homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Seksuele diversiteit en de Islam.

fgrHomoseksualiteit is van oudsher, het is van ons en het is in ons allen. Het is geen nieuw verschijnsel. Homoseksualiteit bestaat al eeuwen, zolang dat de mens bestaat. Maar gezien het taboe dat nog steeds heerst bij veel mensen over homoseksualiteit, lijkt het alsof we ons niet goed ontwikkeld hebben. Ik vergelijk de mens vaak met een motor, die wel draait, maar telkens weer vastloopt.

Wij zijn allemaal mensen, gemaakt, geschapen, ontstaan, uit dezelfde materie. Zelf ben ik als kind voor het eerst in aanraking gekomen met homoseksualiteit. In mijn geboortedorp Tétouan in het Noorden van Marokko aan de prachtige blauwe Middellandse zee. In eerste instantie was het een negatieve aanraking. Ik hoorde namelijk dat jongens en ook volwassenen elkaar ‘zamel’ noemden en al snel begreep ik dat dit Marokkaanse woord ‘zamel’ een scheldwoord was en homo betekende. ‘Homo’ is helaas ook hier in Amsterdam, in Nederland en ik geloof wel over de gehele wereld een scheldwoord. ‘Homo’ gebruikt men om elkaar te laten weten dat men boos is en ook om elkaar te vernederen.

Naarmate ik ouder werd, kwam ik in aanraking met homoseksuelen. Wij gingen met elkaar om als goede vrienden. Het gaf mij ook de gelegenheid om terug te gaan naar mijn jeugdervaringen en daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Ik besefte toen, dat de negativiteit rondom homoseksualiteit eigenlijk, daar komt het in principe op neer, met de paplepel was ingegeven. Het is iets sociaal-cultureel-achtigs. Niet alleen in Marokko, maar ook hier in het ‘moderne’ Nederland. Zo is homoseksualiteit bijvoorbeeld op lagere en middelbare scholen nog steeds een taboe. Mensen ervaren het, althans zo interpreteer ik dat, als iets negatiefs, of zoals een ‘handicap’, terwijl het niet negatief is en al helemaal geen handicap.

Homoseksualiteit is gewoon.
Ik groeide dus op met het woordje ‘zamel’, maar thuis werd dit niet zo gebruikt. Daarnaast kreeg homoseksualiteit een negatieve lading doordat vaak pedofielen homoseksueel waren, althans ik heb dit zo ervaren. Nu weet ik dat pedofilie niet per definitie met homoseksualiteit te maken hoeft te hebben. Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Mensen zitten vol met verhalen, overgeleverd uit vroegere tijden en zelfs uit de Bijbelse tijden.

Ik herinner me nog de vele avonden dat mijn vrienden en ik met elkaar spraken over wie wij waren en wat ons bewoog. Het komt er toch gewoon op neer dat je een mens bent en dat je iets voelt voor een ander mens. Dat is het hele verhaal, in een notendop. Maar nee, mensen zitten opgescheept met een negatief idee over homoseksualiteit en dat krijg je er maar met moeite uit. Daarmee maken mensen elkaar onderling het leven zuur. Ik ken heel veel homoseksuele mensen die uit verschillende windrichtingen van over de hele wereld aangereisd zijn naar Nederland, en velen zijn vrienden geworden. Maar ook niet iedereen. Dus nee, ik vind niet iedere homo even leuk, net zoals ik niet elke hetero bij mij thuis op de bank zou willen hebben … ach een beetje humor mag wel toch?

Thema van deze avond is: Seksuele diversiteit en religies. En wat zeggen religies over homoseksualiteit? Volgens mij zeggen ze er niet veel over en er is volgens mij geen religie die homoseksualiteit echt verbiedt. Religie promoot ook geen homoseksualiteit, net zo min als dat religie zegt dat vrouwen of mannen beter zijn, invaliden et cetera. Nee, daar gaat het bij religie helemaal niet om. Bij religie gaat het in eerste instantie om de reis naar binnen. Ga in jezelf. Kijk en luister naar wie je bent. Wij moeten een gelijkwaardigheid creëren onder mensen, respect, dat is wat telt. Religie verbiedt gewoon nooit. Toch wordt er vaak gedacht dat er vanuit de Islam geen ruimte is voor homoseksualiteit. Althans, dat hoor je vaak. Dit berust echter op onwetendheid. Het heeft in wezen meer met cultuur te maken dan met religie. Islam is ruimdenkend, maar de mens is niet ruimdenkend. Een vrouw, een man, je wordt geboren zoals je bent. Dat heb je gewoon te accepteren en boven alles te respecteren. Dat is mijn eigen identiteit? Wat wil je met mij doen dan? Ben ik minderwaardig?

Het homoseksuele leven mag gerespecteerd worden. De moslims kunnen weten en mogen dieper gaan nadenken over deze vorm van leven. Daarom hebben wij hier vanavond ook deze bijeenkomst georganiseerd. In de heilige maand, de Ramadan, is het juist van belang om mensen te laten nadenken over het leven en ook over dit thema. Je mag niet zomaar oordelen over een ander en deze tijd van het jaar, moet je open zijn. Stel je maakt deel uit van een gezin waarin een zoon of een dochter homoseksueel is, dan moet je dat als ouders en als broers en zussen respecteren. Wij moeten open naar elkaar toe zijn. Het is in wezen jouw eigen bloed. Ik hoor mensen vaak het woordje ‘eer’ gebruiken, in relatie tot homoseksualiteit: ‘de familie eer gaat eraan, als ik homoseksualiteit toelaat in mijn gezin’.

Ik vraag dan altijd. Wat voor eer is het, om je gezin uit elkaar te laten vallen? Wat voor eer is het als de gezinsleden elkaar nooit meer zien en haat de plaats heeft ingenomen van liefde? Wat voor eer is dat? Ik zou het niet weten! Jullie? Het verliezen van eer, dames en heren, in relatie tot homoseksualiteit is een voorbeeld van pure onwetendheid. Het is een woord om zich als het ware achter te verschuilen, om de onwetendheid te verbergen, terwijl de mensen zelf niet eens weten dat ze onwetend zijn! Ze denken dat ze weten. Ze hebben ooit in hun jeugd het homoscheldwoord gehoord, ze komen in aanraking met ‘onwetende’ geestelijken, die uit angst voor secularisatie misschien wel negatieve dingen roepen over homoseksualiteit, en voilá ze denken dat ze het weten! Zo gaan die dingen in het leven! Ook hier in Nederland toch? Dit noemt men ontwikkeling … maar het is niets anders, dan stilstaan in de tijd, met een idee van ooit eens gehoord, en nooit meer verder onderzocht!

Dames en heren, we mogen het taboe jegens homoseksuelen loslaten en waarom zou je een zware last dragen als het niet nodig is? Leer de homoseksuele mens kennen, ik bedoel, hoe kun je weten wat het is, als je hem of haar afwijst? Wacht niet op een ander, die denkt voor jou. Leer jezelf en de ander kennen … dat is de reis van ons leven, daarom zijn we hier … om onszelf en de anderen te leren ontdekken, te leren kennen, te respecteren en soms gebeurt er dan op een dag, zoals deze, ergens in de stad en hier, een klein wonder dat vriendschap heet.

Assadaaka, dames en heren, voor elk mens.

In shâallah
Ik dank u.

 

Gepost door ahmed op Monday, 17 July 2023
Share |
Agenda • (0) CommentaarPermalink


Ha die Ahmed,

Ik hoorde dat gisteravond een daverend succes was. Een volle bak met hetero’s en homo’s en alles wat daar tussenin zit!

Mooie en goede woorden van Fatima, van de voorzitter van het COC, van een islamoloog. Fantastisch!

Proficiat Ahmed.

Assadaaka, roep het van de daken ...  LOL

Lieve groeten van Tess

Reactie #1, gepost door: Tess op: 09/29 om 03:47 PM


Ik vind het bijzonder dat Assaadaka dit onderwerp bespreekbaar maakt.

Hoeveel meiden en jongens worden verstoten omdat ze van iemand van hetzelfde geslacht houden? Broers, zusters, neven en nichten. En waarom eigenlijk?

Gun ieder mens geluk en zichzelf of haarzelf te zijn.

Reactie #2, gepost door: Robert van den Heuvel op: 09/29 om 05:02 PM


Ahmed, je had mevrouw Lont moeten uitnodigen.

Reactie #3, gepost door: Tess op: 09/30 om 06:17 PM


Ahmed,je bent onmisbaar,en een voorbeeld voor velen.
Aan jou hebben we wat!

Reactie #4, gepost door: Anneke op: 09/30 om 11:21 PM


@Tess
@Anneke
Mensen als jullie zijn ook erg onmisbaar.
Dank jullie wel voor het compliment.
Ik hou van jullie.
Ahmed

Reactie #5, gepost door: Mesri op: 10/01 om 02:30 PM


Ik hou ook van jou Ahmed LOL

Reactie #6, gepost door: Tess op: 10/05 om 08:42 AM


... en van Anneke LOL

Reactie #7, gepost door: Tess op: 10/05 om 08:42 AM


wie is het christendom?

Reactie #8, gepost door: ZaZkia op: 10/08 om 11:19 PM


Kardinaal Simonis noemt de negatieve uitspraken in de bijbel een primitieve vorm van godsbeleving.

Reactie #9, gepost door: Robert van den Heuvel op: 10/10 om 12:25 AM


Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Liefde kent geen grenzen of labels
Verkiezingsbijeenkomst bij Assadaaka Community (het Europees Parlement)
Zondag 12 mei 2024 viering Moederdag
Doneer voor het Offerfeest (Eid Al-Adha) 2024 aan de arme Amsterdammers!