homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Interview wethouder Jan Hoek in Zorg+Welzijn

Martin Zuithof van Zorg+Welzijn heeft wethouder Jan Hoek geïnterviewd over de relatie tussen stadsdeel en welzijnswerk:

Wethouder Jan Hoek: ‘Er moet fors de bezem door de relatie met het welzijnswerk’
22 OKT 2007
Jan Hoek, wethouder voor onder meer zorg en welzijn in Amsterdam Zeeburg, moest 1,2 miljoen bezuinigen op het welzijnswerk en besloot tot een aanbesteding. De huidige welzijnsaanbieders grepen naast de opdracht, waardoor 130 mensen hun baan dreigen te verliezen. ‘Vrijwilligers en professionals staan heel erg met de rug naar elkaar.’
Lees hier de rest van het interview.
Gepost door Mellouki Cadat op Thursday, 25 October 2007
Share |
PolitiekZBPermalink


Hmmm ... het komt dus door IJburg dat het Welzijn in Zeeburg beknot wordt.

Reactie #1, gepost door: Tess op: 10/27 om 08:48 AM


Ook hier weer valt de Marokkaanse raad in de ‘prijzen’. Wat behelst de relatie van deze raad met het stadsdeel?

Reactie #2, gepost door: Tess op: 10/27 om 08:53 AM


Oeh de lay out problemen onder dit stukje zijn weer opgelost,

hoe kom je daarbij tess, dat wij arme IB’ers voor IJburg moeten bloeden? Ik denk zelf dat het eerder iets te maken heeft met de 2x bankroet in het verleden, aan m.n. Alcides.

Reactie #3, gepost door: ZaZkia op: 10/27 om 12:30 PM


oh ja ik zie t al, dat zegt hoek in het stukje van Martin, sorry tess. Wat een rare conclusie.

Reactie #4, gepost door: ZaZkia op: 10/27 om 12:30 PM


In het interview van Martin Zuithof met Jan Hoek komt de zinsnede van Jan voor dat vrijwilligers en professionele welzijnswerkers vaak met de rug naar elkaar staan, en dat hij van Civic verwacht dat die dit beter zullen aanpakken. De Marokkaanse Raad wordt als voorbeeld genoemd van vrijwilligers waar professionals mee moeten gaan samenwerken. Ik denk dat hier een uitdieping van de discussie een hoop kan verhelderen. De Marokkaanse Raad is, aanvankelijk samen met Nederlandse vrijwilligers, al meer dan 30 jaar lang bezig met het helpen van mensen om formulieren in te vullen. Dus voor de bijstandsuitkering, huursubsidie, verblijfsvergunning, noem maar op, als je alleen Marokkaans spreekt, geen nood, je gaat naar het spreekuur en alles wordt opgelost. Al meer dan 30 jaar lang. Je zou verwachten dat mensen ondertussen misschien iets zelf zouden leren te doen, maar nee, daar heeft de Marokkaanse Raad geen belang bij (dan zouden ze overbodig worden). Professionele welzijnswerkers zouden dus de factoren inburgering en emancipatie moeten gaan inbrengen (dat mensen zichzelf kunnen gaan helpen), maar daar zit de Marokkaanse Raad helemaal niet op te wachten. Temeer daar dan andere misstanden aan het licht zouden komen, zoals in huis opgesloten illegale bruidjes, vaders die hun uitkering vergokken, etc.

In de jaren 70-80 van de vorige eeuw waren buitenlanders nog zielig en kregen alle etnische organisaties, zelfs gezelligheids­verenigingen, subsidie. Maar tegenwoordig en zeker na Van Gogh is dit toch niet normaal meer. Soms zijn etnische organisaties eerder een belemmering voor integratie, dus waarom dan subsidie? Notoir is ook de ondoorzichtigheid van dit soort clubs. Je pompt er geld in, maar waar het precies blijft? Wil je bij elkaar gaan zitten om je cultuur te beleven en elkaar te helpen, prima, maar de kosten kunnen best uit lidmaatschaps­gelden komen. Dat het stadsdeel dan opeens een laatste subsidie doet van 50.000 euro aan de Marokkaanse Raad, om ze voor Civic te winnen, lijkt dan ook niet erg aan een oplossing bij te dragen.

Reactie #5, gepost door: De Portier op: 10/28 om 11:36 AM


Zonder verzuiling geen politiek en zonder politiek geen belangenverenigingen.

Reactie #6, gepost door: Tess op: 10/28 om 10:24 PM


Als morgen pais en vree zou zijn in de wereld, zou dat voor een groot deel van de wereldbevolkiing een absolute ramp zijn, qua inkomen dan!

Reactie #7, gepost door: Tess op: 10/28 om 10:25 PM


Maar goed , het woord welzijn mag niet meer, aldus de advertenties van Civic:

Civic Zeeburg is geen welzijnsstichting maar een eigentijds bedrijf.

Wat betekent dit voor de wethouder welzijn?

