homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

EID AL ADHA FEEST voor overbelaste mantelzorgers en hun geliefden

xeweAssadaaka Community nodigt u van harte uit voor een gezellig EID AL ADHA FEEST! Dit feest organiseren wij voor mantelzorgers die eenzaam zijn, geen familie of kennissen hebben en wegens een laag inkomen vaak niet in staat zijn om zelf een leuk EID AL ADHA FEEST te organiseren. Zondag 2 juli van 16.00 tot 19.00 uur

Mantelzorgers die in armoede leven willen wij toch een beetje vreugde brengen en ze een gevoel van inclusiviteit geven, zodat zij zich niet buitengesloten voelen.
Graag willen wij ondanks de moeilijke omstandigheden van velen proberen om toch een gevoel van gemis van familie goed te maken. Daarom vieren wij graag het EID AL ADHA FEEST samen met u op:

Zondag 2 juli van 16.00 tot 19.00 uur

Locatie: Assadaaka Community
Sporthal Wethouder Verheij
Adres: Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam

Tevens gaan wij op deze dag het gedoneerde vlees weggeven aan de behoeftigen.

Verder is iedere andere mantelzorger natuurlijk ook van harte welkom!
U kunt zich op het volgende e-mailadres: .(JavaScript must be enabled to view this email address) of 0647440672

Voor meer informatie en advies: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)


ASSADAAKA COMMUNITY WENST U EEN EID AL ADHA ALMOBARAK

Officieel wordt EID ALADHA ALMOBARAK dit jaar gevierd in het weekeinde van donderdag 28 juni 2023. Het Offerfeest vangt aan op de voorgaande avond. Bij het onder gaan van de zon. Volgens de islamitische kalender vangt de dag aan op de voorgaande avond, bij zonsondergang.

Het Schapenfeest wordt ook wel het Feest van Ibrahim genoemd. Het betreft het meest gewichtige feest binnen de Islam. Moslims vieren drie dagen feest in de twaalfde maand vanaf de tiende dag. Gerekend volgens de Moslim kalender.

Het Feest van Ibrahim gedenkt het religieuze feit, dat de zoon van Ibrahim niet geslacht werd, maar in zijn plaats een ram. In de oudere Joodse traditie bestaat en feest waarbij dezelfde boodschap herdacht wordt: Pesach. Hierbij wordt het dier geslacht, dat wonderbaarlijk met zijn ramshoornen verstrikt zat in de bosjes nabij de plaats waar Ibrahim, vrede zij met hem, en zijn zoon zich bevonden. Het leven van het kind werd gespaard, beschermd.

Islamitische gelovigen sparen geld, om op de dag van het Schapenfeest een offerdier aan te kunnen schaffen. Het aangekocht kleinvee wordt door een gekwalificeerde slager conform de landswetten omtrent dierenwelzijn en hygiëne op een daarvoor door de overheid aangewezen plaats geslacht volgens de godsdienstige traditie.

Wie een schaapje wenst te bekostigen heeft voor een volwassen dier circa 350 Euro nodig. Eid al Adha is tevens het einde van de bedevaart naar de voor Moslims heilige plaats Mekka. De Hadj loopt daar ten einde. De dag voorafgaand aan het Offerfeest is een dag van vasten en het doen van liefdadigheid.

Eid al Kebir of Eid al Adha zijn Arabische namen voor de feestelijkheden. Molukkers van islamitische huize noemen de feestdag Hari Raj Haji. De Turken doen het met Kurban Bayrami. Buiten ‘s lands grenzen is de religieuze feestdag een vrije dag, in Nederland is hieromtrent nog niets wettelijk vastgelegd.

Op de eerste dag van het Slachtfeest kan iedere Moslim individueel een dier laten slachten. Het is toegestaan om een kameel, os, buffel, schaap of geit hiervoor te offeren. Meestal gaat een man terug naar zijn geboorteplaats om daar een dier te slachten. De oudste man slacht het dier namens de familie.

Het vlees van het geofferde dier wordt geportioneerd. Een deel gaat naar de eigen familie, naar het eigen gezin, een ander deel naar buren, vrienden, kennissen en armen. Geslacht wordt meestal in een officieel slachthuis in een gemeente. Het slachten behoort zorgvuldig te geschieden, opdat het dier zo min mogelijk pijn zal behoeven te doorstaan. Tussen aankoop van het dier en het moment van de slacht moet het goed verzorgd en behandeld worden. Het slachtmes moet vlijmscherp geslepen zijn voor de slacht. Het mes mag geen braampjes vertonen.

De islam is een godsdienst van delen. Een religie met een meest warme vorm van gemeenschapszin. Dat is zo gedurende het gehele jaar, maar in het bijzonder ook tijdens Eid al Adha. Gelovigen trekken de lessen uit het leven van de profeet Ibrahim, proberen zijn voorbeeld te volgen. Gastvrijheid, broederschap en zusterschap staan in de religie centraal, in de letterlijke zin van het woord.

Tijdens de Hadj, of pelgrimage naar Mekka, de heilige stad in Saoedi Arabië, bezoeken gelovigen minimaal één maal in het leven diverse plaatsen welke worden geassocieerd met de levens van de profeten Ibrahim en Mohamed, vrede zij met hen. De Hadj is een meerdaagse tocht. Wie niet op Hadj kan of wens te gaan viert het Offerfeest thuis of in een gebedshuis.

De Assadaaka Community zamelt jaarlijks vleesdonaties in, welke onder de armen en minderbedeelden worden verdeeld. Ook nu kunt u nog doneren.

Graag wensen wij u een gezegend Eid al Adha!

Door:
Ahmed El Mesri, voorzitter

cfret

Gepost door ahmed
Agenda • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken