homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Uitnodiging: Internationale Dag van Arganboom

cxx4Graag vieren wij samen met u het Internationale Dag van Arganboom met een gezellig lunch, op woensdag 10 mei 2023. Iedereen is welkom, voor een gezellige middag met heerlijke hapjes en muziek, georganiseerd door Assadaaka Community. U komt toch ook?

Internationale Dag van Arganboom
Op 3 maart 2021 nam de Algemene Vergadering van de VN resolutie 75-262 aan waarin 10 mei uitgeroepen werd tot de Internationale Dag van de Arganboom. De Arganboom komt alleen maar in Marokko voor.

In de door Marokko ingediende ontwerpresolutie wordt benadrukt dat een “dag van” voldoende aandacht zou schenken aan een voorouderlijke bron van agrarisch erfgoed. De resolutie werd mede ingediend door 113 lidstaten van de Verenigde Naties en werd bij consensus aangenomen. De Internationale Dag van Arganboom verdient ook aandacht vanwege het feit dat de productie van arganolie voornamelijk door vrouwen wordt gedaan. Door deze dag op te nemen op de VN kalender, eren de Verenigde Naties de rol van vrouwen, boeren en ondernemers.

Wat betekent endemisch?
De arganboom (Argania spinosa) is een inheemse soort uit de sub-Sahara regio van Marokko. Dat ligt in het zuidwesten van het land. De boom groeit in droge en semi-aride gebieden, dat is een gebied met een warm en vrij droog klimaat. Het is de bepalende soort van een bosecosysteem, ook bekend als Arganeraie, dat rijk is aan endemische flora. Endemisch betekent dat flora of fauna een zeer beperkt natuurlijk versrpeidingsgebied heeft, meestal als gevolg van ruimtelijk isolatie

Waarom zijn deze bomen onmisbaar?
De bossen met arganbomen leveren bosproducten, fruit en veevoer. De bladeren en de vruchten zijn eetbaar en worden zeer gewaardeerd, evenals het kreupelhout. Ze vormen een essentiële voedselreserve voor alle kuddes, zelfs in periodes van droogte. De bomen worden ook gebruikt als brandhout om te koken en te verwarmen. De wereldberoemde arganolie wordt gewonnen uit de zaden en kent meerdere toepassingen. Coöperaties en andere door de gemeenschap gesteunde landbouworganisaties die actief zijn met het beheer van bossen met arganbomen spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van werkgelegenheid. En zij dragen bij aan voedselzekerheid, helpen om armoede uit te bannen en dragen bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals.

De arganboom, symbool van veerkracht
Het thema van dit jaar benadrukt de rol die de arganboom heeft bij het versterken van samenlevingen, het aanpassen aan klimaatverandering en empowerment van plattelandsvrouwen door steun en promotie van coöperaties en landbouworganisaties. Veerkracht helpt gemeenschappen en ecosystemen om ontberingen te overwinnen, uithoudingsvermogen op te bouwen tegen klimaatstress en lokale oplossingen te vinden voor duurzame ontwikkeling.

Wat is arganolie?
Arganolie is een van de zeldzaamste oliën ter wereld en wordt geprezen als het “vloeibare goud” van Marokko. Het heeft meerdere toepassingen in koken, medicijnen en cosmetica. Het vermogen om hart- en vaatziekten te voorkomen en de voordelen voor de huid zijn wetenschappelijk erkend. Plattelandsvrouwen leiden het hele winningsproces door middel van kennis die van de ene generatie op de andere wordt overgedragen.

Wat: Het Internationale Dag van Arganboom met een lunch
Wanneer: Woensdag 10 mei
Tijd: vanaf 13.00 – 15.00u
Waar: Wethouder Verheijhal, 1e etage. Polderweg 300, 1093 KP, Amsterdam

Voor meer informatie en advies: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken