homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Nout Wellinks ‘pijnbank’


Gisteravond heb ik gekeken naar een uitzending van Zembla over hoofdpijn en onder andere de rol die Nout Wellink, jawel onze eigen president van de Nederlandse Bank en de pharmaceutische industrie daarbij spelen.

Het schijnt verschrikkelijk te zijn om de hele dag met hoofdpijn te moeten leven. Soms heb ik wel eens hoofdpijn en dan slik ik meteen paracetamol. Nee, geen hoofdpijn voor mij. Maar, de mensen die in het Zembla programma aan het woord kwamen, hebben dus dag en nacht knallende hoofdpijnen. Daar kan een paracetamolletje niet tegenop. Rampzalig. Nu zijn er geneesmiddelen in de handel, triptanen, die deze hoofdpijnen kunnen linderen tot een draagbaar iets. Maar deze pillen zijn dus paardenmiddelen en men moet er behoedzaam mee omgaan. Echter de hoofdpijnpatiënt wil maar één ding en dat is afzijn van die allesvernietigende hoofdpijn. Dus de voorgeschreven doses worden ruim overschreden.

Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank en beschermheer van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijn Patiënten, nu groots in beeld vanwege perikelen op de financiële markten, blijkt dus ook een hoofdpijnpatiënt te zijn en hij slikt deze triptanen. Ook hij laat doorschemeren dat hij meer dan twee triptaantoedieningen per dag gebruikt.  Zonder de medicamenten had hij nooit deze functie kunnen uitoefenen (was misschien wel beter geweest?) en hij is tevens dus hét boegbeeld voor de vereniging van hoofdpijnpatiënten die overigens gefinancierd wordt door de pharmaceutische industrie, juist ja, die deze triptanen maakt.

De president van de Nederlandse Bank zit daar helemaal niet mee, zolang hij maar geen hoofdpijn heeft en belangenverstrengeling?  Ach, wie daarmee zit, in de wereld waarin de economie de plaats van God heeft ingenomen met Nout Wellink als Petrus de poort bewakend, die kan maar beter zijn hoofd in het zand steken. Overigens zijn de laatste woorden niet van Nout, maar van mij. Het is mijn euvele interpretatie van het ethische gehalte van een man die geplaagd door hoofdpijn de ethiek gedeeltelijk laat varen. Ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Immers, zou hij de triptanen niet geslikt hebben, dan zat hij nu thuis op de bank, pijn te lijden. Dat gun ik hem niet. No way!

Nout Wellink, opperde nog, een laatste opmerking, een beetje kwajongensachtig lachend in de welwillende camera van de Zemblaploeg, dat in feite zijn belang bij de verspreiding van triptanen een economisch belang is, niet direkt voor hem zelf, overigens werd hem niet gevraagd of hij er nog een eurootje aan over hield,  maar een belang van algemene aard:  de werkgelegenheid. Volgens hem leidt hoofdpijn alleen al aan verlies van arbeidsproductiviteit tot een jaarlijkse economische schade van 1,7 miljard euro.

Wat natuurlijk wel heel erg smerig is, dat is het feit dat de Nederlandse regering,  in opdracht van Nout miljarden pompt in Fortis,  een witteboordenparadijs voor grootgruttendegraaiers - waarvan op dit moment nog helemaal duidelijk is of de bank wel overeind blijft - en dat zij de patiëntenvereniging voor hoofdpijnpatiënten 90.000 eurootjes per jaar geven, die met dit schamele bedrag geen ordentelijk informatiemateriaal kan maken voor de vele patiënten en daarom genoodzaakt is haar hand op te houden bij de producent van triptanen. Als dit maar geen tanende trip voor de ‘bosjesmannen’ gaat worden.


Ik geloof dat ik hoofdpijn krijg.


Column Tess

Photo Tess

Gepost door Tess Jungblut op Monday, 29 September 2008
Share |
Cafe • (12) CommentaarPermalinkIk denk dat we blij moeten zijn met Wellink als DNB president, en het is niet de Nederlandse staat die miljarden in Fortis.nl pompt maar de kapitaalmarkt (waar nu juist banken minder goed terecht kunnen wat hun continuiteit in gevaar brengt, en de spoeling wordt op deze manier ook niet dikker), waar Bos blijkbaar vier miljard kan lenen voor dit project, wat op een luttele procent na geen nationalisering van de bank inhoudt. Waarschijnlijk is de staat nu echter wel de grootste aandeelhouder, en de andere poten in België en Luxemburg worden eveneens op vergelijkbare wijze gekaapt. Lijkt me op zich een goede investering, alleen dat ze dan ABN-AMRO gaan afstoten is ronduit debiel, tenzij daar nog een berg lijken in de kluizen liggen. Van Fortis is niet bekend of er nog lijken her en der in bureauladen verstopt liggen, echter wel dat ze de fuseringsplannen met ABN/AMRO achteraf gezien moeilijk kunnen bijspijkeren met te lenen investeringskapitaal omdat er aan de overkant van de oceaan al decennialang op de pof wordt geleefd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Goed dat de FBI daar eens een grondig onderzoek naar verricht, tenminste ik verwacht wel dat ‘preliminary’ uitdraait op een prachtrapport en de onderste steen ook nog omgekeerd gaat worden. In ieder geval neemt het aantal fraude onderzoekszaken met tien procent per maand toe lijkt het wel.

Overigens heb ik niet echt de idee dat het sponsoren en subsidieren van banken een goed plan is, wel dat de vigerende economie perverse trekken heeft, en een te grote vlucht heeft genomen, uiteraard met uit de hand gelopen verantwoordelijkheden, waar dus penalties voor bestaan inclusief lange gevangenisstraffen en terugvorderingen. Maar DNB heeft de boel tamelijk strak binnen de perken weten te houden, zal mogelijk wel een partij hoofdpijndossiers betreffen.

Reactie #1, gepost door: marco - Rotterdam op: 09/30 om 07:13 PM


echter wel dat ze de fuseringsplannen met ABN/AMRO achteraf gezien moeilijk kunnen bijspijkeren met te lenen investeringskapitaal omdat er aan de overkant van de oceaan al decennialang op de pof wordt geleefd alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Hier zie je een verband dat er volgens mij niet is. alleen abn amro heeft noemenswaardige investeringen gedaan in de vs en bouwde die al af voor de belgen er zaten.

Het sponsoren en subsidieren van banken is imo de enige manier om in de dolgedraaide salariering een einde te maken. Uit zichzelf doen ze zeker niet een stapje terug en dat publiceren heeft werkelijk geen donder geholpen.

Reactie #2, gepost door: ZaZkia op: 09/30 om 09:42 PM


en het is niet de Nederlandse staat die miljarden in Fortis.nl pompt maar de kapitaalmarkt (waar nu juist banken minder goed terecht kunnen wat hun continuiteit in gevaar brengt, en de spoeling wordt op deze manier ook niet dikker), waar Bos blijkbaar vier miljard kan lenen voor dit project,

En wie staat dan garant voor die lening van 4 miljard?

Reactie #3, gepost door: Tess op: 09/30 om 09:56 PM


Of we nu zo blij mogen zijn met Nout:

http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/1097/maurice-met-suleiman-ik-wil-effe-afrekenen.html#comments

Reactie #4, gepost door: Tess op: 09/30 om 10:00 PM


@ZaZkia, er bestaat een indirect verband want omdat veel banken de kaarten tegen de borst hielden bereken(d)en ze elkaar allemaal hoger dan normale rentepercentages, vgl niet-communicerende vaten.

@Tess de belastingbetaler want die garandeert uiteindelijk toch dat de overheid niet failliet gaat. Zie ook in de VS, daar is de overheid allang technisch failliet.
Of we nu zo blij moeten zijn met die katpriolen waag ik mij te betwijfelen. Ook Wellink moet kunnen vertrouwen op accountantsverklaringen, want hij kan niet zelf alle boeken gaan navorsen, dan zou zijn bank nog wel een aantal financiële experts erbij moeten aantrekken, ongeveer het aantal wat nu als afzonderlijke beroepsgroep de honneurs waarneemt. Deze beroepsgroep weet overigens de zakken ook aardig te vullen, hetgeen mode schijnt te zijn onder alfa afgestudeerden (lees: eenzijdig ontwikkelde intellectuelen).

Reactie #5, gepost door: marco - Rotterdam op: 10/01 om 07:29 AM


Zaaktechnisch zakkenvullend zou zijn bij bovenstaande grafisch te interpreteren kapitaalvoorraad om druk zien uit te oefenen op de middelste kolom (3), en dan alvast klaar te staan bij vooral (1-5) kolommetje 1, en een mannetje of wat te plaatsen bij kolommetje 4. Vervolgens nog een exponentiëel aftapplan op 5 erbij, terwijl de zaken in 3 alvast worden afgebouwd. Politiek gezien kan dan nummer twee als tevredenheidstoeslag dienen.

Bos heeft de jacht geopend op zakkenvullers: hij gaat bij malpresteerders (vertrek)bonussen terugvorderen. Lijkt met een wet vereisen om sommige afgetimmerde contracten open te breken. Ik ken trouwens nog iemand die een contract wil openbreken. Misschien heeft iemand een idee of dat juridisch mogelijk is, en hoe zoal?

Reactie #6, gepost door: marco - Rotterdam op: 10/01 om 04:38 PM


“Als je pas na een jaar kan zien hoe iemand heeft gepresteerd, moet je niet na een week de bonus al uitbetalen”, aldus Bos volgens het Radio1Journaal. Overigens vind ik Hans Alders een prima lijsttrekker.

Reactie #7, gepost door: marco - Rotterdam op: 10/01 om 05:03 PM


Fortis hield tijdens overname van ABN/AMRO een kredietfonds van 18 mld buiten zicht, aldus de Volkskrant van gisterenavond. Als dat het enige is dan zijn ze reeds aardig op streek met de overheidsbemoeienis.

Reactie #8, gepost door: marco - Rotterdam op: 10/02 om 12:38 AM


Wat nu gaandeweg uitkomt aangaande amerika is dat er niet alleen een twin deficit is, waarvoor de belastingbetaler hoort op te draaien, maar dat er ook nog eens een gigantische private schuld is. De kosten kunnen dus op geen enkele manier worden gedragen, we zien het begin van een bankroet van de VS, vergelijkbaar met wat het Habsburgse rijk is gebeurd na de 80jarige oorlog.
Geen paniek hier, we hebben ook een krankzinnige staatsschuld, maar wij belastingbetalers hebben netjes een boel spaarcentjes en vanwege de huur-traditie in combinatie met de algehele woningkrapte is er ook geen real estate crisis te verwachten. Het zou dus ronduit stom zijn wanneer we een bank door zijn eigen wanbestuur laten sneuvelen in een tijd waarin banken elkaar volledig niet vertrouwen. Veel beter is het om een einde te maken aan dat wanbestuur.
Ik sta met verbazing te kijken van wat Bos hier deed, dat was een verassend staaltje staatsmanschap.

Reactie #9, gepost door: ZaZkia op: 10/02 om 04:00 PM


Bos is een politicus puur sang. Geslepen en vals, zoals het hoort.

Net zoals ik, en zoals een ieder die het nieuws op de voet volgt wist hij van de hoed en de rand.

Reactie #10, gepost door: Tess op: 10/02 om 10:07 PM


Nout was vandaag op bezoek bij Clairy en zij voelde hem journalistiek aan de tand. Ik dacht, oei, als Nout nou maar geen aanval van migraine krijgt. Tegelijkertijd wist ik dat hij wellicht vanochtend wat extra triptane ingespoten heeft. Gelukkig maar!

Tja ... de ene na de andere bank komt in de problemen en wordt opgekocht door de staat. Wat moet ik daar nu van denken?

En wat met de mensen die door deze banken financieel aan de rand an de afgrond zweven?

Daar kraait geen haan meer naar. Dat wordt allemaal onder de noemer van - ja had je maar niet moeten beleggen - afgedaan.

Veel producten zijn gewoonweg instinkers geweest van de eerste orde. Malafide financiele producten. Niemand wordt hiervoor bestraft. Integendeel ze worden - door de staat - beloond. Welk signaal geeft de staat hiermee af? Juist ja, je mag de burger bedriegen en je wordt door ons beloond!

Leg dat maar eens uit aan ‘gewone’ mensen.

Ik denk dat dit nog wel eens een staartje zal gaan hebben!

Staatsmanschap?  cool hmm

Reactie #11, gepost door: Tess op: 10/05 om 03:13 PM


Feijenoord wordt nu gesponserd door de staat. Wordt ook het voetbal ‘verzorgd’ door vadertje staat. Waar gaat dat heen?

Reactie #12, gepost door: Jan Hollander op: 10/05 om 05:59 PM


In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
itnodiging – Een bijeenkomst over Monogamie en Polygamie
Actie-Armoede daar kies je niet voor – ‘Steun voor Elkaar’.
Migranten en ouderenzorg in Nederland
Oproep door Assadaaka Community - Geef uw cliënten goed advies!