Persbericht VVD, SP, Meerbelangen
De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam Oost, Astrid Kuiper, heeft gisteren in diverse media, waaronder AT5, verklaard dat zij excuus-sms’jes van de oppositie zou hebben ontvangen naar aanleiding van een open brief van de oppositiepartijen inzake censuur op informatievoorziening door het stadsdeel. Navraag bij Astrid Kuiper leerde dat deze sms’jes volgens haar vanuit de VVD-fractie gekomen zouden zijn.
Persbericht VVD
Het was te verwachten: de lijmpoging in Stadsdeel Oost is een feit. GroenLinks en D66 gaan het wéér proberen met de PvdA en dit terwijl er alle reden is om nou eindelijk eens voor een stabiele coalitie
te kiezen. Een paar feiten op een rij:
Persbericht GroenLinks en D66
Na een consultatieronde waarbij alle partijen van de stadsdeelraad in Amsterdam Oost zijn gehoord, hebben GroenLinks en D66 besloten om verder te praten met de PvdA. Samen met de PvdA hebben GroenLinks en D66 eerder dit jaar een goed coalitie akkoord opgesteld en zij zien nog steeds kansen om dit programma uit te voeren. De PvdA heeft concrete stappen gezet waardoor er volgens GroenLinks en D66 voldoende basis is om verdere gesprekken te voeren.
GroenLinks en D66 in Amsterdam Oost hebben de gezamenlijke consultatieronde beëindigd. Nadat Meint Helder zijn positie als fractievoorzitter van de PvdA in Oost had neergelegd vonden D66 en GroenLinks het wel zo zorgvuldig om een extra gesprek te hebben met de nieuwe fractievoorzitter. Er is nu met alle partijen uit de deelraad van Oost gesproken.
De resultaten van de consultatie ronden worden dinsdagavond besproken in de fracties van GroenLinks en D66, apart en met elkaar. Beide partijen hebben het voornemen om woensdag bekend te maken welke vervolgstappen zullen worden genomen.
VVD, SP en Méérbelangen schrijven open brief aan Groenlinks en D66
De gezamenlijke oppositiepartijen VVD, SP en Méérbelangen in stadsdeel Amsterdam Oost hebben door middel van een open brief aan zowel de fracties van Groenlinks en D66, als de leden van het
resterende dagelijks bestuur, hun zorgen geuit over de trage voortgang van de coalitieonderhandelingen.
D66 en GroenLinks maken zich grote zorgen over de (gedeeltelijke) leegstand van het schoolgebouw van De Evenaar op het Ambonplein in de Indische Buurt. Openbare basisschool De Evenaar gaat per 1 augustus 2011 dicht en staat ook dit schooljaar al grotendeels leeg. D66 en GroenLinks hebben wethouder Lieke Thesingh met steun van de raad in Oost opgeroepen zo snel mogelijk een andere gebruiker voor het gebouw te zoeken, om (verdere) verloedering van het Ambonplein te voorkomen. Het tijdelijke gebouw van de A.H. Gerhard school op het plein staat namelijk ook al geruime tijd leeg en is aan het verpauperen. Liefst komt er opnieuw een school of desnoods een andere maatschappelijke organisatie in het gebouw van De Evenaar op het plein.
ontbreken van brieven kost het stadsdeel geld
De fractie van Méérbelangen heeft gisteravond opheldering gevraagd over het ontbreken van de ontslagbrieven van Fatima Elatik en Germaine Princen. De twee PvdA-wethouders in stadsdeel Oost legden twee weken geleden hun functie neer, maar het stadsdeel heeft hun ontslagbrieven nog altijd niet ontvangen. “Dat is niet netjes”, zegt Méérbelangen-fractievoorzitter Bas van Vliet. “En het kost het stadsdeel - in tijden van bezuinigingen - geld bovendien.”
Het is slecht gesteld met het onderhoud van veel woningen in de Indische Buurt. Dit bleek toen de SP op onderzoek uitging naar aanleiding van verschillende klachten over onderhoud door woningstichting Eigen Haard. De vele klachten over het slechte onderhoud in de Solostraat en Sumatrastraat waren zeer terecht. Verschillende bewoners klaagden over grote lekkages in hun woningen. Hoewel de lekkages, na enige weken tot meer dan een maand, wél werden verholpen door Eigen Haard, werd aan de oorzaak weinig gedaan.
Lokale partij Méérbelangen is zeer verbaasd over de hernieuwde toenadering tussen GroenLinks, D66 en de PvdA in stadsdeel Oost. “Het besturen van een stadsdeel is geen spielerei”, zegt fractievoorzitter Bas van Vliet in reactie op het nieuws dat GroenLinks en D66 een terugkeer van de PvdA in de coalitie niet uitsluiten. “Je kunt niet de ene dag met veel bombarie uit het bestuur stappen, en de volgende dag terugkomen alsof er niets is gebeurd”, vindt Van Vliet.
De PvdA fractie in Amsterdam Oost is 180 graden gedraaid nadat men vorige week de stekker uit de coalitie heeft getrokken. De VVD is verbijsterd. ‘Vorige week nog complimenteerden wij de PvdA fractie omdat die, als enige in de coalitie, conclusies trok uit het feit dat het stadsdeel 30 miljoen euro over de balk had gegooid en amper een week later kruipt men terug in de schoot van de macht.
Tijdens een roerige raadsvergadering op maandag 4 oktober vol heeft de PvdA-fractie een slecht besluit genomen. Door uit de coalitie stappen zijn onze twee bestuurders Fatima
Elatik en Germaine Princen onnodig beschadigd, ook de bestuurders van onze partners GroenLinks en D66 zijn geschaad. Daarvoor bied ik persoonlijk en namens mijn fractie mijn oprechte excuses aan. De PvdA-fractie heeft vertrouwen in onze wethouders. Twee top bestuurders die veel betekenen voor de PvdA en de bewoners in ons stadsdeel.
Ook richting onze coalitiepartners GroenLinks en D66 wil ik mijn oprechte excuses maken.
De SP heeft na het aftreden van stadsdeelvoorzitter Elatik en portefeuillehouder Princen in Oost een spoeddebat aangevraagd. De SP-fractie vindt dat de bewoners van Oost op de hoogte moeten worden gesteld van nieuwe ontwikkelingen rond het minderheidscollege van GroenLinks en D’66. Meta Meijer: “Aangezien dit college tot nu toe nog weinig heeft laten zien en het nieuwe stadsdeel nog maar een paar maanden oud is, gelooft de SP dat het beter is om helemaal opnieuw te beginnen”.
GroenLinks en D66 in Amsterdam Oost starten komende week een gezamenlijke consultatieronde. Na het opstappen van de PvdA uit de coalitie eerder deze week, heeft het stadsdeel geen volwaardig bestuur meer. Gezien de uitdagingen op korte termijn, de begroting van 2011 als voor de komende jaren als gevolg van de grote bezuinigingen geven beide partijen aan op korte termijn te willen komen tot een volwaardig bestuur dat kan steunen op een stabiele en betrouwbare meerderheid in de deelraad.
GroenLinks betreurt het opstappen van de PvdA ten zeerste. De PvdA is uit de coalitie in Amsterdam Oost gestapt. Aanleiding voor de crisis was het feiten relaas rond het Muziekmakers centrum MuzyQ. De PvdA wilde een motie van afkeuring indienen met de coalitiegenoten voor het gehele dagelijks bestuur van Oost. Het Dagelijks Bestuur gaf hierop aan na overleg dan als geheel op te stappen.
Lokale partij Méérbelangen vindt dat stadsdeel Oost zo snel mogelijk een solide bestuur moet krijgen. De fractie is verbaasd over het opstappen van de PvdA uit de coalitie die nog maar net met haar werk was begonnen.
De PvdA gooide de handdoek in de ring tijdens de vergadering van de stadsdeelraad, afgelopen maandag. Die vergadering ging over de garantstelling die het stadsdeel heeft gegeven voor de bouw van MuzyQ, het muziekmakerscentrum in Oostpoort. Méérbelangen constateerde dat verantwoordelijk portefeuillehouder Germaine Princen het mandaat dat de deelraad het dagelijks bestuur in 2005 gaf, heeft overschreden en de eer aan zichzelf zou moeten houden. Méérbelangen heeft destijds overigens tegen deze garantie gestemd, onder meer vanwege het te hoge risico voor het stadsdeel.
Gisteravond is de PvdA uit de coalitie in Amsterdam Oost gestapt. Dit gebeurde na een hectische avond die in het teken stond van de garantstelling rond muziekmakerscentrum Muzyq.
Nadat de fracties van D66 en GroenLinks geen steun wilden geven aan een zware motie van afkeuring tegen het hele Dagelijks Bestuur van Oost stapte de PvdA uit de coalitie.
Directe aanleiding is de politieke ophef ontrent de financiering van het Muziekmakerscentrum. Voormalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam hebben zich garant gesteld voor de hypothecaire lening die door de bank is verstrekt aan de ondernemers. De eerste 10 jaar staat het stadsdeel garant voor 1,5 miljoen per jaar, de volgende 10 jaar de centrale stad voor 1,5 miljoen en de totale garantstelling van € 26,5 miljoen is per direct opeisbaar. De PvdA vindt dat het toenmalige dagelijks bestuur grote steken heeft laten vallen omdat zij een te ruime opvatting had van het mandaat voor de onderhandelingen over de garantstelling. Het gevolg is nu dat het stadsdeel met grote financiële problemen kampt. De handelswijze van het huidige DB wekte bij de PvdA fractie onvoldoende vertrouwen dat zij de ontstane situatie in het beste belang van het stadsdeel kon afhandelen. Vandaar het voornemen tot een motie van afkeuring, waarop de coalitie uiteen viel.
De fractie van Méérbelangen heeft zich gekeerd tegen de plannen waarmee het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oost het financiële debacle rond MuziQ wilde oplossen. “De gang van zaken rond het Muziekmakerscentrum in Oostpoort geeft aan dat het DB achteloos omspringt met het geld van de inwoners van Oost. Als de raad daar op ons initiatief geen stokje voor had gestoken, zou het DB mogelijk vele miljoenen euro’s in een diep, donker gat hebben gegooid”, aldus raadslid Bas van Vliet. De deelraad vergaderde afgelopen woensdag- en donderdagavond achter gesloten deuren over het MuziQ-fiasco.
De PvdA in Amsterdam Oost heeft donderdagavond 30 september onder strenge voorwaarden ingestemd met het voorstel van het Dagelijks Bestuur om de aankoop van het Muziekmakerscentrum in Oostpoort voor te bereiden. Om de gevolgen voor het stadsdeel zoveel mogelijk te beperken is het noodzakelijk dat het stadsdeel nu ingrijpt. Voormalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam hebben zich in 2005 garant gesteld voor de hypothecaire lening die door de bank is verstrekt aan de ondernemers van het Muziekmakerscentrum, ook bekend als MuzyQ.
D66 steunt het plan van Stadsdeel Oost om het Muziekmakerscentrum in Oostpoort te kopen. D66 Amsterdam Oost stemde woensdagavond 30 september in met het voorstel de aankoop voor te bereiden. Voormalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam hebben zich garant gesteld voor de hypothecaire lening die de Friesch-Groningsche Hypotheekbank heeft verstrekt aan de ondernemers. De kostprijs van het gebouw bedroeg € 26,2 miljoen.
Het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel Amsterdam Oost is in grote problemen geraakt nu gebleken is dat er ongeoorloofde afspraken zijn gemaakt waar men nu de rekening van krijgt. In het verleden heeft het stadsdeel een garantie afgegeven voor een geldlening van ruim 26 miljoen euro ten behoeve van de bouw van het Muziekmakerscentrum in het nieuw te ontwikkelen gebied Oostpoort. De garantstelling die moest worden afgegeven om de bouw van dit megalomane project doorgang te laten vinden was voor 9 miljoen goedgekeurd door de huidige coalitiepartners (PvdA, Groenlinks en D66), maar na nu blijkt heeft het DB – achter de rug van de deelraad om – contracten ondertekend waardoor dit risico oploopt tot ruim 26 miljoen euro.
Inmiddels heeft de bank bij het stadsdeel aangeklopt voor de incassering van de eerste garantiegelden, omdat het Muziekmakerscentrum op de rand van faillissement staat.
Statistieken
Bekijks: 1000356
Paginas "rendered" in 0.5503 secondes
52 uitgevoerde vragen
Debug mode is on
Aantal Artikelen: 5862