Reactie #8, gepost door: Tess op: 10/28 om 10:27 PM


Toch blijven ze er wel bij zeggen dat ze geen welzijnsstichting zijn. Als je iets niet bent hoef je het ook niet te zeggen toch? Anders kan je wel aan de gang blijven: Civic Zeeburg is geen scheepvaart­maatschappij, maar een eigentijds bedrijf. Civic Zeeburg is geen speeltuin­vereniging, maar een eigentijds bedrijf. Er zijn zoveel dingen die je niet bent. Maar ja, als je het eerste deel weg laat, blijft er in dit geval weinig over: Civic Zeeburg is een eigentijds bedrijf. Ik denk dat dit à la het Rode Boekje (zie Cafe) dan beter kan worden: Civic Zeeburg is een eigentijds bedrijf dat Good Citizens produceert. Nou ja, serieus, ik denk dat het ze slechts gaat om de aanduiding “stichting” die ze door bedrijf vervangen. Een welzijnsbedrijf dus.

Reactie #9, gepost door: De Portier op: 10/29 om 12:36 PM


Of deze gekte van tegenwoordig die verzakelijking heet nu de oplossing is van alle problemen, daar heb ik grote vraagtekens bij. En vooral bij het feit dat Groen Links zich hier zo enthousiast voor inzet. De naam Groen Rechts past ze momenteel beter, althans in Zeeburg. De plotselinge (onzakelijke) subside voor de Marokkaanse Raad, die ze voor Civic gewonnen heeft, blijkt nog een dimensie te hebben: er zitten veel GroenRechtsers in en om die raad. Er is een stukje stemgedrag gekocht. Geruchten hoor, spreek me tegen als het niet zo is.

Reactie #10, gepost door: De Portier op: 10/29 om 12:49 PM


@Tess, de wethouder welzijn is geen wethouder Welzijn maar een eigentijdse wethouder. Vandaar dan wellichtal dat aanbesteden.

@sander,
wat?! wie moet zich nu schamen?
wat betekent: “doe een gedoe stap”

Erg eens met de portier dat groenlinks hier in zeeburg ook wel groenrechts mag heten, al denk ik niet dat subsidie voor de MRZ daar de beste aanwijzing voor is.

Reactie #11, gepost door: ZaZkia op: 10/29 om 01:51 PM


@ De portier - wat een laster - wie ben je en wat weet je dat je zulke zaken zegt? Je beledigt GroenLinks met je verdachtmakingen en onwaarheden.

Is jouw ding, maar je gaat nergens inhoudelijk op in. Je verspreidt alleen maar gekkigheden.

Over het enige inhoudelijk punt van je verhaal zeg je niks: Staan vrijwilligers en professionals op dit moment nu wel en niet met de rug naar elkaar?

Reactie #12, gepost door: Robbedoes Live op: 10/29 om 05:27 PM


@ Robbedoes, ik ben erg inhoudelijk, alleen vandaag even wat melig. Dat ruggen tegen elkaar komt van Jan Hoek. Wat betreft professionele welzijnswerkers en de Marokkaanse Raad klopt dat volgens mij. De vraag is of de algemene oplossing die Jan Hoek voor ogen heeft, samenwerking, altijd haalbaar is. Een andere oplossing is dat de MR niet meer financieel gesteund wordt door de Nederlandse overheid, omdat ze eerder een rem zijn op inburgering en emancipatie, dan een hulp. Vandaar die ruggen tegen elkaar ook. Die discussie zou ik graag stimuleren. Dat is toch verzakelijking; een clubje mensen dat zijn nationale cultuur gezamelijk wil beleven is prima, maar tegenwoordig kan iedereen dat zelf betalen. De Chinese gemeenschap doet dat b.v. al meer dan een eeuw. Maar Jan Hoek wil die discussie niet, hij weet de oplossing al en subsidieert de MR nog eens extra (heb ik gehoord).

Reactie #13, gepost door: De Portier op: 10/29 om 09:19 PM


de bewoners weten niet op wie ze stemmen helaas, wie kent onze buuf niet ? ook van groen links, ze kwam uit het niets kreeg een kapitaal aan subsidies voor t’shirts en nog geen half jaar later of zo was ze opeens voorziter van groenlinks, tja zo wil ik ze ook wel verdienen, voor de rest doen ze niks meer voor of samen met de bewoners, jamer dat ahmed ooit zei tegen haar dat ze de politiek in moets gaan als advies, foutje bedankt ( zal ze denken) nou karin jan en dennis of de rest reageer eens naar ons, ook wij zijn beperkt in onze tijd dus dat is geen smoes, maar ook verschuilen wij ons niet !!! achter ip numers of wat dan ook…

Reactie #14, gepost door: Peter Oeloff op: 10/30 om 09:16 PM


trt

Reactie #15, gepost door: nihed20 op: 11/07 om 12:14 PM


Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Huiswerkbegeleiding/Bijles in deze tijd van pandemie/ Coronacrisis bij Assadaaka Community
GRATIS NEDERLANDS LEREN TAALWINKEL - ASSADAAKA COMMUNITY
THEMA-LUNCH: “DE VERSLAVENDE WERKING VAN OPOÏDEN.”-22.01.2022
WORKSHOP: VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN!