homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Zomeruitje naar het Muiderslot, een waar genot!

cx4Twaalf deelnemers hadden zich opgegeven voor het uitje dat de Assadaaka Community organiseerde naar één van de oudste kastelen van Nederland: het Muiderslot. Al snel waren alle beschikbare kaartjes gereserveerd. En vandaag was het dan zo ver, op een stralende, zonnige zomerdag scheepten de Assadaaka-dames zich in op Ijburg.

Een echte oud-Hollandse platbodem lag buitengaats bij de sluis van de haven van Ijburg gereed. Het schip is gebouwd in 1899. Voor de Assadaakadames een ware belevenis, de meesten hadden Ijburg nooit eerder bezocht. Laat staan een cruise gemaakt te hebben over de Hollandse wateren.


Het schip van de Veerdienst Amsterdam vertrok klokslag 13.15. de trossen werden losgegooid door de vrouwelijke matroos en de schipper bracht de scheepsmotor ronkend op gang. De Sailboa is een voormalig, zeilend vrachtschip dat nu voor de passagiersvaart wordt ingezet. In het ruim zijn aangename zitplaatsen gerealiseerd, evenals op het zonnedek.


De Assadaaka dames namen aan dek aangename zitplaatsen in met een vol uitzicht op de houten huisjes van Durgerdam, de vuurtoren van Ransdorp, het forteiland voor de kust van Durgerdam en Holysloot. Links gleden de Oranjesluizen aan ons scheepje voorbij en een drietal zandzuigers van Boslkalis aan de rechterzijde. De zandzuigers spuiten het zand van de Ijselmeerbodem op, om er man-made-islands mee aan te leggen voor de volkswoningbouw.


Gele kranen op Blijburg kondigen het ontstaan van wederom een nieuw Amsterdams eiland aan. De geestelijk verzorger gaf een toelichting op de bezienswaardigheden in de omgeving van het Ijmeer en omtrent de verkeersregels op het water. Een zeilschool met Optimistjes van een zeilschool vormden een kleurrijk decor.


Een zacht briesje streek door de haren, een mild zonnetje aan de hemel. Een uur lang vaarplezier met voldoende gelegenheid tot zonnebaden en een goed gesprek. Al snel doemde de Middeleeuwse burcht op aan de horizon en openden de golfbrekers en de misthoorn de haven van de voormalige vissersplaats Muiden.


Achter het geboomte en een forse dijk toornden de kasteeltorens wel echt hoog uit. Wie zich ontscheept bij het slot is direct onder de indruk van dit Middeleeuws verdedigingswerk. Eerst werd een bezoek gebracht aan de kasteeltuin, goed om kruiden te kweken voor de kasteelkeuken en om geneeskundige redenen.


Veel kruiden werden door de Assadaaka leden snel herkend; die kweekten wij in Marokko ook, klonk het. Waarna vlekkeloos de geneeskrachtige werking en de wijze van toepassing werden genoemd. Veel parate kennis aanwezig bij de vrouwen.


In de burcht werden de martelkamer, gevangenis bezocht met haar bijzonder luchtig toilet dat uitmondt in de slotgracht. De ridderzaal, schatkamer, wapenzaal, herautenverblijf, weergangen, kasteelmuren, poortgebouw, keuken, slaapvertrekken en de slotbrug maakten een diepe indruk op de vrouwen die nu eindelijk eens hun zinnen konden zetten op genot in plaats van de dagelijkse mantelzorg.


Een kopje thee op de binnenplaats, broodje ter plaatse smeren en het afronden van een speurtocht voor de jongste deelneemster vormden de afsluiting van een gezellige, verbindende dag. Dodelijk vermoeid en voldaan keerde de groep terug in de haven van IJburg. Dankbaar en blij namen de deelneemsters afscheid, tot snel weer ziens bij Assadaaka!


Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van Assadaaka

cx3


vx3

cve3

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken