homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Zomers uitje: Wandelen langs kunstwerken van ARTZUID

xx44Een groep deelnemers van de Assadaaka Community heeft op zondag 15 augustus deelgenomen aan de kunstwandeling langs de kunstwerken en installaties van de openluchttentoonstelling ARTZUID. ARTZUID is een twee jaarlijkse tentoonstelling waar prominente kunstenaars uit alle delen van de wereld hun werken ten toon stellen. De wandeling werd begeleid door een deskundige kunsthistoricus.

De meeste deelnemers hadden nog nooit eerder de tentoonstelling van ARTZUID bezocht. Ook niet in één van de voorgaande edities. Voor hen was een bezoek aan de tentoonstelling gelijk een bezoek aan een andere planeet. De wereld van de contemporaine beeldende kunst openbaarde zich aan hen.

Bewoners van de Dapperbuurt en de Indische Buurt verzamelden zich bij het Monument Indië- Nederland en kregen eerst een uitgebreide toelichting van de kunsthistoricus over de achtergronden van dit voormalige Van Heutsz Monument. Er werd genoten van de wonderschone bloemenpracht op de relingen van de brug tegenover het Amsterdamsch Lyceum, ‘die bloemen willen we in Oost ook hebben!’, klonk het uit de mond van een deelneemster.

Bij het Minervaplantsoen werd een bezoekje gebracht aan de tent van ARTZUID voor een toelichting op de tentoonstelling en het ontstaan van dit project. ARTZUID is coronaproof te bezoeken en alszodanig een welkome afleiding tijdens de pandemie. De vrolijke en verrassende kunstwerken brachten menig glimlach op ieders gezicht. Mooi om te zien.

De oh’s en ah’s klonken bij het zien en verkennen van de kunstwerken. Of het nu de opmerkelijke drommedarissen zijn bij het Hilton Hotel of de op vier poten in potten en pannen staande installatie wat verder op, de bezoekers vielen van de ene verbazing in de andere en werden telkens weer verrast door een kunstwerk.
Menig plaatje werd geschoten bij een kunstwerk, om deze later aan de kinderen of aan vrienden te kunnen laten zien. De kunstwereld is voor veel deelnemers een nieuwe wereld. Een wereld waar oneindige fantasiën en droombeelden gerealiseerd kunnen worden. Voor deze bewoners was de excursie zeer educatief.

In een café bij het Rijksmuseum werd uiteindelijk plezierig afgesloten met een goed gesprek, gezelligheid en een kopje thee. Een heerlijk zomers uitje kwam weer tot stand, dankzij een initiatief van de Assadaaka Community voor de bewoners van Amsterdam-Oost.

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken