In de perspectieven nota 2013 zijn voor het eerst kaders opgenomen over de verwachte effecten van het beleid, waarmee de raad de te verwachte resultaten mee kan meten. Bij veel projecten en programma’s was het niet duidelijk wat er met het uitgegeven gemeenschapsgeld bereikt werd. Voor de raad was het niet mogelijk om een goede afweging te maken, waardoor besluitvorming lastig werd. Dat gaat nu veranderen. SP- deelraadslid Gerard van der Molen: ‘Al jaren strijd de SP-fractie Oost voor duidelijke taal en doorzichtig bestuur. Met deze nieuwe kaders hebben we een reuze stap gemaakt’.
Persbericht D66
Oost gaat de komende jaren meer werk maken van verantwoording door het dagelijks bestuur en de raad van Oost. De deelraad van Amsterdam heeft op dinsdag 5 juni meerdere voorstellen van D66 aangenomen die dit moeten gaan regelen.
Amsterdam 18 mei 2012, Aan Commissaris J.J. Schönfeld:
Beste Hans,
Vorige week ben je bij ons langs geweest om uitleg te geven over het politiekorps.
Het was een boeiend verhaal en je wist begrip op te brengen voor de moeilijke taak waar de politie voor staat en de oplossingen die ze inmiddels succesvol toe passen. Integriteit staat hoog in het vaandel. Zelf zou ik me rebels willen noemen maar ik heb respect voor de taak waar de politie voor staat. Daarom begrijp ik niet wat er afgelopen maandag gebeurde op AT5 tijdens een interview met
je woordvoerder.
Het kabinet is gevallen op het laatste moment van de onderhandelingen in het Catshuis. De premier vindt het meest logische resultaat nu verkiezingen in september of oktober. Met het vallen van het kabinet komen diverse bezuinigingsmaatregelen op de helling te staan. Veel van die bezuinigingen hebben direct gevolgen voor het gemeentelijk beleid.
De Amsterdamse VVD-fractie heeft opheldering gevraagd van het College over een bericht in de Telegraaf van deze ochtend waarin wordt gemeld dat Amsterdam jaarlijks miljoenen euro subsidie zou verstrekken voor niet bestaande cursussen van Civic in Oost. Het zou onder meer gaan om Arabische les voor kinderen, theedrinksessies en naaicursussen die alleen op papier plaatsvinden. In het Telegraafartikel ontkent Civic dat de cursussen niet worden gegeven. De krant sprak echter met een oud-medewerker, die aangaf dat het vaker voorkomt dat activiteiten ‘alleen op papier gepland worden’.
De VVD fractie is uitermate ontevreden over de antwoorden van portefeuillehouder Thesing op de interpellatie vragen. Op geen enkele vraag kwam een concreet antwoord. De portefeuillehouder verschool zich achter besluiten die in 2005 zijn genomen en kon het externe rapport, wat volgens het stadsdeel zelf is gemaakt over de Europese subsidie, niet boven water halen.
In het winkelgebied op IJburg komen 50 extra parkeerplaatsen. Dat beloofde parkeerwethouder van Spijk (D66) tijdens het debat over de parkeerproblemen aldaar. De fractie van D66 had dit onderwerp op de agenda gezet. Het stadsdeel doet er alles aan om economische situatie op IJburg te verbeteren, ook parkeervoorzieningen horen daarbij.
GroenLinks vindt dat de uitbreiding van het aantal sportvelden in het Diemerpark niet automatisch gepaard hoeft te gaan met een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen in het park. GroenLinks heeft voorgesteld een ondergrondse parkeerplaats aan te leggen bij de IJburglaan. Deelraadslid Margreet Vermeulen: ‘Het is voor ons heel belangrijk dat er meer sportruimte komt op IJburg, maar de aanleg van een parkeerterrein bij de sportvelden is een te zware inbreuk op de kwetsbare groene omgeving en bovendien onvoldoende veilig voor fietsers en voetgangers die het park bezoeken om te recreëren of sporten.’
De deelraad van Amsterdam Oost wil dat het stadsdeel meer aandacht geeft aan digitale vormen van participatie en nuttige data en informatie voor participatie zoveel mogelijk online beschikbaar stelt. De door D66 ingediende motie ‘Participatie 2.0’ werd gisteravond door de stadsdeelraad aangenomen, met steun van GroenLinks en de PvdA.
Volgens de SP is het de hoogste tijd om te gaan investeren in de jeugd in Oost. Er is momenteel sprake van overlast in de Indische Buurt. SP-fractievoorzitter Meta Meijer: Ik vind dat niet verwonderlijk. De afgelopen jaren is het jongerenwerk flink gekort.” Stadsdeelvoorzitter Elatik wil de ouders van deze overlastgevende jongeren aanpakken. “Natuurlijk spelen de ouders een rol. Maar de stadsdeelvoorzitter is er zelf verantwoordelijk voor dat jongeren zich stierlijk vervelen in Oost. Daar kan zij wat aan doen, dus doe dat dan ook zou ik zeggen.”
In Stadsdeel Oost moet een regeling ontwikkeld worden waardoor iedere basisschool in Oost een frisse en gezonde leeromgeving is voor kinderen. D66 diende samen met coalitiepartner GroenLinks een voorstel in om per jaar minstens vijf extra scholen om te bouwen tot een Energieke school. Een Energieke school is een school die een goed binnenklimaat heeft, energiezuinig is en soms zelfs klimaatneutraal is. Een klimaatneutrale school wekt zelf energie op met bijvoorbeeld zonne-energie, kleine windturbines of warmtepompen.
De problemen rond het Johan Cruyff Court (JCC) moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Dat zei D66 afgelopen dinsdag in de Raadsvergadering van stadsdeel Oost. Om die woorden kracht bij te zetten werd op initiatief van D66 en de PvdA een motie ingediend om het Dagelijks Bestuur de opdracht te geven werk te maken van de overlast die door omwonenden wordt ervaren.
Oost krijgt volgend jaar flexibel cameratoezicht. Dat is de wens van de deelraad. In plaats van de vaste camera’s die al sinds 2005 op dezelfde plekken in de Indische Buurt hangen wordt er gekozen voor een systeem waar camera’s tijdelijk toegestaan worden. Een voorstel dat D66 hiervoor met PvdA en GroenLinks indiende werd door ruime meerderheid gesteund.
De kosten voor diverse producten en diensten van het stadsdeel zullen voor ondernemers en bewoners in Oost ondanks de financiële crisis komend jaar niet stijgen. In aantal gevallen zullen deze kosten zelfs dalen. Dit blijkt uit de voorstellen die het dagelijks bestuur van Amsterdam Oost aan de deelraad heeft gedaan. Op voorspraak van D66 is in het afgelopen jaar hard gewerkt om de kosten te verlagen. Dat gaat zich nu dus uitbetalen in de vorm van lagere tarieven.
Na jaren van oponthoud, ingewikkelde procedures en onduidelijkheid kan Camping Zeeburg eindelijk verder met het realiseren van haar droom: uitbreiding. Op dinsdag 27 september nam de deelraad van Amsterdam Oost een unaniem besluit over de uitbreiding van de camping. De ondernemer krijgt nu groen licht om een vijftal uitbreidingsscenario’s te onderzoeken én na te denken over een tijdelijke uitbreiding zolang dat onderzoek loopt.
Het parkeren van scooters in de straten van Amsterdam wordt een steeds grotere uitdaging. In sommige straten staat aan iedere lantaarnpaal en aan ieder verkeersbord een scooter geketend. D66 wil scooterrijders faciliteren door meer plekken in te richten waar scooters goed en veilig geparkeerd kunnen worden.
D66 wil meer ruimte creëren op de Amstel langs de Weesperzijde zodat iedere Amsterdammer in de toekomst weer kan genieten van het uitzicht op de Amstel. Hiervoor hebben de sociaaldemocraten een motie met de titel ‘Zicht op de Amstel’ ingediend op de raadsvergadering van 12 juli 2011. D66 wil nieuwe ligplekken op overige plekken in Oost voor woonboten creëren waar eigenaren van de boten die nu in de Amstel liggen vrijwillig naartoe kunnen verhuizen.
Stadsdeel Oost moet het de komende jaren doen met minder ambtenaren. Dat is de opdracht die D66 Amsterdam Oost en andere partijen aan het dagelijks bestuur hebben meegegeven. Op dinsdag 5 juli 2011 werd in de raad van Oost de perspectievennota behandeld waarbij keuzes moesten worden gemaakt waarop de komende jaren bezuinigd moet gaan worden. D66 sprak daarbij de wens uit dat het stadsdeel haar bewoners zoveel mogelijk ontziet en daarom het aantal ambtenaren te verminderen en efficiënter te gaan werken.
Door: Mark van Dongen
De bouw van Fountainhead gaat niet door.
Het megalomane bouwproject in het Oostelijk Havengebied is afgeblazen. En dat is vooral te danken aan de mensen achter de actiegroep ‘Stop Fountainhead!’
Persbericht SP
Door het besluit niet meer te onderhandelen met de huidige exploitanten van MuzyQ verliest het stadsdeel miljoenen.
In de aanloop naar een oplossing voor het financiële debacle heeft het stadsdeel diverse scenario’s ontwikkeld. Door aversie tegen de huidige exploitanten van MusyQ blijft van al die scenario’s alleen het huidige plan bestaan waarbij wordt aangekocht en direct 13 miljoen wordt afgeboekt.
De afgelopen dagen zijn op internet stukken gepubliceerd over de garantstelling die Stadsdeel Amsterdam Oost heeft afgegeven aan de FGH-bank voor de lening ten behoeve van de bouw van het muziekmakerscentrum dat tegenwoordig bekend staat als MuzyQ. Het gaat om zeer veel documenten waardoor soms door de bomen het bos niet meer wordt gezien. Het standpunt van Méérbelangen is door de jaren heen steeds duidelijk én consistent
geweest:
persbericht D66, GL, PvdA
Op 7 juni heeft de meerderheid raad van het stadsdeel Oost de aankoop van het muziekmakerscentrum muzyQ mogelijk gemaakt. De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hebben voor dit besluit gestemd, omdat het de risico’s voor het stadsdeel in de toekomst beperkt. Dit besluit is het sluitstuk van een maandenlange discussie binnen de stadsdeelraad over muzyQ. Eind september vorig jaar had de stadsdeelraad zich al uitgesproken voor het aankopen van muzyQ.
. Eigen Haard belooft maatregelen te nemen tegen de verkrotting van woningen aan de Zeeburgerdijk. Die belofte deed directeur Chrétien Mommers van Eigen Haard aan huurders en leden van de SP. De huurders willen geen mooie praatjes maar dat er iets gedaan wordt aan het achterstallig onderhoud. Om die eis kracht bij te zetten werden tientallen huurdersbrieven aangeboden
De huidige huurders van Duintjer CS kunnen terecht op IJburg, dat vindt D66. Voor de bijna 200 creatieve ondernemers sluiten op 30 juni de deuren van het pand aan de Vijzelstraat, terwijl er op IJburg bedrijfsruimten in alle vormen en maten in overvloed aanwezig zijn. D66 roept het bestuur van het stadsdeel op hier snel actief mee aan de slag te gaan. Op IJburg staat ruim 20.000 m2 bedrijfsruimte leeg. Oorzaken hiervoor zijn onder meer de crisis en de vertraging van de aanleg van de tweede fase van van IJburg. Dit biedt volgens D66 tegelijk een kans.
In Amsterdam Oost verdwijnen door diverse herprofilerings - en andere projecten steeds meer parkeerplaatsen van straat. Ook in de wijken waar de parkeerdruk al enorm hoog is en er een lange wachttijd bestaat voor parkeervergunningen. D66 wil dat daar nu een eind aan komt. De deelraad van Amsterdam Oost behandelt op dinsdag 19 april 2011 het Meerjarenprogramma Fondsen (MOR+) waarin wordt vastgesteld welke projecten in de openbare ruimte de komende jaren zullen worden uitgevoerd. Veel van deze projecten zijn gepland in buurten waar de parkeerdruk al enorm hoog is, zoals in de Indische Buurt, Transvaal en de Weesperzijdestrook.
De SP Oost wil concrete doelen bij wijkaanpak van de Indische buurt. Helaas deugt de wijkaanpak in de Indische Buurt niet zo bleek uit de bespreking van de nota wijkaanpak Indische Buurt in de commissie van stadsdeel Oost van 1 maart. De SP fractie had deze nota op de agenda gezet omdat bewoners ontevreden zijn over het achterstallige onderhoud en toenemende sociale onveiligheid in de Indische Buurt.
De bewoners van de Platanenweg en de Olmenweg zijn het beu. Samen met Huurdersvereniging Groot Oost en de SP organiseren ze [morgen, red] een demonstratieve optocht naar het hoofdkantoor aan de Sarphatistraat. Daar bieden ze de directeur een petitie aan. Ondanks aandringen door de raad in Amsterdam Oost wil woningcorporatie Stadgenoot geen maatwerk verlenen.
In de wijk IJburg staat op dit moment 3000 vierkante meter aan winkelruimte leeg. De meeste van deze panden zijn sinds de oplevering nog nooit in gebruik genomen. Ook in andere delen van stadsdeel Oost komt leegstand van winkelruimtes regelmatig voor. D66 vindt dit verspilling van kostbare ruimte en slecht voor de lokale economie en vraagt zich af wat het Stadsdeel hieraan wil gaan doen.
Op vrijdag 11 februari a.s. delen de VVD-statenleden van Noord-Holland persoonlijk taarten uit aan allerlei personen en organisaties in heel Noord-Holland die iets speciaals voor de gemeenschap
hebben gedaan of doen. VVD-statenlid en deelraadslid in Amsterdam Oost Köksal Gor: “Doel van deze actie is om mensen of organisaties in het zonnetje te zetten vanwege hun bijzondere inzet
voor de gemeenschap in buurt, wijk, stad of dorp.”
Een partijtje tennis spelen zit er voorlopig niet in op IJburg, zo blijkt uit een brief van PvdA- wethouders Reuten en Elatik. De oorzaak hiervan is dat de bedreigde rugstreeppad mogelijk zijn winterslaap op het werkterrein houdt, waardoor de aanleg van het tennispark voorlopig is stilgelegd.
De PvdA is ontstemd over de valse hoop die de SP fractie in Amsterdam Oost geeft aan de bewoners van de Platanenweg. De SP houdt de bewoners voor dat de stadsdeelraad de macht heeft om Stadgenoot te dwingen om deze bewoners een vast huurcontract te geven, of anders een urgentieverklaring. Dat kán de deelraad niet afdwingen, sterker nog, het is illegaal. Als bewoners met een tijdelijk huurcontract vijf jaar lang gehuurd hebben, dan is het einde oefening.
De kosten van de Dappermarkt moeten omlaag, dat is de opdracht die D66 aan de wethouder Marktzaken heeft meegegeven tijdens de deelraadsvergadering van 1 februari 2011. Al jaren is er gesteggel tussen de marktondernemers op de Dappermarkt en het stadsdeel over de kosten van de Dappermarkt. Er is wel overeenstemming over het feit dat de markt kostendekkend moet zijn. Maar welke kosten daadwerkelijk gemaakt worden, dat is nu al jaren onduidelijk. Hieraan moet nu voor eens en altijd een einde komen, vindt D66.
Ondanks grote steun van bewoners en ondernemers besloot de deelraad in Amsterdam Oost gisteren slechts tot een verlenging van het cameratoezicht in de Indische Buurt met een half jaar in plaats van de door het dagelijks bestuur (DB) van het stadsdeel voorgestelde twee jaar. Volgens Marianne Poot, fractievoorzitter van de VVD, worden bewoners in de steek gelaten: ‘bewoners en ondernemers geven massaal aan dat cameratoezicht hun veiligheid vergroot. Wij vinden dat dit al voldoende reden is om cameratoezicht voort te zetten’.
D66 Amsterdam Oost heeft dinsdagavond 1 februari 2011 ingestemd met een tijdelijke verlenging van cameratoezicht in het westelijke deel van de Indische Buurt. Tot 30 oktober 2011 blijft het cameratoezicht met steun van D66 gehandhaafd. In de komende maanden wil de partij er een betere en diepgrondige evaluatie komt naar het aanwijsbare nut en toegevoegde waarde van iedere camera.
persbericht SP, 21 januari
“De ondernemers op IJburg die zwaar getroffen worden door de achterblijvende bouwplannen in dit nieuwe stukje stad, moeten hiervoor gecompenseerd worden.??? Dat zegt SP-fractievoorzitter Laurens Ivens. “Al maanden wordt er gesproken over het compenseren van ondernemers voor overlast door gemeentelijke maatregelen. De ondernemers in de Utrechtsestraat krijgen nu, terecht, compensatie wegens ‘uitzonderlijke omstandigheden’. Dit moet dan natuurlijk ook voor de IJburgse ondernemers gaan gelden.???
De dagelijkse file op de IJburglaan levert levensbedreigende situaties op. Afgelopen donderdag stond er rond 9.00 uur een ambulance met sirene vast op de brug tussen Haveneiland en Steigereiland, in de richting van de A10. Dit incident staat niet op zich zelf. Al meerdere bewoners hebben ons aangesproken op deze onveilige situatie. Ambulances, brandweer en politie komen in de ochtend- en avondspits niet door de IJburglaanfile heen. Ook de zijwegen staan muurvast en uitwijken via het fietspad is geen optie, omdat het daar heel druk is met fietsende kinderen die van en naar school gaan.
Cliënten en personeel van zorginstellingen van Osira in Amsterdam vinden de zorg daar ver onder de maat; ze waarderen haar met gemiddeld een 4-. Dat blijkt uit een SP-enquête naar aanleiding van de invoering van zogenoemde zorgroutes bij Osira, waarbij voor iedere handeling een vast aantal minuten staat. SP-raadslid Maureen van der Pligt: “Een weinig verrassende conclusie: het verlenen van zorg kun je niet in minuten vastleggen, zorgvuldigheid gaat boven tijd!???
persbericht VVD Oost
Tijdens de eerste periode van sneeuw in november werd er al terecht geklaagd over het strooibeleid van stadsdeel Amsterdam Oost. Toen werd beterschap beloofd door verantwoordelijk wethouder Özütok (Groenlinks), maar helaas blijkt deze belofte weinig waard. Nu midden in een tweede sneeuwperiode zien wij geen verbetering.
De gemeente Amsterdam heeft onder andere samen met de stadsdelen en schooldirecties van basisscholen afgesproken dat zij met vereende inspanningen gaan zorgen voor meer kleurrijke scholen. Kleurrijke scholen zijn gemengde scholen waar kinderen van verschillende etnische afkomst en/of uit verschillende sociaal-economische milieus samen les krijgen. Doel is om de (basis)scholen een afspiegeling te laten zijn van de buurt. Méérbelangen en VVD benadrukken hierin de vrijheid van de ouders en wijzen dwang af.
Op 14 december heeft het stadsdeel de begroting voor 2011 behandeld. Er komen stevige bezuinigingen aan. Er wordt ruim 7 miljoen bezuinigd. Een bedrag waar de Pvda begrip voor heeft. Het zijn financieel moeilijke tijden en dan moeten dergelijke bedragen worden bezuinigd. Waar we op tegen zijn is bezuinigen zonder visie. De PvdA wil dat het dagelijks bestuur van Oost met de bezuinigingen rekening blijft houden met de bewoners van Oost.
Wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam Maarten van Poelgeest wil graag zijn eigen structuurvisie ontwikkelen. Een nieuwe Amsterdamse structuurvisie blikt overigens wettelijk verplicht te zijn. De huidige visie over Amsterdam 2030 is al 10 jaar oud. Poelgeest laat zich graag interactief inspireren door burgers. Hij had mij dus uitgenodigd, samen met 100 andere betrokken Amsterdammers die ‘een groot sociaal netwerk hebben’, dixit Poelgeest. Ik ging op zijn uitnodiging in. Waarom niet? Ik vind hem best aardig. Ik herinner mij de actievoerder en studentenleider met opgemaakte ogen van mijn UvA-tijd. Tegenwoordig kom ik soms de wethouder tegen tijdens mijn jogging richting IJburg via de Nesciobrug en het Zeeburgereiland.
De opening van een weg tussen IJburg en de snelweg A1 in 2012 komt dichterbij nu de gemeenteraad van Diemen na er eerder verzet alsnog akkoord mee gaat. De weg loopt over Diemens grondgebied. De raad stelt wel voorwaarden. Zo moet de aansluiting van IJburg op de A9 uiterlijk in 2015 klaar zijn.
Een vrouw is bij de cruquiuskade dinsdagmiddag om half 1 in het water terechtgekomen. Door een omstander is ze uit het water gehaald, nog voor de hulpdiensten arriveerden. De hulpdiensten hebben nog gezocht naar meer slachtoffers, omdat de vrouw om haar echtgenoot riep. Dat meldt At5 op zijn website. Zij vonden echter niemand.
ingezonden persbericht stadsdeel
Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg heeft opdracht gegeven maandagochtend 28 januari 2008 te beginnen met het kappen van 34 bomen in de Javastraat. Zesendertig andere bomen worden naar elders verplaatst.
Aanvankelijk was het stadsdeel van plan om op 23 januari te gaan kappen. Het stadsdeelbestuur besloot het werk uit te stellen tot de uitspraak van de Raad van State (RvS).
Vandaag kwam het besluit de iepen in de Javastraat te kappen, bij de voorlopige voorzieningenrechter van de Raad van State. In het statige pand aan de Kneuterdijk verschenen actievoerders, waaronder Netty Gelijsteen, Kiek Jansen en Martin van Etten als appelanten. Voor het stadsdeel kwam Nico Salm met enkele ambtenaren mee. De actievoerders stelden dat het besluit van het stadsdeel om de bomen te om te hakken, van meet af aan vast stond, en het stadsdeel had moeten kijken naar alternatieven, volgens zijn eigen beleid in het Groenbeleidsplan en het Beeldkwaliteitsplan.
Hoe het precies in elkaar steekt, is een juridisch ingewikkeld verhaal:
At5 meldt dat de man die in coma raakte na het auto-ongeluk bij de Veemkade, onverwacht uit zijn coma is gekomen. Zijn familie is van plan de gemeente aansprakelijk e stellen, nu er al eerder ongelukken zijn gebeurd:
De 21-jarige Federico Cavia die drie weken in coma lag na het auto-ongeluk op de Veemkade is zondag onverwacht ontwaakt. Hij kan zijn hoofd, armen en voeten bewegen. Praten lukt nog niet.
Frederico zat tijdens de jaarwisseling samen met zijn tante en nog twee anderen in een auto die een open stuk van de kade inreed. Zijn tante Susanna Carbajal overleefde het ongeluk niet.
Door belanghebbenden is besloten in beroep te gaan tegen de beslissing van de Rechtbank, dat de bomen mochten worden gekapt. Het stadsdeel heeft vandaag besloten dat de kap van de iepen wordt uitgesteld tot de zitting, 24 januari. De iepen worden gekapt in verband met de “herinrichting” van de Javastraat, om zo plaats te creëren voor langsparkeren, waar nu nog moet worden ingestoken bij het parkeren. In het oorspronkelijke plan worden de bomen vervangen door Amerikaanse esdoorns. Belanghebbenden hebben onderzocht dat deze bomen niet goed tegen de zure grond in de Javastraat kunnen.
Neem dat gepraat over prachtwijken. We gaan nu vanuit Den Haag regelen dat het daar beter wonen wordt. Ik ben daar sceptisch over. Kunnen we alleen met stenen en cement de sociale structuren in die wijken herstellen? Ik onderschat het belang van goede huizen en een fatsoenlijke leefomgeving niet. Maar die prachtwijken worden niets als er geen prachtmensen wonen.
Bij de Cruquiuskade is een auto ter hoogte van de spoorbrug over de kant geslagen. Door de ligging van een bootje is voorkomen dat de auto te water raakte. De brandweer heeft de auto op de kant getrokken. Van het incident is door GroenLinksraadslid Astrid Kuiper een verslag gemaakt. Zie: http://www.astridkuiper.nl Kuiper meldt aldaar, dat volgens getuigen de auto geparkeerd stond en spontaan is gaan rijden.
11 januari 2008 - Het is ongebruikelijk, maar wethouder Fatima Elatik was vanmiddag persoonlijk aanwezig in de rechtzaal. Als de rechter besluit dat de iepen in de Javastraat niet gekapt mogen worden, dan kan stadsdeel Zeeburg 2 miljoen euro aan stadsvernieuwingssubsidies van de EU en de gemeente mislopen. Twee iele boompjes - misschien is de term struiken meer op zijn plaats - achterin de rechtzaal leken te spotten met de pogingen die werden gedaan om de eerbiedwaardige iepen in de Javastraat te redden. Actievoerders hebben de rechtbank gevraagd om de kapvergunning te vernietigen of tenminste op te schorten.
(bron: Parool:)
HANS VAN DER BEEK
AMSTERDAM - De gemeente is ruim voor het fatale ongeluk op de Veemkade op oudejaarsavond gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie daar.
Bij het ongeluk kwam de 42-jarige Susanna Carbajal om het leven. Haar 21-jarige neef Federico Cavia ligt nog altijd in coma. Langs de Veemkade stond geen afscheiding.
Ocean Diva, een bedrijf voor partyboten, heeft enkele weken voor het fatale ongeluk een mail rond laten gaan langs enkele bedrijven op de Veemkade om gezamenlijk de gemeente voor de gevaarlijke situatie te waarschuwen. In de maanden voor oudejaarsavond zouden al enkele voetgangers in het water zijn gevallen. Volgens de chauffeur van de verongelukte auto is zelfs enkele uren na het ongeval nog een voetganger in het water gevallen
Martin Zuithof van Zorg+Welzijn heeft wethouder Jan Hoek geïnterviewd over de relatie tussen stadsdeel en welzijnswerk:
Wethouder Jan Hoek: ‘Er moet fors de bezem door de relatie met het welzijnswerk’Lees hier de rest van het interview.
22 OKT 2007
Jan Hoek, wethouder voor onder meer zorg en welzijn in Amsterdam Zeeburg, moest 1,2 miljoen bezuinigen op het welzijnswerk en besloot tot een aanbesteding. De huidige welzijnsaanbieders grepen naast de opdracht, waardoor 130 mensen hun baan dreigen te verliezen. ‘Vrijwilligers en professionals staan heel erg met de rug naar elkaar.’
Van de weblog van Martin Zuithof
Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg stelt Albert van Wingerden, de voormalige bestuursvoorzitter van welzijnsorganisatie Alcides, mogelijk persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van het faillissement van de welzijnsgigant. Het dagelijks bestuur van Zeeburg wil met de raad bekijken welke vervolgstappen mogelijk zijn.
In de Zeeburgse raadsvergadering diende Zonneveld (SP) een motie om Assadaaka tijdelijk te huisvesten in het MOC-gebouw op de hoek atjehstraat/molukkenstraat. Dat gebouw is leeg komen te staan nu het MOC is verhuisd naar het gebouw van de voormalige buurtconcierges, op de hoek Atjehstraat/Sumatrastraat. Uit de Voorjaarsnota bleek dat het pand een half jaar leeg moet blijven staan.
Wethouder Jan Hoek (GL) ontraadde de motie. Assadaaka wordt al gehuisvest, dus het is niet zo dat het stadsdeel helemaal niets doet. Het zou voordringen zijn, om Assadaaka anders dan andere organisaties te huisvesten.
Ingezonden persbericht Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg wil de prijs van de parkeervergunningen conform de afspraken in het Programa-akkoord van de PvdA, VVD en GroenLinks stap voor stap verhogen.
Ingezonden Persbericht
De VVD vindt dat een schonere lucht zorgt voor een prettiger woon- en leefklimaat in Amsterdam. Daarom moet een pakket aan maatregelen genomen worden om het aantal kilometers wat gereden wordt in de stad te laten afnemen. Een P&Remium bij de afslag S114 is daarvan een essentieel onderdeel.
Onder deze titel organiseert GroenLinks aanstaande woensdag een debat over de rol van de provincie bij duurzame energie. Bij het debat zijn, naast de Provinciale Staten (PS)-kandidaten van GroenLinks, ook aanwezig: Sible Schone, van het Klimaatbureau Natuur en Milieu,
Fred Crone,PvdA Tweede Kamerlid
Jan Hoek, wethouder Zeeburg voor GroenLinks
en Albert Moens, huidig Gedeputeerde van de PS Noord Holland.
ingezonden persberichtVVD Zeeburg houdt spreekuur voor de buurt op 24 februari in het Lloyd hotel
De VVD-fractie in Zeeburg houdt op zaterdag 24 februari spreekuur in het Lloyd Hotel. Er is een open inloop van 10.00-12.00 uur en van 14.00-16.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De koffie staat klaar in de bibliotheek van het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade 34.
De raadsvergadering van Zeeburg gisteren stond in het teken van de programmabegroting. Dat soort onderwerpen zijn voer voor partijpolitieke speeches en lange verhalen.
Er waren dan ook weinig insprekers; alleen de mensen van de boot de Eendracht. En er was zelfs niemand om in te spreken op het definitieve besluit van de herinrichting van de Javastraat, hoewel er nu toch zo veel om de kap van de iepen te doen is geweest. Geen nieuws onder de zon. Alleen dat er geen autoloze zondag komt in Zeeburg, als enige stadsdeel,
Uit de programmabegroting 2007 van stadsdeel Amsterdam Zeeburg (blz. 10):
In het sociale domein, de programma?s Maatschappelijke Ontplooiing, Jeugd en Sport & Cultuur, wordt bezuinigd door een herori?ntatie op de rol en de taken van stadsdeel Zeeburg. De combinatie van veranderingen in de maatschappelijke opvattingen en wensen moet leiden tot een nieuwe rolopvatting van het stadsdeel. Deze vullen we in op grond van de volgende vier uitgangspunten:
De oprichter/eigenaar van het kledingmerk MEXX wil in Amsterdam een museum voor de moderne kunst opzetten. De VVD Zeeburg vindt een museum voor de moderne kunst voor het stadsdeel van grote toegevoegde waarde.
In stadsdeel Zeeburg zijn nu al het Muziekgebouw aan het IJ, het BIM huis, Pakhuis de Zwijger en het Lloyds hotel gevestigd. Daar komt nog bij het cultuurgebouw Timorplein 21 in de Indische Buurt. In 2007 zal de uitmarkt in Zeeburg worden gehouden.
Op 22 november a.s. zijn de verkiezingen voor de 2e kamer. Daarom met een groot aantal Pvda leden op zaterdag campagne voeren in de Javastraat en bij het winkelcentrum Brazilie.
In de Javastraat met veel mensen gesproken over het verloop van de verkiezingsstrijd. Bij de mensen is de verbazing groot over de winst die Balkenende boekt in de peilingen. Hier zien ze immers dagelijks dat veel mensen erop achteruit zijn gegaan in de afgelopen jaren.
Als het aan de Amsterdamse kiezer ligt, dan zal de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen fors winnen. Volgens de laatste peiling uitgevoerd door onderzoeksbureau O&S zal meer dan 17 procent van de Amsterdammers stemmen op de partij. De PvdA haalde bij de vorige peiling een derde van de stemmen en stijgt iets. De VVD verliest terrein en gaat van 17,2 naar 16,3. Collegepartij Groenlinks volgt de landelijke trend en verliest fors: van 14,7 naar 10,3.
Als ludiek protest tegen aanhoudende bezwaren over het kappen van de iepen in de Javastraat, deelde Jan Rumph (PvdA) na afloop van de raadsvergadering groeifeitjes over de Rode Esdoorn (ook wel bekend onder de naam ahorn) uit. De rode esdoorn (Acer rubrum) is afkomstig uit het oosten van de Verenigde Staten. Hij wordt tot 25 m hoog. De foto’s waren indrukwekkend en hoewel sommige oppositieleden bleven spreken van “prutsboompjes”, waren anderen onder de indruk van de prachtige herfstkleur (zie foto).
Stadsdeelvoorzitter Nico Salm is trots op de veerkracht die de Indische buurt toonde na de onregelmatigheden die volgden op de dodelijke steekpartij drie weken geleden. ??s Avonds laat werd ik gebeld door iemand van de politie, en hoorde dat er iemand was doodgestoken in de Indische buurt,? blikt Nico Salm terug op woensdagavond 20 september. Op de dodelijke steekpartij volgde een zeer gespannen situatie. Grote groepen bekenden van het Marokkaanse slachtoffer gingen op zoek naar de verdachte ? uit Surinaams/Antilliaanse hoek ? om verhaal te halen.
De rapportage over de evaluatie van het cameratoezicht staat online: Bestuursstukken Cie AZM Meest opvallend aan de evaluatie is dat de meeste vragen die worden opgeworpen, niet worden beantwoord. Zo is het onbekend of de stijging van het aantal aangiftes nu een positief of een negatief effect is van het cameratoezicht. En zo is het ook “moeilijk te beantwoorden” of de overlast zich nu heeft verplaatst.
De conclusies van het rapport zijn dat “de meeste betrokkenen, met name winkeliers, positief zijn over het cameratoezicht” en de belangrijkste aanbeveling is, “dat er meer onderzoek nodig is”
Hieronder enkele citaten uit het rapport:
Op zaterdag 14 oktober van 10.30 uur tot 12.30 uur vindt er een koffiedebat plaats over de herinrichting van de Javastraat.
Voor leden van Groenlinks en belangstellenden:
Waar: Delistraat 48 hs
10.30 ? 11.00 uur inloop met koffie.
11.00 ? 12.30 uur Debat.
Astrid Ens, raadslid van de VVD in Zeeburg en vastgoedadviseur, keert zich in een colum tegen de rem op de nieuwbouw van kantoren. Van Poelgeest (Wethouder CS namens GL) weigert om grond uit te geven voor nieuwbouw, met als argument dat er zoveel kantoren leegstaan, dat er tot 2080 genoeg is. Ens noemt de plannen van Van Poelgeest onnodig, een groot financieel probleem en funest voor de uitstraling van de stad.
“Het stadsbestuur kan de plannen beter aan de markt overlaten en prioriteit leggen bij de kwaliteit van reeds leegstaande kantoren in de stad.”
Wethouder Zorg, Marijke Vos heeft vandaag het Amsterdamse programma gepresenteerd waarmee in 2010 alle dak- en thuislozen een individueel trajectplan krijgen.Het plan is onderdeel van het rijksbeleid dak -en thuislozen in de Randstad van de straat te houden, in verband met overlast.
In de gehele Randstad gaat het naar schatting van de gemeentes, om 20.000 personen, waaronder naast daklozen ook dreigend-daklozen vallen. Naast het ontbreken van onderdak is er vaak sprake van schulden, van verslaving of van psycho-sociale problemen. Amsterdam heeft voor het plan ?54 miljoen te besteden. Ook de specifieke hulpverlening aan prostituees wordt vergroot. Hiervoor is ?2 miljoen vrijgemaakt
Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg wil in de Indische Buurt doorgaan met het cameratoezicht en een proef starten met mobiele camera’s. Hiertoe heeft zij besloten op basis van een recente evaluatie van het cameratoezicht. Sinds september 2005 is er cameratoezicht in de Indische Buurt. Inmiddels hangen er 11 camera’s. Deze camera’s zijn onderdeel van een bredere aanpak voor overlast in de buurt. Zo zijn er naast de camera’s toezichthouders op straat en komen er binnenkort wijkmeesters. Van deze aanpak gaat een preventieve werking uit waardoor het bijdraagt aan de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt.
Michiel Smit, de voorman van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts, is zondagmiddag in het Oosterpark ontvangen met een lawaaidemonstratie. De politicus, die dit voorjaar bij gebrek aan stemmen uit de Rotterdamse gemeenteraad verdween, wilde op de Spreeksteen een speech houden over vrijheid van meningsuiting. Al eerder werd hem dat onmogelijk gemaakt, toen hij in juni voornemens was op de dag van de Slavernij toe te spreken. Naast de deelnemer zelf is ook de spreeksteen-organisatie is geschokt en stelt dat er geen vrijheid van meningsuiting was, voor het eerst tijdens de spreeksteen.
Sinds een week is het herfst. Maar nog steeds is het warm en zonnig.
Als ik terugkijk op de berichten deze zomer, dan denk ik grimlachend terug aan de berichten over insectenplagen op IJburg.
Nu kan ik daar makkelijk over grijnzen, want ik woon niet op IJburg, maar zogauw ik ook maar het geluid van ??n enkele mug in mijn slaapkamer hoor, gaat de klamboe om het bed.
Maar het was natuurlijk te voorspellen, die insectenplaag.
Op een regenachtige zondag heb ik een vaartocht gemaakt met het IJveer XI over het IJ en langs diverse plekken van Zeeburg.
Het historische IJveer voer vroeger van het Centraal Station naar o.a. de scheepswerven in Noord om werknemers af te zetten. Het eindpunt was de kade Nieuwendam, vlakbij het oude sluisje met cafe. Ik herinner mij dit veer uit mijn jeugd, toen ik met mijn ouders een dagje Amsterdam deed en dan de tocht naar Nieuwendam maakte.
In de afgelopen periode is het IJmeer regelmatig in het nieuws geweest. Veel publiciteit was er voor de IJmeervisie van de gemeenten Almere en Amsterdam, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Wezenlijke elementen in deze visie zijn de aanleg van de woonwijk Almere Pampus in het IJmeer en een verbinding over het IJmeer. Minder publiciteit kreeg de prijs van de Eo Wijers stichting aan o.a. Adriaan Geuze voor het ontwerp ?Markeroog? om van het IJmeer een echt binnenmeer te maken.
De Open Universiteit Nederland heeft een nieuwe cursus ontwikkeld die de deskundigheid en effectiviteit van gemeenteraadsleden vergroot door hen een betere kijk op de gemeentelijke beleidsvorming te geven. Daarmee speelt de Open Universiteit in op de discussie die momenteel binnen de lokale en landelijke overheid loopt over de kennis van raadsleden over het ambtelijke beleidsvoorbereidingproces.
Vanaf heden zijn de bestuursstukken van het stadsdeel online te vinden. De stukken zijn te vinden op http://www.zeeburg.amsterdam.nl De stukken zijn bereikbaar via de link in het rode frame : Politiek & Organisatie en vanaf daar via de link in het lichtblauwe vlak Bestuursinformatie
Voorheen kostten de bestuursstukken 180 euro per jaar, en 90 euro voor alleen de raadsstukken. Dit betekent een grote besparing voor zowel het milieu, als voor journalisten. Terwijl raadsleden de stukken gratis kregen, ook de minder belangrijke, die meteen in de oud papier bak verdwenen, moesten journalisten een duur abonnement afsluiten, voor stukken waarvan de helft ook weer in de prullenmand kon.
Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema is voorgedragen als wethouder voor de portefeuille Verkeer, Vervoer en infrastructuur (inclusief Noord/Zuidlijn), Volkshuisvesting en Monumenten voor de Gemeente Amsterdam. Herrema zou niet terugkeren in de Zeeburgse politiek. Na zeven jaar stadsdeelvoorzitterschap was hij van plan een half jaar te gaan reizen en zich in te zetten voor Childhood in Kaapstad. Dit project draagt zorg voor de opvang van dakloze jongeren. Vanavond beslist de gemeenteraad van Amsterdam over de voordracht.
Tjeerd Herrema werd op 1 maart 1961 geboren te Harlingen. Hij studeerde de economisch juridische richting aan de Hogere Economische School te Groningen. Sinds 2002 is Herrema voorzitter van het stadsdeel Zeeburg waar hij sinds 1999 stadsdeelbestuurder is. Daarvoor was hij werkzaam bij de FNV vakcentrale in verschillende functies, onder meer als hoofd van de regio Noord-Holland. Herrema wordt voorgedragen voor de portefeuille Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (incl. Noord/Zuidlijn), Volkshuisvesting, Monumenten.
De VVD wil in stadsdeel Zeeburg onder water wonen mogelijk maken. Dit voorstel doet de VVD aan de onderhandelaars van PvdA, GL en SP als oplossing voor het nijpende ruimtegebrek in met name het Oostelijk Havengebied. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onder water wonen, ook wel aquarium wonen genoemd, zeer goed mogelijk te zijn. Het is simpel, goedkoop en er is grote behoefte aan. Het is zelfs mogelijk Fountainhead ‘liggend’ als aquacity in de Ertshaven te situeren.
Open brief aan Mark van Dongen, Fractievoorzitter SP
Beste Mark,
Dit is een openbare oproep aan jou om de onderhandelingen met Pvda en Groenlinks te staken. De SP heeft in de afgelopen raadsperiode een prominente rol gespeeld. Vaak was ik het niet met je eens, maar je stond wel voor je zaak. Nu heb je 2 kernpunten uit je campagne opgegeven, namelijk je verzet tegen de bouw van Fountainhead en de sloop van het Borneoblok. Daarmee, Mark, is je geloofwaardigheid in het geding gekomen.
De voorlopige uitslag van de verkiezingen levert voor GroenLinks in Zeeburg een stabiel beeld op. PvdA en SP winnen. GroenLinks lijsttrekker Astrid Kuiper bedankt de GroenLinks kiezers en feliciteert PvdA en SP. GroenLinks behoudt drie zetels. CDA, AA/De Groenen en BAP verliezen hun zetel.
Statistieken
Bekijks: 1000335
Paginas "rendered" in 0.7421 secondes
57 uitgevoerde vragen
Debug mode is on
Aantal Artikelen: 5862