homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

ZOOM met burgemeester Femke Halsema: Kristallnachtherdenking online op 09.11.2020

70ZOOM bijeenkomst met Amsterdamse burgemeester Femke Halsema: Kristallnachtherdenking online op 09.11.2020


Door: Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van Assadaaka Community®


Ruim 150 luisteraars aantal bezoeken de electronische zoombijeenkomst met mevrouw Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam.

De gespreksleider heet haar hartelijk welkom en vraagt naar de invulling van het burgemeesterschap in COVID tijd.

Mevrouw Halsema geeft aan in COVID tijd dat het aantal werkbezoeken in de stad door burgemeester fors is afgenomen, ‘burgemeesterschap in deze tijd van COVID is gemankeerd.’ Eigenlijk zijn het nu twee banen. Eén als burgemeester en één als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam.

Halsema noemt contacten met Joodse gemeenschap en andere minderheden dierbaar en veel, soms verschillen de meningen. Antisemitische spreekkoren Ajax, Halsema noemt deze afschuwelijk.
Een deelnemer vraagt omtrent kwetsbare alleenstaande Joodse ouderen extra eenzaam door CORONA, wordt er extra budget vrijgemaakt met deze groep? Halsema trekt antwoordt in het algemeen. Noemt de mantelzorg die er vaak niet is, door CORONA preventie weggevallen omdat contacten moeten worden beperkt. Er zijn voedselbank initiatieven. ‘We helpen niet verschillende gemeenschappen op een aparte manier. We maken geen onderscheid. We kijken naar waar de nood het hoogste is (en pogen deze te lenigen).’

Veiligheidsbeleid. Discussie leeft op in het licht van de recente aanslagen in Europa. Halsema: ‘signalen uit de buurt leiden onmiddellijk tot absoluut onmiddellijke actie. De veiligheid staat hoog op de stedelijke agenda.

Halsema: Jood met keppel moet met waardering over straat kunnen lopen. Niet in angst. Amsterdam is stad die de belofte inhoudt van tolerantie. Geldt ook voor homo’s. Als je uitgescholden wordt moet je aangifte doen. Dan kunnen we er beleid op zetten. Maak contact met de politie, meldpunt discriminatie.

Halsema: onderwijsbeleid wordt Rijksbeleid gemaakt. Vrijheid van Meningsuiting is hoeksteen en niet onderhandelbaar. Zelfs niet een klein beetje. Cartoons moeten altijd kunnen, ook in de klas. Spot is deel van de westerse en Nederlandse democratie.

Wethouder maakt aanvullend eigen beleid voor de scholen. Ieder moet vrij zijn van vervolging, in deze stad heb je om te gaan met respect met mensen van alle achtergronden. Dit heet les in
Amsterdammerschap.

Als er wordt gescholden, gediscrimineerd en geïntimideerd worden tijdens de demonstratie, worden daders door politie verwijderd. Halsema bevestigd dat als antisemitisme of discriminatie zich manifesteert ontbindt burgemeester de demo. In geval van tonen kakkerlak is door openbaar ministerie over gegaan tot vervolging.

Halsema heeft geen politieke meningen: ‘ik heb mijn handen vol aan Amsterdam.’ Heeft vrijheid, rechtstaat te bewaken ook de vrije meningsuiting.

Femmetje de Wind. Schrijfster. Halsema: zij heeft net een boek geschreven. Gaat Amsterdams gemeentebestuur excuus aanbieden voor rol in de Holocaust? Halsema wil geen deelonderzoeken, maar gedrag van de gehele gemeente onder de loupe laten nemen.

NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) doet groot alomvattend onderzoek naar gedrag van de gemeente tijdens de Bezetting (1940-1945) en aan de bijdrage van de gemeente aan afvoeren van Joodse Amsterdammers. Als dat nodig is zal de gemeente een passend gebaar maken na het onderzoek. Weet niet of de gemeente al eerder excuses heeft aangeboden in het verleden. Noemt de rol van de gemeente in de Holocaust afschuwelijk. Zal ook zeker excuses aanbieden indien nodig.

Deelnemers noemen de burgemeester openhartig en plezierig. Zij zal haar best doen voor de Joodse gemeenschap en wenst ieder een goede dag en gezondheid! Dag, dag allemaal!’.

07

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken