homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Meldpunt afwijkend gedrag/ radicalisering bij Assadaaka Community

rad Meer initiatieven om jihadgangers te ontmoedigen:
Ahmed El Mesri, Maatschappelijk-werker / deskundige in multiculturalisatie van Meldpunt afwijkend gedrag/ radicalisering bij Assadaaka Community in Amsterdam bespreekt de radicalisering van jongeren bij AT5. http://www.at5.nl/artikelen/141954/video-meer-initiatieven-om-jihadgangers-te-ontmoedigen-

Door de toename van Amsterdammers die voor de jihad richting Syrië en Irak vertrekken, is er veel behoefte om beginnende radicalisering op te sporen. Inmiddels zijn er zelfs een aantal private initiatieven die zich hier op richten. Zo ook het Meldpunt Deradicalisering, opgericht door maatschappelijk werker Ahmed El Mesri. Sinds de start in februari heeft El Mesri al bijna veertig mensen ontvangen. ‘Ouders vertellen ons: “Wij hebben dit gewoon niet voorzien. Onze jongen was altijd braaf en we hebben gewoon niks gemerkt”’, zegt El Mesri. 

Ahmed El Mesri werkt al jarenlang met probleemgezinnen, maar sinds februari richt hij zich ook op geradicaliseerde jongeren. De overeenkomsten tussen beide onderwerpen zijn vaak groot, vertelt hij: ‘Meestal zijn de gezinnen gewoon uit elkaar, of leven gewoon in een stukje eenzaamheid of armoede. In veel gezinnen gebeuren gewoon ook veel incidenten en wie is daarvan de dupe, dat zijn de kinderen’.
Alhoewel er volgens El Mesri genoeg progressie wordt geboekt, verloopt het opsporen van radicaliserende jongeren nog erg moeizaam. En vaak duurt het ook even voordat men hun verhaal durft te doen. Maar het belang is volgens hem groot, vandaar dat hij zo veel mogelijk gesprekken aan blijft gaan.

MELDPUNT DERADICALISERING - Help RADICALISERING tegen te gaan!

Sinds maart 2013 is het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland toegenomen. Dit heeft met name te maken met de uitreis van moslimjongeren naar landen als Afghanistan, Somalië, Syrië en Irak, waar zij zich aansluiten bij lokale jihadistische strijdgroepen. Het gevaar bestaat dat zij bij terugkeer terroristische aanslagen in Nederland plegen.

De Vriendschap Community Assadaaka (VCA) vindt de groeiende groep jihadreizigers naar Syrië en Irak een zorgwekkende ontwikkeling. Deze is een gevolg van de politiek-religieuze propaganda én van voortdurende aandacht voor deze jihadisten door de media! Hierdoor wordt een groep geïndoctrineerd die vatbaar is voor polarisatie en radicalisering.

Assadaaka waarschuwt moslimjongeren voor de gevolgen en consequenties van een religieus ongefundeerde en politiek dubieuze keuze. Zij wijst hen op het belang van een persoonlijke interpretatie van de term “jihad”, “de heilige strijd”. Deze strijd is in eerste instantie een rechtvaardige innerlijke strijd tegen het lagere zelf. “Jihad” betekent feitelijk “een goede daad”! Niet een onduidelijke oorlog met verborgen agenda’s en eeuwenoude tribale conflicten.

Het huidige anti-islam klimaat, discriminatie, werkloosheid en gebrek aan kansen op sociale mobiliteit van moslimjongeren, gelden als belangrijkste oorzaken van de vatbaarheid van deze jongeren voor radicalisering.

Vooral in Amsterdam Oost – met name de Indische buurt – wonen veel jongeren uit Multi probleemgezinnen. Zij hebben vaak een laag zelfbeeld, weinig eigenwaarde, en voelen zich extra sociaal en economisch uitgesloten. Zij zijn daarom extra gevoelig voor radicalisering.

De Vriendschap Community heeft al sinds 2004 ervaring met het begeleiden van jongeren en ouders die te maken krijgen met radicalisering. Kenmerkend voor haar activiteiten is het laagdrempelige karakter, en het feit dat zij de “taal” van de jongeren spreekt, waardoor zij – vaak in tegenstelling tot andere instanties – echt contact met ze kan maken! Hierdoor weet Assadaaka hun vertrouwen te winnen.

Iedereen – professionals, ouders, jongeren, buurtbewoners - kan bij het meldpunt terecht. Hier kunt u uw zorgen delen, informatie en advies en/of individuele begeleiding krijgen. Het meldpunt wilt hiermee vanuit haar expertise en ervaring met de doelgroep, een bijdrage leveren aan vroeg-signalering, preventie en ingrijpen in radicaliseringsprocessen.

Meldpunt De-radicalisering Assadaaka kan de jongeren en hun ouders perspectieven bieden en handvatten aanreiken, waardoor zij hun situatie op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Daarmee werkt zij aan haar kerndoelstellingen van het bevorderen van integratie, sociale cohesie en participatie van alle buurtbewoners in Amsterdam Oost.

Wilt u contact opnemen met het Meldpunt? Bel dan met telefoonnummer 020-7525131 op werkdagen van 9.30 tot 10.30 uur of mail naar .(JavaScript must be enabled to view this email address). U kunt dan telefonische informatie krijgen of een persoonlijke afspraak maken. 

De 23-jarige uit Amsterdam afkomstige jihadist Omar H., zou vorige week bij gevechten in het noorden van Syrië om het leven gekomen zijn.
Het AD meldt op basis van bronnen dat H. omkwam bij gevechten met strijders van de Koerdische PKK. Hij zou uiteindelijk zijn doodgeschoten door een scherpschutter.
De nabestaanden van H., zijn door een medestrijder van IS op de hoogte gebracht van zijn overlijden: ‘We hebben zijn familie gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte’, zo zou de medestrijder gezegd hebben.

Lees ook: ‘Syriëganger’ Omar H. veroordeeld tot 1,5 jaar cel
Eind januari werd Omar H. veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zijn voorgenomen vertrek naar het kalifaat. Omar H. wist ondanks zijn veroordeling toch de reis te maken naar door IS gecontroleerd gebied, waar hij zich bij de organisatie aansloot. Dat deed hij terwijl Nederlands veiligheidsdiensten de man, die als een groot gevaar werd beschouwd, in de gaten hielden.

Lees ook: ‘Iedereen wist van mogelijk vertrek Omar H.’

http://www.at5.nl/artikelen/142339/039veroordeelde-jihadist-omar-h-omgekomen-in-syrieuml039

 

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken