homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Wanneer gaat vrede het winnen?

duifDat is de vraag van de Vriendschap Community Assadaaka die wij hier luid en duidelijk stellen aan alle betrokken partijen bij het conflict in het Midden Oosten. De situatie daar is inmiddels zo op de spits gevoerd door de betrokken partijen dat de vraag niet meer is ‘Wie gaat deze strijd winnen?’ maar dat het gerechtvaardigd is om wereldwijd de vraag te stellen: ‘Wanneer gaat vrede het winnen?’ Voor bewoners, de burgers, zij die leven in een land in oorlog. Want zij zijn de mensen om wie het gaat! Niet de groeperingen die koste wat kost hun gelijk aan ’t bevechten zijn – een strijd die niemand ooit echt kan winnen.

Wanneer komen de partijen tot het inzicht dat dit diepgewortelde conflict nooit van z’n levensdagen ‘gewonnen’ kan worden door de strijd op te voeren en elkaar te blijven bestoken met bommen, raketten, kogels, vernietiging en bedreiging.
Want waar is het wachten dan op? Tot de andere partij zich totaal verslagen en in uiterste wanhoop overgeeft, de handen in de lucht gooit en roept: Oké, jullie hebben gewonnen?
En tot dat moment gaat de vernietiging over en weer door? Is dat de bedoeling? Blijven er onschuldige burgers het slachtoffer en worden er iedere dag nieuwe slachtoffers gemaakt? Ten gunste van wat? Waartoe? Waarom?

Wie o wie komt tot bezinning en roept deze zinloze moordpartijen en wraakacties over en weer een halt toe? Wie begint er met praten? Met nadenken en met onderhandelen? Wie o wie?
Wie heeft nog niet begrepen dat vrede niet wordt gewonnen met kanonnen? En wie heeft begrepen dat de manier waarop de tegenstellingen nu worden aangepakt met geweld over en weer, de toon zet voor alle volgende generaties. Want wraak kent geen einde.

Alleen vergeving en vrede kan dit stoppen. En vrede is geen zoet plaatje waar geen plaats is voor de werkelijke pijn. Vrede vraagt volledige inzet van alle partijen en betekent hard, keihard werken aan een toekomst van hoop. Vanuit de wil om hier samen uit te komen. Dat vraagt om zelfoverwinning, om volledige bereidheid en inzet. Van beide kanten. 

Dus nogmaals onze hartenkreet: ‘Wanneer gaat vrede het winnen?’

Ahmed El Mesri – 22 juli 2014

De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel: Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

Gepost door kamal
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken