homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Nieuwe studie onderzoekt welke gezondheidsproblemen vaker voorkomen bij migranten.

msMigranten bij aankomst gezonder.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen naar een ander land verhuizen. Soms zijn zij op zoek naar een nieuw avontuur of een beter bestaan voor zichzelf of hun familie. Sommige hopen een paar jaar in het buitenland te kunnen werken, en wanneer zij genoeg geld hebben gespaard, terug te verhuizen. Anderen vluchten voor oorlog of vervolging, maken onderweg gevaarlijke situaties mee en hopen terecht te komen op een veilige plek waar ze de rest van hun leven kunnen verblijven. Meestal zijn het gezonde mensen die de stap maken, omdat zieke mensen niet in staat zijn de reis af te leggen. Dit maakt dat migranten vaak gezonder zijn dan de gemiddelde bewoner van het land waar ze naartoe gaan!

Het bestaan van dit zogenaamde “healthy migrant effect” is goed bekend onder gezondheidsonderzoekers. Maar het blijkt ook dat, nadat migranten een paar jaar wonen in een nieuw land, sommige gezondheidsproblemen juist vaker voorkomen. Een nieuw Europees onderzoek wil er achter komen welke moeilijkheden migranten ervaren bij het krijgen van gezondheidszorg in Europa.

GGD coördineert Nederlandse deel studie

De studie wordt geleid door Dr Fiona Burns, University College Londen, en Dr Julia Del Amo, Instituto de Salud Carlos III, Madrid. Hiernaast zijn onderzoekers uit negen Europese landen betrokken bij dit onderzoek: naast Nederland, Spanje en Engeland zijn dit Duitsland, Zwitserland, Portugal, België, Griekenland en Italië. De GGD Amsterdam coördineert (onder leiding van Dr. Maria Prins), samen met Soa Aids Nederland, het Nederlandse deel van de studie.

Alle onderzoekers hebben ruime ervaring op het gebied van de publieke gezondheid en zijn gedreven om erachter te komen hoe mensen, nadat ze naar een nieuw land verhuisd zijn, de zorg ervaren.
“Veel mensen die niet wonen in het land waar ze geboren zijn lopen een groter risico op verschillende gezondheidsproblemen en bezoeken minder snel een arts”, aldus Dr Fiona Burns. “Deze vragenlijst zal ons helpen inzicht te krijgen in de redenen hiervoor en geeft de deelnemers de gelegenheid bij te dragen aan een betere gezondheidszorg in Europa”.

“Deze studie zal ons helpen de belangrijkste barrières die migranten ervaren aan te wijzen en dit kan ons helpen om de zorg te verbeteren”. Dr Fiona Burns, University College Londen

De resultaten van de vragenlijsten zullen onderzoekers helpen te begrijpen welke gezondheidsproblemen migranten ervaren en hoe deze aangepakt kunnen worden.

“Er is een aantal redenen die kunnen beïnvloeden hoe en waarom iemand gebruik maakt van de gezondheidszorg binnen Europa”, legt Dr Burns uit. “Zo zijn sommige mensen misschien niet bekend met de voorzieningen die voor hen beschikbaar zijn. Ook kan het soms lastig zijn om over een aandoening met een hulpverlener te praten, zoals bijvoorbeeld HIV. Deze studie zal ons helpen de belangrijkste barrières die bepaalde groepen ervaren aan te wijzen en dit kan ons helpen om de toegang tot gezondheidszorg in Europa te kunnen verbeteren. Wij zullen de resultaten van ons onderzoek presenteren aan de Europese Commissie.”

Deelnemen aan aMASE
Om deel uit te maken van aMASE gaat u naar http://www.aMASE.eu

Het kost slechts 15 minuten om mee te doen. Het is volledig anoniem en vertrouwelijk en het kan leiden tot verandering voor u, uw familie en uw vrienden.

Als u wilt helpen met het promoten van de aMASE vragenlijst in uw regio of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met .(JavaScript must be enabled to view this email address).

• Meer informatie

Janneke Bil
Onderzoeker

Afdeling Onderzoek   Cluster Infectieziekten
Tel. 020-5555569
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

GGD Amsterdam
Nieuwe Achtergracht 100
1018 WT Amsterdam
Postbus 2200
1000CE Amsterdam
http://www.ggd.amsterdam.nl/amase

Advancing Migrant Access to health Services in Europe: http://www.amase.eu

 

Gepost door kamal
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken