homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

VEILIGHEID MAKEN WE SAMEN

V114 december 2018 Assadaaka tweetalige (Marokkaans en Nederlands) presentatie in het teken van veiligheid. De presentatie werd gegeven door de Politie Amsterdam en de Brandweer Dapperstraat.

Brandweer-voorlichting over een minder bekend maar niet minder belangrijk en zelfs heel gevaarlijk (toenemend) dodelijk fenomeen koolmonoxide-vergiftiging door Zouhair.

Welkom. De brandweer heeft wel vaker bij Assadaaka gesproken, maar dat stond doorgaans in het teken van de brandpreventie. Er zijn landelijk veel minder branden, maar tegenwoordig is er een nieuw ernstig probleem gesignaleerd: koolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging), waar we u over willen alarmeren, want koolmonoxide is reukloos, smaakloos (onmerkbaar), maar wel dodelijk! De symptomen zijn opvolgende toenemend: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid, in elkaar zakken, duizeligheid, buiten bewustzijn geraken en tot slot overlijden door koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen als er te weinig zuurstof is voor de fossiele brandstof. Bij burgerlijke huishoudens is dat meestal dan met de verbranding van aardgas. Een goede verbranding ervan is CH4 + 3 O2 -> CO2 + 4 H2O + energie. Een slechte verbranding 2 CH4 + 6 O2 -> 2 CO + 8 H2O + energie. Het woord zegt het al kool-MONO-xide; er zit maar een enkel zuurstofatoom aan het molecuul vast ipv kool-DI-oxide (twee atomen zuurstof).

Alle apparaten die niet goed aardgas verbanden kunnen koolmonoxide voortbrengen, dus niet alleen je geiser of kachel. Een optimale afstelling is van belang en daarom vindt er dan ook ketelonderhoud plaats. CO ongevallen is een onderschat probleem. Het probleem is dat de burger zelf moet melden, maar omdat CO reukloos/smaakloos is merk je het niet direct, zoals je aardgas wel kan ruiken.

Tegenwoordig zijn de meeste ongevallen 50% (vaak met dodelijke afloop) met moderne combi-stookketels. Als de techniek en kennis is toegenomen hoe kan het dan dat CO vergiftiging vijand nr1 is aan het worden? Het is niet dat de moderne apparatuur ondeugdelijker is, de techniek is ook sterk verbeterd, maar als er ergens bijvoorbeeld een installatiefout met de rookgasafvoer is, dan kan in dat geval bij een onvolledige verbanding deze gewoon vrij komen. Het CO-probleem zit hem dus in de recirculatie van verbrande gassen en daardoor in onvolledige verbranding. En Co kan als gas dalen, dus je kan zelfs het probleem door een defect bij de buren krijgen. IEDEREEN IS EEN RISICOGROEP.  4x CO goed inhaleren (als teug theoretisch) is al dodelijk. Ook onder medici is er nog weinig alertheid (bewustzijn) over de causaliteit en symptomen van CO vergiftiging, wat tijdige signalering ook remt.

Hoe kan je reukloos CO dan detecteren? Allereerst is er de CO melder. We hebben kennen allemaal de rookmelder, maar de CO melder is minder bekend. Er is momenteel nog geen keurmerk, en een flink aantal van de consumenten - CO melders werkt niet eens goed. De markt moet verbeteren, en dit is een taak voor de overheid met enerzijds toezicht op de kwaliteit van geschoolde installateurs en anderzijds dat testen met CO melders openbaar worden en dat er een officieel keurmerk komt. 

Maar heb je een CO melder en die gaat af, doe dan de deuren en ramen dan juist dicht (!), en verlaat wel de locatie, en bel de brandweer, zodat er door hen een degelijk CO-meting gedaan kan worden. De CO melder kan ook afgaan als de batterij die erin zit bijna leeg is, dus controller dat. En naast de bovenbeschreven medische klachten ontwikkeling kan je ook nog naar de waakvlam kijken van de cv ketel bijvoorbeeld, als deze niet blauw, maar geel is, dan is er sprake van onvolledige verbanding en komt er CO vrij, en die als er geen goede afvoer is zelfs per direct (!) in de leefruimte kan komen.

Waar kan je een goede CO melder kopen en welke? Omdat het bewustzijn maatschappelijk hier nog op achterloopt (en zo de markt) moet je (helaas) als individu zelf op internet op zoek. Tegenwoordig zijn er zelfs CO-meters die met een app aan je smartphone te linken zijn. Waar plaats je dan die CO-detector/melder? Bij de verbrandingsinstallatie op het plafond en verder letterlijk op neushoogte (!). dus laag bij een bed, wat hoger bij een (buro-)stoel (zit-hoogte) en in de gang dus op stand-hoogte.

Koolmonoxide is een probleem en een verantwoording van iedereen.

Als het ergens in de keten fout gaat, dan heb je een probleem, de ketting is net zo sterk als de zwakste schakel! Dus voor iedereen is het een verantwoording: van fabrikant, installateur tot en met de consument (het individu) zelf! En er moet meer bewustzijn in communicatie OVER DEZE STILLE VIJAND komen, bij de brandweer, de reanimatie, de huisarts en andere hulpverleners inclusief thuis-zorg. SAMEN VÓÓR VEILIGHEID!

Politie-presentatie door voorlichter Karim.

De relatie tussen burger en Politie staat onder druk. Door voorlichting over het werk van de Politie krijgt de Politie een persoonlijker gezicht en wordt de burger ook geïnformeerd over haar eigen rol. De politie kan het niet alleen, burgers zijn ook nodig om samen een veilige maatschappij te maken.

De Politie kent een aantal taken:

Hulpverlening aan burgers, die allemaal recht hebben op een gelijke behandeling(geen discriminatie).
Preventie beslaat het voorkomen misdaad, ongevallen en ongelukken.
Orde en Rust: tijdens demonstraties, verwarde personen benaderen, en het inzetten van ME.
Het oplossen van misdrijven en diverse opsporingswerkzaamheden (inclusief vermiste personen). Het oplossen en opsporen gaat via de recherche en gaat vaak over harde criminaliteit bijvoorbeeld.
Centrale schakel tussen de Politie en de maatschappij staat de Meldkamer. 09-4488 is voor meldingen zonder spoed, en 112 daarentegen voor meldingen die wel een actie met spoed eisen.
Meldingen worden altijd beoordeeld naar prioriteit. Er is een top 600 / top 1000 ter registratie van veelplegers en High Impact Crimes (HIC). Andere melding-onderwerpen zijn bij voorbeeld huislijk geweld, kindermishandeling, Intimidatie rond huislijke omgeving, treiteraanpak, maar ook discriminatie,ondermijning,  radicalisering en polarisatie. Daarnaast bestaan natuurlijk de melding en over misstanden in de prostitutie, mensenhandel, zedendelicten, en zware misdaadgevallen.

Toezicht en Handhaving hebben prioriteit. Een paar praktische voorbeelden uit mogelijke melding:

Bij huishoudelijk geweld kunnen jongeren tijdelijk 10 dagen uit huis geplaatst worden in afwachting van het lopende onderzoek naar aanleiding van een acuut ontstane situatie.
Treiterregisseur (speciaal aangesteld functionaris) moet meldingen krijgen, zodat als iets vaker gebeurt deze daar op af kan stappen. Overlast, discriminatie: BLIJVEN MELDEN AUB!
Betreft radicalisering zijn speciale jeugdagenten opgeleid. Vaak is er een situatie waarin de jongeren boos zijn en niet begrepen voelen; wederzijds begrip is een sleutel tot dialoog etc.
Zedendelicten. Er is tegenwoordig een trend dat 14 jarige jongens naaktfoto’s van meisjes op internet delen, vaak door intimidatie met agressie verkregen. Het probleem is als iets eenmaal op internet staat, dat het er niet meer af gaat. Daarom is het heel belangrijk: BLIJF in contact met je kind (óók op het moment dat ze groter en ouder worden).

Ondermijnen is minder bekend, maar hier gaat het over malafide ondernemers, die medewerkzaam zijn aan witwaspraktijken vaak met een winkelbestaan. Vaak zijn deze drugs gerelateerd. Nederland heeft een zeer uitgebreid drugsconsumerende bevolking.

Toezicht en Handhaving gaat vooral over veiligheid op straat.

Veiligheid in oost heeft ook in belangrijke mate aandacht voor de jeugd. Drugs is een groot probleem. Jongeren denken snel geld te verdienen zo, maar lopen grote risico’s terwijl de grote criminelen buiten schot blijven. Jonge jongens worden vaker aks koerier ingezet. Het gevaar voor jongeren is dat als je medewerkzaam in de drugshandel terecht komt, dat je er ook niet meer uit komt. Ook daarom is contact en aandacht met/ van ouders belangrijk. Vanaf 12 jaar is iemand pas strafbaar. Is uw kind al 18 jaar geworden en aangehouden, dan kunt u geen informatie meer erover krijgen wegens de wet privacy en het kind is meerderjarig.

Overlast is geen aandachtspunt van de Politie,hiervoor is de Gemeente verantwoordelijk en dezen hebben een meldpunt overlast, en de Gemeente heeft de regie.

Voor verwarde personen is er de GGD en voor kindgebonden problemen (JZ) Veilig Thuis.

Aangifte doen? Bel 112 (spoed) of 0900-8844.  Het kan ook online, maar soms moet je voor deze soort aangifte op het bureau komen. Kom je er niet uit dan kan je ook contact opnemen met je wijkagent (kijk op http://www.politie/mijn-buurt) . Na een aangifte kijkt de recherche of er iets met de aangifte gedaan moet worden. Er moet namelijk allereerst bewijs van aanwezig zijn. Is er geen bewijs, dan volgt sepot en wordt de zaak opgelegd. Via de wijkagent kan je je dus ook vragen om aangifte te mogen doen, en voor ouderen komt de Politie zelfs op huisbezoek bij aangever thuis. Een ingewikkelde zaak heeft gauw 1,5 a 2 uur nodig voor een aangifte om deze op te nemen.

De politie werkt dus samen met een aantal partners voor u: het stadsdeel, het Openbaar Ministerie (baas Politie), reclassering, woningcorporaties,  Veilig Thuis en Raad voor Kinderbescherming.

Verslag: Siegfried

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ahmed El Mesri op het volgende telefoonnummer: 06-47440672. http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

V2

V3

V4

Gepost door ahmed op Saturday, 22 December 2018
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalinkIn verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.
Van adrpns '‘Samen Delen, Samen Eén’ met als thema wijkzorg'.
Van deybhk 'Agenda integratie/participatiethema’s 2014 van Assadaaka Community'.
Van ytccuodk 'Assadaaka Community brengt een bezoek aan Brandweer Kazerne Victor'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Vriendschap
MELDPUNT KWALITEIT VAN ZORG
Assadaaka Community herdenkt de Februaristaking van 1941 met een ontbijt
Bijeenkomst bezoek Brandweer Oost