homeVoorpagina whoisWie zijn wij? penZelf schrijven boeiHelp pijlLog in penRegistreer

‘We veranderen de levens van mensen’

ggrMet zijn stichting Assadaaka zet Ahmed El Mesri zich al 35 jaar in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met bijvoorbeeld voedselhulp, taallessen voor nieuwkomers, ondersteuning voor mantelzorgers en voorlichtingsbijeenkomsten. “Iedereen moet zich welkom voelen bij ons.

“In de begintijd van Assadaaka zag ik veel organisaties die vooral met hun eigen doelgroep bezig waren”, legt Ahmed El Mesri uit. “Ik wilde juist meer verbinding tussen verschillende groepen. En ik wil graag de zelfredzaamheid van mensen bevorderen. Als mensen weer op eigen benen kunnen staan, moeten ze ook lotgenoten helpen. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect. Dat is de methode van Assadaaka.”

‘Mensen vinden zichzelf terug als ze van waarde zijn voor anderen.’

7 dagen per week Elke dag komen mensen naar de ruimte van Assadaaka in Sporthal Wethouder Verheij. “We zijn geopend van 9.00 tot 23.00 uur, 7 dagen per week. Als andere organisaties dicht zijn, kun je bij ons terecht. Iedereen moet zich welkom voelen. Bij Assadaaka komen vrouwen en mannen, mensen met verschillende religies, achtergronden en geaardheid. Er hangt hier ook een regenboogvlag. Juist in tijden van crises willen we de saamhorigheid bevorderen.” Divers aanbod Het aanbod van Assadaaka is heel divers. El Mesri: “5 dagen per week bieden we Nederlandse les voor nieuwkomers. We organiseren verder voedselhulp, een repair café en voorlichtingsbijeenkomsten, onder andere over seksuele diversiteit en inkomensvoorzieningen. We bieden steun aan overbelaste mantel zorgers, zodat ze even een paar uurtjes niet hoeven te zorgen. En we helpen ook een groep van ongeveer 30 ouderen die geen familie hebben. Bijvoorbeeld door een boodschap te doen of eten te brengen.” Geen drempels Alle activiteiten van Assadaaka zijn gratis. “We willen we geen drempels opwerpen. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving, ook voor ons. Wij hebben er in totaal ongeveer 200, van wie er 50 elke week actief zijn. Daarnaast krijgen we steun van de gemeente, donateurs en ondernemers.

We zijn heel blij met de locatie in de sporthal, omdat onze doelgroepen hier voor een deel ook al komen. Mensen uit alle buurten van Oost weten ons hier te vinden.” Warme ontvangst El Mesri is ervan overtuigd dat het werk van Assadaaka vaak levensveranderend is. “Soms zijn de mensen die bij ons komen ziek of depressief en zijn ze al op veel plekken geweest. Bij ons krijgen ze een warme ontvangst en een luisterend oor. Dan zie je ze na anderhalf uur lachend de deur uitgaan. Zo nodig zorgen we voor een warme overdracht naar professionele hulp, bijvoorbeeld het buurtteam. Sommigen worden zelf actief als vrijwilliger. Mensen vinden zichzelf terug omdat ze van waarde kunnen zijn voor anderen, voor de samenleving.

Tweede huis Sinds een ongeval zit Ahmed el Mesri zelf in een rolstoel. Toch is hij nog vrijwel elke dag bij Assadaaka te vinden. “Dit is mijn tweede huis. Mijn gezondheid is niet goed, maar dit werk geeft mij kracht. Als ik zie hoeveel mensen we hier kunnen helpen. Ik hou van Amsterdam en ik wil dat iedereen hier prettig kan leven. Ik doe dit werk voor mensen in achterstandsituaties, voor mensen die minder kansen hebben. Zij hebben mij nodig. Ik word geen 100, dus we zijn ook al bezig met mijn opvol ging. Maar ik zal me voor kwetsbare mensen blijven inzetten zo lang mijn lichaam het toelaat.” assadaaka.nl

Gepost door ahmed
Cafe • (0) CommentaarPermalink



Naam:

Email:

URL:

Smileys

Onthoud mijn persoonlijke informatie

Mail me bij vervolg-commentaar


Terug naar de hoofdpagina

Zoeken

geavanceerd zoeken