homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Zorgverzekeringen 2020: Hoe kies je?

xaaOp maandag 18 november ging de bijeenkomst over het kiezen van een Zorgverzekering. Hoe kies je? Waar let je op? Siegfried bespreekt vandaag dit thema. Afgelopen 15 jaar is de zorgverzekering complexer geworden, mede door het aan/uit zetten van de aanvullende verzekering. Zoals bekend kun je gebruikelijk aan het einde van het jaar overstappen, dit jaar kan het tot eind januari. Een goede zorgverzekering kiezen kan maandelijks geld schelen.

Overstappen lijkt ingewikkeld, daarom doen veel mensen het niet. Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij willen hier graag bij helpen, met de volgende tips:

1) Je kan tot 31 januari 2020 overstappen. Maar als je voor 31 december overstapt wordt je huidige zorgverzekeraar automatisch opgezegd

2) Kinderen onder 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met één van de ouders. Als één van de ouders zich uitgebreider verzekert dan de ander, dan laat je je kinderen meeverzekerd zijn met de meest uitgebreid verzekerde ouder.

3) Als ouders/ partners hoef je niet op dezelfde manier verzekert te zijn: je kan meer of minder uitgebreid en zelfs bij een andere verzekeraar. Soms kan dat gunstiger zijn.

4) Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daar zit zorg van de huisarts, het ziekenhuis, spoedeisende hulp, tandartsverzekering voor kinderen onder 17 jaar, sommige medicijnen etc in.

5) Voor de basisverzekering is een eigen risico verplicht. De overheid bepaald de hoogte hiervan. Dit is in 2020 ook € 385,- Je kan je eigen risico verhogen, bijvoorbeeld als je verwacht nauwelijks gebruik te maken van de gezondheidszorg. Dat kan in stappen van € 100,- (Dus € 485,- bijv). Verhoog je je eigen risico, dan wordt de premie die je maandelijks betaalt lager. Voor veel mensen is dit niet zinvol, bijvoorbeeld als je ieder jaar gebruik maakt van de gezondheidszorg. Let op, bij sommige zorgverzekeraars kan je je Eigen Risico gespreid betalen (niet in één keer).

6) Eigen Risico is iets anders dan Eigen Bijdrage: Want voor sommige behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen moet je altijd een deel van de rekening zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage. Eigen risico geldt voor alles binnen de gezondheidszorg. Het kan dus voorkomen dat je zowel eigen risico als eigen bijdrage moet betalen.

7) Om de Eigen Bijdrage vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dat geldt niet voor het eigen risico. Dat kun je nooit vergoed krijgen, ook niet via een aanvullende verzekering.

8) Alles wat buiten de basisverzekering valt en waar je wel gebruik van wilt of moet maken, kan je aanvullend verzekeren. Je hebt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nodig voor: fysiotherapie (behalve als je een chronische aandoening hebt), tandartsbezoek voor volwassenen, de orthodontist, brillen en lenzen etc. Maar hoe kan je je nu het beste aanvullend verzekeren?? Een tip is om voor jezelf én voor de andere gezinsleden even op te schrijven wat je dénkt nodig te gaan hebben in 2020. Soms is dat ongeveer hetzelfde als in 2019. Soms kan je het wel inschatten: als je bijvoorbeeld veel spierklachten hebt, dan is de kans best groot dat je fysio nodig hebt in het volgende jaar. Bij twijfel kan je ook nog even bij de huisarts langsgaan, voor advies. En er is altijd een deel onverwachte omstandigheden: Als je Alles verzekert, maar je hebt toch minder kosten, dan is je maandelijkse premie heel hoog. En andersom. Probeer een realistische schatting te maken. En ga daarmee naar een website zoals http://www.zorgkiezer.nl. Daar kan je je inschattingen invullen en dan komt er een advies uit.

9) Voor bewoners met een laag inkomen biedt Gemeente Amsterdam ook een collectieve verzekering aan, via Zilveren Kruis. Daar kan je je ook aanvullend verzekeren. Deze verzekering scheelt tientjes per maand: https://www.amsterdam.nl/werk-inkomen/pak-je-kans/collectieve/#h86e352d6-b852-4a58-bccc-2e6b30697d8c

Vervolgens was er een discussie over euthanasie.

DISCUSSIE
Ahmed El Mesri is oprichter van de Assadaaka Community in Amsterdam, waar sociale cohesie centraal staat en waar veel moslims bij zijn aangesloten. Hij is praktiserend moslim, ,,maar ik denk wel wat ruimer dan de gemiddelde gelovige.” Hij ziet onder meer in zijn eigen directe omgeving de negatieve opvattingen ten aanzien van euthanasie. Tijdens een bijeenkomst maandag hadden ze het er nog over, vertelt El Mesri. Het gesprek begon over de zorgverzekering, ging door op orgaandonatie en eindigde heel toepasselijk met euthanasie. ,,Een heftige, maar ontroerende discussie ontstond. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee, want als iemand ontzettend lijdt en er geen enkele hoop meer is, moet er een zelfgekozen uitweg kunnen zijn.” Toch denken veel andere moslims hier anders over en zien het als tegen Gods wil, merkte hij tijdens de discussie, ,,we zijn wel goed en in vrede uit elkaar gegaan, zo doen we dat altijd bij Assadaaka.”

Een belangrijke taak ligt bij de ‘Islamitische geleerden’, stelt hij. Zij zouden kunnen prediken dat euthanasie een eigen keuze is en dat je er niet meteen door naar de hel gaat, dat zou een ongelooflijk verschil maken. We moeten het met z’n allen meer bespreekbaar maken.

Interview door IRIS HERMANS van de Metro
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/11/ruime-meerderheid-wijst-euthanasie-niet-principieel-af?fbclid=IwAR2NX8ds_81Y2v-0eO8a7nDe2Z9eJV5V_VCeDLYbgJ8CGx7GktF4MmMgKqU

Verslag: Ruqayya

Voor meer informatie tijdens kantooruren:
ASSADAAKA: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam | Tel: 0647440672 | E. .(JavaScript must be enabled to view this email address) | W. http://www.assadaaka.nl

xcc

mu

nu

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken