homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

OPROEP AAN ALLE MOSLIMS IN DE INDISCHE BUURT–OOST

bnRamadan en medicijngebruik. Geef uw cliënten goed advies!

Geachte heer / mevrouw,

Van 17 juni tot en met 17 juli vindt dit jaar de ramadan plaats. In die periode geven moslims zich over aan reiniging en bezinning door middel van vasten. Een maand lang mogen ze van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet te eten en drinken.

Nederland telt ongeveer 1 miljoen moslims, waarvan het merendeel meedoet aan de ramadan.
Grote kans dus dat uw organisatie cliënten heeft die hier ook aan meedoen. En wist u dat het gebruik van medicijnen vaak wordt gezien als verbreken van het vasten? Dit jaar hebben cliënten die meedoen aan de ramadan maar 6 tot 8 uur de tijd om eventuele medicatie in te nemen, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Voor met name diabetes- en hartpatiënten kan vasten daardoor gevaar opleveren. Adviseer uw cliënten daarom van tevoren over medicijnengebruik tijdens de ramadan.

Vasten en medicijngebruik
Het veranderen van de tijden van inname en de doses van medicijnen kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook het vasten zelf is van invloed op het medicijngebruik. Door het vasten kan het lichaam bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Daarnaast kunnen verschillende geneesmiddelen niet altijd tegelijk ingenomen worden, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.

Dit kunt u of kan uw team doen
Vraag uw cliënten of ze meedoen aan de ramadan en adviseer hen zo spoedig mogelijk over Medicijn-gebruik tijdens de ramadan. In ieder geval voor de start van de ramadan. Het is raadzaam om een medicatieplan op te stellen om risico’s bij uw cliënten te verminderen. Door bijvoorbeeld het aantal innamemomenten te wijzigen, de dagdosering aan te passen of ander gebruiksadvies te geven. De zorginstellingen dienen dit wel met de huisarts of behandelende arts te overleggen.
Adviseer ook tijdens en na de ramadan en beantwoord mogelijke vragen.

Meer informatie
De ramadan is een periode waarin u uw rol als deskundig en betrokken arts of zorgverlener goed kunt invullen. Hierbij kunt u altijd de hulp van een van onze collega’s inschakelen of een bij ons aangesloten geestelijke verzorger of imam.

Voor vragen over de Ramadan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen op 020-7525131.
We wensen uw team veel succes met het adviseren van uw cliënten voor, tijdens en na de ramadan!

Met vriendelijke groet,
Ahmed El Mesri, voorzitter

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken