homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Lang leve de chronisch zieke

In het artikel Ziekmaakfabrieken van Patman op Zapruder inc., worden wij geconfronteerd met een steeds groter wordende farmaceutische industrie, die er mischien wel baat bij heeft, dat wij langer ziek blijven, het liefs nog chronisch.

Zapruder Inc. is er altijd heel erg stellig in geweest: de farmaceutische industrie als geheel is niet bezig zieke mensen te genezen. Het naakte feit dat deze industrie groeit en zijn collectieve aandeelhouderswaarde verhoogt, betekent dat het ze is gelukt meer medicijnen te verkopen. Gezonde mensen hebben geen medicijnen nodig, zieke mensen wel. De stelling, wij durven het een feit te noemen, dat de farmaceutische industrie er dus elk jaar weer in slaagt meer mensen ziek te maken, is echter zo groot en onthutsend dat ze wellicht wat mentale weerstand oproept. Onderbouwing is echter niet moeilijk en er is niet eens sprake van of noodzaak tot een samenzwering. Is het toeval dat veel veiligheidsmechanismen zoals onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en onafhankelijke voorlichting, niet meer aanwezig zijn? Is het toeval dat steeds meer medicijnen de ziekte niet verhelpen maar het ziektebeeld slechts remmen en verlichten? Zodat de noodzaak ontstaat de medicatie langdurig te blijven gebruiken? Is het toeval dat steeds meer medicijnen bijwerkingen hebben die vrijwel niet onderdoen voor de ziekte zelf én qua symptomen zelfs lijken op de ziekte? Zodanig dat bijwerkingen zich niet makkelijk laten herkennen? Is het toeval dat steeds meer ziektebeelden steeds vager worden? Zodat het mogelijk wordt in steeds meer gevallen medicatie voor te schrijven?

Dat is natuurlijk geen toeval en de oorzaak ervan is onder andere te vinden in manier waarop deze bedrijven zich intern organiseren en de manier waarop wij ze laten integreren in de maatschappij.

Verreweg de meeste bedrijven zijn ingericht als een soort machine. In management termen noemen we dat een bureaucratie, een term van Mintzberg, hoewel het concept teruggaat naar de 17e eeuw. Grote, volwassen organisaties zijn volgens hem zelfs vaak ‘machine bureaucracies’. Dat heeft in dit geval niets te maken met raamkijkende ambtenaren, maar met de organisatie van een bedrijf op basis van voorgedefinieerde structuren, processen en functies. Iedere machine, mens of andersoortige productie-eenheid in het bedrijf heeft een vaste functie en werkt volgens vaste workflows aan bepaalde taken. In synchroon met de rest, net als een echte, mechanische machine.

Het belangrijkste deel van deze machine is de zogenaamde primaire as, of de value-chain zoals dat wordt genoemd door Porter, een andere bekende bedrijfskundige. Het is de keten van processen die daadwerkelijk zorgen voor de waardevermeerdering ofwel de uiteindelijke inkomsten. De processen die stapsgewijs de grondstoffen en hulpstoffen verwerken tot eindproducten. In geval van een farmaceutisch bedrijf is dat het fabriceren van medicijnen. Of, afhankelijk van het gekozen gezichtspunt in wat bredere zin: het ontwikkelen, produceren en verkopen medicijnen. De productielijn.

Alle andere structuren in het bedrijf zijn ondersteunend aan deze as. De belangrijkste daarvan is de besturingshiërarchie die ‘bovenop’ de primaire as is geplaatst. Alle mensen (functies) in deze hiërarchie hebben een controlerende en / of sturende taak. Dit doen ze op basis van zogenaamde kengetallen die hun vertellen hoe hun deel van de machine functioneert. KPI’s, BI en CI ofwel key performance indicators, business intelligence en competative intelligence. Het vertelt ze niet alleen hoe hun deel van de machine functioneert, maar indirect ook hoeveel bonus ze die periode tegemoet kunnen zien. In beeldspraak: alle managers en baasjes kijken naar de meters op hun eigen dashboard en proberen de diverse hendels en pedalen zodanig te bedienen dat de output van hun deel van de machine maximaal is. Maar heel weinig managers zien alle meters, in principe hebben ze allemaal eigen KPI’s die ze moeten maximaliseren en het ontwerp van de machine als geheel zorgt ervoor dat dit optelt tot uiteindelijk één über-KPI: de aandeelhouderswaarde.

Nergens in die hele machine is een KPI die staat voor een gezondere klant. Nergens in de hele machine loopt er een manager rond die wordt beloond voor een gelukkigere maatschappij. Nergens in die hele machine is iemand belast met het maximaliseren van de gezondheid van de bevolking ofwel het minimaliseren van hun eigen inkomsten.

De hele machine bestaat, alle mooie praatjes ten spijt, maar om één reden: om de aandeelhouders rijker te maken.

Is dat ongelofelijk? Misschien, maar in theorie is het ook niet eens een probleem want wij hebben al deze bedrijven samengebracht in een overkoepelend mechanisme dat we het beste een ecosysteem kunnen noemen. Een systeem waarin we bedrijven geforceerd kunnen laten evolueren. De beurs is een mechanisme waar de aandeelhouders bedrijven kunnen belonen voor hun prestaties, en afstraffen voor wanprestaties. In theorie zouden we daar bedrijven die ons ziek maken, of niet gezonder, kunnen laten verdwijnen door niets meer in ze te investeren, maar juist in hun concurrenten. Bedrijven zouden dan vanzelf hun structuur en bijbehorende KPI’s aanpassen. Maar dat doen we niet, we straffen die bedrijven niet. Integendeel.

Omdat de rente die we krijgen over ons spaargeld afhankelijk is van de beleggingen van onze bank. En omdat de grootte van onze pensioentjes afhankelijk is van de beleggingen van onze bank. En omdat al deze beleggingen, net als onze eigen beleggingen, weer afhankelijk zijn van de winsten van de bedrijven waarin ze beleggen en niet van onze eigen gezondheid. We gokken er liever op dat onze gezondheid in de toekomst goed blijft, dan dat we nu al zeker weten dat we veel minder pensioen zullen hebben. En dus zorgt het ecosysteem ervoor dat heel geleidelijk een soort bedrijf ontstaat dat niet is geoptimaliseerd op het genezen van mensen, maar meer en meer op het verkopen van medicijnen. En dat is een enorm verschil.

Het is niet dat we dit niet hadden kunnen zien aankomen en het is wat mij betreft, ondanks de verregaande simplificering omwille het voorbeeld, onweerlegbaar, maar tegelijkertijd is dit mechanisme zo diep ingebed in onze maatschappij, dat het niet makkelijk zal zijn het er weer uit te krijgen. Ik kan wel wat bedenken, een nieuw monetair systeem zou de basis moeten zijn, geen rent, geen inflatie zou al een hoop schelen. Het zou verboden moeten worden namens anderen te beleggen op de beurs, de ‘morele’ afstand tussen belegger en consequenties wordt daardoor te groot. Nou ja, ik ga niet eens een poging ondernemen, probeer eerst dit maar eens te begrijpen. Of te weerleggen … .

Van de website van Zapruder Inc.

Gepost door Tess Jungblut op Monday, 31 August 2009
Share |
Cafe • (1) CommentaarPermalinkOm de geld- en machtgier, die ten grondslag ligt aan het maken van chronisch zieke mensen, in te dammen het volgende:

Ik kan wel wat bedenken, een nieuw monetair systeem zou de basis moeten zijn, geen rente, geen inflatie zou al een hoop schelen.

Daar kan ik mij helemaal in vinden: dank je wel Patman voor dit goede artikel.

Maar we weten ook dat de meeste mensen bang zijn om iets te verliezen. Het bezit is erin gestampt!

Reactie #1, gepost door: Tess Jungblut op: 08/31 om 03:47 PM


In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
De Week van de Toegankelijkheid bij Assadaaka Community.
Uitnodiging:  De Internationale dag van Geweldsloosheid
Uitnodiging - en teven een persbericht
Internationale Dag van Geweldloosheid