homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ZOMERUITJE: Assadaaka bezoekt dierentuin ARTIS

z22Stralend zonnetje, strak blauwe zomerhemel en een zuchtje wind met 23 tot 25 graden Celsius, een fijne groep dames met een warme glimlach op het gelaat gestoken in kleurrijke zomer jurkjes. En zie, het Assadaaka bezoek aan de oudste dierentuin van Nederland kon van start op donderdag 26 augustus 2021!

De gezellig kletsende groep bezocht als eerste de prachtige apenrots, waar de klimmende Bavianen spelend over het zand en elkaar heen rolden. Twee apen vlooiden elkaar liefdevol. Een apen moeder omhelst haar jong. Een toekijkende Assadaaka moeder aait over de bol van haar dochtertje. “Kijk mam, wat doen die twee apen daar nu met elkaar?” Een biologielesje volgt als antwoord.

In het Apenhuis hebben de oude kooien plaats gemaakt vor tropische binnentuinen, war dieren vrijelijk kunnen bewegen. Zomer of winter binnen zijn de temperaturen altijd tropisch. De lucht is fris, maar zompig. Vochtig. Een aap slingert van boom naar balk en van dak naar boom. Een tropische vogel krijst luid. Men waant zich waarlijk in een oerwoud.

Van het Apenhuis toog ons gezelschap naar het Reptielenhuis. Vreselijk enge slangen kronkelen zich daar in terraria rond boomstronken of liggen eenvoudig uitgeblust opgerold als een opgeschoten kabel in een mandje of onder een rots. Een enkele vrouw slaakte een gil: “wat een serpent!”.

Na deze ervaring werden de tientallen jaren oude reuze schilpadden en krokodillen waargenomen. Deze vleesetende reptielen werd juist gevoerd en kwamen in beweging om een hapje op te vangen. Als een pijl zo snel schoten zij uit het water richting verzorger. De lange krachtige staart als een soort van watermotor. In een glazenbakje de kleine roodwang schilpadjes.

Artis is een diervriendelijke dierentuin, veel kooien zijn in de afgelopen twintig jaren vergroot, de negentiende eeuwse gevangenissen zijn veelal gesloopt. Vervangen door ruimere en meer natuurlijke omstandigheden voor het gedierte. Meer zoals de Schepper het bedoeld moet hebben.

Als eerste verdween de papegaaienlaan die van de hoofdingang naar de Apenrots langs de Kamelentuin liep. De Ara’s waren niet langer hun hele levenslang vastgeketend aan een dode boomstronk. Het Olifantenverblijf is prachtig geworden. De ijsberen zijn eenvoudig verdwenen.
Ook is de diergaarde door Corona zwaar getroffen, diersoorten werden afgestoten en in aantal verminderd. Dankzij sponsoren werden de leeuwen behouden.

Na het zien van de olifanten, zebra’s en Afrikaanse wildebeesten werd het eerste kopje thee gedronken in de nabije uitspanning. De kinderen konden even heerlijk rondrennen, genoten een zakje chips en een blikje chokomelk. Ouderen toiletteerden en de ouders hadden gezellige onderonsjes.

He voeren van de zeeleeuwen verliep luidruchtig. Wat kunnen die dieren schreeuwen! Als een pijl schoten de donkere schimmen door het bassin, mooi te zien ondergronds door levensgrote glazen ramen. Alles om een makreeltje soldaat te maken. Jong en oud genoot zichtbaar!

Na het zien van de sterrenhemel in het planetarium, een bezoek aan de Vlinderkas, het aquarium, neushoorns en het gorilla verblijf toog het gezelschap nog naar het fijne terras van het Artis restaurant om nog een glaasje prik samen zingend te genieten. Bij de uitgang stonden foto’s gereed die aangekocht konden worden.

Kort werd op de hoek Plantage Middenlaan nog even stil gestaan om te luisteren naar een kort exposé over de aanslag op het bevolkingsregister door het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Blij, voldaan en met energie ging men moe weer op huis aan. Dankbaar om zo samen op pad te gaan. Assadaaka verbindt en maakt de buurt beter!

Artis is blij met alle steun en donaties. Voor meer info, zie: https://www.artis.nl/nl/steun-artis/

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community Minder weergeven

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken