijke regels: ‘We mogen eigenlijk pas geld uitgeven als er inkomsten tegenover staan.’
bron: het Parool

Gepost door Robert van den Heuvel op Monday, 09 July 2012
NieuwsPermalinkCommenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken