homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Oproep door Assadaaka Community - Geef uw cliënten goed advies!

BGRRamadan en medicijngebruik
Geef uw cliënten goed advies, zeker nu met crisis!

Van maandag 11 maart t/m dinsdag 9 april 2024 vindt dit jaar de ramadan plaats. In die periode geven moslims zich over aan reiniging en bezinning door middel van vasten. Een maand lang mogen ze van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet eten en drinken.

Het is dit jaar vanwege de crisis extra belangrijk om goed om op de gezondheid te letten tijdens de ramadan. Want door deze crisis is voorzichtigheid geboden, voor mensen met gezondheidsklachten. Wanneer u cliënten heeft met gezondheidsklachten die meedoen aan de ramadan, dan is het nu extra belangrijk om hen verstandig te adviseren, bijvoorbeeld over medicijngebruik en over meedoen. Heeft u vragen over de ramadan, neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u zelf of uw naasten gezondheidsklachten of een zwakke weerstand, en wilt u meedoen aan de ramadan, neem dan tijdig contact op met uw arts of zorgverleners. Wanneer u andere vragen heeft kunt u gerust contact met ons opnemen, met een imam of geestelijk verzorger.

Vasten en medicijngebruik
Nederland telt ongeveer 1 miljoen moslims, waarvan het merendeel meedoet aan de ramadan. Grote kans dus dat uw organisatie cliënten heeft die hier ook aan meedoen. En wist u dat het gebruik van medicijnen vaak wordt gezien als verbreken van het vasten? Dit jaar hebben cliënten die meedoen aan de ramadan maar 6 tot 8 uur de tijd om eventuele medicatie in te nemen, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Voor met name diabetes- en hartpatiënten kan vasten daardoor gevaar opleveren. Adviseer uw cliënten daarom van tevoren over medicijnengebruik tijdens de ramadan.

Het veranderen van de tijden van inname en de doses van medicijnen kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook het vasten zelf is van invloed op het medicijngebruik. Door het vasten kan het lichaam bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Daarnaast kunnen verschillende geneesmiddelen niet altijd tegelijk ingenomen worden, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.

Dit kunt u of kan uw team doen
Vraag uw cliënten of ze meedoen aan de ramadan en adviseer hen zo spoedig mogelijk over medicijngebruik tijdens de ramadan. In ieder geval voor de start van de ramadan. Het is raadzaam om een medicatieplan op te stellen om risico’s bij uw cliënten te verminderen. Door bijvoorbeeld het aantal innamenmomenten te wijzigen, de dagdosering aan te passen of ander gebruiksadvies te geven. De zorginstellingen dienen dit wel met de huisarts of behandelende arts te overleggen. Adviseer ook tijdens en na de ramadan en beantwoord mogelijke vragen.

Meer informatie
De ramadan is een periode waarin u uw rol als deskundig en betrokken arts of zorgverlener goed kunt invullen. Hierbij kunt u altijd de hulp van een van onze collega’s inschakelen of een bij ons aangesloten geestelijke verzorger, vertrouwenspersoon of imam.

Voor vragen over de Ramadan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen op 0647440672.

We wensen uw team veel succes met het adviseren van uw cliënten voor, tijdens en na de ramadan!

Assadaaka Community is een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving samenbrengt om de zelf- en samenredzaamheid te bevorderen. In deze tijd van crisis bieden wij dagelijkse ondersteuning aan de meest kwetsbare en moeilijk bereikbare bewoners.

Thema: Geef uw cliënten goed advies, zeker nu met crisis!

Adres: Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam Oost, Wethouder Verheijhal, 1e etage

Wanneer: zaterdag 9 maart 2024 van 14:30u tot 16:30u


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ASSADAAKA COMMUNITY:
Adres: Polderweg 300, 1e etage, 1093 KP Amsterdam
E .(JavaScript must be enabled to view this email address) 
W http://www.assadaaka.nl

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken