homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De eerste dialoogbijeenkomst over “Jezelf kunnen zijn in Oost”

billoniOp donderdag 27 maart 2014 was er bij Assadaaka Community de eerste van de vier dialoogbijeenkomst die in Amsterdam Oost zullen plaats vinden over “Jezelf kunnen zijn in Oost”. Deze bijeenkomst is mede tot stand gekomen door de bundeling van de kracht van de migrantenorganisaties (Assadaaka Community, De Bloem, NOMA, Onze Hoop, Sadhna, OMVA, De Piramide en SAN).

Het was een succes en vruchtbaar bijeenkomst. De zaal was stampvol en de discussie was heel bijzonder. De tolerantie en sociale cohesie was goed ichtbaar. “Jezelf kunnen zijn in Oost” is gericht op het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit bij migrantenorganisaties in Oost.

Dit was het programma:

19:30 uur ontvangst koffie/thee en koekjes

Rahma el Hannoufi, de avondvoorzitter

Sprekers:

Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka Community / deskundig in de multiculturalisatie

Kamal Amor Sekkat, Antropoloog

Emir Belatoui, directeur van de Stichting Secret Garden – Deze organisatie komt op voor de belangen van LHBT(Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders)

Afifa Tadmine, voorzitter (vrouwen organisatie) de Bloem

Hier onder leest u verder de toespraak van Ahmed El Mesri.

Dialoogbijeenkomst ‘Jezelf kunnen zijn in Oost’ 27 maart 2014

Dames en heren, van harte welkom op deze bijeenkomst. Ik ben Ahmed El esri, oprichter en voorzitter van de multiculturele organisatie Assadaaka die ich al meer dan twintig jaar inzet voor emancipatie, tolerantie en acceptatie an groepen burgers onderling binnen onze samenleving.

Assadaaka richt zich op sociale cohesie binnen de buurten; op onderlinge riendschap tussen migranten en niet-migranten; op emancipatie van vrouwen en homoseksuelen binnen de Amsterdamse samenleving; en op onderlinge samenwerking waar het gaat om maatschappelijke vraagstukken die ons als buurtgenoten allemaal aangaan. Wij organiseren debatten, geven voorlichting en houden spreekuren.

Maar daar wil ik het nu niet met jullie over hebben.

Vandaag gaan we het hebben over het thema ‘Jezelf kunnen zijn in Oost’. Wat etekent dat? Dat betekent letterlijk dat we met elkaar willen dat er in Oost en atmosfeer heerst waarbij iedereen het gevoel heeft dat hij of zij zichzelf an zijn – ongeacht afkomst, culturele achtergrond, geloof, leeftijd, pleiding, huidskleur, seksuele voorkeur, met of zonder beperking, of welke ndere scheidslijn er ook maar te bedenken valt om mensen zich ‘anders dan de est’ te laten voelen.

Onze bijeenkomst van vandaag staat in het teken van dialoog over bewustwording en acceptatie van seksuele diversiteit en homo-emancipatie en het bevorderen van tolerantie over en weer. Het is belangrijk voor onze samenleving als geheel en voor alle mensen die met dit onderwerp te maken hebben, dat er in alle openheid over gesproken kan worden. Het is nodig dat voorlichting op scholen, in buurtcentra en zelforganisaties verder wordt uitgebreid en dat de discussie onder ouders van etnische minderheden verder op gang wordt gebracht.

Maar voordat we in dialoog gaan wil ik dit onderwerp in een groter kader plaatsen.

Onlangs is de Marokkaanse gemeenschap opgeschrikt, en niet alleen die, maar ele, vele Nederlanders met ons, door de opruiende woorden van de heer Wilders, waarmee hij de aanwezige partijgenoten van de PVV in de mond legde dat ze zouden instemmen met zijn wens om ‘minder Marokkanen’ te gaan ‘regelen’.

Dat is niet alleen een voorbeeld van een ‘ongelukkige woordkeus’ zoals het ater door anderen nog is geprobeerd min of meer goed te praten, door te zeggen dat hij het criminele deel van de Marokkaanse gemeenschap bedoelde. Van een politicus in een democratische rechtsstaat mag je en móét je als burger erwachten dat hij zijn woordgebruik welbewust en weldoordacht kiest. Als dit an daarvan het resultaat is, dan is dat een regelrechte, weldoordachte klap in et gezicht van een groep mensen binnen onze samenleving en van onze
democratie. Dan kies je niet voor het oplossen van verschillen en conflicten, an sluit je mensen welbewust buiten de gemeenschap. Met alle gevolgen van ien. Want hoe leg je dit uit aan de vele Marokkaanse mannen en vrouwen, en aan hun kinderen, die hier een eerlijk bestaan hebben opgebouwd en met al hun inzet meebouwen aan onze multiculturele samenleving?

Mijn antwoord is: dat valt niet uit te leggen! Het is gewoon fout en abject. En of je nou wil of niet: het doet denken aan een eerdere leider die er ook een gewoonte van maakte bevolkingsgroepen uit te sluiten. En we weten allemaal waar dat toe heeft geleid.

Laten we een les trekken uit het optreden van deze man! Zie hoe makkelijk et is om vanuit voor-oordelen en wat genoemd wordt het ‘onderbuikgevoel’, naar andere mensen te kijken en ze over één kam te scheren. Zie hoe makkelijk het is om in te spelen op gevoelens van angst voor het onbekende en dan te scoren met kreten. Zie hoe makkelijk het is om mensen in te delen in groepen en ze vervolgens als groep in z’n geheel weg te zetten.

Laten we hiervan leren om niet hetzelfde te doen met onze eigen ooroordelen! Laten we niet hetzelfde doen met het veroordelen van mensen anuit onwetendheid en angst en vanuit de scheidslijnen die we zelf hebben angebracht in ons denken en in ons taalgebruik. Scheidslijnen die door mensen ijn bedacht. Want er is één ding dat we allemaal gemeen hebben, hoe erschillend we verder ook zijn: we zijn allemaal mensen en we verlangen llemaal naar erkenning en liefde en naar een plek onder de zon.

En tegelijkertijd heb ik nieuws voor u: Iedereen is anders! Echt iederéén! at is de prachtige, wonderlijke werkelijkheid van deze wereld en van dit leven at we hebben gekregen. Dat is natuurlijk geen echt nieuws, want dat wist u al ang! En toch, toch blijkt het telkens weer nodig om die beide aspecten van ons ens-zijn te benadrukken: dat we allemaal mens zijn, èn dat we allemaal
verschillen. Zolang we dat helemaal begrijpen en werkelijk bevatten, kunnen we nszelf blijven en de ander zichzelf laten zijn.

Ik hoorde laatst een bekende Nederlander een citaat aanhalen: ´Nobody is orn a racist´, ofwel: Niemand wordt als racist geboren. Racisten worden emáákt. Door de groepen en leiders waar ze naar luisteren. En soms worden die boodschappen teruggebracht naar teksten van geloof en religie. Dan zegt men ‘Het staat in de…´ vult u maar in: de Bijbel, de Koran, enzovoort.

Ik geloof, en velen met mij, dat de kernboodschap van die heilige boeken ooit kan zijn dat je anderen moet afwijzen en buitensluiten, maar dat je juist et lef moet hebben om de ander te ont-moeten in zijn of haar anders zijn. En aarbij vooral niet vergeten een open mind en open hart te blijven houden naar ie ander.

Of, zoals ik eens ergens las: ‘We kunnen onze goedheid niet afmeten aan wat e niet doen. Aan wat we weerstaan en afwijzen. En aan wie we buitensluiten. Ik enk dat we onze goedheid moeten afmeten aan wat we omarmen, aan wat we scheppen. En aan wie we verwelkomen.’

Het moge duidelijk zijn dat ik hierbij niet refereer aan één groep mensen, aar aan alle ‘groepen’ mensen binnen onze samenleving die hier hun plek hebben en hun eigen leven leiden – van welke afkomst, seksuele voorkeur, kleur, geaardheid, geloofsrichting of wat dan ook! Mensen, heb ik het over. U, ik, wij. Mensen. Die allemaal verschillen van elkaar en allemaal een andere uitdaging in het leven hebben. Laten we samen zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn in Oost.

Daar staan wij voor!

Dank u.

Voor meer informatie: Assadaaka Community
Tel. 020-7525131 (06-47440672) of via email: .(JavaScript must be enabled to view this email address) - http://www.assadaaka.nl

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door stadsdeel Oost en ondersteund door Connecting Differences.

Gepost door kamal op Saturday, 29 March 2014
Share |
Agenda • (0) CommentaarPermalinkIn verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Liefde kent geen grenzen of labels
Verkiezingsbijeenkomst bij Assadaaka Community (het Europees Parlement)
Zondag 12 mei 2024 viering Moederdag
Doneer voor het Offerfeest (Eid Al-Adha) 2024 aan de arme Amsterdammers!