homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ASSADAAKA VIERT MAROKKAANSE ISTIQLAL

za2In opperbeste stemming vierde de Assadaaka Community de Marokkaanse Onafhankelijkheidsdag op zondag 21 november. De Community kwam goed gemutst bijeen voor een feestelijk en ook plechtig programma in het Vriendschapshuis. Oude bekenden ontmoetten elkaar weer na de periode van lockdowns en andere covid preventieve maatregelen de afgelopen twee jaren. Het was een vrolijk weerzien.

De poorten van het Vriendschapshuis werden voor de gelegenheid wijd geopend. Door het kleine kernteam van Vertrouwenspersonen was de zaal op de vrijdagmiddag reeds in gereedheid gebracht. Een fraaie opstelling, die nadrukkelijk rekening hield met de 1,5 meter afstand die men tegenwoordig in acht moet nemen als preventieve maatregel vanwege bijzondere tijdsomstandigheden. Vier personen konden plaats nemen aan één van de vijf tafels in de zaal.

Een aantal dames hadden zich zegenrijk ingespannen bij de voorbereiding van de culinaire aspecten van de feestelijke bijeenkomst. Zij hadden thuis loempia’s, gevulde koekjes, baksels, zoetigheden en ander voedzaams bereid. Het buffet was rijk en divers voorzien.

Met een vriendelijk woord werden de gasten één voor één hartelijk ontvangen door gastvrouw Roos Oujda. Zij nam samen met de geestelijk verzorger de jassen van de gasten aan en wees hen charmant een zitplaats aan, aan één van de tafels.

Speciaal voor de viering van Al-Istiqlal was de zaal aangekleed met Marokkaanse banieren langs de wanden, een enorme Nederlandse vlag en een fraai, levensgroot portret van de Koning van Marokko, moge de Eeuwige hem een lang en gezond leven schenken.

De gasten werd vriendelijk een kopje thee of koffie naar believen aangeboden. Even rustig genieten van een fijn tafelgesprek, kennismakingen en gelegenheid tot ontspannen netwerken.

Uiteindelijk ving het programma na een halfuurtje inloop, aan om 16.25 uur. De deur van het Vriendschapshuis werd gesloten toen het maximum aantal gasten in de zaal een zitplaats gevonden hadden.

Onder de eregasten was Zijne Excellentie Mohamed Moutaoukel, de Consul-Generaal van het Koninkrijk Marokko in Amsterdam. Daarnaast waren leden van de directies van het Marokkaanse bankwezen en leidende vertegenwoordigers van de culturele organisaties aanwezig. Allen tekenden zij de aanwezigheidslijst. De gasten kwamen uit alle delen van het land naar de Polderweg.

Voor aanvang van het programma werden de huisregels van de Assadaaka Community vriendelijk onder de aandacht van het verzamelde publiek gebracht: Assadaaka is een zorg- en welzijnsinstelling dus is het maken van foto’s in het Vriendschapshuis verboden gelet op de sociale veiligheid. Telefoons uit en het naleven van de 1,5 meter afstand maatregel werden actief gehandhaafd.

De Assadaaka Community had vooraf aan de bijeenkomst een eigen fotograaf aangewezen, zodat bezoekers zich niet hoefden te verdringen om foto’s te maken. Aan de deur van het gebouw werd door medewerkers van de Gemeente Amsterdam gevraagd naar de QR-codes van bezoekers. Dit bracht op prettige wijze een rustig, veilig en plezierig verloop van de samenkomst.

De gasten hadden zich voor de feestelijke viering stijlvol gekleed. De avond-kleding-stijl van leden van de Marokkaanse gemeenschap is anders dan bij feestelijkheden van andere Nederlanders. Dames komen in de meest fraaie avondjurken of prachtig geborduurde kaftans. De heren in zeer goed verzorgde kostuums. Menige dame en menig heer was voorzien van een zeer welriekend parfum.

Het programma van het middagdeel werd geopend met een fraaie toespraak door voorzitter Ahmed El Mesri voorgedragen in het Nederlands, die alle gasten van ver en van nabij gekomen, van harte verwelkomde. Een krachtig betoog over de Marokkaanse onafhankelijkheid volgde.

Hierna nam Roos Oujda als gastvrouwe van de samenkomst het woord. Zij richtte een uitstekend geformuleerde toespraak tot de toehoorders. Zij sprak over de rol van de Marokkaanse monarchen bij het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1956 van de Franse aanwezigheid in de Maghreb.

De gastvrouwe sprak gepassioneerd in het Arabisch – haar moedertaal – over de rol van wijlen Koning Mohamed V, moge zijn aandenken tot zegen zijn. Zijn rol als vader des vaderlands van Marokko, zijn rol als bewaarder van de nationale eenheid, als beschermer van het territorium van het Koninkrijk en de bijdrage van de Joodse gemeenschap aan Marokko. De spreekster benadrukte de culturele diversiteit van de Marokkaanse samenleving, ook in Marokko.

Geestelijk verzorger rabbijn Simon Bornstein prees de ontwikkelingen van de Marokkaanse economie, de opbouw van fysieke infrastructuur, de bouw van duurzame energiebronnen als zonneweides, de positieve resultaten van de nationale economie en beschreef de opbouw van nationale opleidingsinstituten voor ingenieurs en architecten.

Consul-Generaal Mohamed Moutaouakel richtte zijn woorden tot de oren van een hongerig publiek.  Hij prees de resultaten van ontwikkelingen die de onafhankelijkheid van Marokko mogelijk maakten en ook thans mogelijk maken. Toen de klok met de islamitische gebedsoproep afging, zweeg de consul respectvol enige minuten die het gebed normaal duren zou.

Na de bijdrage van de Consul maakte deze van de gelegenheid gebruik om een boekgeschenk aan te bieden aan Roos Oujda, Ahmed El Mesri, Nagwa Rasoul, Simon Bornstein en enige andere prominente vrijwilligers van Assadaaka. Dankbaar namen genoemden dit geschenk ontvangst.

Tijdens de High Tea werd gepauzeerd gedurende vijftien minuten. Een versnapering werd door de organisatie aangeboden. Na de pauze volgde een ceremonie waarbij de heer Mousid, een vechtsporter en een sportschoolhpouder, een CERTIFICAAT VAN WAARDERING ontving.

Voorzitter Ahmed El Mesri prees de decennia lange sportcarrière van de heer Mousid. Beroemde Nederlandse vechtsporters werden door de laureaat opgeleid. Nu nog worden deze pupillen Europees Kampioen in hun respectievelijke disciplines.

De heer Mousid was tot tranen geroerd en sprak geëmotioneerd een kort dankwoord uit. “Wij zijn het die voor de Marokkaanse gemeenschap letterlijk alle klappen wereldwijd opvingen, die de naam van Marokko wereldwijd bekendheid gaven door deelname aan kampioenschappen. Wij halen de jongeren van de straat, wij bieden jonge talenten kansen, wij bieden hen de mogelijkheid om op te groeien en tot bloei te komen als eerzame burgers in Nederland.”

Staande werd het Marokkaanse volkslied gespeeld, waarmee aanwezigen uiting gaven aan hun warme gevoelens. Door persoonlijkheden vanuit de gemeenschap voor het voetlicht te plaatsen, geeft de Assadaaka Community uiting aan waardering, dankbaarheid en erkenning jegens deze rolmodellen voor onze jongeren.

De sfeer werd verhoogd nadat een professionele zanger diverse toepasselijke liederen inzette, die door het publiek enthousiast werden meegezongen. Anders dan in voorgaande jaren werd er in 2021 niet gedanst, een preventieve maatregel in het kader van de pandemie. Echter ook op ieders stoel werd geestdriftig mee bewogen, handen klappend werden de melodieën begeleid. De aanwezigen werden duidelijk geraakt door de stem en voordracht van de vocale kunstenaar. Mooi om te zien.

De Assadaaka Community dankt haar vrijwilligersteam van harte en kijkt zeer tevreden terug op een uitzonderlijk geslaagde avond, dankbare bezoekers en een warme, haast intieme viering van Al Istiqlal.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

z3

x5

v2

Gepost door ahmed op Wednesday, 24 November 2021
Share |
Cafe • (0) CommentaarPermalinkIn verband met hevige spamoverlast is het alleen mogelijk om te reageren als lid. Lid worden kan via deze link of de knop bovenaan de pagina. Inloggen kan door hier te klikken Lidmaatschap is vrij van spam en nieuwsbrieven. Onze excuses voor het ongemak.


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Contact
Wie zijn wij?
Voorpagina
Politiek
Agenda
Cafe
Columns
Dossiers

Agenda

11 juli 2008 Yacht en Robodocks
17-8-2008 Spektakel op IJburg
17-6-2008 Miracle Fortress live
5de Iftar Thema: sexuele diversiteit en religie Iftar/Debat
6de Iftar bij Assadaaka (Open Huis)
7de IFTAR BIJ ASSADAAKA 2008 - Brede viering Internationale Dag voor de Vrede, 21 september 2008
2/10/2008 Dag van de geweldloosheid
Gratis advocatenspreekuur voor mensen met een minimumuitkering

Recent Commentaar

Van saibismalgand 'Kerst- en nieuwjaarsgroet 2015'.
Van lpzywe 'Dialoog ontbijt over/met Migranten ouderen en hun geliefden.'.
Van ztcrkdn 'Migranten en ouderenzorg in Nederland'.
Van eclvrjmc 'Bewustwording medische Ethiek'.
Van wfupyjkqlio 'Week van Respect'.
Van ocbnrtjie 'Amsterdam Openspreekuren: NMI - Nederlands Migratie Instituut'.
Van aoeqyfcb '“Een gratis dagje onder de Marokkaanse zon: Dit is jouw kans!”'.
Van ofdyeerkdo 'Uitnodigin​g slotconfer​entie woensdag 11 juni 18.30-21.3​0 uur Jezelf kunnen zijn'.
Van klrkatdp 'Workshop ‘Naambordjes maken’'.
Van ftutawd 'Ik geloof nog steeds voor vrede in de wereld!'.

Maandelijkse Archieven

October 2013
August 2013
September 2012
August 2012
July 2012
June 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
January 2012
December 2011
November 2011
October 2011
September 2011
August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
March 2011
February 2011
January 2011
December 2010
November 2010
October 2010
September 2010
August 2010
July 2010
June 2010
May 2010
April 2010
March 2010
February 2010
January 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
May 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006

Recente artikelen

Het doek valt, aplaus voor u
Huiswerkbegeleiding/Bijles in deze tijd van pandemie/ Coronacrisis bij Assadaaka Community
GRATIS NEDERLANDS LEREN TAALWINKEL - ASSADAAKA COMMUNITY
THEMA-LUNCH: “DE VERSLAVENDE WERKING VAN OPOÏDEN.”-22.01.2022
WORKSHOP: VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN!