De afgelopen dagen zijn op internet stukken gepubliceerd over de garantstelling die Stadsdeel Amsterdam Oost heeft afgegeven aan de FGH-bank voor de lening ten behoeve van de bouw van het muziekmakerscentrum dat tegenwoordig bekend staat als MuzyQ. Het gaat om zeer veel documenten waardoor soms door de bomen het bos niet meer wordt gezien. Het standpunt van Méérbelangen is door de jaren heen steeds duidelijk én consistent
geweest:
In 2005 hebben Sharona Ceha als duoraadslid en Bas van Vliet als raadslid voor Méérbelangen gewezen op de risico’s van de garantstelling. De fractie van Méérbelangen heeft toen dan ook tegen de garantstelling gestemd. Toen Méérbelangen na de verkiezingen van 2006 deelnam in het coalitiebestuur met PvdA en GroenLinks (later SP) heeft zij zich als coalitiepartner –zoals in het openbaar bestuur gebruikelijk is- moeten conformeren aan de tot dan toe door de deelraad genomen besluiten. Dus ook aan het door de deelraad in 2005 genomen besluit tot garantstelling. In 2007 is de garantstelling daadwerkelijk tot stand gekomen, onder verantwoordelijkheid van het toenmalige DB, waarvan ook Méérbelangen deel uit maakte.
Vorig jaar is gebleken is dat deze garantstelling veel verder ging dan de garantstelling waarvoor de raad toestemming had gegeven. De garantstelling had een open einde terwijl de raad slechts toestemming had gegeven voor een garantstelling van maximaal 1,5 miljoen per jaar, gedurende 10 jaar, derhalve 15 miljoen.
Recentelijk is de fractie van Méérbelangen bovendien gebleken dat de door haar niet gewenste garantstelling mogelijk ook als ongeoorloofde staatssteun moet worden aangemerkt. De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in de zaak over de garantstelling die het Rotterdamse Havenbedrijf aan RDM, wijst ook in deze richting.
Om hierover zekerheid te krijgen zou de garantstelling alsnog door de Nederlandse staat in Brussel moeten worden gemeld bij de Europese commissie. Bas van Vliet, fractievoorzitter van Méérbelangen in de Stadsdeelraad Oost: “Blijkbaar wordt Wethouder Asscher van de centrale stad nogal zenuwachtig bij deze gedachte want hij heeft niet alleen aangegeven dat het stadsdeel niet bevoegd zou zijn om de garantie via het ministerie van binnenlandse zaken te melden bij de Europese Commissie –wat niet juist is- maar ook heeft hij gezegd dat hij niet van plan is om de garantie zelf te melden. Daarmee zegt hij in feite dat hij mogelijk niet van plan is om de wet na te leven. Voor een wethouder vind ik dat nogal opmerkelijk.???
Naar de mening van Méérbelangen is de houding van Asscher niet alleen onjuist maar ook volstrekt zinloos omdat melding van de garantstelling niet eens strikt noodzakelijk is voor een onderzoek door de Europese Commissie. Dat kan ook op basis van eigen informatie van de commissie of op basis van een klacht van een willekeurige burger. “Desnoods dienen we zelf een klacht in bij de commissie, zodat wij en de bewoners van het stadsdeel weten waaraan we toe zijn met die garantstelling??? aldus Van Vliet.
Méérbelangen is altijd tegen de garantstelling geweest en het grote risico dat daardoor gelopen werd. De partij vindt melding bij de Europese Commissie noodzakelijk, niet om falen uit het verleden te verdoezelen maar om
de wet na te leven en alsnog te doen wat al in 2007 had moeten gebeuren. Als immers blijkt dat de garantstelling als ongeoorloofde staatssteun moet worden gezien dan betekent dat niet alleen dat andere ondernemers die
de steun niet hebben ontvangen, zijn benadeeld, maar ook dat de bewoners van het stadsdeel financieel de dupe zijn van ongeoorloofd handelen van hun eigen lokale overheid. Van Vliet: “De Europese Commissie kan verordonneren dat de gevolgen van de ongeoorloofde staatssteun ongedaan moeten worden gemaakt door de lidstaat. Als hiermee ook de nadelige gevolgen voor de bewoners kunnen worden weggenomen dan moet je die mogelijkheid zeker niet frustreren.???
Méérbelangen vind het imago van de stad tegenover haar bewoners en bedrijven in het stadsdeel belangrijker dan het imago ten opzichte van een bank die een eigen verantwoordelijkheid heeft bij transacties die mogelijk
ongeoorloofde staatsteun opleveren.