Varkens in Nood daagt supermarkten om dierenwelzijn
Stichting Varkens in Nood gaat twee supermarkten dagen om een uitspraak van de rechter te krijgen over biggencastratie. De dagvaarding gaat komende week de deur uit, meldt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood.
Gesprekken met een derde concern, Lidl, over het afbouwen van de castratie van vleesbiggen zijn nog gaande.
Het is de eerste keer dat supermarkten om deze reden worden gedaagd. Baaij verwijt Albert Heijn en C1000 nalatigheid op het gebied van dierenwelzijn en verwacht binnen vier maanden een vonnis.
Varkens in Nood wilde eerder dit jaar al dat men onmiddellijk stopte, omdat er geen wetenschappelijke onderbouwing was. Biggen worden gecastreerd omdat het vlees kan gaan stinken in de pan.
Risico
Het risico daarop is volgens Baaij echter minder groot dan gedacht: eens in de dertig jaar. Supermarkten kunnen dat niet negeren, vindt hij. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat er afspraken zijn om te stoppen. Tot het uiterlijk in 2015 zover is, worden de dieren verdoofd gecastreerd.
Ook nu varkenshouders leren hoe ze de biggen moeten verdoven en supermarkten vanaf voorjaar 2009 geen producten meer willen van biggen die zonder verdoving zijn gecastreerd, spreekt Varkens in Nood twee extra concerns aan.
“Omdat zij de touwtjes in handen hebben en verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook dierenwelzijn. Maar het gaat alleen om geld en dierenwelzijn speelt geen rol”, meent Baaij.
Slaven
Baaij vergelijkt de gang naar de rechter met de zaak over Tony’s Chocolonely, de chocoladereep van Teun van der Keuken die in 2007 claimde dat het de eerste reep was zonder inzet van slaven in de cacao-industrie.
Een fabrikant tekende bezwaar aan, omdat de garantie slaafvrij niet te geven zou zijn. De rechter oordeelde begin 2007 van wel, maar gaf aan dat de zaak verder beter via de politiek zou moeten worden geregeld.
Daar haakt Varkens in Nood op in, want de afweging tussen de belangen van een supermarkt of van varkens is nooit gemaakt, stelt Baaij. Hij verwijt Ahold al jaren dat het te weinig doet aan dierenwelzijn. “We krijgen nooit echt antwoord. Ze willen wel praten, maar niet inhoudelijk en zeggen alleen dat ze al zoveel dingen goed doen. Het is belangrijk dat we de supermarkten in de arena krijgen.”
bron: nu.nl
Gepost door
Robert van den Heuvel op Sunday, 05 October 2008
Cafe •
(8)
Commentaar •
Permalink

Hij [Baaij] verwijt Ahold al jaren dat het te weinig doet aan dierenwelzijn. “We krijgen nooit echt antwoord. Ze willen wel praten, maar niet inhoudelijk en zeggen alleen dat ze al zoveel dingen goed doen. Het is belangrijk dat we de supermarkten in de arena krijgen.???
Dat woordt een soort stierengevecht met de supermarkt als stier in de arena; aan het eind moet ie natuurlijk dood.
Reactie #1, gepost door: Jan Hollander op: 10/06 om 05:57 PM
Hij verwijt Ahold al jaren dat het te weinig doet aan dierenwelzijn. “We krijgen nooit echt antwoord. Ze willen wel praten, maar niet inhoudelijk en zeggen alleen dat ze al zoveel dingen goed doen.
Zoals die bomenactie bijvoorbeeld: http://www.zeeburg.nu/fotos/comm/ahold_moves_forests/
Ofschoon me niet helemaal duidelijk is wat ze daar nu precies mee bedoelen.
Reactie #2, gepost door:
Tess op: 10/06 om 06:14 PM
Als vleeseter voel ik me schuldig. Waarom plakt men geen rode waarschuwing! sticker op fout vlees?
Bij de komende kamerverkiezingen stem ik op de Partij voor de dieren.
Ik baal van de houding de supermarkten.
Reactie #3, gepost door:
Robert van den Heuvel op: 10/06 om 08:01 PM
Robert, waarom eet je dan nog vlees van doodgemaakte dieren?
Reactie #4, gepost door:
Tess op: 10/06 om 09:20 PM
Rob laat me je uit de droom helpen.
Al het vleesch is Fout en in het bijzonder biologisch vlees.
De schadelijkheid van de koe qua broeikasgas is vergelijkbaar met een middenklasser co2, en daarin zit echt geen verschil tussen biokoeien en gewone.
de biokoe gebruikt alleen al met rondlopen stukken meer schaarse vierkante meters dan een blue coellar koe, maar gebruikt ook nog eens meer vierkante meters aan groen dat door de legmagen gaat, groen dat we ook hadden kunnen gebruiken om er sojaboon op te groeien. voor het aantal eiwit dat een zoeen sojaboon oplevert ben je met t zelfdeaantal koeieneiwitten veel meer meters kwijt.
Weg met vlees.
Reactie #5, gepost door:
ZaZkia op: 10/06 om 09:34 PM
De vleeslobby is enorm sterk en machtig. Vergis je daar niet in. Trouwens de meeste koks kunnen zich een menu zonder vlees niet eens voor de geest halen.
Eerlijk gezegd zonk mij de moed wel een beetje in de shoenen toen ik koks daarover hoorde praten. Niet erg diervriendelijk zeg maar!
Maar het is mij een raadsel hoe mensen überhaupt nog vlees eten van dieren die daar speciaal voor gefokt worden. Ik heb me laten vertellen dat de meeste mensen daar niet eens over na willen denken.
Jammer ...
Reactie #6, gepost door:
Tess op: 10/07 om 06:01 AM
Deze actie zal de sympathie van de vleesliefhebber beslist niet winnen. Dat is volgens mij veel machtiger dan de vleeslobby. De vleeseter wil namelijk niet-stinkend vlees. Die beesten bestaan bij de gratie dat er mensen zijn die ze op willen eten. Dan moeten ze dat castreren kennelijk voor lief nemen.
In tegenstelling tot de actie tegen europese subsidie voor die afschuwelijke kip-reclame van Milieudefensie. Die actie werkte zo goed dat de Televaag meteen een tit for tat actie startte en aan de kaak ging stellen dat Milieudefensie weleens subsidie krijgt.
Maar goed ik kan niet echt voor vleeseters spreken.
Reactie #7, gepost door:
ZaZkia op: 10/07 om 05:35 PM
Volgens mij bestaat de vleeslobby uit vleesliefhebbers.
Reactie #8, gepost door:
Tess op: 10/07 om 07:12 PM
Terug naar de hoofdpagina