homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

WensenAmbulance bezoekt de Assadaaka Community

z0De Amsterdamse WensenAmbulance heeft een bezoek gebracht aan de Assadaaka Community. De vrijwillige zorgmedewerkers van de WensenAmbulance werd warm ontvangen door voorzitter Ahmed el Mesri en de geestelijk verzorger van Assadaaka. Stichting WensenAmbulance biedt aan mensen veilig en en comfortabel liggend. vervoer in de Wensenambulance voor de realisatie van een bepaalde wens of behoefte.

Het gaat om mensen met een langdurige chronische ziekte en/of in hun (pre-) terminale levensfase.

De vrijwilligers van de WensenAmbulance kregen een fijne lunch aangeboden door de Vertrouwenspersonen van de Assadaaka Community. Gedurende de lunch verzorgde de delegatie van de WensenAmbulance Amsterdam een uitgebreid exposé over de activiteiten en mogelijkheden voor voluntaire inzet.

WensenAmbulance Amsterdam helpt mensen, die niet lang meer te leven hebben, bij het vervullen van hun laatste wens. Hiervoor bieden ze een ambulance en medische begeleiding. Zo ook voor Aicha, een terminale patiënt uit de doelgroep van de Assadaaka Community.

Aicha kreeg drie jaar geleden de diagnose kanker en verbleef afwisselend in verschillende ziekenhuizen in en rond Amsterdam. De buitengewoon zware chemokuren eisten veel van de patiënte, een moeder van jonge kinderen die ook nog eens opgevangen, begeleid en verzorgd moeten worden.

Twee Vertrouwensvrouwen van de Assadaaka Community bieden dit huishouden reeds jaren steun achter de voordeur. Dankzij de geestelijk verzorger van Assadaaka werden instanties ingeschakeld om dit kwetsbare gezin te ondersteunen.

Vrijwillige mantelzorgers uit de buurt werden geactiveerd om de kinderen naar de lagere school te begeleiden en het huishouden voort te kunnen zetten. Respijtzorg werd enige malen geactiveerd, zodat de mantelzorgers en zorgende familieleden even uit konden blazen.

Aicha, is een alleen staande moeder en had de wens om in haar terminale fase nog éénmaal het strand in Zandvoort met haar kinderen samen te kunnen mogen bezoeken. Hierop schakelde de Assadaaka Community de WensenAmbulance in.

Na het initiële contact werd snel duidelijk hoe de vrijwilligers van de WensenAmbulance de laatste wens van Aïcha konden realiseren. Zij bleek per brancard in de WensenAmbulance vervoerd te kunnen worden vanuit het laatste hospice waar zij verbleef voor haar overlijden.

De jonge kinderen en moeder van Aïcha konden ook mee in de Ambulance, die van binnen en buiten fantastisch mooi en vrolijk geschilderd is. Gediplomeerd zorg personeel bleek de rit naar en van Zandvoort te begeleiden. De kinderen hadden de dag van hun jonge leven en moeder bezorgde hen een laatste onvergetelijke zorgeloze dag samen, vol strandpret.

De WensenAmbulance maakt gebruik van gediplomeerd zorgpersoneel. Verplegend personeel, brandweerlieden en politiemensen van de nooddiensten dienen vaak als vrijwilliger bij dit fantastisch project om de laatste wensen van (terminale) patiënten praktisch en medisch mogelijk te maken.

De WensenAmbulance zelf is uitgerust met alle standaard apparatuur en voorzieningen die men van een ambulance in Nederland mag verwachten. In de aanhangwagen worden speciale brancards en hulpmiddelen vervoerd. Zo ook een brancard met een soort van tractorbanden, die niet wegzakken in het mulle zand op de stranden. 

Patiënte Aïcha werd liggend vervoerd in de WensenAmbulance. Zij werd onder gejuich het hospice uitgereden en warm verwelkomd door de enthousiaste vrijwilligers. Een hospice is een zorginstelling waar terminale patiënten of ouderen wachten op hun overlijden.

De terminale patiënten worden in hun laatste dagen of soms zelfs weken uiterst liefdevol verzorgd door vrijwilligers van het hospice, om niet helemaal alleen – thuis – te hoeven overlijden. Er zij diverse hospices in de stad, ook in Amsterdam-Oost.

De Assadaaka Community werkt voortaan nauw samen met de WensenAmbulance om de laatste wensen van cliënten of anderen in vervulling te doen gaan met hulp van de WensenAmbulance.

Recent werd een vrijwilliger van de WensenAmbulance op voordracht van de Assadaaka Community door het Amsterdamse College van Burgemeester en Wethouders onderscheiden van wege dit prachtig mensenlevende werk bij de WensenAmbulance, met de uitreiking van een Helden Speld.

Door: Rabbijn Simon Bornstein, Geestelijk Verzorger van de Assadaaka Community
Donderdag 17 juni 2021

z01

z02

z03

04

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken