homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

WEEK VAN DEMENTIE 19-09-2022.

xiiDementie: Wat is het? Hoe herken je het?
Op 19 september 2022 was er bij de Assadaaka Community een lunch-bijeenkomst met thema Dementie: Wat is dementie? Hoe herken je dementie? En hoe ga je ermee om? Bij dementie is er achteruitgang van het denkvermogen en verandering in het gedrag. 
Dementie ontwikkelt zich doorgaans geleidelijk en is daarom niet altijd gemakkelijk te herkennen.

Assadaaka Community is er voor en door migranten met en zonder een handicap of chronische ziekte, ouderen en hun families, maar is er natuurlijk ook voor niet-migranten.

Het was een bijzondere en leerzame bijeenkomst met een presentatie over dementie door Carmen de Vries, de ervaringsdeskundige.

Het samen-zijn was heel interessant voor de doelgroep van gegadigden. De bezoekers hadden meer dan een uur achter elkaar gediscussieerd over dit onderwerp.

Hier onder kun je een samenvatting van de toespraak van Ahmed El Mesri lezen.

Beste, lieve aanwezigen,

Hartelijk dank voor jullie aanwezigheid. Een speciaal welkom voor Carmen de Vries, die vandaag bij ons is, want we gaan het vandaag met elkaar hebben over dementie.

Velen van ons hebben op de één of andere manier met dementie te maken. Door een familielid, een naaste, of iemand uit de buurt. Dementie komt heel veel voor, maar toch vinden we het een moeilijk onderwerp om over te praten. Zeker als het heel dichtbij komt. We houden het liever op een soort van vergeetachtigheid. En zo begint het ook.

Iemand weet de namen van zijn naasten niet meer helemaal goed en is telkens dingen kwijt etc.

Maar dementie is méér dan een beetje vergeetachtigheid. Het is een serieus probleem, waar iemand uiteindelijk hulp bij nodig heeft. Want op een gegeven moment kan diegene niet meer goed voor zichzelf zorgen. En dat maakt dementie juist ook zo’n moeilijk bespreekbaar probleem voor velen, want de betrokkene zelf vecht tegen het probleem, er is een fase van ontkenning, en op een gegeven moment beseft de betrokkene het probleem zelf niet meer.
Het tast je denkvermogen aan. Je zelfstandigheid. Wie ben je dan nog als persoon, als je je denkvermogen kwijtraakt? Dat is heel moeilijk. Daarom vinden mensen die last krijgen van dementie het ook vaak zo heel moeilijk om hulp te accepteren.  En daarom is het zo belangrijk om er vandaag met elkaar over te praten. Want of het je ouders, je naasten of een kennis betreft, het is belangrijk om de juiste hulp in te schakelen, en op een goede manier.

En daarom is vandaag Carmen de Vries hier aanwezig. Misschien kan zij ons eerst vertellen hoe je dementie eigenlijk tijdig herkent en welke hulpvormen er bestaan, aangevuld met een paar voorbeelden uit de praktijk.

Hartelijk dank!

Het was een vruchtbare en geslaagde bijeenkomst!

Voor meer informatie: http://www.assadaaka.nl of .(JavaScript must be enabled to view this email address)

biii

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalinkNaam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken