homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Ontbijtsessie 07-02-2020: Over CO vergiftiging en werken bij de Brandweer

ew1Vandaag werden er twee onderwerpen besproken. Vandaag gaf Mw. Suzan Brinkman ondersteunt door Dhr. Zouhair Jbyeh een nieuwe presentatie over koolmonoxide (CO) vergiftiging. De maatschappij is in verandering, en parallel daaraan is ook de brandweer in reactie erop aan verandering onderhevig.

Daarna hield Dhr. Achmed Baâdoud adviseur van de Brandweer een kleine wervingsactie, omdat de Brandweer nieuwe beroeps- en vrijwillige brandweerlieden wil werven, ook als studentenbaan kan dit heel interessant zijn. (Dus ik zou zeggen lees het voor jezelf of een ander.) Beide toespraken staan in dit verslag opgetekend.

Presentatie van Mw. Suzan Brinkman ondersteunt door Dhr. Zouhair Jbyeh. Koolmonoxide vergiftiging is een fors onderschat probleem, er is weinig over bekend. Zodoende was er vandaag weer een presentatie over CO-vergiftiging bij Assadaaka over dit onderschatte probleem. CO vergiftigingen ontstaan wanneer vrijgekomen CO gas wordt ingeademd. Vaak zijn er gasverbrandingsinstallatie bij betrokken; vaak is er dan sprake van een bouwfout betreft de rookgasafvoer of er is sprake van verkeerde verbrandingsafstelling, waardoor er te weinig zuurstof reageert met de fossiele brandstof. Koolmonoxide (CO) ontstaat bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. CO is zwaar gas en daalt als gas neer. CO is bij hele hoge concentraties explosief en kan dan tot CO2 reageren, maar zulke hoge concentraties zijn al ver dodelijk voor de mens, dus een mens zal dat als situatie niet eens kunnen meemaken.

Hoe herken je een onvolledige verbranding? Deze kan je zien, doordat er een oranje/gele vlam zichtbaar is in plaats van een blauwe vlam, en er komt ook roet (koolstof) vrij. In een ruimte met een gebrekkig werkende rookgasafvoer kunnen ook de ramen beslagen zijn, want ook het bijproduct waterdamp kan niet weg; de ruimte zelf kan daardoor ook bedompt / klam aanvoelen. Paradoxaal: met CO kan je ook blussen. Bij een volledige verbranding ontstaat gewoon kooldioxide (CO2). Bij (on-)volledige verbranding ontstaat naast CO water als bijproduct (H2O). CO is een gevaar voor mensen om in te ademen, door het zuurstofgebrek wat ontstaat.

Enerzijds is CO inademen een gevaar omdat het reukloos, kleurloos en geruisloos is, je kan het dus niet met gewone menselijke zintuigen waarnemen. En anderzijds wordt CO 250 keer makkelijker (sneller!) opgenomen dan zuurstof (O2) door de Rode Bloedlichaampjes (functie: transporteur van zuurstof O2). Zo ontstaat dus zuurstoftekort in het lichaam. Mensen, die roken hebben al meer CO in hun bloed en zijn al iets kwetsbaarder. Kinderen zijn het zwakst en krijgen als eerste CO gas, terwijl mannen juist een sterkste incasseringsvermogen er tegen hebben (in verband met lichaamsvolume), maar CO blijft voor iedereen dodelijk. Afhankelijk van de tijdsduur en concentratie kan het ook enige tijd duren voordat CO van de bloedplaatjes weer terug wordt afgegeven door de longen aan de lucht.

Hoe herken je een CO-vergiftiging? Er zijn drie fasen.
1. Milde Blootstelling: milde hoofdpijn en bij toename CO in bloed misselijkheid en overgeven, vermoeidheid en (belangrijk te zien symptoom: Kersenrode lippen.
2. Matige Blootstelling: Heftige hoofdpijn, ademnood, verward zijn en zweverig voelen, en bij verdere toename bewusteloosheid, ook de hartslag gaat fors omhoog (in reactie op het ontstane zuurstoftekort, en poging van het hart/lichaam om meer zuurstof rond te pompen).
3. Hoge Blootstelling: Opvolgende Bewusteloosheid, Spasmen, Hartfalen en tot slot Overlijden.
In feite is het dus zuurstoftekort wat ontstaat door de snellere binding met CO op de rode bloedlichaampjes, waar de gevaarlijke medische problematiek mee ontstaat. Simpel gesproken zijn alle gassen behalve zuurstof slecht om in te ademen, zo ook bijvoorbeeld Helium, lachgas…
Jaarlijks overlijden 50 mensen in Nederland aan CO-vergiftiging. Er zijn tegenwoordig zelfs meer ongevallen met CO dan dat er branden uitbreken. De laatste vijf jaar is er door dit fenomeen meer alertheid ontstaan over de ‘sluipmoordenaar’ CO vergifting. Zo wil men huisartsen ook gaan bijscholen over dit probleem, want als een cliënt regelmatig met hoofdpijn en klachten over misselijkheid op consult komt, dan kan een CO problematiek een achterliggende oorzaak zijn bijvoorbeeld. Bij een vermoeden van CO vergiftiging wordt men tegenwoordig geadviseerd om de ramen en deuren te sluiten, zelf naar buiten te gaan en daarna dan 112 of de Brandweer te bellen, zij kunnen dan komen meten. Vroeger werd geadviseerd om de ramen op te doen (bij rookontwikkeling wel nog steeds), maar tegenwoordig is het advies om men de ramen en deuren te sluiten, opdat de brandweer effectief haar CO meting kan doen. Alle hulpdiensten hebben tegenwoordig CO detectoren, maar de Brandweer heeft ook nog gevoeligere CO meetapparatuur. Er zitten geen kosten aan deze interventie bijstand verbonden als de Brandweer langskomt. Is er sprake van een CO vergiftiging bij een persoon, dan komt er een ambulance bij kijken die de persoon aan een zuurstofapparaat legt, daar zitten wel kosten aan voor de zorgverzekering (minus eigen risico). Daarnaast is er bijvoorbeeld de eis dat alleen erkende installatiemonteurs mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties tbv. de veiligheid.

Er bestaan tegenwoordig naast Rookmelders ook CO detector-melders. En er bestaan ook combinatie vormen van deze twee typen, maar het is niet aangeraden om deze gebruiken, omdat rook wil stijgen en CO gas juist wil dalen, en dus is de optimale plaatsing van deze twee detectoren juist op totaak verschillende plekken. Een rookmelder kan je vrij hoog op de muur plaatsen tot zelfs op plafond. Met CO melders wordt het al een ander verhaal, omdat je die bij voorkeur op neushoogte moet hangen. In een slaapkamer zal het op ‘liggende’ hoogte zijn, als de persoon met kussen etc op bed ligt, terwijl in een hal zo’n melder op staande neus-hoogte van de persoon zal zijn, terwijl in de woon- en eetkamer deze juist eerder op een neushoogte van een zittende persoon wordt geplaatst. Plaats je een detector op een muur, plaats hem dan 30 naar beneden vanaf het plafond, omdat gasstromen in een kromming stromen en de hoek tussen plafond en muur nagenoeg niet aanraken. Je kan ook een CO gasmelder nabij je stookketel plaatsen. CO gas-overlast kan ook bij de buren ontstaan door een gebrekkige installatie of afstelling; CO gas verspreid zich. Omdat CO als gas kan dalen en het zich zo goed verspreiden en dus ook op andere plekken kan binnenkomen dan enkel nabij de stookketel, wordt dus aangeraden om op meerdere plekken op ‘neus’-hoogte eentje te plaatsen.

Er zijn nog een paar richtlijnen die je in acht kan nemen om de risico’s op CO vergiftiging te beperken. Laat regelmatig onderhoud plegen aan een stookketel. Zorg voor goede ventilatie. Een huis moet niet potdicht geïsoleerd zijn. Hoe luchtafvoeren in huis schoon / open. Verder worden installateurs gevraagd om aandacht te hebben in controle op een correcte installatie van de rookgasafvoer, zodat bijvoorbeeld ook de wind niet CO gas terug naar binnen kan blazen, of dat er geen CO gas door een gat in de rookgasafvoer kan ontsnappen. Na afloop werden er ook nog wat folders verspreid in het Nederlands en Engels. Deze informatie over CO vergiftiging is ook online in te zien: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/huis-veilig-inrichten en voor allerlei folders van CO vergiftiging, brandpreventie, en zelfs over elektrische apparatuur etc. etc. zijn te downloaden van https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/folders-brandveiligheid. Er zijn zelfs enige folders in buitenlandse talen te verkrijgen, zoals Engels, Turks, Arabisch en Pools!

Op dit moment is er een speciale campagne gaande om de problematiek van CO vergiftiging in Nederland bredere bekendheid te geven: zie de Homepagina https://www.brandweer.nl/ .

Presentatie-werving door Brandweer-adviseur Dhr. Achmed Baâdoud.
Achmed Baâdoud is adviseur van de Brandweer op management niveau. In een ver verleden heeft Achmed zelf ook voor een bedrijfsbrandweer gewerkt, dus een beetje praktijkervaring (ervaringsdeskundigheid) met de werkzaamheden van de Brandweer heeft Dhr. Baâdoud wel.
Dhr. Baâdoud kwam vandaag naar Assadaaka om te vertellen dat de brandweer op zoek is naar nieuwe mensen, die bij de Brandweer willen komen werken. De Brandweer heeft in Amsterdam 500 fulltime professionele brandweerlieden. In de randgemeenten zoals Diemen en Driemond werken parttime brandweerlieden als betaalde vrijwilligers. Er is een kleine voorkeur om vrouwen te werven, omdat er op 500 brandweerlieden slechts 15 vrouwen werken. Het is geen positieve discriminatie zoals in de jaren 90, maar vanaf 2018 willen we meer vrouwen erbij.

In principe kan iedere gezonde burger man/vrouw vanaf 18 jaar met minimaal een MBO3 of VMBK al bij de brandweer komen werken. Je moet wel fysiek in goede doen zijn, hiervoor worden ook testen afgelegd etc., maar ben je daar doorheen dan krijg je een contract voor 20 jaar aangeboden als fulltimer. De Brandweer betaald zelf de opleiding van zijn personeel.

De Brandweer betaald ook de zorgpremie van zijn personeel bij de zorgverzekering! En als de 20 jaar zijn afgelopen, helpt de Brandweer zelfs nog in het betalen van een vervolgopleiding, zodat oud-brandweerlieden kunnen doorstarten in een andere functie. Je kan ook als vrijwilliger bij de Brandweer werken, formeel ben je dan een betaalde parttimer in dienst bij de Brandweer.

Ook als studenten bijbaan kan dit interessant zijn, want het loon is wel even 15 euro per uur!
Toen rees de vraag uit de zaal, mijn zoon studeert aan de Sportacademie om sportleraar, is dat wel iets voor hem. Achmed antwoordde, dat er meer functies zijn bij de brandweer dan enkel uitrukken met een brandweerauto etc. Zo zou uw zoon bijvoorbeeld ook sportinstructeur kunnen worden bij de Brandweer, of zelfs als stageplek ervaring opdoen tijdens de opleiding.  Een ander nieuwtjes is dat de Brandweer bezig is met de oprichting van de Jeugd-Brandweer!

De maatschappij is (altijd) in verandering, en de Brandweer speelt daar op in en dus is de Brandweer ook op zoek naar nieuwe mensen en vraagt u allen de werving door te vertellen.

Voor meer informatie tijdens kantooruren: ASSADAAKA COMMUNITY: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl

bt

ct1

nya1

nyt1

vyr1

buyo1

Gepost door ahmed op Sunday, 09 February 2020
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalinkIn verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Voorkom een identiteitscrisis
Omgaan met stress
Samen Sterk Vrouwengroep – naailes
Dialoog over de communicatiekloof tussen generaties