homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

In #gesprek:  #Politiechef #Frank #Pauw

coo21Frank Pauw is sedert anderhalf jaar politiechef van het Amsterdamse politiekorps. In dit gesprek komt een reeks onderwerpen aan de orde. In het afgelopen jaar is de bevolking wellicht nog nooit zo vaak met de politie in aanraking gekomen. De Politiechef vertelt over zijn ervaringen in het afgelopen jaar heeft beleefd. De Avondklok hebben we nog nooit meegemaakt.

Ook hebben we gezien hoeveel jongeren moeten leiden onder de pandemie en de gevolgen voor hun opleiding en persoonlijk leven.
De demo
op het Museumplein heeft een heel bijzonder karakter. We worden als politie gevraagd om te handhaven, tegelijk moeten we er voor zorgen dat de bevolking niet tegenover ons komt te staan, aldus Pauw.
Volgens een jongerenwerker gedraagt de jeugd van Amsterdam zich doorgaans goed, daar waar veel jongerenwerkers werken zoals in Bos en Lommer of de Kolenkitbuurt. In andere hoofdstedelijke buurten waar minder jeugdwerk of jongerenwerk aanwezig is, komen jongeren vaker in aanraking met de politie. Bijvoorbeeld vanwege rellen.

In Nieuw-West spelen meiden en moeders een belangrijke rol bij het uitoefenen van invloed op jongeren in hun omgeving. Zij moedigen jongeren aan om niet te gaan rellen, maar rustig de lock down door te maken en de avondklok na te leven.

Groepen moeders en oudere meisjes lopen in delen van West surveillance rondes en spreken waar nodig is hangende jeugdigen aan. Hierdoor hoeft de politie niet voor een hardere aanpak te kiezen; de politie hoeft niet te verbaliseren.

Frank Pauw heeft het over twee avonden met rellen gehad in de gehele stad Amsterdam. Deze speelden zich af in de Molukkenstraat en in Middenmeer. Juist daarna waren alle partners van de politie op straat, vaders, moeders, maatschappelijke organisaties. De schaal van de rellen is onvergelijkbaar met die in Rotterdam. De Amsterdamse politie treedt terughoudend en doordacht op waar nodig. De politie voelt zich gesteund door de buurt en de bewoners, dus zijn er nauwelijks confrontaties tussen politie en jongeren geweest. Daarover is Frank Pauw zeer verheugd.

In de eerste lock down kregen jongeren vaak boetes voor het niet naleven van de anderhalve meter afstand, dat is nu in de tweede lock down in Amsterdam een stuk minder. Een ander item waar jongeren wel tegenaan lopen zijn het preventief fouilleren op plaatsen in West en Zuid-Oost. Etnisch profileren blijft een zaak die jongeren erg bezig houdt. Ook de inzet van politiehonden wordt gekritiseerd. Het niet onderzoeken van sterfgevallen na een arrestatie wordt door jongeren gepercipieerd als voldoende reden om het vertrouwen in de politie verloren te hebben. 

De politiebaas legt uit dat de politie in het verleden wel fouten heeft ontkent. Tegenwoordig geeft de politie gewoon toe als er een fout wordt of werd gemaakt. Men legt sneller openhartiger de vinger op de pijnlijke plaats.
Etnisch profileren is fors gedaald omdat de politie nieuwe dienders in de hoofdstad traint en wijs op het belang van onbevoordeeld handelen, het wegnemen van impliciete voordelen jegens bevolkingsgroepen, en het belang van inclusie en diversiteit op de politiewerkvloer.

Volgens de heer Pauw heeft de politie heeft in de toekomst veel nieuwe collega’s nodig en Pauw haalt deze bij voorkeur uit Amsterdam zelf. Dienders worden er dus op gewezen dat toekomstige collega’s steeds vaker van diverse origine zullen moeten zijn.

Een jongerenwerker wijst er op dat veel wijkagenten blond of grijs zijn maar vooral niet bijzonder divers, op dit moment. Ook stelt een jongerenwerker, dat jeugdigen de politie wantrouwen. Jongeren en politie gaan niet samen volgens hem. Jongeren zijn rebels en de politie moet dat tegenhouden.

Groepjes jongeren worden door politiemedewerkers aangesproken maar groepjes hangende ouderen worden ongemoeid gelaten. Frank Pauw antwoordt hierop, dat zijn cijfers aangeven dat jongeren weldegelijk vertrouwen hebben in de hermandad.

