homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Hoe ga je om met alfabetisering en laaggeletterdheid? (in de week van de alfabetisering)

aDe ‘Wereldalfabetiseringsdag’ (Internationale Dag tegen Ongeletterdheid / International Literacy Day) is ingesteld om aandacht te schenken over de gehele wereld aan analfabetisme. Jaarlijks op 8 september. Deze week is het ook de week van de alfabetisering.

Prinses Laurentien is een van de boegbeelden van de alfabetisering en is vooral actief op dit gebied in Nederland.

Een analfabeet is iemand die de vaardigheid in lezen, spellen en schrijven niet of in onvoldoende mate beheerst. In het Nederlands maken we onderscheid tussen analfabeten en laaggeletterden. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen deze vaardigheden niet goed genoeg om te kunnen functioneren in de samenleving.

Iemand kan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Deze mensen helpen wij regelmatig gedurende het inloopspreekuur en bieden wij taallessen.

Daarnaast bestaat er een groep mensen met dyslexie, die wel kunnen lezen, maar het niet (geheel) kunnen interpreteren.
te lezen.

Nederland telt 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden of zogenaamde functioneel analfabeten; dit houdt in dat men weliswaar in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen dat men deze ook daadwerkelijk begrijpt. Het aantal mensen dat functioneel analfabeet is wordt vaak onderschat.

Zelfs onder jongeren komt functioneel analfabetisme nog veelvuldig voor. 10% van de 15-jarigen heeft grote moeite om bijvoorbeeld Pluk van de Petteflet te lezen

Wij bij Assadaaka Community vinden het belangrijk dat mensen de taal leren en bieden ook diverse taalcursussen aan en begeleiden mensen om zelfredzamer te worden. Op de ‘Wereldalfabetiseringsdag’ zijn onze taallessen ook weer gestart.


Wij besteden uiteraard ook aandacht aan deze week en zullen vrijdag 11 september van 10.00-12.00 uur hier een bijeenkomst aan wijden.
Wat       : Hoe ga je om met alfabetisering en laaggeletterdheid (in de week van de alfabetisering)
Wanneer : vrijdag 9 september
Tijd       :10.00 – 12.00 uur
Waar     : Assadaaka Community, Wethouder Verheijhal 1e etage,
              Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken