homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Nederland krijgt een nieuw paspoort

Nederland krijgt een nieuw, elektronisch paspoort. Het wordt met ingang van 26 augustus ingevoerd. Het paspoort wordt 8,06 euro duurder dan het huidige, gemeenten mogen er maximaal 47,46 euro voor vragen. Dat heeft minister Pechtold (bestuurlijke vernieuwing) gisteren in Haarlem gezegd bij de presentatie van het nieuwe document.

In het nieuwe paspoort en de identiteitskaart komt een chip met een digitale opname van het gezicht erop. Later volgt nog een vingerafdruk, maar de invoering daarvan laat op zich wachten, doordat de Europese Unie de richtlijnen nog moet vaststellen.

Naast een scan van het gezicht bevat de chip in het paspoort ook gegevens van de eigenaar. Het gaat onder meer om naam, geboortedatum, geslacht en sofinummer. Volgens minister Pechtold duurt het nog zeker drie jaar voordat ook de vingerafdruk in de chip wordt opgenomen. Hij verwacht dat in juni dit jaar er een akkoord komt in de Europese Unie, maar het duurt dan nog zeker drie jaar voordat het in alle Europese landen kan worden ingevoerd.

Het huidige paspoort, dat uit oktober 2001 stamt, heeft volgens de minister goed voldaan. Toch komt het nog geregeld voor dat het wordt gebruikt door iemand die niet de eigenaar is, maar op hem of haar lijkt.

Pechtold riep Nederlanders op wat zorgvuldiger om te springen met hun paspoort. Volgens hem komt het te vaak voor dat mensen het waardepapier kwijt raken. ?Ze bewaren het in hun kontzak of juist in de linnenkast, waar ze het niet meer kunnen terugvinden. Burgers zouden er wat zuiniger op moeten zijn?, aldus de bewindsman.

Bron: ANP.

Gepost door Jan Hollander op Tuesday, 25 April 2006
Share |
(29) CommentaarPermalinkZe bewaren het in hun kontzak of juist in de linnenkast, waar ze het niet meer kunnen terugvinden. Burgers zouden er wat zuiniger op moeten zijn?, aldus de bewindsman.

Dan moet de regering niet verplichten dat ik dat stomme ding overal mee naar toe neem dan ben ik er vanzelf wel zuiniger op!
snake

Reactie #1, gepost door: zazkia op: 04/25 om 10:47 AM


Allemensen. Stop jij je hele linnenkast in je achterzak?  big surprise

Ik gebruik gewoon een identiteitskaart. En die is in heel Europa te gebruiken.

Reactie #2, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 12:19 PM


Ik kon anders op die kaart tot voor kort niet naar Tsjechie. :( Ja en nu je het zegt die linnenkast loopt wel een beetje zwaar, ik hel soms ook over naar rechts en zo. Waar stop jij dat ding dan?

Nee maar ik vind dat je bij een paspoort eigenlijk dan zo’n id bewijs gratis hoort te krijgen. Ik ga niet ook nog eens een idbewijs kopen omdat die handig in mijn linnenkast past.
Maar beter is nog dat we weer gewoon ophouden met die flawekul en anoniem over straat mogen lopen, dat heb ik nog het liefst. Vroeger werden dieven ook wel eens opgepakt, de hele badermeinhoff gruppe is ook opgepakt zonder verplicht ID.

Reactie #3, gepost door: zazkia op: 04/25 om 02:10 PM


De politie wordt geacht een stevig aantal bonnen uit te schrijven.

Straks liggen er op het strandje bij IJburg en in het Flevoparkbad duizenden bijna blote Amsterdammers, en die kunnen zich natuurlijk niet identificeren.

Slimme wet! Je kunt er alle kanten mee op.

Reactie #4, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/25 om 02:41 PM


Dat anoniem doen is zo?n flauwekul. Sinterklaas heeft ook geen paspoort, maar geloof me die gaat echt niet onherkend over straat. Bovendien met alle elektronica tegenwoordig is je doen en laten volledig traceerbaar. Ook die van onze zazz. Stop dus maar gewoon zo?n id-kaart in je portevullie en binnekort staat daar ook gewoon een vingerafdruk op.

Reactie #5, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 02:48 PM


Zwervers dupe identificatieplicht
22 april 2006 ? De identificatieplicht heeft vooralsnog niet geholpen om ernstige delicten te voorkomen. De maatregel functioneert in de praktijk als ?boeteverdubbelaar?. In Amsterdam zijn vooral hangjongeren, zwervers en bedelaars de dupe, zo blijkt uit een evaluatie van de Volkskrant.

In Amsterdam-Amstelland worden onevenredig veel boetes opgelegd, namelijk 21% van het landelijk totaal, terwijl er slechts 5,6% van de bevolking woont. In de hoofdstad worden de boetes vooral uitgedeeld aan mensen die ook al een bekeuring krijgen wegens softdrugsgebruik, bedelen, wildplassen en slapen langs de weg.

In 2005 zijn er in Nederland ruim zestigduizend boetes opgelegd aan mensen die zich niet konden identificeren. Volgens minister Donner is het belangrijk om veel boetes op te leggen, zodat de identificatieplicht bij mensen ?tussen de oren? gaat zitten.

Anders dan gevreesd, zijn er geen aanwijzingen dat allochtonen vaker worden gecontroleerd dan autochtonen, al zijn hier geen cijfers over. Volgens de actiegroep Meldpunt Misbruik Identificatieplicht is er sprake van een ?opvallende terughoudendheid? om allochtonen aan te spreken. Volgens de actiegroep zou de wet meteen in de prullebak verdwijnen als er duidelijk sprake zou zijn van discriminatie.

Jongeren worden wel vaker bekeurd, namelijk vier keer zo vaak als ouderen. De aanleiding om te bekeuren is volgens de Volkskrant ?vrijwel altijd onbeduidend?.

Bron: de Volkskrant

Reactie #6, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/25 om 02:57 PM


Pfoe, Sinterklaas heeft daar anders mooi zelf voor gekozen, hij had ook gewoon anoniem ergens op een schoorsteen kunnen blijven zitten maar nee, een beetje te koop lopen met je goedheililgheid, pff.
Ik ga liever anoniem over straat.
Ik schrok me al een ongeluk toen ik vanochtend herkend werd door de verfwinkelman. (die ene heeeeeele lange) De groenteboer herkent mij ook al.  shock

Reactie #7, gepost door: ZaZkia op: 04/25 om 03:27 PM


Nou zie het staat gewoon op je voorhoofd geschreven wie je bent. Niks anoniem. Bij de Anonieme Alcoholisten zeggen ze ook Jan, Piet & Klaas.
blank stare

Reactie #8, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 03:32 PM


Dat is overig een ander Jan tongue wink

Reactie #9, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 03:33 PM


ja maar niet tegen iedereen anoniem. dat gaat natuurlijk nooit,
ik hoef toch niet een boete te krijgen voor mijn enkele existentie op straat zonder een peperduur document dat ik niet kwijt mag raken, niet van mij is en erg in trek bij een hoop mensen die zonder zitten.
De keuze is nu zo van een hoop geld kwijt aan je paspoort verliezen of een hoop geld kwijt aan het niet bijhebben van je paspoort op momenten dat er om gevraagd wordt.

Reactie #10, gepost door: ZaZkia op: 04/25 om 03:35 PM


Neem dan z?n ingebrachte chip. Hoeft de politie je alleen nog maar te scannen. En geen problemen op het strand. Er zijn zelfs modellen dat je in je blootje & chip een ijsje kan halen. Afrekenen is even door het poortje lopen.

Reactie #11, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 03:40 PM


Nou okay, dat is wel een second best option, wat je je hond aandoet moet je zelf ook willen. Maar ze kunnen t ook gewoon vragen en dan geef ik ook eerlijk antwoord.

Reactie #12, gepost door: ZaZkia op: 04/25 om 03:43 PM


Maar dan heb je nog steeds je eisje niet betaald!

Reactie #13, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 03:51 PM


als ik in mijn blootje rondloop dan krijg ik de ijsjes toch wel kado. wink

Reactie #14, gepost door: ZaZkia op: 04/25 om 03:55 PM


grrr “Gelijke gevallen worden gelijk behandelt.”

Maar kerels trekken vaker de portemonnee.

Reactie #15, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 03:57 PM


Zwemmen met een linnen paspoort blijft lastig! En ijsjes afrekenen ook.

Waarom kan in niet ge-chipt worden? Even met de arm langs de scanner klaar. Of een SOFI streepjescode tatoeren op mijn bil?

Reactie #16, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/25 om 04:10 PM


Iedereen een sofi streepjescode op de bil. Als Boesj dan niet tevreden is.

Reactie #17, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 04:21 PM


Dan houd ik op de andere bil nog ruimte over voor tijdloze sponsor reclame.

Reactie #18, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/25 om 04:32 PM


Voor zonnebrand olie ofzo.

Reactie #19, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 04:34 PM


Ik ken er een, die bewaart haar paspoort steevast onder het bodemkartonnetje van de weekendtas.

Reactie #20, gepost door: ijstaartindeoven op: 04/25 om 05:40 PM


Handig. Zo door de week.  confused

Reactie #21, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 06:00 PM


@ ijstaart Ja ik dacht ik haal maar eens mijn eigen woorden aan

De keuze is nu zo van een hoop geld kwijt aan je paspoort verliezen of een hoop geld kwijt aan het niet bijhebben van je paspoort op momenten dat er om gevraagd wordt.

ik dacht ik doe t allebei!

Reactie #22, gepost door: zazkia op: 04/25 om 06:10 PM


Hoeveel terroristen hebben we al betrapt zonder ID-kaart?

Reactie #23, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/25 om 06:31 PM


Allemaal.

Reactie #24, gepost door: Jan Hollander op: 04/25 om 07:12 PM


Met al die “nepagenten” tegenwoordig die overvallers blijken te zijn, hoop ik wel dat de agenten zich kunnen legitimeren. Het valt mij op ,in dat beroemde tv programma,dat je met een bordje stop politie in je auto in staat bent iedere auto aan te houden. Nou even, heren agenten, ik heb altijd mijn paspoort bij me en mijn rijbewijs en mijn kentekenbewijs. Kan makkelijk want door mijn ijstaarten verleden kan ik niet zo gemakkelijk naar het strand. Dan zit ik daar gelijk een Boedha op mijn Wibra strandlaken me te schamen en te kijken naar alle lekkers om me heen. Maar jullie in je onopvallende auto zonder politiekenmerk mensen aanhouden das pas van de gekke. Ik zou zeggen blijf lekker onherkenbaar met die vreselijk moraliserende verhaaltjes van je, stuur de bon maar naar huis. Moet je me echt tot staan brengen, nou volg me en roep in de tussentijd maar wat hulp in van je herkenbare collega’s. Want ik wil ook weten met wie ik van doen heb.  Gelijk oversteken heet dat zo’n beetje.

Reactie #25, gepost door: ijstaartindeoven op: 04/26 om 07:10 AM


Als ik de krant opensla dan lees ik stomverbaasd wat ik nu weer allemaal democratisch heb besloten. (Wim Kan)

Reactie #26, gepost door: Robert van den Heuvel op: 04/26 om 12:35 PM


Heh wat maf dat commentaar op de tweede pagina verschijnt, dat wist ik nog niet. Even uitzoeken!

Hoeveel terroristen zijn er nou helemaal in Nederland. Mohammed B is de enige die wat uitgevroten heeft, de anderen kwamen niet verder dan het schrijven van wapen op een kaart van de efteling.

Reactie #27, gepost door: ZaZkia op: 04/26 om 01:32 PM


en waarschijnlijk zullen deze wappen bedoeld hebben

Reactie #28, gepost door: ijstaartindeoven op: 04/26 om 05:43 PM


Hebben jullie Minority Report gezien met de beroemde phrase: “Good moring mr. Yakomoto?”. Dat krijg je van lichaamsscans. Een transplantatie en weg identificatie!

Reactie #29, gepost door: Tess op: 04/28 om 06:52 PM


In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
COVID VACCINATIE VOOR DE TWEEDE KEER BIJ ASSADAAKA OP 27 OKTOBER, zonder afspraak
Uitnodiging Assadaaka Wijk Café Gedeelde Waarden
Brei – les en handwerken
De nieuwe Donorwet – twee workshops