Wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam Maarten van Poelgeest wil graag zijn eigen structuurvisie ontwikkelen. Een nieuwe Amsterdamse structuurvisie blikt overigens wettelijk verplicht te zijn. De huidige visie over Amsterdam 2030 is al 10 jaar oud. Poelgeest laat zich graag interactief inspireren door burgers. Hij had mij dus uitgenodigd, samen met 100 andere betrokken Amsterdammers die ‘een groot sociaal netwerk hebben’, dixit Poelgeest. Ik ging op zijn uitnodiging in. Waarom niet? Ik vind hem best aardig. Ik herinner mij de actievoerder en studentenleider met opgemaakte ogen van mijn UvA-tijd. Tegenwoordig kom ik soms de wethouder tegen tijdens mijn jogging richting IJburg via de Nesciobrug en het Zeeburgereiland.
Afijn, wij bevonden ons allemaal op donderdag 5 maart 2009 in de gigantische binnenruimte van Het Sieraad op Postjesweg 1. Centrale vragen van het participatietraject die dan begon: Hoe ziet Amsterdam eruit in 2040? Wat is je visie van Amsterdam in 2040 op het gebied van verkeer, wonen, sporten, toerisme, energie, Haven, Olympische Spelen, Schipholgroei, groen…? Hoe gebruikt je de stad? Wij - actieve burgers - worden erom verzocht Poelgeest te helpen duurzame antwoorden te vinden. Gaat het lukken? Ik weet het eerlijk gezegd niet. De selecte gezelschap die Het Sieraad vulde toonde sterk overeenkomst met het versleten maar nog steeds kloppende cliché: blanke mannen van middelbare leeftijd met stropdas.
Na een inleiding van de wethouder Ruimtelijke Ordening over Amsterdam, kernstad van de regio, was er een prikkelend statistisch-bijbelse presentatie van adjunct-directeur DRO Zef Hemel over de uitdaging van Metropool Amsterdam. En dan was het tijd voor een gezellige 10-vragen quizz o.l.v. een leuke Marokkaanse avondvoorzitster, Soundos el Ahmadi, cabaretière, Tv-presentatrice (o.a. meiden van Haram). Clou van de avond was de interactieve ‘denk mee’-test op de nieuwe DRO-website www.binnen30minuten.nl. Een mooie site in Amsterdamse rood-wit stijl; Een interessante test met allerlei keuzefotos waarop vooral te kiezen valt tussen verschillende soorten blanke mannen van middelbare leeftijf (geen zwarte vrouw). Het resultaat is een persoonlijke profiel (Pleitbezorger, Motor, Fan, Kenner, Ontdekker- mijn profiel, Recensent, Zanger, enz.) Wethouder Poelgeest (jong, geen stropdas) mocht als eerst de test afnemen. Zijn profiel was er éen van ‘Ontdekker’: iemand met een uitgesproken voorkeeur voor sociaal-idealisme en de multiculturele samenleving. Na hem mochten wij allemaal de test doen. Uit mijn snelle check op de prachtige Google-map die de resultaten op binnen30minuten.nl visueel laat zien, wordt duidelijk dat heel weinig Ontdekkers aanwezig waren gisteren. De meesten van deze ‘Ontdekkers’ zijn mij trouwens bekend zijn als actieve Amsterdamse GroenLinksers. De grote meerderheid van de gasten gisteren avond had echter het profiel ‘Motor’: ‘Motors’ zien Amsterdam niet zozeer als een ‘emancipatie-machine’ à la Poelgeest dan als een stedelijke macht, een Hollandse banenmachine waar stenen en economische welvaart voorrang hebben boven sociaal, landschap en mensen.
Gezonde of structurele visiespanning tussen een modale DRO-achterban en een atypische wethouder?
- Help Poelgeest en Ons Amsterdam op www.binnen30minuten.nl
- Website Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam over de Structuurvisie 2040.
- Structuurvisie Randstad 2040 (VROM).
- Mentality-test van Motivation (over leefstijlen en waardepatronen).