Nieuwe cursus vergroot deskundigheid raadsleden
De Open Universiteit Nederland heeft een nieuwe cursus ontwikkeld die de deskundigheid en effectiviteit van gemeenteraadsleden vergroot door hen een betere kijk op de gemeentelijke beleidsvorming te geven. Daarmee speelt de Open Universiteit in op de discussie die momenteel binnen de lokale en landelijke overheid loopt over de kennis van raadsleden over het ambtelijke beleidsvoorbereidingproces.
‘De cursus Kijk op beleid is gericht op het aanpakken van beleidstaken. Gemeenteraadsleden hoeven geen ambtenaar te worden, maar moeten wel meer overzicht en duidelijkheid hebben over beleid’, aldus prof. dr. Arno Korsten, hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit en lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. ‘De cursus geeft een verhelderende kijk in de keuken van gemeentelijke beleidsvorming. Niet alleen door het verschaffen van kennis, maar vooral ook door het trainen van vaardigheden.’
Uitgangspunt van de nieuwe cursus zijn de feitelijke taken van beleidsmedewerkers. Raadsleden die cursus volgen, leren zich verplaatsen in de werkwijze van ambtenaren bij taken als analyseren van maatschappelijke ontwikkelingen en beleid, anticiperen op reacties naar aanleiding van besluitvorming, interactieve beleidsvorming en het uitvoeren van beleid.
bron: blikopnieuws.nl
Gepost door
Robert van den Heuvel op Wednesday, 19 April 2006
PolitiekZB •
Permalink
Ik zou hier weleens van een (ex)raadslid willen horen of zoiets nou nuttig is en of zij het nodig gehad zouden hebben. Er is toch al een soort van opleiding voor raadsleden?
Reactie #1, gepost door:
ZaZkia op: 04/24 om 10:11 AM
Mensen die gedreven zijn tot het uitvoeren van nieuwe politiek en omdat met name de behoefte aan een nieuwe insteek groot is vangen ze nogal veel stemmen. Ze komen daarmee wel in een vrij afgeschermde omgeving die eigen woorden en begrippen kent. Iets waar ze totaal onwetend van zijn. Na een cursus lopen ze prima mee in het gareel en de “nieuwe politiek” verdwijnt langzaam naar de achtergrond. De enkeling die het toch presteert zich niet aan de geldende normen en waarden te houden wordt beentje gelicht. Als er vier jaar later weer verkiezingen zijn zie je nieuwere insteek partijen dan ook niet of gedecimeerd terug. Je kunt je hierbij dan ook afvragen wie nu eigenlijk de overheid is die het allemaal regelt. Het bestuur van een gemeente (rijk en provincie niet anders) lijkt te geschieden door ambtenaren en pers. Het zou mij niets verbazen als dit de inhoud is van de cursus.
Ik wil hem wel eens zien, kan iemand hem tijdelijk ter beschikking stellen.
Reactie #2, gepost door: ijstaartindeoven op: 04/24 om 11:09 AM
Commenting is not available in this channel entry.
Terug naar de hoofdpagina