homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Samenwerking en sociale cohesie binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland

bbZaterdag 2 november organiseerde Assadaaka Community i.s.m. Moskee Alert een bijeenkomst in het kader van ‘Samenwerking en sociale cohesie binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland met als hoofdgast de Consul-Generaal, dhr Mohamed Moutaoukel.

Daarna gaf Ahmed El Mesri van Assadaaka Community een toespraak. Ahmed bedankte Moskee Alert en alle vrijwilligers die hebben geholpen aan de organisatie en in het bijzonder de Consul-Generaal, dhr Mohamed Moutaoukel, we zijn zeer dankbaar dat hij er vandaag bij kon zijn. We zijn hier om stil te staan bij onze onderlinge verbondenheid, dat we samen één land van herkomst delen, één volk zijn en we verbonden zijn door diversiteit.

De imam legt ook de nadruk op het vormen van een éénheid als gemeenschap door onderlinge liefde- en genade voor elkaar te hebben.

De Consul-Generaal, bedankt Ahmed en Assadaaka, Zouhair Jbyeh van brandweerkazerne Victor en Moskee Alert. Verder wordt iedereen die heeft geholpen aan de realisatie van deze bijeenkomst bedankt. Dit is de eerste bijeenkomst vanuit het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk Marokko te Amsterdam. Er zullen meer bijeenkomsten volgen om dichter bij de mensen te komen en vragen van mensen te beantwoorden en problemen op te lossen. Het Consulaat valt onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er circuleren diverse sites, maar de enige officiële site van het Marokkaanse Consulaat is http://www.consulat.ma, op deze site vindt u alle informatie m.b.t consulaire diensten (in het Nederlands). We willen de lijnen korter maken, in plaats van zes of zeven stappen doorlopen zoals gebruikelijk was, willen we deze verkleinen en vergemakkelijken.

Zo hoeft u voor het uittreksel van uw geboorteakte niet meer naar uw geboorteplaats in Marokko, dat kan in het vervolg hier geregeld worden, er volgt een applaus op dit bericht. Het uittreksel van de geboorteakte wordt uitgegeven door de officier van de burgerlijke stand van de plaats van aangifte of registratie van de geboorte (in Marokko of bij de Consulaire Diensten). Mensen die in Marokko zijn geboren kunnen geboorteaktes aanvragen via de website http://www.watiqa.ma en deze rechtstreeks thuis ontvangen. De Consulaire Diensten kunnen ook kopieën van deze akte aanvragen voor de in Marokko geboren Marokkanen woonachtig in het buitenland, of in andere consulaire districten.

Het te woord staan in de eigen taal (het Nederlands) en andere verbeteringen m.b.v. het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dienstverlening van het Consulaat enorm verbeterd.
Wij ontvangen ongeveer 3500 aanvragen per jaar voor de identiteitskaart (bitaqa watania/la carte).
Er is een facebook-en twitteraccount op komst, zodra het zover is, stel ik u op de hoogte.

De spreker van Moskee Alert uit veel dank aan Ahmed El Mesri en Assadaaka Community en tevens de Consul. Hij vertelt dat hij de Consul om 2 uur ’s nachts belde, en hij direct zei dat hij aanwezig zou zijn bij deze bijeenkomst.
Hij vervolgt dat zij dag en nacht werken, en dat ze vaak als eerste worden benaderd.
Zouhair van kazerne Victor werkt niet alleen voor de brandweer, maar zet zich ook veel in daarbuiten voor de (Marokkaanse) gemeenschap. Voor deze samenwerking danken wij Ahmed El Mesri. We hopen op gezamenlijk succes.

Mohamed Haji dankt Ahmed, de Consul en Moskee Alert. Hij vertelt dat ze ook samen met de politie werken en de gemeente, niet alleen met moskeeën. Hij constateert dat onze gemeenschap sterk is en geduld heeft en dat zij zich op de toekomst richten. Om te beginnen willen zij zich richten op de jongeren en preventief werk doen.

Ahmed dankt nogmaals allen en vertelt dat hij al zo’n 30 jaar bezig is met samenwerkingen tot stand brengen en om achterstanden weg te werken.

Dan is er gelegenheid voor vragen:

Iemand uit het publiek vraagt aan de Consul of het mogelijk is om brochures in het Nederlands en Arabisch bij moskeeën achter te laten.
Mensen hebben veel problemen, m.n ouderen.

De Consul beantwoordt dat iedere bezoeker verzekert kan zijn dat alles wordt gedaan wat nodig is om zijn/haar probleem op te lossen en elk document voor hem/haar geregeld kan worden. Er zijn echter mensen die misbruik maken van de situatie om te doen wat zij willen.
Een mevrouw vraagt als je 4 jaar een bezit hebt in Marokko en je niet in staat bent om naar Marokko af te reizen, want kun je dan doen?

De Consul antwoordt dat je dan een wakala idariya (machtiging/officieel document) nodig hebt en alles gaat dan via l3dol mwattaq (gelegaliseerd bewijs van de notaris).

Mostafa Abbou stelt dat hij ziet dat het onderwijs zwak is onder Marokkaanse kinderen: Mbo1 of lager, moskeeën helpen helemaal niet met het onderwijs in de praktijk. Hij heeft contact met diverse besturen van scholen. Nu we het hebben over een eenheid vormen en samenwerking
bewerkstelligen stel ik voor om dan de nadruk op onderwijs te leggen en een duidelijk plan voor de toekomst op te stellen. Het is goed om kritisch te zijn naar elkaar zijn om verbeteringen te verkrijgen. Een platform speciaal gericht op onderwijs is nodig.

Iemand die huiswerkbegeleiding geeft, geeft aan dat hij veel activiteiten voor kleine kinderen wil organiseren, maar dat de moskeeën vaak gesloten zijn en alleen voor het gebed open zijn. De moskee heeft ook andere functies buiten het gebed. Niet alle moskeeën zijn gelijk reageert iemand van een moskee uit geuzenveld. Bij ons is dat wel mogelijk, er is ruimte voor diverse activiteiten.

Iemand anders uit het publiek merkt op dat ouders actiever met hun opvoeding en kinderen aan de slag moeten gaan. Zijn kinderen kregen een advies voor speciaal onderwijs, inmiddels is zijn ene dochter een pedagoge en de andere een rechter. Applaus volgt. Diverse mensen hebben opmerkingen of stellen vragen. De Consul vindt het fijn dat er met met veel enthousiasme over kinderen en burgers wordt gesproken en vragen worden gesteld. Hij heet iedereen van harte welkom bij het consulaat, en dankt iedereen.

Dan worden de mensen die (ook) op de achtergrond hebben gewerkt bedankt:

Zouhair Jbyeh , Mohamed Bourik, de heer Bergui, Moskee Fath, Aicha Ouiza en Aicha Agherrabou, Ahmed Naciri (Ahmed Bagdad in zijn plaats), lhsan Lwakli. Zij worden allen naar voren geroepen en in het zonnetje gezet. Mouna ook, en de heer van Banque Chaabi en Ahmed Hornit. Hen wordt veel succes gewenst en meer groei en anderen worden vast een andere keer in het zonnetje gezet.
Bloemen worden uitgedeeld en applaus omdat mensen veel hebben bijgedragen in Amsterdam Oost.


BEZOEKADRES:
Vriendschapshuis-Wethouder Verheijhal, 1e etage, Polderweg 300, 1093 KP, Amsterdam - Telefoon: 0647440672 E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address) - Website: http://www.assadaaka.nl

ba

bc

bn

bw

ccv

mm1

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken