In de perspectieven nota 2013 zijn voor het eerst kaders opgenomen over de verwachte effecten van het beleid, waarmee de raad de te verwachte resultaten mee kan meten. Bij veel projecten en programma’s was het niet duidelijk wat er met het uitgegeven gemeenschapsgeld bereikt werd. Voor de raad was het niet mogelijk om een goede afweging te maken, waardoor besluitvorming lastig werd. Dat gaat nu veranderen. SP- deelraadslid Gerard van der Molen: ‘Al jaren strijd de SP-fractie Oost voor duidelijke taal en doorzichtig bestuur. Met deze nieuwe kaders hebben we een reuze stap gemaakt’.
Bij het aantreden van de SP in de raad van Oost-Watergraafsmeer vielen de raadsleden over de ambtelijke taal en de ingewikkelde vorm van de begroting. Om de begroting te kunnen lezen was een cursus van een maand nodig en dan was je nog niet door alle wollige taal, aldus Van der Molen. De afgelopen paar jaar is er door ambtenaren en raadsleden hard gewerkt aan verbetering. Om de wolligheid uit de programma’s te halen heeft de SP een “anti mist” motie ingediend waarin het bestuur opgedragen werd om elke notitie te voorzien van duidelijke en meetbare doelen met concrete indicatoren. De motie is aangenomen en nu voor het eerst uitgevoerd in de perspectieven nota 2013.
Veel andere stadsdelen zijn meegegaan in dit traject en onder de naam ‘Besturen zonder ballast’ zijn ambtenaren en raadsleden van diverse stadsdelen bij elkaar gekomen om een eenheid te krijgen in de te gebruiken doelen en indicatoren. Stadsdeel Oost had een voorbeeldfunctie en is hierin voorop blijven lopen.
Om de gevraagde duidelijkheid te krijgen is een nieuwe methode van rapporteren geïntroduceerd. Deze werkt als volgt: Het stadsdeel streeft er naar dat mensen zich veilig voelen in hun buurt. Dit wordt jaarlijks onderzocht door O&S en in een cijfer uitgedrukt voor veiligheidsbeleving. In een bepaalde wijk scoort het veiligheidsgevoel laag. Er wordt geklaagd over junks op het pleintje. Dus wordt er actie ondernomen om met camera toezicht minder junks op het plein te hebben. Na een jaar kijkt het stadsdeel of er minder junks zijn. Het resultaat is goed, er blijken minder junks op die plaats te komen. Wanneer er na een jaar na de cijfers van O&S over het veiligheidsgevoel van de mensen wordt gekeken dan blijkt er niets veranderd. De mensen voelen zich nog steeds onveilig. De actie met de camera heeft er alleen toe geleid dat de overlast is verplaatst naar de omliggende straten. Het heeft dus niet het verwachte effect gehad, dus snel schrappen die verspilling. Met dit nieuwe systeem zijn we als raad beter in staat om het beleid van het DB te controleren en hebben we knoppen gekregen om dit beleid bij te sturen. De SP is trots dat ze heeft kunnen bijdragen aan een meer doorzichtige overheid.