Volgens Pauw loopt Amsterdam voorop in politieland als het gaat om diverse en inclusieve werving. Ook is Amsterdam de enige politie-eenheid in het land die diverse kandidaten wil benoemen op middenposities en in hogere functies. Hiervoor zijn inmiddels in Amsterdam ook quota ingesteld bij het wervingsbeleid. Dat is nergens anders. Het streven van het Amsterdamse korps is het om ook het bestand aan wijkagenten diverser en inclusiever te maken.

De politiechef noemt ‘de jeugd’ een ‘hele belangrijke bevolkingsgroep’. Hij is bekend met landelijke cijfers dat het vertrouwen van jongeren in grote steden in de politiekorpsen lager is dan bij jongeren in andere delen van het land. De politie werkt hard aan het effectief uitbannen van etnisch profileren.

Is preventief fouilleren een oplossing voor wapengeweld in de stad? Waarom in Zuid-Oost? Waarom is wijkagent Steven door u in West naar huis gestuurd? Het houdt jeugdigen bezig. Pauw geeft aan dat Steven lid is van het korps, wordt gewaardeerd en de politie gaat met hem op een andere plaats in het korps verder.

Preventief fouilleren is een instrument in relatie tot jongeren in relatie tot het dragen en of gebruiken van wapens. Gericht controleren kan preventief werken volgens de heer Pauw. Een moeder zegt: ‘politie doe iets’.
Eerdaags gaat er een voorstel naar de Gemeenteraad van Amsterdam, waarmee men aselect gaat fouilleren. In het verleden had men nare ervaringen met etnisch profileren bij gerichte controles. Pauw beschrijft een geval waar een man in een pak dat de metro uit komt, niet werd gefouilleerd, maar een jeugdige in andere kleding juist weer wel.

Er komen vijf gebieden in de stad preventief gefouilleerd volgens dit plan. Er worden 23 risicogebieden aangewezen. Daar waar geen jongeren zijn zal minder of niet worden gecontroleerd. Pauw werpt de vraag op om wie ons meer zorgen moeten maken Er komen vijf gebieden in de stad preventief gefouilleerd volgens dit plan. Er worden 23 risicogebieden aangewezen. Daar waar geen jongeren zijn zal minder of niet worden gecontroleerd. Pauw werpt de vraag op om wie ons meer zorgen moeten maken, om jongeren die wapens dragen om wapen dragende bejaarden?

Een jongerenwerker doet de suggestie om meer te gaan rechercheren, in plaats te fouilleren. Ook suggereert deze persoon, dat de politie recherche moet zetten op het medium Telegram, waar online verboden activiteiten plaats zouden hebben volgens hem.

Een jongerenwerkster vraagt in hoeverre ouders achter de voordeur voldoende geïnformeerd worden omtrent maatschappelijke ontwikkelingen. Worden de ouders wel voldoende gevoed? De heer Pauw benadrukt de positieve rol van ouders die hun kinderen netjes opvoeden, sociale controle uit oefenen.

Pauw zegt dat alle potentie thuis zit, om jongeren een fatsoenlijke basis mee te geven in het leven. Het versterken van de gezinsband, het versterken van hulp aan eenoudergezinnen is essentieel. De politie kan dit niet alleen, maar er zijn daarbij meer organisaties nodig als samenwerkingspartners. Dit is een verantwoordelijkheid van de gehele samenleving.

Frank Pauw wil in wijken waar we de toekomst niet zien veel meer wordt ingezet op activiteiten die zich richten op het bundelen van de krachten met het bedrijfsleven om talenten kansen in de Nederlandse maatschappij te bieden. Het Masterplan in Zuid-Oost biedt hierbij veel perspectief. De politie moet het maatschappelijk sluitstuk hierbij zijn, andere partijen moeten kwetsbare wijken tot bloei brengen met onderwijs, educatie, training, stages, verrijkingsprogramma’s voor jongeren en meer.

Een vruchtbaar gesprek met politiechef Frank Pauw. Dankbaar.

Door: #Rabbijn #Simon #Bornstein van Assadaaka Community®

Gepost door ahmed op Thursday, 11 February 2021
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalinkIn verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Uitnodiging: Tweede Kamer Verkiezingen, wat zijn dat?
08 maart Internationale Vrouwendag bij Assadaaka
Assadaaka Community: Herdenking 80 jaar Februaristaking
Valentijnsdag in het OLVG-Oost