Sinds een week is het herfst. Maar nog steeds is het warm en zonnig.
Als ik terugkijk op de berichten deze zomer, dan denk ik grimlachend terug aan de berichten over insectenplagen op IJburg.
Nu kan ik daar makkelijk over grijnzen, want ik woon niet op IJburg, maar zogauw ik ook maar het geluid van ??n enkele mug in mijn slaapkamer hoor, gaat de klamboe om het bed.
Maar het was natuurlijk te voorspellen, die insectenplaag.
Iedereen die voor de bouw van IJburg wel eens over de Diemerzeedijk wandelde, of over de strekdam bij het Zeeburgereiland, wist hoe insecten genieten van de combinatie water en warmte. En IJburg in opbouw is vooral een betonnen woestijn, zonder bomen. Dus ook zonder plaatsen voor vogels om zich te nestelen. En vogels zijn nu eenmaal de grootste insectenverdelgers.
Enige tijd geleden vertelde de projectleider van het Projectbureau IJburg dat er juist van het begin af aan was gedacht aan vogels. Speciale dakpannen waaronder vogels konden nestelen, nestkastjes, onder meer speciaal voor zwaluwen ?de actiefste insecteneters die er zijn. Maar helaas, de corporaties en projectontwikkelaars wilden er niet aan. Alleen maar overbodige luxe. Een enkel huizenblok waarbij de bewoners zelf nauw betrokken zijn geweest bij de bouw biedt nu wel nestgelegenheid.
Maar overigens blijft IJburg een hof van Eden voor insecten.
Natuurlijk hoeven we ons in Zeeburg geen zorgen te maken over het groen in de buurt. Tenslotte hebben wij een Dagelijks Bestuur met onder meer GroenLinks en de PvdA. Partijen die zeggen hart te hebben voor het groen.
Alleen heb je dan ook nog de Javastraat. Vanouds niet alleen een leuke winkelstraat, maar een straat die een groot deel van zijn sfeer haalt uit de grote groene bomen, onder meer Iepen, die de straat overhuiven. Als je onder het spoor de Indische Buurt binnenkomt is deze mooie groene laan een sfeervolle intree.
Maar de bomen moeten weg. Ze moeten allemaal gekapt worden.
De Javastraat wordt opnieuw ingericht. Omdat in deze straat auto?s en fietsers op dezelfde rijbaan in beide richtingen rijden is het hier vaak gevaarlijk, vooral voor fietsers en voetgangers. Daarom is de afgelopen jaren gekeken naar een aantal nieuwe opties om de straat veiliger te maken. Alleen, wat schetst onze verbazing, uit de vier opties die er lagen wordt de optie met de weidse naam ?Wereldpassage? gekozen. En in dit model rijden fietsers nog steeds in een smalle straat in beide richtingen. De straat zal met veel geld worden opgeknapt, maar veiliger zal het er niet op worden.
Maar wel moeten in dit model Wereldpassage alle bomen gekapt worden.
Later komen er andere bomen voor in de plaats. Maar dit worden geen mooie grote bomen meer, maar bomen met een kleine, smalle kruin. In plaats van Iepen wilde de toenmalig verantwoordelijke wethouder Jan Hoek er wat ?leuke bomen? voor in de plaats.
Bewoners van de Javastraat zijn daarom ook al ongerust. Die kleine, ?leuke? bomen met een smalle kruin zijn natuurlijk een minder goede bescherming tegen de stank en het geluidsoverlast van de winkelstraat. Het wonen zal een stuk minder rustig worden in de Javastraat.
Bovendien bieden deze bomen ook geen plaats aan vogels om in te nestelen. In ieder geval is dat goed nieuws voor de insecten in de buurt.
Wat is de overeenkomst tussen insecten en bestuurders van Zeeburg? Ze houden beiden niet van vogels?.
Mark van Dongen