homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Zelfvertrouwen vergroten doe je zo!

cmm8Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je jezelf goed kennen of leren kennen. Je moet mondeling en schriftelijk vaardig zijn om op een goede manier voor jezelf op te kunnen komen. Mensen die beschikken over een gezonde vorm van zelfvertrouwen kunnen plezierig communiceren en durven initiatief te nemen. Deze initiatieven kunnen beginnen met het nemen van kleine stapjes.
Ieder klein succes in het persoonlijk leven vergroot en bevestigt het eigen zelfvertrouwen. Ieder jong mens moet levenslang blijven leren en nieuwsgierig zijn naar het leven, de wereld willen ontdekken. Daarbij is het belangrijk om te leren vertrouwen op dingen die je kunt doen, je vaardigheden.

Verder moet je ook je eigen waarde onder woorden kunnen brengen. Wat maakt jou waardig? Wat zijn jouw waarden? Wat zijn de dingen en ideeën die jij in jouw leven centraal stelt? Het handelen op basis van je eigen normen en waarden – binnen de grenzen van de Nederlandse wet – vergroot het eigen positieve bewustzijn. Het fundament onder dit handelen moet het besef zijn, dat jij als mens iets waard bent.

Een mens is door God gemaakt; je bent goed zoals je bent. Je sociale status, prestaties, enz. staan daar los van.

Geen mens hoeft constant te presteren in het leven. De boog kan en hoeft niet altijd gespannen te zijn. Niet voor niets is de rustdag in het leven geroepen om de mens een dag rust in de week te geven om even de eigen batterijen op te kunnen laden door rust en recreatieve of sociale activiteiten. De zondagsrust is in veel CAO’s vastgelegd om werknemers gezond en gelukkig te maken. Hen te beschermen. Een gelukkig mens kan beter presteren.

Een mens met een gezonde mening durft op de eigen opvattingen te vertrouwen. Dit hoort bij een gezond en groot zelfvertrouwen. Kritiek op vaardigheden hoef je niet te ontvangen als kritiek op je menszijn. Het is gezond om kritiek op te vatten als een geschenk waaruit je lering kunt trekken en waarmee je je voordeel kunt doen. Jezelf of je eigen vaardigheden verder positief kunt ontwikkelen,

Kritiek van mensen om je heen moet je op waarde kunnen schatten. De mens die eigen opvattingen heeft kan zelfstandig kiezen welke kritiek nuttig is en welke kritiek naast zich neergelegd kan worden. Daardoor wordt kritiek van anderen minder bedreigend. Sommige dingen kun je van je afzetten. Zaken die eerder erg belangrijk leken, kun je objectiever leren beschouwen. Hierdoor krijgt men meer rust, wordt men meer ontspannen.

Hoe kan men het zelfvertrouwen verstevigen?

1) lach eens naar een ander, maar ook naar jezelf.
2) Bepaal wat je zelf belangrijk vindt; bepaal je waarden.
3) Steun kun je zoeken bij anderen; erken wanneer je iets niet kent of kunt en vraag om hulp.
4) Leer je eigen gevoelens kennen en herkennen. Leer de patronen kennen die leiden tot deze gevoelens. Leer de patronen benoemen en zoek wat je kunt aanpassen om positieve gevoelens op te wekken of langer vast te houden.
5) Overtuigingen die je zelf hebt kunnen je ontwikkeling belemmeren. Je kunt je overtuigingen leren aanpassen.
6) Ervaring opdoen is ook een methode om het zelfvertrouwen te vergroten. Ken je de weg niet? Zoek een landkaart, loop de route diverse malen tot het een vertrouwde route of procedure wordt die goed kent. Kunnen vertrouwen op een zekere routine door ervaring levert een positief zelfvertrouwen op.
7) Geloof in jezelf; je kunt het of je kunt het leren kennen. Durf de stapjes te zetten!
8) Ontdek en benoem je sterke punten. Die kun je vergroten. Zwakke punten kunnen worden versterkt. Bijvoorbeeld, scholing, training, goede adviezen van anderen.

Met plezier kijken we terug op de workshop. Het tiental deelnemers konden hun kennis, vaardigheden vergroten en goed gemutst weer huiswaarts keren!

Door: Ahmed El Mesri, voorzitter en Rabbijn Simon Bornstein, geestelijk verzorger van de Assadaaka Community

x33

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken