persbericht D66, GL, PvdA
Op 7 juni heeft de meerderheid raad van het stadsdeel Oost de aankoop van het muziekmakerscentrum muzyQ mogelijk gemaakt. De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hebben voor dit besluit gestemd, omdat het de risico’s voor het stadsdeel in de toekomst beperkt. Dit besluit is het sluitstuk van een maandenlange discussie binnen de stadsdeelraad over muzyQ. Eind september vorig jaar had de stadsdeelraad zich al uitgesproken voor het aankopen van muzyQ.
Volgens PvdA, GroenLinks en D66 is het wenselijk en onvermijdelijk dat het stadsdeel nu tot aankoop overgaat. Het is op dit moment de enige manier om van muzyQ een gezond muziekmakerscentrum te maken. Een gezond muzyQ kan volgens de coalitiepartijen een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Oostpoort.
De stadsdeelraad heeft ruim een half jaar de tijd genomen om tot deze beslissing te komen. Dat is volgens PvdA, GroenLinks en D66 terecht omdat het financiële belang van de aankoop voor het stadsdeel zeer groot is. Daarom was een zeer zorgvuldige afweging nodig.
Met de hele transactie is ruim 27 miljoen euro gemoeid. Ongeveer de helft van dit bedrag is bedoeld voor de aankoop van het gebouw. Dit gebouw is nu nog in handen van een stichting genaamd SOS. Met de andere helft wordt een lening afgelost die FGH Bank heeft verstrekt bij de bouw van muzyQ. Het stadsdeel is hiertoe verplicht omdat het zes jaar geleden, bij het besluit tot de bouw van muzyQ, aan FGH Bank een garantie had gegeven. Deze garantie hield in dat het stadsdeel (en in een later stadium de centrale stad) eventuele achterstallige betalingen van SOS aan FGH Bank zou voldoen. De bank heeft in september 2010 het stadsdeel op deze garantie aangesproken omdat SOS tot dan toe op geen enkele wijze aan haar financiële verplichtingen had voldaan.
Vorig jaar is de stadsdeelraad Oost al een onderzoek gestart naar de besluitvorming rond muzyQ en de afgegeven garantie. De verwachting is dat dit onderzoek deze zomer zal zijn afgerond. Na de zomer volgt hierover dan het debat in de stadsdeelraad.
De aflossing aan FGH moet het stadsdeel uit eigen middelen betalen. Het stadsdeel kan dit bedrag opbrengen, maar door de betaling wordt de financiële positie wel verzwakt. De komende tijd zal het stadsdeelbestuur met voorstellen komen hoe de financiële weerbaarheid van Oost weer kan toenemen. Uitgangspunt van PvdA, GroenLinks en D66 is dat de bewoners van Oost hiervan zo weinig mogelijk merken. De coalitiepartijen vinden ook dat het gemeentebestuur een bijdrage aan de oplossing moeten leveren.
Behalve de financiële gevolgen voor het stadsdeel speelde in de besluitvorming nog een ander punt een rol. Ook dit punt heeft met de verstrekte garantie te maken. Het is namelijk mogelijk dat het stadsdeel volgens de Europese regels deze garantie niet had mogen verstrekken. Dat is de conclusie van een juridisch advies dat onlangs, op verzoek van de hele stadsdeelraad, is uitgebracht. Om na te gaan of destijds, in 2005, onjuist gehandeld, is een toetsing van de garantie bij Europa nodig. PvdA, GroenLinks en D66 willen dat zo’n toetsing plaatsvindt, maar hebben hiervoor de medewerking van B&W van Amsterdam nodig. Het gemeentebestuur houdt dit vooralsnog echter af. Dit verschil van inzicht hoeft volgens de coalitiepartijen de aankoop van muzyQ echter niet in de weg te staan.
PvdA, GroenLinks en D66 hebben een aantal redenen om de oorspronkelijke garantie te toetsen bij Europa. De eerste: bij twijfel heeft een overheid te toetsen. Op basis van het ingewonnen juridische advies hebben de coalitiepartijen inderdaad twijfel of de garantieregeling voldoet aan de eisen van Europa. Dus is een toetsing op zijn plaats. Ten tweede: van toetsing zou een disciplinerende werking voor stadsdeel en stad kunnen uitgaan. Of uit het onderzoek van Europa nu blijkt dat de garantie wel of niet is toegestaan, in beide gevallen biedt de uitkomst houvast voor mogelijke nieuwe steunmaatregelen door de gemeente. Tenslotte kan na melding ook blijken of de garantieregeling daadwerkelijk één ondernemer ten onrechte heeft bevoordeeld. Mocht dat het geval zijn dan is dat ook van belang voor toekomstig beleid.
Het is niet de intentie van PvdA, GroenLinks en D66, dat het stadsdeel eigenaar blijft van muzyQ. Het stadsdeel zal nagaan op welk moment verkoop van het gebouw financieel voor het stadsdeel het meest gunstig is. Dat kan ook al op heel korte termijn zijn. Voor PvdA, GroenLinks en D66 staat hierbij voorop dat eventuele nadelige financiële gevolgen van welk besluit dan ook voor het stadsdeel zo beperkt mogelijk zijn. De coalitiepartijen willen ook hiermee voorkomen dat de rekening van muzyQ direct wordt doorgeschoven naar de burgers van Oost.