homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

Zalm krijgt 5x zo veel als premier

Gerrit Zalm krijgt als nieuwe topman van de bankcombinatie Fortis en ABN Amro een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarnaast krijgt de VVD’er een bonus. De hoogte daarvan hangt af van de winst die wordt gemaakt bij de verkoop van de nieuwe bank.                 

De SP vindt de beloning onacceptabel. Volgens fractievoorzitter Kant geeft minister Bos hiermee niet het goede voorbeeld.Als directeur van een genationaliseerde bank gaat Zalm vijf keer meer verdienen dan de premier.

Zalm begint in maart met zijn nieuwe baan.Hij is nu nog financieel directeur bij de DSB Bank.
bron: NOS teletekstVreemd is dat banken na geklooi met doorverkochte niet (meer) opeisbare tegoeden (‘producten’) het vertrouwen in het financiele systeem te grabbel hebben gegooid vervolgens worden voorzien van megakredieten die ook een bom onder het systeem leggen terwijl ze zelf als eerste de hand op de knip leggen, niet vanwege onbetrouwbare verzoeken maar omdat ze hun eigen concullega’s niet meer vertrouwen met hun zogenaamde waardenpapierentransacties. Dat die megakredieten ervoor zorgen dat er flink wordt gecashed en salarissen door worden betaald terwijl er duidelijk zakelijk gefaald is. Geen hond die een bank meer betrouwbaar vindt als er noodkredieten in worden gepompt. De vrees is natuurlijk dat reguliere particuliere tegoeden in een bodemloze put verdwijnen als er niet meer financiele ruimte wordt geschapen. Dat die ruimte binnen een dag of wat weer als sneeuw voor de zon zijn verdwenen moet toch te denken geven?
Dan heeft Bos zijn ex baas als vertrouwenwekkende figuur naar voren geschoven, en wordt gelijk het vertrouwen in de rug geschoten door deze exoirbitante salariering, want dan blijkt Zalm het niet voor de zaak te willen doen voor een in volksogen redelijke salariering, tenminste niet zonder er zelf ook nog beter van te worden. Het leek mij eerst nog een erebaan, maar nu blijkt het toch weer een herschikking van de zakkenvullerij te betreffen. Met een bonus omtrent de succesvolle ontnationalisering van de brekebeenbanken Fortis en ABN/AMRO valt nog wel te leven omdat dat nu juist beloning naar prestatie zou kunnen zijn (een jaar na dato uitgekeerd omdat er dan definitief vast kan staan of de voorgespiegelde feiten op werkelijkheid hebben berust), al was er net het beleid om alle bonussen in te trekken. Dit soort signalen (nieuwe mannetjes met oude beloningsgewoonten) lijken me in ieder geval contraproduktief voor het voorgenomen traject, op zijn minst in de ogen van de publieke opinie, en het doet denken aan een half failliete burger die het niet voor minder kan doen omdat hij zijn zaakjes niet op orde heeft, danwel zijn kosten van levensonderhoud reeds de klauwen uit lopen. Mogelijk heeft hij zich verslikt in het DSB moeras (snelle kredieten weten we nog wel?).
Bos had dan beter een openbare vacatureronde uit kunnen schrijven waarna hij de aasgieren van de gemotiveerden had kunnen scheiden, en voor minder een vakman/vrouw had kunnen inhuren.

Hoor ik u zeggen dat driekwartmiljoen een nauwelijks waar te nemen bedragje is op de totale omzetcijferplaatjes van betreffende bankenbrei? Waren die omzetcijfers niet al maskerend voor de lege hulssituatie waarin die banken reeds verkeerden? Dan kan het schamele driekwartmiljoentje van Il Duro toch niet anders worden gezien als een keiharde onkostenpost die indien half zo groot al meer beleidsvrijheid had kunnen betekenen voor betreffende zakelijke dienstverlening. Of zou die andere helft dan gelijk doorstromen in de zakken van andere nijvere dienstverleners, die elkaar steeds minder het licht in de ogen lijken te gunnen? Survival of the fittest zeker…

Posted by marco - Rotterdam  on  11/27  at  08:59 PM


Het gaat hier bovendien om een staatsbedrijf toch? Ik begrijp het echt niet meer!

Het is asociaal bij het criminele af.  cool smirk

Posted by Tess  on  11/27  at  09:05 PM


Er zijn ongetwijfeld een hoop goede mensen die dit baantje voor nog minder willen overnemen. Aan de andere kant, 750.000 is wel belachelijk veel maar al die andere bankpipo’s die verdienen echt wel een veelvoud.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  11/27  at  11:19 PM


Als je echt van mening bent dat iemand 750.000 euro per jaar mag verdienen dan heb je in mijn visie een moraal van een maffiosie.

Posted by Tess  on  11/27  at  11:20 PM


Zoals ik al zei, t is wat mij betreft belachelijk veel, maar ik maak mij meer zorgen om mensen die de quote 500 halen.

——————————————————————————————
I wasted time and now doth time waste me.
——————————————————————————————

Posted by ZaZkia  on  11/27  at  11:55 PM


Maar wat bedoel jij nu eigenlijk met dat soort dingen realiseren? Je bedoelt die de boel op een diffuse manier kunnen belazeren?

In welke wereld leef jij eigenlijk?

Wij zijn met z’n allen bestolen door een overheid die nu zgn goede sier maakt met ons geld!

Als je met het voorafgaande dan: dit soort dingen realiseren bedoelt, soit!

Maar dat kan de eerste de beste student in de weetikwatvoorkunde met een koorachtergrond ook!

Posted by Tess  on  11/28  at  08:47 AM


Beste Rogier,

Ik moet hier toch even de advocaat van de duivel spelen. Zalm aapt gewoon zijn voorgangers na. Niets meer en niets minder. Er zijn legio audits geschreven hoe je te werk moet gaan in dergelijke fusies.

Het is te zot voor woorden dat je daarvoor zoveel geld krijgt.

Dat ‘levensvatbare nieuwe’ waar jij aan refereert is gewoon oude wijn in nieuwe zakken!

Zakkenvullen dus.

Posted by Tess  on  11/30  at  12:07 AM


Zoiets ja.

Posted by Tess  on  12/01  at  10:21 AM


Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken