Afgelopen zaterdag 16 november 2024 heeft Amsterdam de Goed Heilig Man weer enthousiast mogen ontvangen. Voor de omvangrijke binnenkomst van de stoomboot begaf een Armada van scheepjes zich op de Amstel. De vloot begeleidde de Sint op een rondvaartboot tijdens een tournee over de grachten waarlangs ouders en kinderen van alle leeftijden zich met tienduizenden verdrongen om een glimp van de Kindervriend op te vangen.
Het is weer de tijd van verlanglijstjes, maar hoe voed je kind nu financieel goed op?
De vragen rond een goede financiële opvoeding als voorbereidingen op de feestdagen van december werd uitgebreid besproken tijdens de themalunch op donderdag 14 november 2024 bij de Assadaaka Community.
Onder begeleiding van Ahmed El Mesri werd uitvoerig gesproken over het doen van boodschappen. Een oudere deelnemer had in zij jeugd geleerd, dat pappa en mamma de boodschappen betaalden in contant muntgeld. Een soort ruilhandel, waarvoor ouders een product terug kregen.
Dat gaat tegenwoordig anders, betalen met je mobiele telefoon of een pinpasje. Hierdoor wordt de werkwijze en de waarde van geld voor kinderen niet duidelijk. Niet concreet genoeg om mee op te kunnen voeden. “Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd geld beschikbaar is zodra je met een pinpasje wappert!”
Een student meende dat ouders met kinderen moeten praten over geld: “leer keuzes maken”, leer je kind waarom je een artikel koopt. “Een goede winterjas gaat jarenlang mee, leg dat uit aan je kind, zodat het begrijpt waarom je die jas aanschaft en niet een andere mantel”. Kinderen moeten de overweging achter een aankoop leren kennen; spreek met jonge mensjes waarom een aankoop juist op die wijze wordt gedaan.
Neem je kind mee naar de winkel en leg uit een grote zak pepernoten een slimmere keuze is dan een even dure reep chocolade: met en zak pepernoten kun je gelet op het groter volume langer doen. Er langer van genieten, dus meer waar voor je geld. Centen die je immers maar éénmaal uit kunt geven.
Kinderen kunnen zelf verantwoording dragen voor hun zakgeld en de keuzes die je daarmee kunt financieren. Een kind dat haar eigen zakgeld kan controleren en uitgeven, zal eerder een juiste verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen. Een kind moet ruimte krijgen om eigen (kleine) financiële keuzes te maken. Eigen verantwoordelijkheid leren dragen.
Ouders moeten kaders stellen. Voor de viering van de Pakjesavond kan worden afgesproken dat er alleen presentjes tot vijf Euro worden gekocht. Een negen jarige kan heel goed leren omgaan met een bankrekening waarop zakgeld binnenkomt. Liever jong goed oefenen met kleine bedragjes, dan als volwassene foutjes maken met bedragen die de duizenden Euro’s te boven gaan.
Verlanglijstjes voor Sinterklaas werken niet goed, kinderen krijgen nooit waar zij om hebben gevraagd. Eenvoudig te kostbaar: een grote teleurstelling voor de scholier. Daarom liever geen verlanglijstjes, maar eenvoudige geschenkjes van maximaal 5 Euro. Wel zo leuk om die in je schoen aan te treffen of in de fijne surprise met bijhorend gedicht.
Zie ginds komt de stoomboot, wat huppelt daar heen en al weer?
Assadaaka wenst u een fijne en gezellige Pakjesavond!
Door: Ahmed El Mesri, voorzitter