Oost krijgt volgend jaar flexibel cameratoezicht. Dat is de wens van de deelraad. In plaats van de vaste camera’s die al sinds 2005 op dezelfde plekken in de Indische Buurt hangen wordt er gekozen voor een systeem waar camera’s tijdelijk toegestaan worden. Een voorstel dat D66 hiervoor met PvdA en GroenLinks indiende werd door ruime meerderheid gesteund.
D66 is niet principieel tegen cameratoezicht, maar het moet wel effectief zijn, het moet werken. ‘Volgens ons is cameratoezicht een zwaar middel dat de privacy van burgers kan aantasten. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan en pas inzetten als andere veiligheidsmaatregelen geen effect hebben,’ aldus Liesbeth Boesenkool (D66).
Met flexibel cameratoezicht zit Oost niet vast aan camera’s die maar liefst twee jaar op dezelfde plek hangen. ‘Wij denken dat flexibel cameratoezicht beter aansluit op de actuele veiligheidssituatie in Oost. In december verwachten we de Buurtveiligheidsplannen voor Oost, op basis van die uitkomsten hebben we straks de mogelijkheid om flexibel cameratoezicht in te zetten waar dat nodig is,’ legt Boesenkool uit.
Evaluaties
Eerder dit jaar heeft D66 aangedrongen op een goede evaluatie naar de effectiviteit van cameratoezicht, de eerste sinds 2005, het jaar waarin cameratoezicht in de Indische Buurt van start ging. Uit de evaluatie blijkt niet dat de camera’s daadwerkelijk bijgedragen hebben aan meer veiligheid. De Indische Buurt is de laatste enorm verbeterd. De wijk is grotendeels gerenoveerd, er zijn veel andere bewoners komen wonen en er is op alle vlakken veel energie gestoken in het veiliger maken van de buurt. Daarom is dit het moment is om te starten met een andere vorm van cameratoezicht, waarbij duidelijke richtlijnen komen over het gewenste doel van een camera op een bepaalde plek in Oost. Daarbij hoort ook een duidelijke exitstrategie. ‘Als het gewenste doel bereikt is, of een camera geen effect blijkt te hebben, dan willen wij dat de camera weggaat of verplaatst wordt,’ aldus Liesbeth Boesenkool.
Registratie en communicatie
In het voorstel is ook aangedrongen op betere richtlijnen voor de registratie en opvolging van meldingen van incidenten. ‘We willen dat de toezichthouders van het stadsdeel én de politie dezelfde manier van registratie van incidenten gaan bijhouden. Dat gebeurde tot nu toe niet en daardoor was het onmogelijk de effecten van de camera’s te bepalen. Door een betere registratie kunnen we bepalen of cameratoezicht op een bepaalde plek nuttig is???. D66 vindt het ook belangrijk dat het Stadsdeel op een open en transparante manier gaat communiceren over de effecten van de camera’s.
Financiering
Op dit moment worden het cameratoezicht medegefinancierd door de gemeente Amsterdam. Voor D66 is deze cofinanciering een voorwaarde voor voorzetting Uiteindelijk is het de burgemeester die beslist waar er camera’s komen. Daarbij hoort ook een stukje financiële verantwoordelijkheid vindt D66.
bron: persbericht D66 Oost