homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Bomenverordening

Door: Mark van Dongen

Binnenkort bestaat Zeeburg niet meer. Samen met Oost/Watergraafsmeer gaan we op in het stadsdeel Oost. Dit zal niemand ontgaan zijn. Behalve dan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Zeeburg. Op de agenda van de aanstaande raad staat de Bomenverordening. Niet iets wat nieuw is. Ook nu moeten mensen die een boom willen kappen een kapvergunning aanvragen, is er een herplantplicht en wat dies meer zij.

Nu heeft het DB van Zeeburg altijd al wel problemen met bomen. Denk maar aan de Javastraat die er vroeger uitzag als een prachtige groene laan. Of aan het Timorplein, waar een met bewoners besproken plan plotseling werd veranderd door het voornemen om extra bomen te kappen, of denk aan het Zeeburgereiland, waar een ware kaalslag is gehouden, of aan IJburg, waar gewoon nauwelijks rekening is gehouden met bomen.

De Bomenverordening waar het DB nu mee komt weerspiegelt het kapgrage beleid van Zeeburg. Het DB wil het nu mogelijk maken dat in tuinen kleiner dan 120 vierkante meter er gekapt kan worden zonder kapvergunning. Iedereen met een bijl of een kettingzaag mag zijn gang gaan. In Zeeburg gaat dit over het overgrote deel van de tuinen. Nu al wordt er geklaagd dat corporaties kleine binnentuinen regelmatig laten betegelen. De plannen van het DB kunnen een ware kaalslag opleveren.

Vreemd is dat toch. Het DB heeft altijd zijn mond vol over een duurzaam beleid, het terugdringen van de CO2-uitstoot, het halen van milieudoelstellingen, etc.. Maar zo gauw het om concrete maatregelen gaat geeft men niet thuis. Bomen zijn belangrijk. Juist om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Maar dat niet alleen. Wat heeft het voor zin om nu nog een verordening te maken terwijl we vlak voor een fusie staan. Daarna moet die verordening weer worden aangepast, want er zijn nogal wat verschillen met de bomenverordening van Oost/Watergraafsmeer.

Met de nieuwe bomenverordening zou Zeeburg het meest boomvijandige beleid krijgen van heel Amsterdam. Noch de stedelijke verordening noch die van Oost/Watergraafsmeer geven een mogelijkheid om zonder vergunning in kleine tuinen te kappen. Bovendien is er stedelijk een herplantplicht. Zeeburg wil die nu afzwakken tot de mogelijkheid van een herplantplicht.

Hopelijk zal de raad binnenkort besluiten om nu geen bomenverordening in te stellen, maar te wachten tot na de fusie met Oost/Watergraafsmeer. In de afgelopen commissievergadering leken de SP, de VVD en GroenLinks dat standpunt te delen. Alleen de PvdA wilde graag deze bomenverordening aannemen. En dat blijft gevaarlijk omdat zij verreweg de grootse partij zijn. Hoe D66 hier precies over denkt was in de commissie nog niet duidelijk. Hopelijk herinnert die partij dat zij toch ook groene wortels heeft.

Door: Mark van DongenHeel opmerkelijk dat een uitzondering wordt gemaakt voor de veplichting een kapvergunning aan te vragen voor het kappen van bomen in kleine tuinen. Wat is daar de gedachte achter? In Oost/Watergraafsmeer kennen we zo’n uitzondering niet en deze lijkt mij ook niet gewenst. Het zou mij verbazen als een verordening met deze uitzondering na de fusie in stand blijft.
Wij merken juist dat er, zelfs met de vergunningplicht, nog klachten komen van omwonenden van binnentuinen over het kappen van bomen, die een binnenterrein nu juist het groene karakter geven.
Mocht de uitzondering toch worden aangenomen dan is dat echt iets om na de fusie weer te schrappen.

Bas van Vliet
Raadslid fractie Méérbelangen
Stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer

Reactie: 1 gepost door:Bas van Vliet  op  11/11  om  12:06 AM


Inderdaad Bas, dat krijg je er nou van, met groenlinks in de coalitie. Zie ook

http://www.grootoost.nu/index.php/Columns/comm/amsterdam_moet_zuinig_zijn_op_haar_bomen/

Reactie: 2 gepost door:ZaZkia  op  11/11  om  12:12 PM


Dat is onzin Saskia, en dat weet je.

ik denk dat het groenlinksstandpunt op dit punt dicht bij meerbelangen ligt.

het gaat hier om een verkeerde interpretatie van de modelkapverordening van de bomenstichting. deze gaat uit van een vrijstelling van kapvergunningen voor percelen van 120m2. want ze gaan er van uit dat het dan om kleine tuinen en kleine bomen gaan.

men heeft dat in Zeeburg onterecht vertaald in 120m tuin. Wacht eerst maar de Raad af, waar het GroenLinks standpunt duidelijk zal worden verkondigt. voordat je een oordeel velt

bovendien weetje uit het verleden wel hoe we er over denken

groetjes

Jan

Reactie: 3 gepost door:jan de laat  op  11/11  om  05:02 PM


“Iedereen weet uit het verleden hoe “we” er over denken…”

Er zijn 34 gezonde en beeldbepalende Iepen gekapt in de Javastraat met steun van GroenLinks! Die schade is onherstelbaar. Noem de partij BruinLinks Zeeburg.

Reactie: 4 gepost door:Robert van den Heuvel  op  11/11  om  07:20 PM


en het Zeeburgereiland, en de Molukkenstraat en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
En uit het verleden herinner ik mij vooral dat in dat enkele zeldzaam voorkomende geval dat groenlinks het niet eens is met haar eigen coalitie, de pvda (9 zetels) mooi naar rechts draait en de vvd gebruikt (4 zetels) en daarmee afdoende meerderheid heeft.  De autoloze zondag was er zo eentje.

Pakjes boter?  Deuken?

Reactie: 5 gepost door:ZaZkia  op  11/12  om  08:37 AM


Ik spitte nog eens door onze oudere berichten en wat vind ik hier:

http://www.grootoost.nu/index.php/Columns/comm/bomen_op_ijburg_timorplein/

Het volgende, veelzeggende citaat :

Argument: 120 m2 is geen kleine tuin, u maakt een foutje door kap in deze tuinen vergunningvrij te maken. Wie heeft zo’nt tuin in Zeeburg en uberhaubt Amsterdam? Geeft u geen vrijbrief voor kap, zowel voor bewoners, als voor projectontwikkelaars?

Antwoord Dagelijks Bestuur: Uit de praktijk blijkt dat er altijd wel een reden te vinden is om een boom te mogen kappen, en toezicht is onmogelijk, dus waarom het mensen moeilijk maken?

Rob! Hoe kwam je hier precies aan?

Reactie: 6 gepost door:ZaZkia  op  11/18  om  09:48 PM


bron: http://jandelaat.blogspot.com/2009/09/bomenbeleid-in-zeeburg-bestaat.html

Reactie: 7 gepost door:Robert van den Heuvel  op  11/19  om  07:29 AM


Share |
Commenting is not available in this channel entry.

Terug naar de hoofdpagina

Zoeken


geavanceerd zoeken

Externe Links


Nieuwssites

Persoonlijke Sites

Overheid

Lokale Partijen

Overig