homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

De broodnodige broodverbeteraar

Broodverbeteraar valt binnen dezelfde categorie als wereldverbeteraar en we weten allemaal wat daar de resultaten van zijn tot nu toe:  dikke vette voedseloorlogen doordesemd van legio slachtoffers die lijden aan een mogelijke vorm van het langdurig doorzinderende PTTS - syndroom - voor de kenner: het dagelijkse korte lontje!

In het weekeinde tracteer ik mijzelf regelmatig op een Volkskrant. En dan op zondagmorgen, aan de grote en vooral lange houten keukentafel, waarvan het blad nodig geschuurd moet worden, consumeer ik de nieuwsgaartjes en pik ik als eerste de kleintjes eruit. Zo viel mijn oog vanochtend op een klein artikeltje op pagina 17 van de rubriek Groen&Geld over de broodverbeteraar in tarwebrood. Klinkt als ... chemisch en slecht voor het interne millieu van de mens. Maar wie daarover zeurt, krijgt in ieder geval op de beter betaalde werkplek geen beurt!

Onze dagelijkse broodverbeteraar is dus volgens het overgrote deel van de Nederlandse bakkers broodnodig en de broodverbeteraarlobby heeft dan ook - na hoeveel sneetjes weet niemand meer -  E nummers losgeweekt, zodat naar de rechter rennen bij nare broodverbeteraaraandoeningen, ten gevolge van giftige stoffen, geen zin heeft. De E nummers zijn goedgekeurd en er is in Nederland geen rechter die daar tegenin durft te gaan met een moreel verantwoord oordeel! Dit illustreert tegelijkertijd hoe wij burgers van dit land in de broodnodige maling worden genomen. Door wie eigenlijk? Begin maar gerust bij jezelf, dat is wel zo kosher en je mag bovendien ten aanzien van de overheid alles zeggen, behalve dat zij het welzijn van de burger hebben verkwanseld aan een stelletje beurswaardige en bovendien nog giftige broodverbeteraars ook, om zo de broodnodige graaicultuur, - google vraagt ‘did yo mean agriculture? ’ -  in ons land op peil te houden.

Ho ho, wat schrijf ik toch allemaal? Eten wij brood waar gif in zit? Oeps, als dat maar niet fout afloopt met mij en ik maandagmorgen voor dag en dauw uit mijn bedstee wordt gelicht door leden van de broodverbeteraarpolitie die met zelfgebakken pistolen voor de deur staan. Maar gelukkig zover zal het niet komen. Ik schuil met name, zoals het de ware columnist eigen is,  achter diverse klikbronnen en de schrijver van het artikel, geplaatst in de Volkskrant en waarin duidelijk staat geschreven:

Tarwe heeft snel last van schimmels en moet daarom bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen (biologische tarwe niet).

Gemakshalve googel ik de chemische bestrijdingsmiddelen en voor diegenen die geen sterke maag hebben, dan wel hypochondrisch van aard zijn, adviseer ik deze klikbeurt over te slaan. De toelaatbaarheid van het gif in relatie tot onze volksgezondheid - wat is dat eigenlijk? -  wordt voor ons in de gaten gehouden door het CTB-Wageningen met de heer dr. D.K.J. Tommel (1942) in de hoofdrol als voorzitter. Om even aan te geven hoe druk deze dr.Tommel is, en de vraag rijst dan ook in hoeverre hij nog redelijk over ons dagelijkse welzijn kan waken, geef ik u beste lezer een overzicht van de nevenfuncties van deze broodverbeteraarkapitein, op de valreep dat wel, maar het stuk moet ééns ten einde komen en u kunt aansluitend zelf kiezen of de dagelijkse broodverbeteraar bij u nog in huis mag komen:

Voorzitter Stichting Spaar het Klimaat, voorzitter Platform Bio-Energie, voorzitter Raad van Commissarissen Woningbeheer, voorzitter Raad van Commissarissen Stedelijk Belang, lid Raad van Commissarissen Holding Nieuwenhuis Rijssen, plv. voorzitter van de Commissie voor de MER, voorzitter van het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, voorzitter van de Technische Commissie Bodembeweging, voorzitter van de Adviescommissie Taakstellingen en Flankerend Beleid Beton- en Metselzand Voorziening, voorzitter van de Raad van Toezicht van COM-Wonen, voorzitter van Vastgoed Belang en ondernemer, voorzitter van de Stichting ‘Slim met Gas’, voorzitter van het Platform ‘Bewoners en Duurzaam Bouwen’, lid van het bestuur van de Stichting Administratiekantoor Quintis Holding, voorzitter bestuur Maatschappelijke Locatie Ontwikkeling (MLO).
Goedgekeurd door de Vrouwen van nu?
Column Tess
Photo Tess

 

Gepost door Tess Jungblut op Sunday, 21 September 2008
Share |
Cafe • (16) CommentaarPermalinkDick Tommel heeft ook zijn best gedaan.

Reactie #1, gepost door: marco - Rotterdam op: 09/21 om 10:19 AM


Absoluut Marco, een mens heeft ook altijd meerdere kanten, maar dat van die chemische bestrijdingsmiddelen die ook in de broodverbeteraar gaan, dat neem ik hem toch enigszins kwalijk!

Het is ook bijzonder dat een man die zich dan inzet voor de vriendschap van mensen onderling, zich zo laat gaan op het gebied van voedselbereiding. Dat stelt het andere dan ook in een ander daglicht, moesten ze in die DDR ook aan de broodverbeteraar soms? wink

Reactie #2, gepost door: Tess op: 09/21 om 10:44 AM


Ik vermoed dat de bovengenoemde schimmelbestrijdingsmiddelen over het nog ongeoogste veld gaan. De term broodverbetermiddel wordt nogal ruim gehanteerd. Dus als broodverbeteraar iets anders is dan de basisingredienten water, meel, rijsmiddel, evt zout, dan zou het ook meelverbeteraar kunnen betreffen, zie helemaal onderaan de lijst.

Reactie #3, gepost door: marco - Rotterdam op: 09/21 om 11:25 AM


Tarwe heeft snel last van schimmels en moet daarom bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen (biologische tarwe niet).

Dit is een intigrerende zin die nogal wat vragen opwerpt.

Overigens ik eet biologisch brood en mijn brood schimmelt niet. Ik leg het wel in de koelkast ... misschien is dat een optie als alternatief voor bestrijdingsmiddelen, waarvan niet met zekerheid kan worden gesteld dat ze niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid op de langere termijn.

Het is niet te hopen dat er ooit op brood komt te staan van niet biologische makelei: dit product is schadelijk voor uw gezondheid, het tast uw teelballenproductie aan of iets dergelijks.

Reactie #4, gepost door: Tess op: 09/21 om 12:58 PM


Geef mijn maar een ambachtelijk gebakken krentebroodje

Reactie #5, gepost door: Jan Hollander op: 09/21 om 06:17 PM


@ jan

Met broodverbeteraar?

Reactie #6, gepost door: Tess op: 09/21 om 06:47 PM


Ben ik dan de enige hier op zeeburg.nu die het ongezonde aspekt van de gangbare broodverbeteraar erkent?

Reactie #7, gepost door: Tess op: 09/21 om 06:48 PM


Blijkbaar ...  cool smirk

Reactie #8, gepost door: Tess op: 09/21 om 10:14 PM


@ Jan

Als brood met die smaakverbeteraar nog beter wordt, heb ik er niks op tegen.

Smaakverbeteraar is bijvoorbeeld vitamine c en ook varkenshaar. Nu begrijp je ook waarom er bakkers zijn waar alleen maar moslims en joden gaan kopen! Die mogen namelijk niks van het varken consumeren (en terecht, een varken is niet om opgegeten te worden. Het was ooit eens een zeer gewaardeerd huisdier. Zoals de kat en hond bij ons.)

Het vervelende uiteraard is dat niet alles op de verpakking staat. Dat is op zich schandalig en niet wettelijk, dus strafbaar. Maar goed de consument, waarvan jij er kennelijk eentje bent, neemt het niet zo nauw met hetgeen hij consumeert. Dus waarom zuo een fabrikant dit doen, wier eerste opdracht is zoveel mogelijk winst te maken. Hij zal jou dankbaar zijn wannneer hij naar de beurs kan en aansluitend dividend opeist wink

Smakelijk eten!

Reactie #9, gepost door: Tess op: 09/22 om 08:43 AM


Een citaatje ter ondersteuning van het varkenshaarverhaal in de broodverbeteraar:

Na enig Googlen bleek dat Broodverbeteraar dient om de structuur van brood te verbeteren. Vaak bestaat het uit vitamine C of aminozuren. De broodverbeteraar in de gewraakte broodjes is E920: L-Cysteïne, “Een essentieel aminozuur, een onderdeel van alle eiwitten (essentieel houdt in dat we het nodig hebben voor ons lichaam). Verkregen uit diverse eiwitten, waaronder dierlijke eiwitten en haren.??? En verderop: “E920 kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waarbij varkens niet uitgesloten zijn. Het dient dus vermeden te worden door Moslims, Joden, Hindoes en veganisten.???
Je moet dus goed oppassen ook.Bij mij overheerste overigens een zekere teleurstelling toen bleek dat het magisch klinkende broodverbeteraar weinig meer was dan gemalen varkenshaar.
Broodverbeteraar is dus een eiwit of vitamine. Op het ingrediëntenlijstje van mijn broodje is het volgens mij echter vooral een narratief begrip, in tegenstelling tot de andere ingrediënten.Een narratief begrip, meestal zijn het zinnen of verhalen, verwijst naar een begin van een situatie vanuit een achterafperspectief. Danto’s meest geijkte voorbeeld is “de 30-jarige oorlog begon in 1618???. Deze mededeling gaat over het begin van de oorlog, maar kan pas worden uitgesproken na afloop, omdat anders niet gesproken kan worden over een 30-jarige oorlog. Een narratief, ofwel een verhaal met deze structuur, kan pas worden geschreven als alle gebeurtenissen die ermee te maken hebben voorbij zijn. Er wordt een representatie, een beeld dat de gebeurtenissen in een bepaalde structuur plaatst, gemaakt.
De term broodverbeteraar is narratief, omdat het in één woord suggereert dat het eerst een brood van matige kwaliteit was, en is verbetert tot een goed brood. Er zit dus een verhaal in het ingrediëntenlijstje, in dit ene woord.Daarbij ontleent het zijn naam aan het doel waarvoor het is toegevoegd, waardoor het mijns inziens een simpel ingrediëntenlijstje een onverwacht hoog retorisch gehalte bezorgt.


Bron: http://anderongeriefjwtamminga.blogspot.com/2007/08/de-retorica-van-belegde-broodjes.html

Reactie #10, gepost door: Tess op: 09/22 om 09:04 AM


En als je dan varkensharen als broodverbeteraar in het brood stop en die varkens hebben weer van dat met chemicaliën bespoten voedsel gegeten, nu dan hoef ik jou niet te vertellen wat je dan binenkrijgt! Varkensharen met chemische bestrijdingsmiddelen.

En het verhaalje is rond!
cool smirk

Niet dat ik er trots op ben Jan, ik vind het heel erg, maar ik kan er niets aan doen, behalve dan biologisch brood open.

Groetjes Tess


ps: Oei ... en hoe moet dat nu met de mensen die niet joods, moslim, maar wel vegetarisch zijn?

Reactie #11, gepost door: Tess op: 09/22 om 09:13 AM


Jammer dat mensen zo slecht lezen af en toe. Bijna alles wat tussen mijn vorige commentaar en deze staat werd al van tafel geveegd met de door mij verstrekte link.

‘Broodverbeteraars’ zijn ingrediënten in brood die niet meel, water, zout en rijsmiddel zijn. Dat kan suiker zijn, melk, maar ook varkenshaar extract blijkbaar. Dropeters ga lekker op een bot lopen knauwen. Toe te voegen valt nog dat bovenstaande krentenbollen allesbehalve ambachtelijk en waarschijnlijk heel vies zijn, en bevat rozijnen ipv krenten.
Een brood dat echt lekker smaakt hoeft niet zonder broodverbetermiddel te zijn gebakken, maar vaak zijn die middelen toegevoegd om het produktieproces te vergemakkelijken ipv de smaak te verbeteren. Goede ingrediënten zorgen voor de goede smaak. Bak zelf eens een brood als je er geen verstand van hebt. De meeste mensen zijn echter gewend aan varkensvoer, kijk maar wat voor kleurig verpakte shit je al vele jaren allemaal kan kopen in de supermarkt. Pas zo onlangs zijn ze brood aan het afbakken geslagen in supermarkten, terwijl dan blijkbaar mensen al jaren dat niet te vreten rubber voor ‘brood’ hebben aangezien. Toch is afgebakken brood nog steeds niet ambachtelijk gebakken brood, maar zolang de ingredienten maar kloppen maakt dat niet veel uit.

Reactie #12, gepost door: marco - Rotterdam op: 09/26 om 08:43 AM


Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dat brood niet lekker vindt. Ik bak al een flinke tijd mijn eigen brood en ben daar alleen mee gestopt omdat ik bij meer dan 28 graden op mijn kamer geen oven aan wil hebben. Brood is papier. Dat in de supermarkt dan tenminste. Of er nu E920 in zit of niet.

Reactie #13, gepost door: ZaZkia op: 09/26 om 06:54 PM


Toch wel een wakkerschudder voor mij,dat verhaal over broodverbeteraar en varkenshaar

Ik ben dan ook even ten vrage gegaan bij een bekende van mij die bakker is.En wel bij de zogeheten beste volkoren bakker van Nederland.
Die nota bene in Amsterdam Oost zit.

Die kennis had mij juiste enkele weken geleden in het buurtcafe,onder het genot van een Spa watertje ,verteld en overtuigd over zijn werk en de ambachtelijke manier van brood maken op zijn werkplek.Een verhaal welke mij meteen naar de bakkerij heeft doen snellen,om de diverse broodsoorten en andere versnaperingen meteen aan te schaffen.Maar met ogen iets groter als mijn maag.Brood,appelkoek,mueslibollen,rozijnenbrood,heerlijk trouwens.

Ik richte mij dan ook tot hem met de rechtstreekse vraag “gebruiken jullie ook
van die broodverbeteraars”? Waarop direct,maar wel met verbaasde blik over mijn voor hem toch wel vak gerichte vraag, met een groot en resuluut NEE ten antwoord kwam.

Ik zei “dat is toch wat zeg, wat ze allemaal in ons dagelijks brood flikkeren” En dat weet je als consument gewoon niet.ook de moslims die hiervan onwetend zijn.

Hij vertelde dat er veel Moslims inmiddels al de weg naar hun bakkerij hadden gevonden…die het dus wel wisten.

Dus voor de geintresseerden,en zonder de bedoeling reclame te maken.Ik heb er geen aandelen in.

http://www.volkorenbrood.nl/html_nw/winnaar.html

Reactie #14, gepost door: Anneke op: 10/12 om 12:45 AM


Wat t is, Anneke, die broodverbetermiddelen zitten in de supermarktpulp die de meeste mensen wegverorberen. Ik denk dat een bakker ook geen brood van de supermarkt zou halen.
Je kent het wel, dat supermarkt"brood” dat zo dun is als papier, ruikt naar papier, smaakt naar papier, en de kleur heeft van karton.
In processed food kun je zo ongeveer alles gooien, de mensen kopen het toch wel, als het maar goedkoop is. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.
Alles wat de Keuringsdienst van Waarde in al zijn uitzendingen heeft laten zien, is dat je als consument van supermarktvoer continu bedrogen wordt.
De kipsate is van kalkoen. Babytoetjes hebben meer suiker dan suiker. Zeezout komt uit grotten. Bronwater komt uit dezelfde grond als kraanwater, kaas is meel, spruitjes zijn geel, chocolade komt van slaven, maar goedkoop is het wel.
Wie zei dat ignorance een bliss is?

Reactie #15, gepost door: ZaZkia op: 10/12 om 11:41 AM


Ben vandaag begonnen aan de biologische knekkebreud, zonder breudverbeteraar. Hoorde namelijk dan je van brood toch wel uit gaat dijen zo na de vijftig+. Het knekken bij het consuminderen van het knekkebreud is ook beter voor je tanden: deze worden namelijk gereinigd tijdens het eten ervan.

Ben benieuwd, laat het nog weten.  rolleyes

Reactie #16, gepost door: Tess op: 05/17 om 01:02 AM


In verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
itnodiging – Een bijeenkomst over Monogamie en Polygamie
Actie-Armoede daar kies je niet voor – ‘Steun voor Elkaar’.
Migranten en ouderenzorg in Nederland
Oproep door Assadaaka Community - Geef uw cliënten goed advies!