homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

HUURDERS EN KRAKERS VERZETTEN ZICH TEGEN SLOOPDRIFT VAN WONINGCORPORATIE YMERE

Amsterdam oost word waker !

Amsterdam, 25 november 2007.

Huurders, antikrakers en krakers aan de Derde Oosterparkstraat en de Vrolikstraat verzetten zich tegen sloop van ruim 90 sociale huurwoningen en buurtcentrum ?t Blijvertje. Woningcorporatie Ymere geeft nu zelf toe dat sloop niet nodig is ? de enige reden dat de bewoners weg moeten, is dat Ymere liever verhuurd aan rijke tweeverdieners. Maandag 26 november om 19.30 gaan de bewoners verhaal halen bij wethouder Germain Princen. Blijft zij de sloopplannen van de corporatie steunen nu duidelijk wordt dat behoud ook goed mogelijk is?

De huurders verzetten zich al ruim een half jaar met hand en tand tegen de sloop. Zij kregen hulp van krakers die 4 van de etages in de huizenblokken hebben bezet. De bewoners zijn kwaad dat Ymere grootschalig gaat slopen in de Oosterparkbuurt en dat dit betekent dat de zittende bewoners moeten verhuizen naar elders. Na deze blokken wil Ymere ook op een groot aantal andere plekken in de Oosterparkbuurt gaan slopen. Inmiddels is er breed verzet in de buurt tegen deze plannen.

De bewoners hebben de indruk dat Ymere nu wil de plannen wil doordrukken om te laten zien dat verzet geen zin heeft. Alle andere redenen voor sloop zijn door de bewoners onderuit gehaald. Ten eerste wordt de sloop niet gesteund door de bewoners, zoals Ymere eerst beweerde. Ten tweede is het niet waar dat de woningen in z?n slechte staat zijn dat ze per se gesloopt moeten worden. Ten derde wordt door de verplaatsing van arme door rijke bewoners de buurt niet leefbaarder.  De huidige bewoners hebben hart voor de buurt en hebben er onder meer voor gezorgd dat ?t Blijvertje uitgegroeid is tot een volwaardig buurtcentrum. De multiculturele vereniging Assadaaka geeft er overdag gratis taallessen en sociaal/juridische ondersteuning, de kraakgroep Oosterparkbuurt organiseert optredens en serveert eten en de bewonersvereniging Slim Blijven geeft informatie over stedelijke vernieuwing. Assadaaka won de diversiteitsprijs van de gemeente Amsterdam en de voorzitter Ahmed el Mesri is Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het is schokkend dat Ymere dergelijke bewoners wil ontruimen onder het mom van ?sociale menging?.

Toen duidelijk werd dat Ymere niet correct gehandeld had bij de plannen, heeft de stadsdeelraad met een breed gesteunde motie de corporatie gevraagd in overleg te treden met bewoners. Onder leiding van Felix Rottenberg werd afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar de staat van de woningen. De bewoners zegden toe hun verzet te staken als sloop echt nodig was. Experts als hoogleraar Hein de Haan gaven echter direct aan dat behoud heel goed mogelijk is. Dat is ook wenselijk gezien de architectonische waarde van de 19e-eeuwse gevels en het feit dat er in Amsterdam dringende behoefte is aan betaalbare woningen voor kleine huishoudens.

Toen duidelijk werd dat behoud mogelijk is, heeft Ymere het onderzoek stopgezet en geweigerd de experts bij elkaar te laten komen. Nu is de vraag hoe de politiek reageert. Tijdens de commissie wonen op 14 november j.l. heeft Wethouder Germaine Princen gezegd dat zij zich ?niet geloofde? dat Ymere zou slopen als de fundamenten van de woningen in orde waarde.

Nu Ymere de motie van de stadsdeelraad naast zich neerlegt en aangeeft dat de bewoners desnoods met harde hand uit hun woningen worden gezet, vragen de bewoners de politiek om de bewoners te steunen en duidelijk stelling te nemen. Het simpele verzoek is om te bestuderen of behoud van de woningen mogelijk is.

De bewoners en sympathisanten verzamelen op maandag 26 november vanaf 19.00 bij ?t Blijvertje (Derde Oosterparkstraat 64h) en daarna naar het Stadsdeelkantoor op de Linnaeusstraat 89 om bij de commissievergadering Wonen duidelijk te maken waar ze voor staan.

Voor meer informatie:
?t Blijvertje: http://www.myspace.com/tblijvertje
Bewonersvereniging Slim Blijven: http://www.slimblijven.nl
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

http://www.xanga.com/tblijvertje

http://www.xanga.com/Assadaakain de indischebuurt is het al zo ver at hele blokken worden gesloopt, de mesnen die hier woonden komen niet meer teruh in deze wijk, dit gebeurd door heel amsterdam heen, de mensen krijgen een andere duurdere woning of verhuisen naar een andere afbraakwijk, de woningen die gerenoveerd zijn staan leeg in de buurt, te koop voor veel te veel geld, braak ligende tereinen en veel te koop boorden dat is nu zeeburg ..

Reactie: 1 gepost door:Peter Oeloff  op  11/26  om  09:59 AM


Maar het moeten toch prachtwijken worden Peter? wink, (ironisch bedoeld dus!)

Reactie: 2 gepost door:Tess  op  11/26  om  05:50 PM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig