homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Freedom Fighters Festival

kaaHet eerste Freedom Fighters Festival vond plaats afgelopen weekend, op 24, 25 en 26 juni 2016, georganiseerd door Inclusie Nederland en Assadaaka Community. Dit internationale festival vraagt aandacht voor de vrijheid van jongeren met een beperking. Vrijheid om jezelf te zijn, vrijheid in onderwijs, in huisvesting en vrijheid om toegang te hebben tot plaatsen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Het was een bijzonder evenement met veel cultuur, muziek, gesprekken met politici van het Stadsdeel Oost en met gasten uit Engeland en Ierland.

Kansen krijgen
Vrijdag 24 juni begon het festival met een gezellige welkomstmaaltijd in de Meevaart. Eén van de initiatiefnemers, Thiandi Grooff, die meervoudig gehandicapt is, vertelde dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf kan zijn en kansen krijgt. Zelf is zij aangewezen op haar familie en persoonlijke begeleider. Omdat zij in Nederland niet naar school kon, is zij in Italië en Engeland naar school gegaan, waar zij haar bachelor heeft gehaald. De avond werd afgesloten met een bezoek aan de buitenlucht opera Schoppenvrouw van Tchaikovksy in het Frankendael Park.

Eigen keuze
Op zaterdagochtend vertelde de Ierse Anthony Kletzander in de Meevaart over zijn ervaringen met zorginstellingen en het gebrek aan vrijheid. Anthony werd als jongeman opgenomen in een instelling, tegen de zin van hemzelf en van zijn ouders. Hij vertelt welke strategieën werden gebruikt om hem uit de inrichting te krijgen. Wat werkt en wat werkt niet om je keuzes in vrijheid te realiseren?

Vrijheid en toegankelijkheid
Zaterdagmiddag trok een bonte stoet met fanfare naar het stadsdeel Oost kantoor, waar de deelnemers in gesprek konden gaan met de aanwezige (buitengewoon) leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Oost. ‘Ook in Amsterdam moeten nog grote stappen worden gezet, om de stad toegankelijker te maken voor iedereen.’ Dat zei Thom van Woerkom (D66) tijdens deze ontmoeting. Want vanaf 2017 moet Amsterdam haar stad toegankelijk maken, in navolging van het VN verdrag dat Nederland dit jaar heeft geratificeerd. De deelnemers hadden zaterdagmiddag een goed gesprek met Marie-France van Oorsouw (SP), Thom van Woerkom (D66), Gery de Boer (PvdA) en Daphne Meijer (Groen Links). De bestuurders wilde graag in gesprek blijven en horen van de doelgroep zelf wat zij nodig hebben. Ahmed El Mesri gaf aan dat het om veel meer gaat dan het aanpassen van de stoep. Niet alles kan makkelijk worden opgelost. ‘Er moet een fundamentele oplossing komen zodat iedereen met een beperking een onafhankelijk en beter leven kunnen leiden, op diverse gebieden. Wij vragen de bestuurders daarom om het vertrouwen terug te winnen, en luister naar hen, naar wat zij nodig hebben.’

Ontmoeting
Na een afsluiting in de Meevaart gingen de deelnemers naar het Vriendschapshuis, waar Assadaaka Community een Iftar had georganiseerd. Niet alleen voor de gasten van islamitische afkomst, maar ook als mogelijkheid voor de deelnemers om mensen uit de buurt te ontmoeten. 

Informatief
Zondag was een dag vol informatie en cultuur. Het begon met een informatieve open space, over opleiding en werk, waar mensen met elkaar konden praten en ervaringen uitwisselden. ’s Middags wisselden muziek van de Britse band Quiet Riot en poëzie elkaar af. Het festival werd afgesloten met een iftar in het Vriendschapshuis, georganiseerd door Assadaaka Community. Er werd een informatieve presentatie gegeven over gezond eten en heerlijk gekookt.

Een video verslag van delen van het festival kunt u oa hier zien en beluisteren:
https://www.youtube.com/watch?v=0wQj9qdG0AU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=NkhYQZl1fjQ
https://www.youtube.com/watch?v=uRXdUXHTTdc&feature=youtu.be

Meer informatie en video’s vindt u op onze website:
http://assadaaka.nl/agenda/comm/freedom_fighters_festival_voor_jongeren_met_beperking/
http://assadaaka.nl/Assadaaka/comm/samen_kom_je_tot_oplossingen/

En op onze Facebook pagina:
https://www.facebook.com/vriendschap.assadaaka?fref=hovercard

https://youtu.be/lLRTgHZuYTY
https://youtu.be/Un7tLw_3h2o
https://youtu.be/LnFw2RaafO4
https://youtu.be/XzIKaAaSH0Q
https://youtu.be/YXaiNOX1K70
https://youtu.be/gA1d-QMFwbg
https://youtu.be/V2ixHgqHuQw
https://youtu.be/7DhJQORDqzA
https://youtu.be/0wQj9qdG0AU
https://youtu.be/oygFc_xjHmk
https://youtu.be/l9-ETqGwlXA
https://youtu.be/uRXdUXHTTdc
https://youtu.be/1Kpboen_2rk
https://youtu.be/CgETZm8AFFM
https://youtu.be/9-v2wqUwQwk
https://youtu.be/02-wObM411w
https://youtu.be/zvMIvCEiWeM

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken